Luonto |

Mahtuvatko pedot ja ihmiset samaan Suomeen?

Susien salametsästys, pihoissa tepastelevat ilvekset ja karhun ampuminen Orivedellä ovat viime aikoina kuumentaneet tunteita. Mistä suomalaisten petoviha kumpuaa?

susi silmät
Kuva: Yle

Karhun ampuminen Orivedellä ja susien salajahdit ovat nousseet otsikoihin viime viikkoina. Suomen susikannan on todettu romahtaneen salametsästyksen vuoksi.

Päijät-Hämeessä ilvesten päitä vaaditaan vadille, koska ilveskannat ovat kasvaneet. Huolena on, että ilvekset tulevat pihoihin ja tappavat lemmikkieläimet.

Onko petoja liikaa vai onko petoviha täysin aiheeton? Mitä asian ratkaisemiseksi pitäisi tehdä?

Kommentoi aihetta (78 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • demon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanha keskustelu on että peto eläimiä demonisoidaan. Ihmisen ei pitäsi näytellä luonnon hallitsijaa, koska olemme metsästä lähtöisin itsekkin sitä pitää kunnioittaa.

  Demonisointi pitää lopettaa, pelko lisää vihaa. Rakentaa sitten aidat pihan ympärille jos pelottaa. Yksi ikiaikainen keino karkoittaa eläimiä on kulkuset ja tuulikellot, vanhat konsit käyttöön, niin pelko kaikkoaa. Tappaminen ei ole ratkaisu koska sillä sekoitetaan ekologinen tasa-paino ja tuhoelämiä metsästä

  joutuu sitten metsästämään ihminen kun petoeläimet eivät sitä tee, ihminen sutena ja ilveksenä on kova homma, joten anetaan pedoille niiden työ takaisin : )

  • Lauri K

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sadan miljoonan euron hirvenlihabisnes se syy petovihaan on....

  • Faktat haltuun

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yli sataan vuoteen Suomessa ei ollut susia, silti oli pienpetoja. Nyt on satoja susia ja edelleen on pienpetoja (tuhoeläimiä). Susista ei siis ole tämänkään vertaa hyötyä.

   On täysin kohtuutonta edellyttää, että osan väestöstä pitää aidata itsensä kolme metriä korkean ja erittäin vahvan aidan taakse vain, että kaupunkilaisraukka saa lämmitellä ajatuksella, että jossakin on susia. Ei niiden raukkojen tarmo, tai osaaminen riitä siihen, että joskus tulisivat sellaisen näkemään.

  • Mauri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Susien pelkääminen on disnifikaatiota pahimmillaan: iso paha susi tekee kaikkensa syödäkseen porsaat ja pienet tytöt. Susi on älykäs petoeläin, joka saalistaa ruokansa ja pelkää ihmistä, ei suinkaan suunnittele kierouksia ja kavaluuksia kuten tietyt salametsästäjät.

   Jos yksittäinen susi tulee pihoille, paras keino opettaa se pelkäämään on meteli ja vaikka kivien heittely, ja jos suomessa sallitaan niin kumiluodit, ei varmasti tule takaisin. Kuollut susi ei opi eikä opeta lauman jäseniään ihmispelkoon.

  • P-PL

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Susi keskustelussa kohtaa psykologiasta tutun Maslowin tarvehierarkian kaksi eri tasoa: turvallisuuden uhkaaminen (perustarve) ja suojelun tarve, luonnon ymmärtäminen (korkeampia tarpeita). Ellei perustarpeita kyetä tyydyttämään ihminen keskittyy niihin - tässä tapauksessa turvaamaan itsensä ja elinympäristönsä.

   Keskustelijat eivät koskaan kohtaa, jos eivät pysty asettumaan alussa samalle tasolle. Kyseisen hierarkian takia, kummankin osapuolen tulisi asettua samalle tasolle eli kohdata pysyvä fyysinen uhka ja pelko. Tämä on melko mahdotonta kaupungissa kaukana petojen elinalueista.

   Uhkan todellisuutta on helppo vähätellä tutkimustuloksilla Ullanlinnan kerrostaloasunnon viidennessä kerroksessa. Eri asia on kohdata karhu tai susi uhkaavassa tilanteessa. Viimeeksi muistaakseni karhu tappoi miehen Ruokolahdella joitakin vuosia sitten. Luonnossa liikkuva ei kuitenkaan pelkää karhua vaan kunnioittaa sitä. Pihalla oleva lapsi tai hänen vanhempansa taas luonnollisesti pelkää karhua.

 • Miten Viro susinensa pärjää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa on todella paljon ihmisiä jotka asuvat susireviirillä, susien keskellä ovat asuneet jo 15-20 vuotta. Nämä ihmiset ovat asiantuntijoita, ei nämä kurkku suorana hallitsematonta pelkoaan kiljuvat fobikot jotka pääsevät esiin ja julkisuuteen. Näitä ihmisiä joilla on 15-20 vuoden kokemus siitä miten susien kanssa eletään, näitä on kuultava ja otettava opiksi.

  • Luontainen pelko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Viro pärjää, kun siellä annetaan susia metsästää. Susi pelkää ihmistä ja vahingot vähenee. Kun täälläkin päästäisiin sellaiseen tilaan, että susia saisi metsästää järkevissä rajoissa siellä missä niitä on, niin sudet pysyisivät ihmisarkoina eivätkä tulisi pihoihin. Sitten ongelmat alkaa kun sudet menettävät luontaisen pelkonsa ihmiseen. Tällä tiellä ollaan nyt ja ongelmat kasvavat.

  • Lue läksysi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Huonosti Viro pärjää: päättivät viime vuonna tappaa puolet susita, koska ne aiheuttivat suunnatonta vahinkoa.

 • Tosi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ikävä kyllä niin pahin peto on ihminen. Kuinka monta kuolemaa pedot ovat aiheuttaneet viimeisempien vuosikausien aikana? Ei yhtään on vastaus.....

 • Mahtuu.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä ettei yks peto sataatuhatta ihmistä ja poroa kohti olis sopiva määrä!

 • Metsästäjä Lounais-Suomesta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minkä tahansa eläimen salakaato on hyvin vakava ja suunnitelmallinen rikos. Vaikka viranomaiset eivät olisikaan täysin tilanteen tasalla kaatolupien myöntämisen suhteen, ei kukaan metsästäjäksi itseään kutsuva voi ottaa lakia omiin käsiinsä. Kaatoluvat myönnetään laskentojen perusteella tehtyjen kanta-arvioiden perusteella. Yhdelläkään yksittäisellä metsästäjällä ei ole kykyä omien havaintojensa perusteella tehdä luotettavaa arviota petojen määrästä koko maan tasolla.

  Pedot kuuluvat luontoon paljon kiinteämmin kuin lemmikit, joiden pitäminen on muutenkin epäeettistä ja eläimen luonnon vastaista. Arvokkaat metsästyskoirat tulee pitää häkeissä, jos pelkää niiden joutumista suden suuhun.

  • Paljastaa...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Alla lainattu sitaatti paljastaa ettet ole sitä mitä väität. Tai sitten metsästät olohuoneestasi. Muuten tekstissäsi aivan asiaakin. Paitsi että virallisia kannanarvioijia varten tarvitaan tähän maahan arvioija : )!

   " Arvokkaat metsästyskoirat tulee pitää häkeissä, jos pelkää niiden joutumista suden suuhun."

  • Metsästäjä Lounais-Suomesta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toki tarkoitin, että koirat tulee pitää häkissä silloin kun niillä ei metsästetä. Ja silloin kun metsästetään, tulee hyväksyä se, että metsässä eletään metsän säännöillä; petojen käytökseen kuuluu se, että ne tappaat syödäkseen ja pitääkseen kilpailijat loitolla.

 • AS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Petoviha ei ole aiheetonta, koska nykyiset sudet ovat tulleet hyvin röyhkeiksi, eivät väisty ihmistä ja saalistavat pihoiltamme kotieläimiä. Näille häirikkösusille kun saataisin kaatolupa HETI eikä sitten, kun se on jo liian myöhäistä, uskoisin susipelon talttuvan.

  Petovihan "lietsonta" on viime aikoina muuttunut metsästäjien vihan lietsonnaksi. Some on täynnä ilkeitä kommentteja susien palvojilta. Olisi syytä puhdistaa kieltä, jotta päästäisiin jonkinlaiseen sopuun ja rauhaan.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jospa naapurissasi asuisi "susikoiramies" joka katsoo oikeudekseen pitää koiransa jatkuvasti ulkona itse ruokansa hankkimassa. Naapurisi ja hänen laaja koiraharrastuspiirinsä pitävät koiria opetettuina ja koiriin kriittisesti suhtautuvia eläinvihaajina ja pelkureina. Pitäkööt eläimensä suojissa ja rohkaiskoon lapsensa liikkumaan pelotta ulkona. - Vertaus vastaa susialueella asuvan elämää.

 • Perussuomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tottakai mahtuu ! Salakaatajat linnaan.Luonto kuuluu ihan yhtä paljon pedoille kuin ihmiselle.

 • Aapo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koska viimeksi susi on käynyt ihmisen kimppuun? Ihminen tässä on se pahan alku ja juuri kun on mennyt susien reviirille, olisi oikein jos ihmiskantaa harvennettaisiin.

  • aivan oikein

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   osuitpa aapo naulan kantaan . eli kun se susi tulee ihmisen reviirille niin ? jos asiaa ajatellaan noin ,ei suomen kokoiseen maahan montaa sutta tarvita ?

 • Pohjois-Karjala

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä kaikki mahtuvat, kun vain pelisäännöt tehdään selviksi sekä ihmisille että pedoille. Tärkeintä yhteiselon onnistumiselle on se, että pedot säilyttävät ihmispelkonsa eli eivät tunge ihmisten pihapiireihin ja väistävät ihmistä metsässä kuljettaessa. Karhun kanssa on melko hyvin opittu tulemaan toimeen, koska karhu on säilyttänyt ihmispelkonsa metsästyksen ansiosta. Suden kohdalla pitäisi toimia samoin - pihapiiriin "eksyneet" sudet pitäisi saada poistaa populaatiosta ja muuallakin nähtyinä niitä tulisi kouluttaa vaikka kumiluodein. Täydellinen petojen metsästyskielto vain pahentaisi tilannetta entisestään - tämä mm. myös Luonnonsuojeluliiton pitäisi ymmärtää ja myöntää. Totaalisuojelu on lopulta myös petojen tappio. Ja tosiaan täältäkin jyrkkä ei salametsästykselle - yhteisiä sääntöjä pitää noudattaa, mutta säännöt pitää luoda sellaisiksi että niiden kanssa voivat kaikki osapuolet elää!

  • km

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No mutta kun se karhu on eri laji kun susi... karhu on sekaruokainen yksinelelijä. Susi on laumaeläin, joka saa hirven kumoon yhteispelillä. Jos laumaa karsitaan, niin luodaan vain ongelmia.

  • Pohjois-Karjala

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jo vain se on eri laji - enköhän tuon biologina tiedä. Vaan jos lauma tunkee pihapiiriin niin silloin ongelma on jo kohtuullisen paha. Yhden porukasta poistamalla muilla on sentään mahdollisuus oppia ja näin välttyä jatko-ongelmilta. Veikkaanpa, jotta pihoihin tunkevista susista valtaosa on kaiken lisäksi niitä lauman ulkopuolisia. Pelkästään vastaan inttämällä on hankala löytää ratkaisua ongelmaan : ) Parempia ehdotuksia vaan esille - eipähän niitä tässäkään keskustelussa ole liiemmin viljelty.

 • sus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaa mikä petoviha?? Onko tämäkin aihe eli vaatimus turvallisesta ympäristöstä jossa petoeläinten määrä pidetään aisoissa, jotenkin median avustuksella muunnettu petovihapuheeksi. Käsittämätöntä asian piilottamista kiihottamisen nimikkeen alle. Johan nyt on kumma, ettei tässä demokratiassa saa etes ottaa esiin suurinta osaa maata koskettavaa ongelmaa leimaantumatta petovihapuheen esittäjäksi. Cityihmisten pieni minoriteetti jaksaa kouhkata että pitää suojella sitä sun tätä, mihin on järki ottanut ja hävinnyt?? Mitäs jos nyt oikein tosissaan mietittäisiin, mikä on petoeläimen ja ihmisen välinen arvoasetelma ja kumman kantaa pitää säädellä.

  • City-ihminen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lähes puolet suomalaisista asuu kymmenessä suurimmassa kunnassa. Kyse ei siis ole mistään pienestä "minoriteetistä". Suomalaisten määrä on kaksinkertaistunut sadassa vuodessa ja ihmisen toiminta levittäytynyt yhä laajemmalle alueelle. Petoeläimen ja ihmisen välisessä arvoasetelmassa petoeläimet hävisivät ottelun jo sata vuotta sitten. Nyt tilanne on 5 375 276 – 145. Eli 37 070 ihmistä yhtä sutta kohden.

  • mualainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No jos laitettasiin niitämmä susia palttiarallaa yksi rekkakuorma elikkäs 50 cipaletta vaikkapatten Tampereen ja Hesan city-ihmisten lemmittäviksi , irti vois päästää keskellä päivää. Olisi se hauskanpittoo kahtella sitä suolejuinnon määrää kun ovat omilla nurkilla, hähää. Niin ja tasaisi ehkä tuota suurempaa populeissonia sopevasti.

  • Metsäsuden suojelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suden jälki pihalla on läheltäpiti tilanne

   Onko susi sellainen peto, että ensikertaa nälkäisenä pihassa käydessään se ei nappaa ruuakseen lemmikkiä tai lasta? Sellaiset väitteet ovat sinisilmäistä , lapsellista ja tyhmää toiveajattelua. Susi on oivallinen ruuan hankkija ja liikkuu ravinnon tarpeensa pakottamana. Susi hyödyntää jokaisen tilanteen saadakseen ravintoa. On susiloton pelaamista lasten ja ihmisten hengillä mikäli tällaista ajattelua pidetään yllä. Susi nappaa ruokansa tavatessaan pihalta. Sudella on niin hyvä hajuaisti, että sudenruoka on ehtinyt melko usein siirtyä sisätiloihin ja näin pelastaa itsensä. Pihasudet kaatoon ilman poikkeusta on oikea, turvallinen tapa varmistaa turvallisuus pihoilla.

 • maalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  sais kyllä jättää rauhaan noi sudet ja ilvekset, eikö se niin ole että eläintä ei saisi kytkemättä päästää etenkään luontoon, oman pihanhan tarpreen mukaan voi aidata. ovathan nuo pedot oleet ja eläneet samoissakin maastoissa ennen meitäkin.

  • Väärin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sudet tapettiin pois sata vuotta sitten niiden aiheuttamien surmien ja vahinkojen takia. Sen jälkeen pärjättiin hyvin sata vuotta. Tämä susikeskustelu on noussut pintaa nyt, kun maassamme on sadottain susia pihoilla ja kylillä.

   Kuka ne aidat maksaa ja miksi osan väestöstä pitäisi muka asua kuin keskistysleirissä?

  • Toinen maalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Piha-aidan rakentaminen ei keskitysleiriä tee. Järki käteen ja hysteria vähän vähemmälle.

   Historiallisesti Suomessa on talot rakennettu neliön muotoisen aidatun pihan ympärille. Pysyivät kotieläimet kotona ja metsän eläimet ulkopuolella.

  • Karri Jutila

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paperitiikereitä nämä sudet - runsas satakunta on metsissä, ei pihoissa. Vuosikymmeniä olen Suomen metsissä liikkunut sutta näkemättä - mutta viimetalvisen lehtigallupin mukaan 14 000 turkulaista näki.

 • Tuulimaaria

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Susi, niin kuin karhukin ovat upeita eläimiä, mutta eivät sovi yhteen ihmisten kanssa! Lenkkipolut, luontopolut, marja-ja sienimaastot ovat ihmiselle tärkeitä, siellä ei ole pakko olla petoja. Tämän päivän ihminen ei osaa puolustautua, eikä SAA puolustautua, kun peto tuntuu olevan tärkeämpi. Koirat ja lampaat eivät ole minkään arvoisia "susifaneille". Lapin erämaissa pedot käyttäytyvät normaalisti, eli väistyvät ihmisen tieltä, paitsi ne sudet, jotka on sinne tarhoista tuotu. Ihminen itse tässäkin on sotkemassa asioita, tekee eläimistä häirikköjä, niinkuin lapsistaankin.

  • Hamara

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomessa ei tarhasusia päästetä lainkaan luontoon koskaan. En tiedä mistä jotkut saavat päähänsä tuollaista höpöä susien vapauttamisista. Ainoita petoja joita ihminen on tyhmyyttään Suomessa levittänyt tietoisesti luontoon ovat minkit. Enkä tarkoita tässä näitä turkistarhoista laittomasti vapautettuja vaan täysin "laillisesti" ja valtion siunauksella luontoon levitettyjä tuhansia minkkejä. Tätä tehtiin 50-luvulla Rovaniemen tienoilla ja tämän ansioista vesikko on käytännössä kuollut sukupuuttoon Suomesta ja meillä on nyt luonnossa huomattavasti pahempi tuholainen kuin mitä vesikko oli.

  • Sus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   tappakaa mahdollisimman paljon susia. hajottakaa laumat. Loput rippeet eivät pysty saalistamaan hirviä, vaan tulevat lähelle ihmisiä. Kuka saa kunnian ampua viimeisen suden ?

   Ahmat, ilvekset, karhut, leijonat, leopardit ovat myös täysin tarpeetomia ja ihmisille vaarallisia tuhoeläimiä.

  • pena

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Joo samaa mieltä; myös mummot,lapset ja pikkulinnut on ihan turhia ja tarpeettomia kaikki pois vaan !

 • Herätys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis sehän on todella helppo huudella

  Sieltä Arkadianmäeltä että suudella on oikeus elää, mutta jos sitten siirretään muualta suomesta aluksi nyt vaikka 20 kpl susia Helsingin kupeeseen johonkin metsään. Niin johan alkaa hirveä äläkkä että ne sudet pitää heti ampua. Menkää itseenne. Jokaisella on oikeus asua turvallisesti kotonaan.

 • Heikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Peto viha on Fasismia,kyseiset ihmiset ovat itsekeskesiä ja vähän tyhmänlaisia sanottakoon se lopultakin suoraan tässä ja nyt.He elämöivät että susi syö lapsen tai jotakin muuta,mikä saa tyhmänlaissa ihmisissä negatiivisen reaktion.Ikävä kyllä näille ihmisille voi sanoa että susi Ei syö lasta tai aikuista;koiran voi syödä se on totta kyllä niin kuin minä syön karjalanpaistia harva se päivä.

  Itse olen pitkän linjan metsästäjä,yli 40v,ja saanut riistaa mielin määrin,ja en ole koskaan vihannut saati pelännyt Karhua tai Sutta.Päin vastoin kunnioitan ja olen tyytyväinen että sellaisia eläimiä metsissämme liikkuu.Pedoissakin on häiriköitä,niin kuin ihmissäkin,jotka on poistettava,mutta silloinkin ensisijaisesti elävänä jonnekkin muualle.Häirikkö ihmiset vankilaan ja pedot uusille alueille niin kuin Kanadassa.

  Vanha sananlasku sanoo"Kansa on tyhmää kuin saapas" ja se kyllä pitää edelleen paikkaansa.

  Totuus on se että"Suurpetoja tulee suojella ja seurata heidän liikkeitään".

 • Metsästäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suurpetojen tappaminen alkaa olla järjestäytynyttä kansalaistottelemattomuutta. Maaseutua ei uhkaa suurpedot vaan vähenevät maataloustuet, EU ja toiminnan kannattamattomuus palvelujen kallistuessa ja lääkäreiden kaikotessa. Syy susijahtiin on ennen kaikkea metsästäjien aiheellinen pelko omien koiriensa puolesta. Metsästys ko. jalostettujen koirien kanssa on tehokasta, miksei voitaisi kokeilla myös ilman koiraa metsästystä? Saaliin saanti ei olisi enää itsestäänselvyys ja metsästäjä joutuisi itse rämpimään kuusikossa.

  • Milloin...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ... saaliin saanti on ollut itsestäänselvyys?! Kyllä suurin osa jahdeista on ns. tyhjän pyytämistä ja sen varmasti tiedät jos olet metsästystä enemmän harrastanut. Ei metsä ole marketti tai lihatiski vaan saaliin saanti vaatii monesti monen tekijän summan; taidon ja tuurin lisäksi monesti koiran saumatonta yhteistyötä isännän kanssa. Koirien käyttöön metsästyksessä pitää kannustaa kuten tähänkin asti. Se on eettistä vaikkapa saaliin löytymisen, noutamisen tai jäljittämisen muodossa. Muuten olen samaa mieltä siitä että tästä on - kiitos median - tehty oiva väline purkaa kaunaa ja katkeruutta sen suhteen, kuinka maaseudun väkeä on jo pari vuosikymmentä suorastaan aliarvostettu erilaisin toimin. Susi tai karhu on sivuseikka.

   Oriveden tapaus on oiva esimerkki siitä että median leimakirves hailahteli kahden metsämiehen päällä ilman ainuttakaan faktaa. Miehet on vapautettu ilman ainuttakaan todistetta rikkomuksista. Faktaa on ainakin se että media demonisoi nyt raskaasti...

  • Heh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämän kirjoittaja ei ole metsästäjä: oikea metsästäjä tietäisi, että koiramies nimenomaan rämpii metsässä ja saaliin saanti on kaikkea muuta kuin varmaa.

   Siinä kuitenkin oikeassa, että susien tappaminen on kansalaistottelemattomuutta. Olisi hyvä miettiä, muiksi syntyy kansalaistottelemattomuutta.

  • Oikaisu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Väite ei pidä paikkaansa: " Oriveden tapaus on oiva esimerkki siitä että median leimakirves hailahteli kahden metsämiehen päällä ilman ainuttakaan faktaa. Miehet on vapautettu ilman ainuttakaan todistetta rikkomuksista.".

   Miehet on kyllä vapautettu, mutta siitä syystä että esitutkinnan vaikeuttamisvaara on poistunut. Poliisit siis on nimen omaan kasanneet jo asiasta pitävän näytön, eikä miehet voi asiaa enää omalla vaikutuksella sotkea.

   Media nimen omaan alkuun esitti asian hyvin tyypillisellä ihmisiä pelottelevalla tavalla, jossa suuri vaarallinen peto on vahingoittanut ihmistä, kun todellisuudessa syy löytyi metsästäjien hölmöilystä. Illmiö tulee helposti esille katsomalla vaikka Ylen alkupään uutisotsikot aiheesta ja vertaamalla niitä uudempiin:

   Poliisi: Karhun runtelema mies on toipumassa 31.1.

   Karhun uhri oli jänismetsällä 30.1.

   Tutkija: Karhuhyökkäys yksittäinen tapaus 30.1.

   Miehen kimppuun hyökännyt karhu ammuttiin - uhri loukkaantui vakavasti 30.1.

  • Vai oikaisu!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hetkinen. Kerroppa mitä sinä uutisoinnin perusteella tiedät. Mitä lakeja miehet ovat rikkoneet? Itse en ole löytänyt ainuttakaan lainrikkomusta näiden miesten osalta julkisuudessa.

   Median leimakirves taas on esittänyt erilaisia otaksumia, joiden väitteiden todennäköisesti osittauduttua virheellisiksi, toivon ko. toimittajien joutuvan uutusoinneistaan edesvastuuseen. Ei uutisiin saa kirjoittaa aivan mitä sattuu.

   Karhua häiritty jo kahdesti: missä todisteet? Märkä syksy voi aiheuttaa pesän vaihdon jo muutenkin. Jos on ollut häirintää, kuka on häirinnyt? 3mm haulipanoksia mukana karhunpesällä tieten tahtoen!? Salli minun nauraa. On tavallista, luvallista ja sallittua antaa koiralle liikuntaa metsässä, jopa karhukoiralle. Missä siinä oli se rikos? Mitä ne miehet hölmöilivät? Karkuunko on lähdettävä jos koira talvella nostaa metakan. Hui, siellä on varmasti karhu! Jos et hyväksy metsästystä lainkaan, silloin kyse on ollut varmasti hölmöilystä, ei muuten!

 • Metsää tarvitseva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuorempana kuljin huoletta metsissä, kun tiesin lähikuntien METSÄSTYSSEUROJEN pitävän JÄRJESTYSTÄ metsissä eläinten suhteen: talviruokinnasta huolehdittiin säännöllisesti, metsästys piti eläinkannat kurissa suhteessa toisiinsa, pikkupetoja eliminoitiin pois lintuja syömästä, karhunpesistä tiedotettiin jne. Nyt en ole kuullut tällaisesta vastuuntuntoisesta toiminnasta, onko edes metsästäjiä, kun aseet lupineen maksavat huikeita summia? Enää en uskalla "takametsiin" reppuineni kuljeksimaan ja se tekee mielen masentuneeksi. Keksikää joku LAITE, jolla karkottaa lähestyvän pedon tehokkaasti, mutta asiallisesti.

 • karhi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meidänkin pihalla on käynyt ilves muutaman kerran, kerran koira ajoi sen puuhun ja kolme kissaa on kadonnut. Ja sitten viherpiipertäjät väittää, ettei niistä ole mitään haittaa.

  • Piristystä pääkaupunkiin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Petojen suojelun pitäisi tapahtua tasa-arvolain hengessä: Yhtä paljon suojeltavaa jokaista kansalaista ja aluetta kohden. Näin paineet omavaltaiseen toimintaan petojen pääasiallisilla asuma-alueilla varmaan vähenisivät.

  • Vanhakantainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kissat eivät kuulu luontoon piennisäkkäitä tappamaan, vaan sisälle kotieläimiksi. Koiralle voi rakentaa aidatun pihan.

  • Metsästäjä Lounais-Suomesta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kissa on peto siinä missä ilves tai susikin. Jokainen kissanomistaja ottaa tietoisen riskin päästäessään lemmikkinsä ulos; se voi kuolla auton alle tai ilveksen ruoaksi.

   Siinä vaiheessa, kun petoeläimet alkavat toistuvasti hyökkäämään ihmisten kimppuun (enkä puhu nyt häirikköyksilöistä vaan koko kannasta), niitä pitää vähentää. Toistaiseksi mikään petoeläin ei ole ihmistä ruoakseen saalistanut ja silti maaseudulla levitetään valtavaa hysteriaa. Viimeisinkin karhu-uutinen syntyi, kun kaksi metsästäjää suunnitelmallisesti palasi pesälle tarkoituksenaan tappaa eläin. Joo kyllä, asiasta ei ole vielä tuomiota, mutta totta se on, näette vielä.

   Syy siihen, että "kaupunkien city-ihmiset suojelevat korpien petoja" on se, että maaseudun alykkäät nuoret muuttavat kaupunkeihin opiskelemaan ja jäljelle jäävät vain ne, joiden oma ajattelu ei kykene kyseenalaistamaan muiden punaniskojen näkemyksiä.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa on nyt tilanne se, että KAIKKi Suomen Suurpedot tulee ottaa kiinni ja laittaa elektroniseen valvontaan,heidän oman turvallisuutensa vuoksi.Siten voidaan seurata heidän liikkeitään tarkasti ja ennakoimaan erilaisia tilanteita,esim hirvihaukku kokeiden ajaksi ajaa sudet loitommalle.Esim Karhujen talvipesät tulee merkitä selvästi ja valvonta ja hälytysjärjrstelmät tehdä aukottomaksi.

  Tässä tehtävässä riittää mielenkiintoista työtä,myös vastuullisille vapaaehtoisille,monille toimijoille ympäri vuoden.Häirikkö yksilöt tulee ottaa kiinni elävänä,niin kuin ihmis-rikollisille tehdään,ja siirtää jonnekkin muualle tai pidetään sitten vankeudessa jossakin tarhassa.

  Tämä on ainoa oikea kestävän kehityksen ratkaisu ja ne jotka änkyröivät vastaan tulee kylmästi siirtää sivuun.

 • Viimeinen puisto-työmaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Petoviha ilmentää ihmisen tapaa kesyttää ja inhimillistää luonto. Koira on geneettisesti suden lajikumppani mutta kesytetty. Mistä nousee tämä valtava vastenmielisyys kaikkea sitä kohtaan, joka ei asetu ihmisen hyväksikäytön ja hallinnan kohteeksi? Tästä turvallisuushakuisuudesta ei kuitenkaan seuraa turvallisempaa ympäristöä, sillä ihmisen kaikkein suurimmat uhat ovat juuri ihmisen aiheuttamia. Kun viimeisetkin pedot on tapettu, viimeinen luontokaistale kitketty ja uudelleen istutettu, meille kirkastuu oman lajimme petomaisuus.

  Seuraavaksi on jahdattava poikkeavia ihmistyyppejä, vääränlaista käytöstä ja eroavia mielipiteitä. Tämä ei kuitenkaan pelasta meitä aiheuttamiltamme luonnon katastrofeilta, kuten kuivuudelta, eroosiolta ja juomavesiemme pilaantumiselta. Koska luontoa ei pian enää ole, kysyn, mitä inhimillisessä maailmassa pitää sietää? Eikö suden pelko ole sentään rauhoittavampaa ja nautinnollisempaa kuin syöpäkasvaimen?

 • Kake

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisi hyvä idea siirtää 20 sutta Helsingin kupeeseen tai vaikka Kehä1 sisäpuolelle ja katsottaisiin miten cityvihreistä tuli alle aikayksikön sudentappajia.On helppoa huudella ohjeita petojen suojeluun Mannerheimintien varrelta .Viranomaisten epäonnistuminen petopolitiikassa aiheuttaa salametsästyksen.Hyvä esimerkki oli Liedossa kulkenut susi joka sai tappotuomion välittömästi poliisilta vaan ei lupia tule haja-asutusalueelle.

 • weckman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mahtuvat, tämä petohysteria on naurettavaa, media varsinkin Maikkari lietsoo sitä koko ajan lisää.

  • Saman huomannut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tietyt mediat lietsovat tarkoituksenhakuisesti hysteriaa,surullista että näin alas ollaan "luontoa kunnioittavassa" Suomessa vajottu.

 • pienipeto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Susi on ihmisen kannalta hyötyeläin erityisesti Etelä-Suomessa, mutta joidenkin piirien kiihdyttämä hysteria ohittaa usein järjen. Sudet ja karhut pelastavat vuosittain monia ihmishenkiä.

  Hirvenmetsästyksessä pyrittiin vuosikymmenet optimoimaan lihantuotto liikenneonnettomuuksien kustannuksella. Suuren hirvikannan takia lukuisia ihmisiä menehtyi vuosittain turhaan, muusta inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan. Suurpedot kuuluvat suomalaiseen luontoon, mutta eristäytyneiden metsästysseurojen ukkouduttua ja toiminnan laiskiinnuttua suurpedoilla on iso rooli myös liikenneturvallisuuden edistäjänä. Suurpetokannat eivät myöskään lisäänny rajattomasti, vaan lopulta metsistä löytyvän ruoan vaihtelut määräävät kantaa.

  Olen metsästäjä.

 • Mahduttaisiinpa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Susia ja karhuja on kovin vähän, ja eivätpä nuo ihmisen päälle käy. Niistä ei ole haittaa ihmisille. Koirat voi ottaa yöksi sisään, ja jos ei taloon halua päästää niin sitten vaikka karjakeittiöön. Lampaille susiaitaa ympärille ja yöksi suojaan tai pihapiiriin. Kotikissat sisäkissoiksi, niin ei ole ilveksistä haittaa. Toivoisin siis, että mahduttaisiin elämään rinnan. Onhan tuota ennenkin eletty.

 • karkkulainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ongelmana on se, että me täällä Suomessa asumme hajallaan maaseudulla. Talojen välissä on pieniä pelto- ja metsäkaistaleita, joista tulee villieläinten luonnollisia kulkuväyliä. Pedot käyttävät näitä siirtyessään alueelta toiselle, ja oppivat samalla olemaan pelkäämättä ihmisiä. Ihmisiä pelkäämättömät pedot on poistettava, muuten niistä tulee pahoja ongelmia. Kaikki eivät voi asua kehäkolmosen sisäpuolella, eivätkä sinne haluakaan. Siksi päätöksiä poistettavista pedoista ei voi ulkoistaa Helsinkiin, poistopäätökset on tehtävä siellä missä haitta kulloinkin on, ja tätä kutsutaan nykyisin salakaadoksi.

 • pienpeto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sudella on itseisarvonsa suomalaisessa luonnossa, mutta vertailen hieman susi- ja koiraongelmaa tilastollisesti. Ehkä tämä houkuttelee esiin tervettä järkeä hysterian sijaan.

  Koira tappaa keskimäärin hieman yli yhden ihmisen vuodessa, susi ei yhtään. Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain useita satoja koiran aheuttamia hyökkäysvahinkoja, kuolemista ja raaja-amputoinneista haavoihin. Puremia lienee tuhansia vuosittain, uhkaaviksi koettuja hyökkäyksiä kymmeniä tai satoja tuhansia. Koen ja tiedän, että sudet vaikuttavat koirien aiheuttamia vahinkoja vähentävästi, koska ihmiset pitävät susipelkonsa takia maaseudulla parempaa huolta koiristaan.

  Metsästyslaki 53 §: "Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella." Metsästyslaki 51 §: "Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä."

  Olen metsästäjä.

 • Kalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No, eilisaamuna auraillessani, homasin ison kissankin käyneen pitkästä aikaa pihassa. Hyvä; saattaa vähentää noita kulkukatteja ja vastaavia heitteille jätettyjä. Eivät muuten ilvekset tapa lemmikkieläimiä; kuka hullu jättäisi lemmikkinsä yksikseen ulkoilemaan yli yönkin. Jos ilves vie, omistajan huolimattomuutta.

  Ei ole haittaa ihmiselle ilveksestä; peuroja, kauriita ja jäniksiä riittää kaikille.

  Susi on häipynyt meidän seuduilta, vain yksi jälkihavainto viime vuodelta; aiemmin pesikin. Villi arvaukseni; satunnaisesti ammuttu??

  Suurpetoja ei Suomessa ole todellakaan liikaa; meillä on ilveksiä, karhuja ja aiemmin susiakin. Kaikista kolmesta pesintähavaintoja.

  Kumpi muuten tarvitsee sorkkaeläimiä, jäniksiä jne, pedot syödäkseen, vaiko ihminen huvikseen.

 • PikkuHukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Poroja on kyllä jo maaston kestokyvyt ylittävä määrä, vaikka kyllä Lapin miehelle tietysti pitää töitä olla. Suomalainen petoviha ja hysteria on saanut jo naurettavia mittasuhteita - pihoihin tulevat pedot (jotka eivät karkuun halua edes lähteä) pois päiviltä viranomaisten voimin, salojen hukkien ja kontioiden antakaa olla rauhassa. Oman käden oikeus tuomittavaa, myös metsästäjien on tämä ymmärrettävä.

 • Pikkuveli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaupunkilaisilla ei ole tässä asiassa lupa sanoa mitään. Maalla asuvilla koulua käyvillä lapsilla on etuoikeus puheenvuoroon. Oma mielipiteeni on, että pieni Suomi ei susia tarvitse. Ongelma ne olivat jo tapporaha-aikaankin. Jatkuvasti niitä lappoi Venäjältä tänne. Karhu saa olla mutta tiukasti säädeltynä että oppii pelkäämään. Housuun kakkaajille riittäköön Korkeasaari.

  • mitäs

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Taidat ite kakkia housuus siellä turhine pelkoinesi... muuta kaupunkiin, jos pää ei kestä suomalaista luontoa!

   t. maalainen, koulut käynyt

 • Mauri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä mahtuu! On hienoa että Suomessa on vielä aitoja metsiä asukkeinensa. Petovihaajat haluaisivat muuttaa metsät puistoiksi joissa olisi kivasti bambeja ammuttaviksi, mutta ei riskejä. Tällainen holhous ja kontrolli on typerää ja vie hohdon oikeilta eräretkiltä! Susien, karhujen, ilvesten ja ahmojen vainoaminen vain siksi että niillä on kynnet ja hampaat on raukkamaista ja inhottavaa, ihminen on suurin ja suurilukuisin peto. Salametsästäjät eivät ole miehiä vaan ahneita pelkureita.

 • km

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maaseudulla asuvana osaan suojata kotieläimeni siten, että peto ei niihin käsiksi pääse. Keinoja on laajalti. Petoviha kumpuaa tietämättömyydestä ja siitä oikeudettomasta ajatuksesta, ettei luonto saisi sisältää minkääanlaista konkreettista uhkaa ihmiselle ja sen omaisuudelle. Tämä ajatus on monella tavalla ristiriidassa yhteiskunnan sisältämien konkreettisten vaarojen kanssa, jotka kuitenkin yleisesti hyväksytään.

  Etenkin vanhemmat ihmiset vauhkoontuvat, kun susista ym. suurpedoista tulee kyse, vaikka hyvin harva on semmoista nähnyt muualla kuin eläintarhassa. Joukkohysteria ruokkii itseään. Irti jolkottelevia isoja koiria (huskyja ym) ja niiden jälkiä luullaan aina susiksi, vaikka todennäköisyys koiran/koiran jälkien näkemiseen suden sijasta on huima.

 • Pedot nurin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ennen aikoihin Suomessa jo noin 20-30 vuotta sitten ei suurpetoja ollut Suomessa läheskään siinä määrin kuin nyt jo on. Ei ollut turhia kiistoja petoeläimien haitoista niiden vähäisen kannan vuoksi. Nyt niiden kanta on jo räjähtänyt käsiin - kiitos Suomen ''suurpetopolitiikan''. Osa kansastakin, etunenässä etelän viherpiipertäjät eivät tässäkään asiassa ajattele järkevästi. Nytkin tulee aika ajoin tietoa siitä, kuinka pedot ovat aiheuttaneet vahinkoa tai esim. joudutaan huolehtimaan lapsien turvallisuudesta näiden elukoiden takia. Esim. Edes pihapiiriin tuleville pedoille tulisi kansalaisilla olla vapaa petojen metsästysoikeus. Nykyisen politiikan järjettömyyttä kuvaa sekin, että poliisikin hiillostaa metsästäjiä jotka joutuivat ampumaan karhun henkensä uhalla ja valtiokin joutuu maksamaan korvauksia huomattavia määriä petojen aiheuttamista vahingoista.

 • Paavo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Petoviha on täysin turha. Valitettavasti metsästys piireissä sitä ilmenee, ja sieltä sitä aatetta levitetään muihinkin väestönosiin. Jos asiaa tarkastellaan historiallisesta näkökulmasta, niin ei suomalaiset ole koskaan petoja vihanneet. Kyllä se on pitänyt opettaa meille ruotsalaisten tai saksalaisten toimesta. Eikä väki ollut hirvean innokas susiakaan pyydystämään 1800 luvun lopulla tapahtuneiden ikävien asioiden seurauksena, vaan kyllä siihen pakotettiin ja velvoitettiin valtiovallan toimesta. Muuten niistäkin ajoista löytyy sanomalehti kirjoitus, jossa tapahtumia hämmästellään harvinaisena asiana. Ja mm. petolintu vihaa opetettiin saksassa koulutettujen metsästäjien toimesta.

  Suomessa on ja pitää olla pedoille tilaa nyt ja tulevaisuudessa. Perhon kaltaiset salametsästys hommat pitää ankarasti tuomita. Herää kysymys että paljonko kyseiset henkilöt ovat syyllistyneet muidenkin eläinten salametsästykseen, jos kerran taipumus lain rikkomiseen on.

 • Oiva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ole petoja liikaa on liikaa hirviä hirvet tappavat 20-50 ihmistä vuodessa n200 loukkaantuu vakavatsi osa ivalidisoituu loppu elämäksi,eikö tämä peloita.Pedot tulevat ruuan perässä eivät ne tule kauniiden maisemien takia tapetaan hirvet kauriit peurat sen jälkeen ei ole petoja eikä hirvet tapa ihmisiä,veronmaksajat tukevat hirvenmetsästystä nyt 38€ jokaista hirvenlihakiloa kohti,olis aika saada tämäkin tuki loppumaan

  • Harri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuo 38€ on uusi tuki mistähän tuonkin keksit. Ei tässä muusta ole kysymys kuin että pedot rauhoitetaan hengiltä, jollei ilman luonnollista käyttäytymistä omaavaa yksilöä poisteta. Tarkoitan näitä ihmistä pelkäämättömiä. Peto viha on ainakin minun metsästysporukan mielestä väärä sana esim. suden, ilveksen ja karhun haluavat varmaankin kaikki kohdata, ja ei missään nimessä hukata Suomen luonnosta. Tuo vetoaminen ettei sataan vuoteen ole susi tehnyt mitään ihmiselle pitää paikkaansa, mutta kun tuo tapahtuu ihmiseen tottuneen yksilön toimesta vaikka kouluun kävelevälle lapselle kaatuu tuon yksilön lisäksi kymmeniä muita koska painostus muodostuu niin kovaksi. Järkeä politiikkaan ja häiriköt kuriin.

 • Näin on näreet

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muutama susi on nyt vain annettava ampua. Ihan sama ovatko kylillä vai eivät. Kansa peloissaan, verenhimossaan ja kiihkossaan vaatii verta. Jos ei lupia tule, kasvaa kiihko ja petoviha entisestään. Asialla ei ole enää mitään suhteellisuuden tajua, vaan sutta pelätään Hangosta Petsamoon. Ihminen on myös laumaeläin ja lauman mukana mennään. Aina kun jossain rasahtaa, niin pelko on päällä. Jos susia on >0, niin niitä on liikaa. Tämän vuoksi on parempi uhrata muutama susi, ehkä loput saavat sitten elää. Poliitikoille susikiihko on taivaan lahja. Menee huomio maaseudun näivettymisestä, maatalouden kannattavuuskriisistä, väestön vanhenemisesta ja vähenemisestä sekä sosiaalista ongelmista, joista työttömyys on pienin. Tappavatko sudet ihmisiä maaseudulla..? Viina, huumeet, väkivalta, mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen tappavat vuodessa enemmän maaseudun ihmisiä kuin pedot 10 000 vuodessa.

 • Jukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täällä Padasjoella on nykyään ilveksiä todella paljon. Taloni ikkunan alla on kolmen ilveksen jäljet harvase aamu. En todellakaan pidä naapuriani hulluna, kun hän ei nukuta pientä lastaan ulkona vaunuissa. Ja se että koska viimeksi peto on tappanut ihmisen Suomessa,ei ole todellakaan kuin ajan kysymys. Ottakaapa selvää paljonko padasjoen aluella on esim. karhuja.

 • Välilyönti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suurpedoista ei ole ongelmaa täällä etelässä. Mutta poronhoitoalueet on aivan eri juttu. Siellä suurpedot tappavat ja syövät poroja paljon. Ja jos korvamerkkiä ei jää raadosta jäljelle, niin poromies kärsii tappion, eikä saa korvauksia.

 • Punahilkka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Salakaato saadaan loppumaan kun annetaan lupa kaataa pedot ja ehkä maksaa vielä TAPPORAHAA.

  Miksi joillain on oikeus velvottaa ihmisiä elämään arkista elämäänsä PELOSSA ,,jotta nämä Brysselin ja Helsingin "kulttuuri-ihmisten" toiveet ja imago saisivat täyttymyksensä. Heidän ei tarvitse varustaa pieniä pelokkaita lapsiaan koulutielle erilaisten räikkien ja muiden karkoituskeinojen kanssa.

  Pahempaa siviilielämän kidutusta tuskin pystyy kuvittelemaan . Siinä kidutuksessa kärsivät sekä lapset että aikuiset.

  • esimerkki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kaupungissa ei selviäkään räikällä... lapset on saatettava itse kouluun asti. Se on nimittäin ihan eri asteella vaarat täällä kaupungissa kuin siellä maalla. Kaupunkien hörhöt on paljon vaarallisempia kuin sudet ja niitä on vielä aika valtavasti enemmän. Liikenne tietty on se vaaroista ylivoimaisesti suurin. Helppoa teillä siellä maalla on, jos aletaan vaivannäköä lasten koulumatkoista puntaroida.

 • Sisu Pussinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä täällä Inarissa ei ole Susi ongelmaa,ne kuolee sitä mukaa kun niitä tänne ilmestyy,ja asiat on kondiksessa ,kukaan ei valita kaikki on tyytyväisiä.

  • Metsästäjä Lounais-Suomesta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tapatteko te kaikki muutkin olennot, ihmiset ja asiat, jotka teitä pelottavat? Jotenkin todella kuvottaa lukea tämän tyylisiä kommentteja eri foorumeilta; miten voi ihmisten, jotka elävät luonnon keskellä asenne olla näin täysin vinoutunut? Poroja sudet varmasti tappavat, mutta porot muutenkaan eivät nykyisessä määrin kuulu luontoon. Ja suden tappamista poroista saa korvauksen, kuten kaikki tiedämme, mutta silti vaan henki pois kaikilta susilta jotka jossain näkyy.

   Mihin ihmeeseen ihmiset perustavat petopelkonsa, kun todellista uhkaa ihmisille ei todellakaan ole. Pelätä nyt voi pienessä mielessään vaikka mitä, mutta puhun nyt todellisesta uhasta tai oikeastaan sen puutteesta. Monet pelkäävät esimerkiksi pimeää tai ahtaita paikkoja, mutta ei niitä silti yritetä kategorisesti maailmasta hävittää.

  • entinen luonnolapsi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   en tiedä millä konstila ajemmin saati pedot hoidettu pihalta pois, mutta sovussa elettiin.

   olen itse kulkenut nuorena paljon metsissä ja jos joku olisi hyökänyt, niin oma syyni..

   ihminen halua omistaa kaiken, olla ainoisäntä, mutta unohtaa sen, että ruoka ja muu, tulee justi niiden pedojen avullakin..

   kaikse suurempi vihollinen ihmiselle on ihminen itse.

   ei osata enää olla eikä elää luonnon kanssa, kaikkeen tarvis koskee ja rikkoo tasapainoa ja sitten ihmettellään, mitäs nyt..

   eletään pään pilvissä ja ajatellaan, ei se mua koske, mä haluan nyt ja tässä ilman mitä ongelmiä saata kaiken ja olla rauhassa

   eläin ja muukin on sama elävä ja tunteva kuin ihminenkin, tai oikeastaan ollaan mekin eämiä, osa luontoa.

   kuten ihminen tappaa ja syö ja vielä noin vainkin. eläin tappaa jos nälkä ja tulee ihmisen lähellä kun omasta ajettu pois ja.

   ei Suomi ole noin pieni maa, että emme sopisi yhteen olemaan ja asumaan.

   ymmärrän huolen, mutta silti, syypä ihminen.

   elä itse ja anna toisen elää

  • kukaan, ei mitään

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ilmeisen äärettömän hyvä esimerkki luontoa ymmärtämättömästä ihmipolosta. Inarista kun on, niin luulisi joskus mulkasevan ympärilleen missä ympäristössä elää. Suosittelisin tuon sortin fobian kanssa elävälle Sisu Pussiselle muuttamista kaupunkiin turvaan, koskapa pää ei kestä suomalaista luontoa.

   PS. se punahilkka-juttu oli vain satua!

 • pelko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pelko kääntyy vihaksi, ei se ole sen ihmeellisempää. Yleensä pelkoa aiheuttava asia tai eläin tai joku muu yritetään eliminoida pois.

 • Jumala

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ole mitään petovihaa, useimmat ihmiset on vaan lapsena peloteltu ja kerrottu isosta pahasta sudesta. Nyt nämä poloiset sitten kauhuissaan vaativat kaikkia susia, karhuja jne teurastettavaksi. Ihminen voi elää alueella jossa on suurpetoja Alaska, Kanada, Huippuvuoret jne.. Ei noillakaan alueilla saa tappaa elukoita huvikseen, vain jos on todellinen konfliktin vaara. Ei siis ole riittävä syy tappaa jos karhu tepastelee pihalla.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Kotimaa

Suomeen ehkä uudenlainen paperittomien joukko - Jumiutuneille määräaikainen oleskelulupa?

Anonyymi turvapaikanhakija nojaa ikkunalautaan kännykkä kädessään.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä