Lahti |

Marjatta Tapiola: Kuolema on läsnä kaikessa

Sysmäläinen kuvataiteilija Marjatta Tapiola maalasi pitkään kuolemaa: pääkalloja, kuolleita lintuja... Vuonna 2004 valmistui Kasvot-sarja, joka oli Tapiolalle itselleenkin uudistumista. Kasvot II -teoksen lisäksi Pyhäniemen kartanon Pyhäniemi 2010 -näyttelyssä on esillä Louhi, joka sai Tapiolan sukeltamaan Kalevalan maailmaan.

Marjatta Tapiola ja Louhi.
Marjatta Tapiola ja Louhi. Kuva: YLE Lahti / Juha Paaso
Hollola

Marjatta Tapiola lähti mukaan Pyhäniemi 2010 -näyttelyyn Lilli Paasikiven maanittelemana.

- Kukaan muu ei olisi pystynyt siihen. Rakastan Lillin laulua, Marjatta Tapiola nauraa.

Pyhäniemen taidenäyttelyn yhteydessä järjestetään konserttisarja, jonka taiteellisena johtajana toimii Lilli Paasikivi. Konserteissa kuullaan mm. Schubertia, Sibeliusta, perinteisiä virsiä jazztulkintoina, italialaisen oopperan helmiä sekä ulkoilmakonsertti, Sinfoninen picnic.

Vaikka Tapiolan työt saatiin Pyhäniemeen Paasikiven suostuttelun ansiosta, taiteilija on toki itsekin hyvillään, että työt ovat esillä. Hänen mukaansa yleensä töiden elinkaari näyttelyissä jää liian lyhyeksi. Nyt nähtävillä olevat kaksi Tapiolan työtä ovat toki olleet nähtävillä tavallista enemmän. Louhi oli esillä Ateneumissa kuukauden päivät, Kasvot II kiersi Pohjoismaita osana Carnegie-taidekilpailua.

Kalevala yllätti taiteilijan

Louhi on yksi Pyhäniemen näyttelyn avainteoksia. Se syntyi Kalevalaseuran tilaustyönä. Louhen myötä Marjatta Tapiola "joutui" syventymään Kalevalaan. Ilman tilaustyötä sitä tuskin olisi tapahtunut. Kansalliseepos yllätti taiteilijan:

- En olisi ymmärtänyt miten lumoava on Kalevala. Olisi kivaa upota Kalevalaan viideksi vuodeksi. Se olisi kiinnostavaa, mutta tuskin tapahtuu - ikävä kyllä.

Kuolema on kaikkialla

Kasvot II toimi eräänlaisena vedenjakajana Marjatta Tapiolan uralla, sillä hän oli kauan maalammatta mitään elollista. Kasvot-sarja oli myös tavallaan tilaustyö, sillä teokset menivät Ruotsiin Carnegie-kilpailuun.

Kasvot II näyttää ensikatsomalla agressiiviselta. Kuvattuna on miehen irvistävät kasvot. Tarkemmin katsoen ilmeessä onkin ehkä häivähdys kauhua, jopa pakokauhua. Kuolemanpelkoa kenties? Olisiko siis niin, että näissäkin töissä kuolema on läsnä, vaikkakin maalauksen ulkopuolella?

- Kuolema on läsnä kaikkialla, Marjatta Tapiola sanoo salamyhkäisesti.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä