Kotimaa |

Masennus ajaa nuoret turhaan eläkkeelle

Joka päivä viisi alle 30-vuotiasta henkilöä siirtyy työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyiden takia. Tämä tarkoittaa noin 1 800:aa nuorta tai nuorta aikuista vuosittain. Useimmiten eläkkeelle joutuminen olisi voitu välttää ennaltaehkäisevällä tuella tai aikaisella puuttumisella.

Ennenaikaiselle eläkkeelle siirtymisen syynä on useimmiten masennus, joko itsekseen tai yhdessä muun mielenterveysongelman kanssa. Mielenterveyden häiriöt alkavat oireilla ensimmäistä kertaa jo teini-iässä, joten eläkkeelle joutumista edeltävät pitkät sairauslomajaksot.

Riski sairastua esimerkiksi masennukseen kasvaa huomattavasti murrosiässä. Uusien masennuskausien riski on suurimmillaan 15 -18 -vuotiailla. Nuoren masennuksen taustalla voi olla vaikeita kokemuksia esimerkiksi aikuisten kanssa tai vaikka koulussa.

Aiheesta kirjan toimittanut Ammattiopisto Luovin tutkimuspäällikkö Anna-Liisa Lämsä toteaa, että nuorten eläkkeelle ajautuminen olisi usein vältettävissä, jos nuoret saisivat ajoissa apua.

- Nykyiset nuorisopsykiatrian resurssit eivät ole riittävät auttamaan mielenterveysongelmista kärsiviä nuoria. Kun nuori masentuu, hän ei tunnista huonoa oloaan ja asiasta on myös vaikea puhua. On erittäin tärkeä saada apua ennen kuin ongelmat pahenevat.

Ennaltaehkäisevä tuki vähentäisi sairastumista

Koska psykiatrisen hoidon resurssit eivät riitä koko ajan kasvavaan hoidon tarpeeseen, tarvitaan nuorten avuksi myös ennaltaehkäisevää tukea ja muita keinoja.

- Uskon, että ennaltaehkäisevän tuen avulla on mahdollista vähentää sairastuneiden nuorten määrää. Ongelmista selviytymiseen lapsi tai nuori tarvitsee ennen kaikkea vanhempien tai muiden aikuisten tukea ja ohjausta. Nuoren käytöksestä huolestuneet vanhemmat tarvitsevat myös käytännön keinoja, kuinka kohdata nuori tai lapsi vaikeassa tilanteessa. Aikuiset usein arkailevat kysyä ja pelkäävät sen pahentavan tilannetta.

Lämsän mukaan sosiaalisten verkkojen ja myös toisten sairastuneiden nuorten vertaistuki on erittäin tärkeä nuorten toipumisen kannalta. Lämsä on toimittanut kirjan Mieli Maasta - Masentuneen nuoren kohtaaminen. Kirjassa psykiatrian, mielenterveystyön ja erityisopetuksen asiantuntijat antavat neuvoja, miten aikuiset voivat ottaa nuoren masennuksen tai muun mielenterveysongelman puheeksi ja auttaa nuorta paranemisessa.

Teos antaa myös käytännön vinkkejä parhaista tavoista käsitellä stressiä ja kasvuikään liittyviä tunteita. Samalla aikuiset tukevat myös nuoren aikuistumisprosessia. Riski sairastua esimerkiksi masennukseen pienenee, kun nuori saa jo lapsesta saakka tukea elämässä vastaan tulevien muutosten ja pettymysten käsittelyyn.

Kommentoi aihetta (47 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • JonesHenry

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entö jos tämä ympäristön "tuki" alunperin aikaansai koko masennuksen ja hirvittävän elämäntilanteen?

 • 3 nuoren äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Herkimmät uupuvat kaikennäköisten paineiden alla; ulkonäkö,ura,perhe,jatkuva sosiaalisuus,mediaähky,moraalin rappeuma.

  Terveimmät sairastuu,kun eivät jaksa kilvoitella ja päteä.

  Yhteiskunta tullut suvaitsemattomaksi poikkeavia persoonallisuuksia kohtaan. kaikkien pitäisi olla massaa,näyttää samalta,samanlaiset autot,talot.

  Ja ilman rahaa et pärjää tässä kilpailuyhteiskunnassa.

  Koko maailma on sairas ja ennenpitkää se sairastuttaa kaikki kansat,ikään,näköön ja kansallisuuteen katsomatta.

 • Ei voi auttaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Varhainen puuttuminen olisi yhteiskunnalle halvin ja yksilölle onnellisin tapa hoitaa masennus. Mutta se on edellyttäisi puuttumista masennusta aiheuttaviin ilmiöihin: koulu- ja työpaikkakiusaamiseen, perheväkivaltaan, hallinnon byrokratiaan, sukupuolten epätasa-arvoon jne. Nämä ovat joillekin ihmisille niin tärkeitä olemassaolon muotoja, että he kokisivat loukkaavana, jos niihin oikeasti puututtaisiin. Siksi henkisesti herkemmät kärsivät.

 • TimppaT.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo, joo, näinhän se menee ja Jumalaa ei edelleenkään tarvita? Kaikki hyvin?

 • M. Uurahainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kun mainitaan, että päivittäin 5 pääsee eläkkeelle, niin samaan aikaan moninkertainen määrä ei pääse."

  Ei pääse ei, kun ei pääse paljon vanhemmatkaan kansalaiset vaikka olisivat jo vuosikymmeniä pakertaneet.

 • wwwwwwwwddddaaddad

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  15 vuotiaasta asti ollut masennusta enemmän tai vähemmän. Nyt 22 ja paniikkihäiriö ja masennus vaivannut jo vuosia ja sossu ja työkkäri ahdistelevat että pitäisi opiskella mutta eipä opiskelupaikkaakaan heru. Itsemurhaa mietin päivittäin.

 • warrior

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse sairastuin masennukseen lukiossa, jouduin ylä-asteen aikana sellaisen, lähinnä henkisen väkivallan uhriksi erään lestadiolaispojan taholta, että en ole vielä täysin vieläkään toipunut (olen nyt 32). Tämä "älä tapa" käskyn unohtanut lahkolainen (lahkolaisuus on muuten syntiä, Gal.5:19-21) ihmispiru mm. panetteli ("älä anna väärää todistusta lähimmäisestäsi", "älä valehtele") minua selkäni takana sen minkä kerkesi, kaikkein pahinta oli, kun hän vieroitti lapsuuden ystäväni minusta ja eihän se henkinen väkivalta pelkästään selkäni taakse jäänyt. Lukiota en pystynyt silloin käymään loppuun, koska jo pelkkä olemassaolo oli yhtä tuskaa, ajattelin aina, että kuolen kuitenkin ennen kuin täytän 20 vuotta, eikä silloin ollut voimavaroja tehdä juuri mitään. Aikuisena tajusin, että kiusaamisessa oli kyse kateuden synnistä, perheelläni oli monia maallisia asioita, joita heillä ei ollut; televisio, äitini ei ollut ketjuraskaana koko ajan, populaarimusiikkiakin sai kuunnella, olin äärimmäisen hyvä liikunnassa jne. Lisäksi havaitsin, että tämä poika piti itseään rumana, itse taas sain huomiota vastakkaiselta sukupuolelta huomattavissa määrin. Minulla on nyt korkeakoulututkinto ja elämä kohtuullisen hyvällä pohjalla, joku ulkopuolinen tarkastelija voisi jopa sanoa erittäin hyvällä pohjalla, mutta ajoittain on edelleen vaarana lipsua ahdistuneisuuteen. Olen nyt lopulta pystynyt kuitenkin antamaan anteeksi mutta vihantunteista irtipääsemiseen ja niiden aiheuttamaan valtavaan energiahukkaan meni yli kymmenen vuotta. Älkää hyvät ihmiset teloko toisianne henkisesti tai muutenkaan.

 • isoäiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä taas olen nähnyt läheltä miten ehkä terveemmin elävä tuttuni ja työtoverini masentuu aina uudestaan. Välillä on parempia, välillä huonompia aikoja. Voimat loppuvat, riittämättömyyden tunne ja ahdistus alkavat viedä voiton, kunnes työnteko ei enää onnistu. Liikunta, ulkoilma, fyysinen työ ja kevyt ruokavalio eivät häntä pelasta,ja pahoina aikoina hän ei saakaan pidettyä kiinni elämäntavoistaan, joten nämä kotitohtorit voivat tunkea neuvonsa mihin lystäävät. Voihan sitä uskotella itselleen että kun syyllistää sairastunutta niin pystyy itse välttämään asian. Sitä, että on olemassa joitakin asioita joihin ei itse täysin pysty vaikuttamaan, on vaikea myöntää.

  Sen nyt ainakin olen huomannut, että kyseinen henkilö on oikea suorittaja. Pyrkii miellyttämään kaikkia, etenkin työnantajaa, rehkimällä kahdenkin edestä, joten toimettomuus ei kuulu tähän kuvaan. Nykymaailma on kyynärpäämallilla toimiva, josta ihmisen on vaikea löytää paikkansa ellei ole menestyjä. Nykyään itsensä ja perheensä rehellisellä vaikkakin pienipalkkaisella työllä elättävä ei ole mitään. Tämän maailman olemme lapsillemme luoneet.

 • Mussukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Naseva kirjoitus, S. Piira. Moni nuori (ja aikuinen) painii tässä itsekeskeisyyden maailmassa nimenomaan tarpeettomuuden tunteen kanssa. Jo peruskoulussa huomaa, ettei lapsella ole arvoa, kun terveydenhoitajalle, koulupsykologille, koululääkärille ja opinto-ohjaajalle pääsy on yhtä kuin vaatisi audienssia vieraan maan johtajan pakeille. Kun koulutyön saa siihen pisteeseen että jatko-opiskelun portit aukeavat, törmää pian ristiriitaan, jossa opiskelijaharjoittelijaa pidetään vain kahvinkeittoon kykenevänä riesana jolle ei missään nimessä tarvitse maksaa palkkaa, vaikka yhtä aikaa samaa opiskelijaa piiskataan selkään: "valmistuhan siitä, että pääset sinne ihanaan työelämään." Niin, sinne samaan työelämään, joka on jo valmiiksi näyttänyt kuinka tarpeeton, korvattavissa ja pelkkää massaa nuori ihminen voi olla.

 • Jepa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Yhteiskunta tullut suvaitsemattomaksi poikkeavia persoonallisuuksia kohtaan. "

  Melkeinpä väittäisin että herkemmin tuli turpaan 20 v sitten kun meikä oli nuori ja hyvännäköinen.

 • Petteri27

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo tänä päivänä kannattas jo vähän miettiä kun suunnitellaan lapsen tekoa, että millä todennäköisyydellä hänestä tulee aikuisena terve, itsenäinen ja onnellinen kansalainen. Taitaa jäädä reilusti alle 50%

 • Iines

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Masennus (depressio) on mielialahäiriöihin kuuluva sairaus. Siihen liittyy aivojen sähkökemiallisia toimintahäiriöitä.

  Vakavasti masentuneen ihmisen kehottaminen "parantamaan elämäntapansa" tai "nousemaan ajoissa ylös" tai "ottamaan itsensä niskasta kiinni" on sama kuin käskisi pyörätuoliin sidottua jalatonta ihmistä kävelemään ja vielä haukkuisi laiskaksi, kun "ei edes yritä".

  Samaa sanaa masennus käytetään arkikielessä tarkoittamaan myös alakuloisuutta, lamaannusta, surua, jne. Sillä merkityksellä ei ole mitään tekemistä sairauden kanssa.

  Laiskalle ihmiselle tarvitaan "potku takapuoleen". Sairaalle ihmiselle tarvitaan diagnoosi ja siihen perustuva hoitosuunnitelma lääkkeineen ja terapioineen.

  Tietäen, miten vaikeaa Suomessa on masentuneen saada hoitoa ja tukea, on tuo nuorten masentuneiden eläkemäärä itse asiassa vain pelkkä pienen pieni jäävuoren huippu oikeasti sairaitten ihmisten joukossa.

 • Misantrophe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jepa,

  "Melkeinpä väittäisin että herkemmin tuli turpaan 20 v sitten kun meikä oli nuori ja hyvännäköinen."

  "Suvaitsematon" ei välttämättä tarkoita "lyödä turpaan" ja "poikkeavalla persoonallisuudella" ei vältämättä viitata ulkonäköön.

  Mielestäni masennuksen tunteen tietää vasta kun masentuu itse. Kaverillani oli pitkään ollut masennus enkä kunnolla ymmärtänyt miksi hän oli niin alakuloinen. Vähän aikaa sitten masennuin kuitenkin itse, ja ihmettelin miten kaverini pystyi olla tekemättä itsemurhaa.

  En tiedä onko tunne sama kaikilla, mutta minun kohdallani masennuksen aikana positiivisten ajatusten ajattelu oli kuin yrittäisi alkoholisoituneena ajatella samalla tasolla kuin olisi selvänä. Negatiiviset ajatukset vain tulevat koko ajan mieleen.

  Selvisin kuitenkin masennuksestani hyvin pian. Pohdin loogisesti mitä masennus on, mistä masennukseni saattaisi johtua ja luin siitä internetistä. Kun arvelin tietäväni masennukseni syyn, menin menin ystävieni (jotka siis todella ymmärtävät minua) kanssa juomaan alkoholia ja keskustelemaan. Seuraavana päivänä masennukseni oli hävinnyt.

  *köh* enkä tarvinnut siihen lentävää spagettihirviötä *köh*

 • Tarkoitus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voisiko olla niin, että masennuksen takana on tarkoituksettomuuden ja merkityksettömyyden tunne. Jos on päämäärä, tarkoitus, jotakin, minkä vuoksi taistella ja tietää olevansa merkityksellinen, se auttaa masennusta vastaan. Usein toisen ihmisen tukeminen tai auttaminen vaikuttaa kummasti. Ylipäänsä se, että tekee jotain hyvää ja unohtaa itsensä. Tosin moni masentuu kyllä auttajanakin, kun pahaa on paljon ympärillä. Silloin paras apu ainakin minulle on Jumalan sana, Raamattu. Tai että puhuu Jumalan suuria tekoja jollekin toiselle. Jos ihminen olisi vain eläin tai kemiallinen koostuma, niinkuin meille opetetaan, niin ei ihme, ettei ole tarkoitusta. Vaan jos identiteetti on siinä, että olet Jumalan kuva ja rakastettu, se on jotain aivan muuta. Sen jälkeen kun tulin tuntemaan Jeesuksen, olen aina päässyt yli vaikeuksista.

 • Kyllä se kuule siitä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ylös sieltä sängystä valittelemasta ja ulos reippailemaan niin paranee masennus, syöpä, sydäntaudit, diabetes, kihti, skoliosis, skitsofrenia ja allergia.

 • Olisitte hiljaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Otsikko: "Masennus ajaa nuoret turhaan eläkkeelle"

  Miten niin turhaan? Eikö ole turhempaa laittaa täysin terveitä 65-vuotiaita eläkkeelle?

  tmm kirjoitti klo 14:34

  "Ylös ja ulos. Itseään niskasta kiinni ja kasvattaa vähän selkärankaa. Siinä se."

  Väittäisin, että juuri sinunlaistesi ihimisten takia niin monet masentuvat ja joutuvat eläkkeelle. Kun ei saa näyttää omaa pahaa oloaan ja levätä vaan pitää teeskennellä, että kaikki on hyvin ja painaa eteenpäin, niin lopulta se taakka vain kasvaa liian raskaaksi.

  Eli sen lisäksi, että jollain on muutenkin vaikeaa, niin sinä vielä lisäät sitä kuormaa kieltämällä heiltä oikeuden olla uupuneita ja masentuneita. Ruoskaa ruoskan päälle.

 • pussihukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Dan the Man, tänään klo 17:52

  Luulisi että monet tajuaisivat siinä vaiheessa kun eläkepäätöksen saavat käteensä että tulevat ansiot jäävät muutamaan sataseen kuussa. Koetapa niillä tuloilla perustaa perhe, ostaa auto, matkustaa tms.

  Jepjep. Kun joku on niin huonossa jamassa, että eläkkeelle jääminen alle 30v on ratkasu, niin tuskin perheen perustaminen ja siihen liittyvät muut kuviot on päällimäisenä mielessä tai edes kovin realistinen mahdollisuus.

 • paulis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos masentaa kummasti helpottaa muuttamalla kurssia kohti perussuomalaisia.He juuri pitävät vaalien sanattoman mielenosoituksen. Jopa noin 16% kansalaisista on kääntynyt terapiaan

 • Hobarts

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  cannabis-pellelle tiedoksi että vaikka cannabis onkin melko "vaaraton" huume, niin oikeastaan se ainoa sivuvaikutus mitä siitä tulee on nimenomaan masennus pitkäaikaisen käytön takia. ;)

 • Havukka-Aho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan yhteiskunnan asettama rima vähän liian korkealla sen tarjoamiin mahdollisuuksiin nähden?

 • icy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Homoseksuaalisuus oli ennen rikos, sitten sairaus, ja nyt aivan normaalia. Masennus oli ennen aivan normaalia, nyt se on sairaus, ja pian siitä ilmeisesti tehdään rikos. Ainakin joistakin kommenteista päätellen... Mutta vakavasti puhuen, yksikään masentunut ei ole eläkkeellä turhaan - siis huvin vuoksi - vaan siksi että oikeasti on työkyvytön, joten otsikko on hieman harhaanjohtava.

 • Entinen masentunut nuori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse sairastin vakavan masennuksen nuorena aikuisena. Syynä näin jälkeenpäin oli ylisuorittaminen ja -tunnollisuus, lapsuudessa vääristynyt minäkuva sekä ylikiltteys - ei toden totta mikään lusmuilu! Olin koko elämäni kyllä tsempannut! Parannuin pitkän terapiaprosessin aikana, mutta minulla oli ympärillä hyvä hoitoverkosto ja läheisten tuki. Masentunutta syyllistetään erittäin herkästi, mutta se usein vain pahentaa tilannetta.

 • Dan the Man

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luulisi että monet tajuaisivat siinä vaiheessa kun eläkepäätöksen saavat käteensä että tulevat ansiot jäävät muutamaan sataseen kuussa. Koetapa niillä tuloilla perustaa perhe, ostaa auto, matkustaa tms.

  Parasta olisi pyrkiä ajoissa terapiaan ja hankkia sopiva lääkitys. Itsehän tämän joutuu tekemään kun aikuisia ei enää paapota. Työelämäkin on kieltämättä nykyisin rankkaa, etenkin jos on tottunut löysäilemään. Asennemuutos on pakollinen. Elämä ei pyöri oman navan ympärillä. Toisilta kestää liian kauan ymmärtää se.

 • masentuneen äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asia on niin, että jos vanhemmilla ei ole rahaa hoidattaa masentunutta yksityissektorilla, masennus jää hoitamatta.

 • Kannusta kaveria, älä kadehdi ja kiusaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuinkahan monen masentuneen nuoren menneisyys sisältää ahdistavia kiusaamiskokemuksia? Hyvää ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä voidaan tehdä päiväkodeissa, kouluissa ja harrastuspiireissä, kun puututaan oikeasti kaikenlaiseen kiusaamiseen.

 • C'mon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannabiksen laillistaminen ehkäisis varmasti masennusta ja itsemurhia täällä Suomessa!

 • taavi t.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä taas syyllistetään. Miten olisi jos ne sairaat johtajat apureineen saisivat sen täälläkin kummittelevan potkun takapuoleensa, ulos ovesta, jäisi kiusaamiset työpaikoilla vähemmiksi - miten olisi -

 • Suuren ikäluokan kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lisää tuettuja työpaikkoja, -tarkoittaa, että työntekijän pelot työnantajan tiedossa. Tiedän nuoria henkilöitä, jotka olisivat aivan kyvykkäitä työntekijöitä mutta liian peloissaan jostakin syystä. Saisivat tuetulla työpaikalla itseluottamusta ja turvallisuudentunnetta, jolloin syrjään vetäytymisen kehitys katkeaisi.

  Täällä maailmassa mennään liian lujaa, esitetään jotain hienompaa kuin mikä tarpeen! Paluu maaseudulle ruokaa kasvattamaan olisi uuden alku monelle betoniseinien seasta pelastautumiseksi.

 • Nova63

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Älkää sekoittako masennusta ja loppuun palamista keskenään! Ylisuorittaja ei yleensä masennu ja tämä muotimasennus on vältettävissä oikealla ravinnolla, siis riittävästi omega-rasvahappoja, D-vitamiinia ja magnesiumia, liikunnalla, tietokoneen nurkkaan heittämisellä ja alkamalla elää!

 • ???

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  masennus syö. apua ei saa hakemallakaan. ei ole kriteerejä. ja C'mon cannabis ajaa ihmisiä eniten takuu psykoosiin.

 • JP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä maailmameno on hullua. Mutta tässä asiaa: lukekaapa Suomen Lääkärilehden artikkeli 1/2002: Tehokas elämä - medikalisaatiota uupumukseen /Raimo Tuomainen. Löytyy ihan netistäkin. Lääketeollisuus tarvitsee niitä "masentuneita", että markkinat pyörii.

 • Strong

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paras lääke useimmissa tapauksissa olisi potku takapuoleen ja kehoitus ottaa itsensä niskasta kiinni. Paapova ympäristö sen ns masennuksen aiheuttaa.

 • Ex-masentunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuki ja terapia. Varsinkin jälkimmäisen hakeminen on tehty ylitsepääsemättömän vaikeaksi. Lääkkeitä sen sijaan saa välittömästi suoraan terveyskeskuksesta, mutta ne auttavat vain aivokemiallisiin oireisiin - eivät masennuksen syihin.

  Omasta kokemuksesta muistan, että lääkäri toisensa perään - sekä Kela - olivat kaikki sitä mieltä, että syöt vain lääkkeitä loppuelämäsi ja kaikki on hyvin. Terapiaan ei tukea heltinyt.

  Vaikka mielipideilmasto onkin muuttunut huomattavasti terveempään suuntaan, on silti vielä hälyttävän paljon ymmärtämättömiä ihmisiä. Masennus on pahimmillaan kuolemaan johtava sairaus - ei "laiskuutta ja välinpitämättömyyttä".

 • S.Piira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paras keino nuorten masennuksen ehkäisyissä olisi se, että heti heidän synnyttyään lapsia ei laitettaisi vieraiden ihmisten hoitoon, vaan lapsi saisi kokea olevansa haluttu ja toivottu yksilö. Turvallisuudentunteen luominen alkaa kotoa vanhempien hoivasta, eikä siitä, että lapsi kokee jo heti pienenä joutuvansa heitteille, kun hänet laitetaan tarhoihin ja omat vanhemmat tekevät ympäri vuorokautisia päiviä välittämättä lainkaan lapsensa tunne-elämän kasvattamisesta ja kehittämisestä nuoruutta ja varhaisaikuisuutta kohden.

  Lapselle annettu rauhallinen kotiympäristö ja perheen yhdessäolo luovat nuorelle vahvan tunnekypsän elinpiirin, josta saa turvaa kaikissa elämässä eteen tulevissa vaikeuksissa. Nuori ei lähde silloin huumemaailmaan tai kännäämään samanikäisten seuraan, jotka nuoret eivät kehitä elämisen taitoja, koska ne puuttuvat yleensä koko jengiltä.

  Työttömyys ei ole ongelma silloin, kun on vahva tuki ympärillä ja kannustavat vanhemmat, jotka ohjaavat nuorta opiskelemaan erilaisia kehittäviä kursseja tai vaikkapa Avoimen Yliopiston tarjoamia mahdollisuuksia kehittää itseään. Opiskelu ja itsensä koulutus luovat varmuutta ja antavat mielekkään sekä mielenkiintoisen maailman nuorelle elettäväksi.

  Masennus johtuu suurelta osin toimettomuudesta ja tätä tekemättömyyttä aletaan pakenemaan alkoholiin ja huumeisiin, jolloin eletään vieraassa olomuodossa kohtaamatta elämän arkea. huumeiden ja alkolin haihduttua seuraa masennus, joka vie niin syvälle ihmisen, ettei enää kykene mihinkään ja seurauksena on eläkkeelle päätyminen, jolloin toivottomuus ja kyky etsiä virikkeitä elämälleen syvenee entisestään.

 • Kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi sentään. Suomi on sairas maa. Tuntuu että me emme oikein osaa elää tätä elämää. Olemme tunnevammainen metsäläiskansa. Voitaisiinko liittyä Saksaan tai Ruotsiin kun siellä taitaa mennä paremmin ainakin joillakin elämän osa-alueella.

 • Unohtui

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uutisesta unohtui maininta, että eläkkeelle pääseminen, nuorena mielenterveysongelmien perusteella, on äärimmäisen vaikeaa ja sitä edeltää mieletön pompottelu ja vastaanpaneminen.

  Kun mainitaan, että päivittäin 5 pääsee eläkkeelle, niin samaan aikaan moninkertainen määrä ei pääse.

 • eläkkeellä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen eläkkeellä.en saa Kelalta tukea,koska olen eläkkeellä.Miten voi kuntoutua takaisin työhön,jos Kela tukee näillä hienoilla päätöksillä meitä eläkeläisiä näin?

  Minulla on ollut toimiva osastohoito,johon olen aina päässyt tarvittaessa.Nyt osasto on yhdistynyt toisen osaston kanssa ja muuttunut hoitokulttuuriaan.Välistä on hävinnyt osastopaikkoja.Hyvä Helsinki!Olen aina voinut paremmin osaston jälkeen ja saanut siellä mietti ammattilaisten kanssa tulevaa.Nyt on mahdollisuus auroraan päivystykseen ja se on viimeinen paikka johon menen.siellä ei ole kenelläkään aikaa miettiä ja tukea -voisitko päästä eläkkeeltä työelämään.vain akuuttihoitoa ja onneksi hyvääkin sellaista olen siellä saanut,mutta sitten taas kotiin lääkkeiden kanssa.

 • Weak

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joopa joo Strong ja Piira, suurilla suillanne julistatte totuuksianne, aamen, ja kirkkaasti on näkyvillä että te ette tiedä PÄTKÄÄKÄÄN masennuksesta. Masennuksen takana on merkittävän usein elämää pienessä puolijuoksussa, alituisessa suorittamisessa ja itsensä piiskaamisessa, siinä että kaikin tavoin yrittää selvitä ja kelvata.

  Sitäpaitsi lähiomainen ei ole se joka psyykkisesti sairasta hoitaa ja terapoi. Se on ammattilaisten tehtävä, kuten kaikki erikoisairaanhoito, oli kysymyksessä lapsi tai aikuinen.

  Piira ei ehkä ole kuullut myöskään pitkäaikaiseurannasta jossa selvitettiin päiväkotilasten ja omissa oloissa kasvaneiden lasten myöhempiä elämänvaiheita. Kuinka ollakaan, päiväkotilapset sekä menestyivät paremmin ETTÄ pitivät elämää mielekkäämpänä JA MYÖS olivat sosiaalisesti lahjakkaampia. Allekirjoitan tämän ainakin omalta osaltani (olen se kotona kasvanut). Päivähoito muuten on valitettavan usein myös lastensuojelullinen toimenpide, eli lapsen on välttämätöntä päästä säännöllisesti pois niin sanotun "kodin" huonosta ilmapiiristä. Ja PS kyllä, olen sairastunut masennukseen, ja lopulta jopa pääsin asianmukaiseen hoitoon.

 • Takaisin luontoon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kommentti nimimerkille Strong: Totta, ettei ennen vanhaan peltotöissä ollut aikaa masentua. Vaikuttaisiko maalaisympäristö ja liikunta positiivisesti. Tosin eipä silloin masentuneita varmaan hoidettukaan.

 • Ylös ja lenkille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä kirjoittaja osui naulan kantaan:

  "Masennus johtuu suurelta osin toimettomuudesta ja tätä tekemättömyyttä aletaan pakenemaan alkoholiin ja huumeisiin, jolloin eletään vieraassa olomuodossa kohtaamatta elämän arkea. huumeiden ja alkolin haihduttua seuraa masennus, joka vie niin syvälle ihmisen, ettei enää kykene mihinkään ja seurauksena on eläkkeelle päätyminen, jolloin toivottomuus ja kyky etsiä virikkeitä elämälleen syvenee entisestään."

  Olen nähnyt läheltä näin käyvän monessa tapauksessa. Siitä pääsee ylös helposti; terveet elämäntavat, lääkkeet pois. Mutta kuinka moni näistä nuorista vain nauraa kun ehdotat jotain niin "epätrendikästä".

  Ratkaisu on omissa käsissä, ja se on hyvin yksinkertainen; terve sielu terveessä ruumiissa.

 • tmm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ylös ja ulos. Itseään niskasta kiinni ja kasvattaa vähän selkärankaa. Siinä se.

 • dystyymikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näistäkin kommenteista huomaa että joillakin ihmisillä ei ole mitään tietoakaan siitä mitä masennus oikeasti on. Uskotteko todellakin että kyseessä on vain joku apaattimaisuus joka paranee kun aurinko paistaa ulkona tai kun menee Kanarian saarille viikoksi? Ehhei kuule kerran elämässäni olen ollut vakavasti masentunut eikä mikään pysty selittämään sitä tunnetta mitä silloin on. Se on epätodellinen se tunne eikä kyseessä todellakaan ole mikään normaali tila. Minun masennukseni takia moni nuoruusvuosi jäi elämättä kun olin vain kotona miettimässä miten surkea maailma on eikä minua kiinnostanut tippaakaan muut ihmiset. Aloitekykykin oli aivan nollassa. Luuletteko te että se oli oma vapaa valinta virua syrjäytyneenä kotona? Mielummin olisin opiskellut, tavannut kavereita ja voinut hyvin. Nyt voin paremmin mutta minua vaivaa vieläkin dystymia. Kyseessä on sairaus eikä mikään normaali mielialavaihtelu josta noin vain tullaan pois "ottamalla itseään niskasta kiinni".

 • Nykyisin takapakki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuorten kohdalla pitäisi palauttaa takaisin 10-luokka, kun peruskoulusta saapi päästötodistuksen ilman mitään todellista osaamista. Ei niillä olemattomilla tiedoilla pärjää ammattiopistossa. On väärin, että ei jätetä luokalleen tai yritetä edes opettaa kunnollista kirjoitustaitoa ja matematiikkaa. Ei jatko-opetuksessa voida peruskoulun suomenkielen ja matematiikan kursseja kerrata.

  Ihme on, jos ei aikuinen nuori hakeudu sitten saraseläkkeelle, vaikka pitäisi laittaa" peruskouluun" uudelleen.Ei matematiikan hallitseva sorru pikavippeihin, kun hän osaa korkolaskun!

  !980-luvulla nuoret paikkasivat tietojaan 10-luokalla ja siirtyivät sitten ns. ammattiopistoon tai peräti amk:n.

 • nuori itse

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Terveet elämäntavat kunniaan. Se on se ratkaisu USEIMPIIN tapauksiin. Toki kaikki tapaukset eivät johdu itse nuoresta. Osa voi syyttää täysin itseään ja omia huonoja elintapojaan. Taustalla epäonnistunut kasvatus ja vanhempien huono elämäntapa.

 • juuri näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sairastuin synnytyksen jälkeiseen masennukseen, ja huomasin että masennus johtuu pitkälti hormoneista ja aivoista, aivan sama paljonko juokset lenkillä ja yrität elää terveellisesti. Tyhjänpäiväisiä neuvojia osui minunkin vaikeisiin aikoihin tuolloin, eivätkä he ainakaan asioita parantaneet. Lääkäri tuolloin sanoi, että siinä on riski että masennus palaa elämääni muodossa tai toisessa.

 • VOIvoi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  tarkalleen ennen vanhaan masennusta ei ollut koska sitä ei luokiteltu sairaudeksi

  ja kun katsoo mailmaa nyt ei ole mikään ihme että masennusta ja itsemurhia syntyy

  koska yhteiskunta on työtä työtä työtä työtä tee töitä niinkuin kone älä valita tee työtä 60v asti. ja poliitikot suttaa rahan kanssa niin että ei enää tiedä ketä uskaltaa äänestää. rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. ja syntyessään ei voi valita omaa syntymä paikkaa tai vanhempiaan eli minkäs teet köyhiltä viedään lapsilisät ja 17v nuoret murhaa tyttöystäviään jne. jne. tms.

  rupee kohta itseäkin masentamaan no onneksi itsellä on sentään jonkin laisia odotuksia kun pääsee armeijaan ja katsoo minkälaista se touhu siellä on

  unelmia ei synny koska töitä töitä töitä tiedättekös. tavoitteet ja unelmat pitävät mielialaa yllä mutta nykyään niille ei ole tilaa töitten keskellä ellei ole työtön ja nosta sossusta rahaa

 • Leo J.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi kun joskus pääsisikin vielä eläkkeellekin... Mutta en pääse koska olen normaali suomalainen duunari vain

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Jo yli 150 000 asiakasta ilman sähköä

Video: Uutisvideot: Tuuli yltyy Vaasassa – tuhot vielä pieniä
Video

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä