Kemi |

Mauri-myrsky oli vuosisadan myräkkä Pohjois-Suomessa

Pohjois-Suomessa 22.9.1982 riehunut Mauri-myrsky oli rajuimpia myrskyjä kautta aikojen Suomessa. Kovimmillaan jopa 40 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli kaatoi metsää miljoonia kuutiometrejä, repi talojen kattoja ja aiheutti tulvatuhoja. Myrsky vaati myös kaksi kuolonuhria.

Veneitä kuivalla maalla
Vesi nousi Kemissä yli kaksi metriä. Satoja veneitä upposi tai kulkeutui pitkälle kuivalle maalle. Kuva: YLE
Meri-Lappi

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutilan mukaan myrskyjen Top-5 listaa on vaikea laatia, sillä mittausmenetelmät ja -tarkkuus ovat vaihtuneet. Mauri-myrskyn voi kuitenkin huoleti sanoa kuuluvan rajuimpiin Suomessa kautta aikojen.

- Vuonna 1890 elokuussa Helsingin seudulla riehui voimakas myrsky, joka aiheutti pahoja tuhoja. On laskettu, että tuuli puhalsi voimakkaimmillaan jopa 50 metriä sekunnissa. Vuoden 2001 Janitan ja vuoden 1982 Maurin ohella se on myrskylistan kärjessä, Hutila sanoo.

Pohjanmaalla ja Lapissa puhaltanut Mauri iski voimakkaimmin Perämeren pohjukkaan, vaikka kovimmat tuulilukemat tilastoitiinkin muualla. Merialueella voimakkain keskituuli mitattiin Korsnäsin Moikipäässä, 29 m/s. Maa-alueilla Oulussa mitattiin keskituuleksi 19 sekuntimetriä.

Mauri sai voimansa hurrikaani Debbyltä

Myrskyn keskus osui suoraan Perämeren pohjukkaan, sillä yli 17 sekuntimetrin keskituulen alue kattoi Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan alueen Torniosta Kuivaniemelle ja sisämaahan aina Rovaniemen pohjoispuolelle kohti Sodankylää.

Mauri sai voimansa trooppisesta hurrikaani Debbyltä, jonka jäänteet kulkivat koillista kohti yli Pohjanlahden. Se muuttui myrskyksi meren yllä.

- Mauri-myrskyssä moni asia osui niin sanotusti kohdalleen. Pohjanlahdelle yllettyään trooppinen hurrikaani ei tietenkään ollut enää hurrikaani, mutta matalapaine sai lisävoimaa etelänpuoleisista lämpimistä ilmavirtauksista, Hutila kertoo.

Tuhoja tuli rannikolla ja sisämaassa

Erittäin puuskainen tuuli kaatoi metsää laajoilla alueilla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Koillismaallakin. Puita kaatui miljoonien kuutiometrien ja satojen miljoonien markkojen edestä. Tuhoja tuli myös rannikon kaupungeissa: peltikattoja lenteli, vesi nousi kellareihin ja puita kaatui talojen päälle.

Suurin virallinen mitattu vedenkorkeus oli Kemissä +201 cm. Myrskyn nostattama vesi otti mukaansa satoja veneitä ja kuljetti niitä pitkälle maalle, muun muassa Peurasaaren koulun pihalle Kemissä. Myrksy katkoi myös sähkö- ja puhelinyhteyksiä laajoilla alueilla Lapissa.

Myrsky vaati myös kaksi kuolonuhria: saarimökiltään suojaa hakenut pariskunta löytyi kuolleena Torniossa myrskyn jälkeen. Menehtyneiden omaiset vaativat Ilmatieteen laitosta tilille siitä, että se ei ollut varoittanut kansalaisia tarpeeksi myrskyn voimakkuudesta.

Kommentoi aihetta (3 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Kalevi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vietin vapaapäivää ja pelkäsin, että Kemissä oleva kotitaloni lentää myrskyn mukana taivaan tuuliin. Lapseni tuli puolenpäivän jälkeen koulusta ja itki, että kaikki puut kuolevat. Tuota päivää en unohda koskaan. Päivä sisälsi pelkoa ja luonnon suuren näytelmän ihastelua.

 • yksi silmänen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  lähdin töistä veitsiluodosta kello 14.00. Kun ajoin rytikariin menevällä penkalla siitä näki meren. Meri oli ihan kauhean näkönen. Sitä en ole unahtanut. Kun tulin kotia ritikaan tuuli repi isoa kuusta. sisälle päästyäni komensin lapset ikkunaan ja puu kaatui silloin. Lapset eivät ole unahtaneet sitä.

 • Tiina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On kiva lukea näitä kommentteja. Tämäkin aihe on juuri sellainen, jossa kysellään missä olit silloin,kun...

  Voipi vain olla niin, että lähitulevaisuudessa Maurin kaltaiset myrskyt ovat ehkäpä jokavuotisia ja vahinkoja tulee, valitettavasti

Tuoreimmat aiheesta: Kemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä