Kotimaa |

Maidossa arvokkainta on rasva

Täysmaito maksaa kaupan hyllyllä aina enemmän kuin rasvaton vaihtoehto. Syy löytyy rasvasta, joka on valkuaista arvokkaampaa.

Maitotölkkejä tehtaan liukuhihnalla.
Kuva: Yle

Kun raakamaito saapuu tilalta meijeriin, se erotaan kahdeksi osaksi, kermaksi ja maidoksi. Maidosta on otettu pois rasva, jota taas lisätään laadusta riippuen tietty määrä maitoon takaisin. Näin saadaan eri maitokoostumuksia kuten täys- ja kevytmaitoa.

Maidossa on kaksi komponenttia, rasva ja valkuainen. Näistä rasva on meijereille arvokkaampaa, sillä siitä saadaan valmistettua muitakin tuotteita, esimerkiksi voita. 

- Kilo voita on aina kalliimpaa kuin kilo rasvatonta maitoa. Koska rasvattomassa maidossa ei ole rasvakomponenttia, se on halvempaa kuin maito, jossa sitä on, tulosyksikön johtaja Mikael Svennas Valiolta sanoo.

Valio nosti kaikkien maitolaatujen tukkuhintaa helmikuun alussa 30 prosentilla.

Voin kysyntä tasoittunut

Voi teki muutama vuosi sitten uuden tulemisensa kun muun muassa karppaus eli proteiinipitoisen ruokavalion suosiminen lisäsi sen käyttöä.

Paikoin voi jopa loppui kauppojen hyllyiltä. Valion mukaan tällä hetkellä kysyntä ja tarjonta kohtaavat.

- Voi käy edelleen hyvin kaupaksi, mutta myynti on selvästi tasoittunut, Mikael Svennas sanoo.

Voin hintaa heiluttelevat maailmanmarkkinat.

- Eli se, kuinka paljon paljon maidosta saatavaa rasvaa on tarjolla, onko siitä pulaa vai ei. 

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Ulkomaat

Yle Britanniassa: "Pääministeri Cameron on koko maan helpottuneimpia miehiä"

Ei-puolen kannattajat juhlivat.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä