Kokkola |

Lusikka kaulaan ja kakkulapio ranteeseen

Markku Koskela on tehnyt erikoisia koruja jo puolentoista vuoden ajan. Korusepän pääasiallisena materiaalina ovat hopealusikat, mutta uniikkikoru vääntyy tarvittaessa myös haarukasta tai kakkulapiosta.

Kuva: YLE / Kia-Frega Prepula
Keski-Pohjanmaa

Korupaja Helmen tuotteet ovat 100-prosenttisesti kierrätyskoruja, jopa korukivet ovat lähtöisin usein jostain vanhasta korusta. Koruseppä Markku Koskela kertoo, että vanhimmat hopealusikat ovat peräisin 1800-luvulta.

- Vuosi tai vuosisata selviää aika tarkasti aterimien leimamerkeistä. Tällainen materiaali löytyy usein antiikkimessuilta, tai sitten kyseessä on asiakkaan tilaustyö, ja työstettävinä ovat suvussa ehkä pitkäänkin kulkeneet hopealusikat.

Kakkulapiosta näyttävyyttä

Hopealusikka on yhä Korupaja Helmen päämateriaalia, haarukka ja kakkulapio hieman uudempia tulokkaita korumarkkinoilla. Lyhytvartisesta lusikasta saa vaikkapa kaulakorun tai pikkurillisormuksen.

- Kyllä minä lusikka lusikalta aina mietin, millaiseksi koruksi juuri tästä olisi. Niistä tulee aina erilaisia, koska lusikka-malleja on todella monia, yleisimpiä ovat Ruusu, Musla ja Tähkä. Markku Koskela on tehnyt eniten koruja Ruusu-lusikoista.

- Ruusu-lusikan saan taivutettua koruksi jo melkeinpä silmät kiinni. Sitten taas toisaalta joku kakkulapio saattaa maata työpöydällä useitakin kuukausia, ennen kuin sen lopullinen hahmo kirkastuu. Kakkulapiosta saa huolellisella suunnittelulla ja työstämisellä varsin näyttäviä koruja, Markku Koskela kertoo.

Hehkutusta, hapotusta ja kiillotusta

Korun teko käynnistyy hopean pehmittämisellä. Ensiksi hopeaesine hehkutetaan eli käytetään kuumaksi. Esineen kunnon perusteella valitaan, mikä osa siitä kelpaa korumateriaaliksi - pelkkä varsi tai lusikkapesä, vai onko koko ruokailuväline sellaisenaan käyttökelpoinen.

Kun se on taivuteltu, se hapotetaan ja kiillotellaan. Jos koruun tulee kivi, siihen istutetaan vielä tiettyjä ylimääräisiä osia. Sormuksen muokkaamiseen työvälineitä tarvitaan useita: vähintäänkin alaisin ja muutamia erilaisia pihtejä. Koru viimeistellään huolellisesti kiillottamalla.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kokkola

Pääuutiset

Ulkomaat

Järistys tuhosi kaksi pikkukaupunkia Keski-Italiassa – "Raunioiden alta kuuluu ääniä"

Amatricen kylä maanjäristyksen jälkeen 24. elokuuta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä