Kotimaa |

Lyhytnäköisyys puolustuksen suunnittelussa vastuunpakoilua

Suomalaisten turvallisuusympäristö on jälleen päivityksen alla. Uhat listataan Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon, joka puristetaan kasaan joka neljäs vuosi. Ulkopolitiikan asiantuntija arvostelee poliitikoita suunnitelmien lyhytkestoisuudesta.

Video: Vieraana ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.
11:43
Valtioneuvostolta odotetaan ennen joulua uutta turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa. Aamu-tv:n vieraana ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak. Video: Yle Uutiset

Tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista korostaa, että puolustusvoimien kehittäminen on hidas prosessi. Tällä hetkellä pitäisi jo miettiä, miltä vuosi 2020 näyttää.

- Puolustusvoimien kehityssykli on parisenkymmentä vuotta. Hankintojen päättäminen ja toiminnan muokkaaminen ottavat oman aikansa.

Salonius-Pasternakin mukaan Suomessa hallitukset ja poliitikot kammoksuvat suunnitelmien tekemistä, jotka periytyvät seuraavalle hallitukselle.

- Suomessa ei haluta asettaa rajoitteita seuraavalle hallitukselle, joka on puolustusasioissa aivan järjetöntä. Poliitikoiden pitäisi uskaltaa piirtää pitkäkantoisia suunnitelmia ja ruveta toteuttamaan niitä. Seuraavan hallituksen pitäisi myös jatkaa linjan toteuttamista.

Muutoksia voidaan tehdä, jos tilanne sitä vaatii.

- Uusi demokraattinen hallitus voi tietysti muuttaa suuntaan ja niin on aiemmin tehty. Esimerkiksi puolustusvoimien rahoitusta on muutettu, mainitsee Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternak vaatii hallitukselta rohkeutta katsoa tulevaisuuteen ja kertoa suuntaviivat ääneen.

- Muunlainen toiminta on vastuunpakoilua. Maan puolustaminen on yksi valtion keskeisistä tehtävistä missä tahansa maassa, painottaa Salonius-Pasternak.

 

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Panaman paperit

Yle ei luovuta Panama-papereita verottajalle – "Suomi ainoa maa jossa viranomainen painostaa case Panaman lähdesuojaa"

Mossack Fonseca.

Verottajan viime viikolla Ylelle asettama määräaika Panama-tietojen luovuttamisesta umpeutuu tänään. Yle ei luovuta tietoja viranomaisille. Panama-vuodosta raportoineen MOT-ohjelman vastaavan toimittajan Ville Vilenin mukaan tärkeimpinä perusteluina on lähdesuojan ja sananvapauden turvaaminen, joka muodostaa luotettavan ja uskottavan tiedonvälityksen ytimen.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä