Lahti |

Matalaenergiatalossa lämmitys todella halpaa

Heinolaan viime vuonna valmistunut matalaenergiakerrostalo on osoittautunut onnistuneeksi. Talossa ei ole lainkaan perinteistä lämmitysjärjestelmää, vaan talo lämpiää ilmanvaihdon avulla. Lämpöä kerätään talteen talon asukkaista ja sähkölaitteista. Rakennuksen on laskettu säästävän 70 prosenttia lämmityskustannuksia.

Joissakin matalaenergiataloissa asukkaat voivat säädellä itse ilmanvaihtoa ja lämmitystä. Kuva: YLE / Juha-Pekka Huotari
Heinola

Viime vuoden toukokuussa käyttöönotettu Heinolan matalaenergiakerrostalo on pysynyt tavoitteessaan säästää lämmityskustannuksia 70 prosenttia. Lopullinen yhteenveto tosin valmistuu huhtikuun lopulla, kun asumista on kestänyt vuoden ajan ja lopulliset kulutuslukemat ovat selvillä.

Tämän ensimmäisen ilman perinteistä lämmitysjärjestelmää olevan kerrostalon on rakentanut omalla konseptillaan Rakennusliike Reponen Oy. Muitakin kohteita on jo tekeillä ja suunnitteilla.

- Lämpö otetaan talteen elämisestä, ruuanlaitosta, tietokoneista, televisioista. Puhdistetaan ja kierrätetään sitten takaisin, talousjohtaja Jukka Kinnunen kertoo.

Energiatiiviimmän rakennuksen korkeampaa rakennushintaa on tasapainottanut se, että kallis patteriverkosto on voitu jättää rakennuksesta kokonaan pois. Kokonaiskustannukset ovatkin kohonneet vain hieman perinteistä rakennustapaa korkeammiksi.

Rakennusliike Reponen selvittelee parhaillaan VTT:n kanssa vielä sitä, miten veden lämmittämiseen käytettävää energialaskua voitaisiin pienentää.

Kommentoi aihetta (19 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • greg

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Newtonin lait pitää kuitenkin muistaa uutisoinneissa. -Energiaa ei voi luoda eikä hävittää..-

  Sähköllä ilmeisesti tätä lämmitellään pääasias jne.. Kysehä on energian käyttömuodoista ja energian säästömuodoista näissä matalaenergiataloissa..

  passiivitalot taasen tuottaa enemmän energiaa kuin itse käyttävät jne..

 • tubu.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Matalaenergiatalojen tavallista tuhdimpi eristys on se joka kaikkein eniten ratkaisee loppupeleissä. Lämmönhukka on saatu minimoitua jolloin myös lämmitykseen tarvitaan murto-osa tavanomaisesta energiamäärästä. Tähän pätee se vanha sanonta, että ei ne isot tulot vaan pienet menot.

 • Realisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Länsinaapurille:

  Millä tavalla lisälämpö on tarkoitus tuottaa?

  Kun kerran kallis patteriverkosto on jätetty pois niin ei ainakaan kaukolämmöllä tai öljyllä.

  Ikävä kyllä tässä päädytään luultavasti johonkin sähkölämmitys muotoon.

  Yksi tapa on tietysti polttaa puuta takassa, mutta tämä on jo hieman työläämpi vaihtoehto mikä samalla lisää pienhiukkaspäästöjä.

 • Murphy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mulla oli aikoinaan matalaenergiageneraattori. Sen nimi oli Murphy TV. Vanha mustavalko tv joka piti huoneen lämpimänä koska lämpeni paljon.

  Onko huone silloin matalaenergia huone jos se lämpenee televisiolla eikä lämmittimellä?

  Televisio on mennyt aikoja sitten. Nykyinen muija on vähän laiha. Pitäiskö ottaa matalaenergia sellainen, tarkoitan lihavampi niin pitäisi lämpimänä.

 • ydinmylly

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sähkönhinnassa me maksamme sen uuden ydinvoimalan kustannuksia jo nyt. Puhumattakaan siitä mitä sähkö maksaa sen jälkeen kun kyseinen mylly kytketään verkkoon veikkaus on, että 200% enemmän kuin tällähetkellä. Ja lisäksi kun herrat kieltää puun ja muun vastaavan käytön lämmityksessä pienhiukkaspelon nimissä, niin sijoittakaa ihmeessä sähköön ja eritoten ydinmylly sähköön. Mutta toisaalla varautukaa sääsätämällä siihen, että on nappullaa siten maksaa isot sähkö laskut.

 • Kehitystä rakennusalallekin hieman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa, että hanke onnistui. Onnittelut myös rakennusliike Reposelle, jonka tunnen 50-luvulta lähtien.

  Veden lämmitystapaa voisi vielä pohdiskella halvemmaksi.

 • tubu.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ainakin omakotitaloissa on pystytty pienentämään veden lämmittämiseen kuluvan energialaskun määrää aurinkoenergiaa hyödyntämällä. Miksei aurinkopaneeleja voisi laittaa kerrostalonkin katolle? Ja jos talossa on yhteissauna joka lämpiää useampana päivänä niin voisiko kiukaan lämpöä ottaa jotenkin talteen veden lämmitykseen?

 • Realisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eli kyseessä on käytännössä sähköllä lämpiävä talo. Jos kaikki kodinkoneet ja viihde elektroniikka sammutetaan niin miten se mahtaa vaikuttaa lämpötilaan? Onhan se hyvä että lämpö otetaan talteen poistoilmasta, mutta on se silti varmaan jännittävää asua talossa missä 20 asteen pakkasella luotetaan mm. digiboxin stand-by tilan lämmittävään vaikutukseen.

 • wood+fire

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  --clip--

  Rakennusliike Reponen selvittelee parhaillaan VTT:n kanssa vielä sitä, miten veden lämmittämiseen käytettävää energialaskua voitaisiin pienentää.

  --clip--

  Laittaa puuta ja tulen uuniin. Ei tuu laskua!

 • Usko Enäämihinkää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ...ja sitten 20 vuoden päästä nähdään, oliko rakennustapa järkevä vai oliko se pommi, joka tikittää vuosia eteenpäin. Ideana kuullostaa tosi hienolta, jos siihen ei vaan liity mitään esim. homepommia.

 • Jazz-herra

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käyttöveden lämmittämiseen ja esilämmittämiseen aurinkokeräimet ovat erinomainen vaihtoehto. Mutta vain n. 9 kk vuodesta. Huhti-elokuussa energiaa tulee todella hyvin. Kahdeksan vuoden kokemuksella uskallan suositella.

 • ei ihan valmista pässinlihaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulisi panna määräys kaikkiin uusiin kerrostaloihin, kuten on Norjassa: varaava tulisija jokaiseen huoneistoon.

  Mikäli sähkönsanti estyy, niin matalaenergiatolssakin tulee "holotna". Paperijätteiden poltto lisää käyttöenedgiaa rutkasti.

 • Asumistapa säästää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maksaako jokainen asukas lämpimästä vedestä kulutuksensa mukaan? Pelkästään tämä tekijä pudottaa omakotitalojen lämpimän veden kulutuksen alle puoleen kerrostalojen tasosta. Omasta mittaristaan pian huomaa, että lämmin vesi sitoo valtavasti energiaa.

 • Windside pelastaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Realisti:

  " Eli kyseessä on käytännössä sähköllä lämpiävä talo. Jos kaikki kodinkoneet ja viihde elektroniikka sammutetaan niin miten se mahtaa vaikuttaa lämpötilaan? Onhan se hyvä että lämpö otetaan talteen poistoilmasta, mutta on se silti varmaan jännittävää asua talossa missä 20 asteen pakkasella luotetaan mm. digiboxin stand-by tilan lämmittävään vaikutukseen."

  Ei tartte laittaa, kuin pieni Windsiden tuuliturbiini taloon, niin sähkölaitteisiin riittää virtaa !

 • Katainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella kauhistuttava ajatus jos tälläinen rakentaminen leviää laajemmallekin. Valtion olisi nyt nopeasti tehtävä verotussuunnitelma, ettei tämä pääse eskaloitumaan. Paras verottaa isolla kädellä jo nyt, ettei sitten tule jälkeenpäin sanomista.

 • Länsinaapuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Realistille:

  Kysehän on siitä, että lasketaan valmiiksi asukkaan energiankulutuksen keskiarvo. Kaikki asunnoissa syntynyt lämpö otetaan talteen ja tietokone laskee, kuinka paljon tuohon päälle tarvitaan lisää lämpöä. Ei tarkoitus ole lämmittää pelkillä kodinkoneilla. Pakkasilla ei siis tule mitään ongelmia.

 • sähkö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisi mukava kuulla käytetty kokonais kilowattitunti määrä niin sanois enemmän. onkohan tuo 70 % joku laskennallinen määrä jostakin arvioidusta lämmön kulutuksesta johon ei tietenkään kuulu käyttösähkö. mukava jos on onnistuttu oikeasti mutta uutisointi antaa sijaa epäilylle.

 • näin on..

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  myykää äkkiä sähköyhtiöitten osakkeet pois...se nimittäin tulee tippumaan samaa vauhtia kuin on kys.talojen sähkölaskut...hyvä..hyvä....

 • lisää luontoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksi lämmön hukkaväylä on viemäri.

  Kuumaa vettä menee sinne tiskikoneesta, pyykkikoneesta ja vähän suihkustakin. Ei muuta kuin lämmönvaihdin perään.

  Tai koko lämmöntalteenotto vintin sijasta kellariin.

  Aurinkokeräin lämmittää vettä puoli vuotta, talvikaudella tuuli.

  Talokohtaiset kierukkatuuliturbiinit kehittelyyn.

  Oliko vikatikki myydä se Windside intialaisille?

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä