Mikkeli |

Maatalousala viehättää yhä enemmän nuoria

Etelä-Savossa uskotaan maatalousalan kasvattavan suosiotaan edelleen. Myös eläintenhoitoalalle nähtäisiin Etelä-Savossa erinomaisia mahdollisuuksia esimerkiksi Otavan koulutilalle odotetun Kotieläinpuiston myötä. Maatalousalan perustutkintoon tähtäävien nuorten perheessä on useimmiten kotitila.

Maatalousyrittäjäksi opiskelevat Jarkko Parkkinen ja Tero Lahikainen tietävät joutuvansa paiskimaan töitä välillä kellon ympäri. Kuva: YLE / Sini Kinnunen
Mikkeli

Eläintenhoito- ja hevosalalle nähdään Etelä-Savossa erinomaisia mahdollisuuksia, sillä ala on kasvattanut suosiotaan koko maassa. Tästä syystä Otavan koulutilalla odotetetaan kaavailtua kotieläinpuistoa.

Muutoinkaan kiinnostuksen maatalousalaa kohtaan ei uskota Etelä-Savossa laantuvan. Niin sanotusta maaseutuilusta on tullut uusi trendi, minkä uskotaan tuovan uusia opiskelijoita.

- Ennen muutettiin maalta kaupunkiin, mutta nyt suunta on vaihtunut toisinpäin. Kaupunkilaiset etsivät maaseudulta tontteja aktiivisesti ja tiloja halutaan maalta enemmän kuin on tarjolla, kertoo Etelä-Savon ammattiopistossa kotieläintuotantoa opettava Tuula Romppanen.

Perhetilalle yrittäjäksi

Hevosten ja eläintenhoito on erityiseti tyttöjen suosiossa, mutta perinteistä maataloutta opiskelevat tasaisesti sekä tytöt että pojat. Maatalousalalle tähtäävistä nuorista yhä useamman vanhemmilla on kotitila, minkä innostamana jälkikasvu lähtee koulun oppiin.

Näin kävi myös toisen vuoden opiskelija Jarkko Parkkiselle ja ensimmäistä vuotta käyvälle Tero Lahikaiselle. Maaseutuyrittäjyysopinnot olivat varma valinta jo nuorena, sillä kokemus ja innostus tarttui kummankin kotoa löyvältä pienlihakarjatilalta.

Opittu elämäntapa

Työ on raskasta ja se vaatii täydellistä sitoutumista. Tämän tiedostaen pojat ovat kuitenkin valmiita paiskimaan töitä vaikka kellon ympäri.

- Pienestä pitäen on tottunut työhön. Ei minusta olisi kravatti kaulassa täsmällisyyteen tai kaupunkiin. Ja onhan sitä ohessa muutama lomapäivä itse isännälläkin, Tero Lahikainen toteaa.

- Tosin nykyisin homma on paljon koneistetumpaa, joten ihminen ei joudu tekemään niin paljon ruumiillisesti työtä. Ja pitäähän se maidontuotanto saada pysymään kotimaassa, Parkkinen tietää.

Tulevaisuudelta pojat toivovat terveyttä ja hyvinvointia, sillä se merkitsee yrittäjälle ratkaisevasti.

- Lisäksi jos sais sen emännän rinnalle, niin kaikki olisi aika hyvin, Parkkinen virnistää.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Mikkeli

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä