Kotimaa |

Maailman pelottavin mainosvideo on "valitettavan totta"

Vanhempien alkoholinkäyttöön ja sen lapsille aiheuttamaan ahdistukseen pureutuva suomalainen videokampanja hätkäyttää ihmisiä kansainvälisestikin. You Tubessa esillä oleva Lasinen lapsuus -video on kuitenkin tekijöidensä mielestä totuudenmukainen kuvaus lasten tunteista.

Ruutukaappaus Lasinen lapsuus -videolta.
A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -valistusvideo on nähtävillä YouTube-sivustolla. Kuva: A-klinikkasäätiö / YouTube / Yle Uutisgrafiikka

Lasinen lapsuus videota nimitettiin uutiskanava CNN:llä maailman pelottavimmaksi televisiomainokseksi. Videon teettäneet A-klinikkasäätiön Janne Takala ja Anu Pärssinen kertoivat Ylen aamu-tv:ssä, että videon oli tarkotiuskin herättää keskustelua.

- Me tiesimme, että tämä tulee vetoamaan Suomessa, mutta tällaisesta globaalista keskustelusta ei ollut oikeastaan minkäänlaista kutinaa eikä se ollut tämän kampanjan suunnitelmissa hakea näin laajaa kansainvälistä huomiota, kertoo Takala.

Anu Pärssisen mielestä video kuvaa vanhempien humalasta aiheutuvaa ahdistusta valitettavan hyvin.

- Aikuiset jotka ovat itse lasisen lapsuuden kokeneet ylistävät, miten hyvin tämä video vangitsee sen tunneilmapiirin, pelot ja kauhut, mitä lapset kokevat kun turvallinen vanhempi muuttuu ihan joksikin toiseksi. 

Pärssisen mukaan Suomessa on hyvin myönteinen päihdekulttuuri ja helposti vähätellään sitä miltä humalainen äiti tai isä lapsesta tuntuu.

Takalan mukaan selvityksistä on käynyt ilmi, että moni 14-15-vuotiaskin murehtii, miksi vanhemmat ovat palanneet nuoruuteensa käymällä baareissa ja käyttämällä alkoholia.

Viime vuonna A-klinikkasäätiön selivtyksessä vähän yli neljännes 12-18-vuotiaista nuorista kertoi kokeneensa haittoja vanhempiensa alkoholinkäytöstä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Ilmailuliikenteen katsastaja: "Kone niin hyvin tehty kuin sen voi tehdä"

OH-XDZ -tunnuksinen keltainen lentokone laskeutumassa.

Tapahtumat hetki hetkeltä

12.34

Kolmannelle henkilölle tehdään lisäkuvauksia alaraajaan nilkan ja jalkaterän alueille murtuman selvittämiseksi. Hänkin päässee vielä tänään kotiin.

12.34

Kaksi eilisestä Jämijärven lento-onnettomuudesta selvinnyttä henkilöä kotiutuvat Tampereen yliopistollisesta sairaalasta tänään päivällä, tiedottaa TAYS.

12.22

Jämijärven lento-onnettomuuden uhreja ja onnettomuudessa loukkaantuneita sekä heidän omaisiaan muistetaan rukoushetkessä tiistaina 22.4. klo 12 Helsingin tuomiokirkossa. Rukoushetki on kaikille avoin. 

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä