Kotimaa |

Menevätkö kriisisanaston termit sekaisin?

Tiedätkö mitä tarkoittaa vivutus? Menevätkö ERVM, ERVV ja EVM keskenään sekaisin? Menevätkö termit mielestäsi sekaisin myös poliitikoilla tai talousasiantuntijoilla? Kärsiikö eurokriisikeskustelun taso tai häviääkö ihmisten mielenkiinto vain siksi, ettei kukaan enää tiedä mistä puhutaan?

Symbolikuva taloussanaston vaikeudesta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Eri termit vilisevät vilkkaasti talouskriisikeskustelussa. Yle Uutiset kokosi termejä yhteen ja avasi niiden merkityksiä.

Oletko sinä pysynyt talouskriisikeskustelussa kärryillä? Menevätkö termit mielestäsi sekaisin myös poliitikoilla tai talousasiantuntijoilla? Kärsiikö eurokriisikeskustelun taso tai häviääkö ihmisten mielenkiinto vain siksi, ettei kukaan enää tiedä mistä puhutaan?

Kommentoi aihetta (19 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Sumutus & Hivutus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eurokriisikeskustelun taso nousee heti kun päättäjät löytävät selkärankansa sekä alkavat puhua asioista suoraan niiden oikeilla nimillä.

  • pahalta näyttää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ns.julkisen palvelun tarjoajana jonka me kaikki kustannamme olisi jo

   korkein aika järjestää ohjelma,jossa olisi jotakin tasapuolisuutta.

   Kutsukaa siihen myös niitä,jotka eivät ole tämän eurofanatismin pauloissa.

   Korkman,jota eilenkin taas haastateltiin oli itse kehittämässä eurosysteemiä

   oman määritelmänsä mukaan ikkunattomassa huoneessa ja näin siihen jäi pahoja valuvikoja.

   Hän ei voi olla asiantuntija omassa asiassaan.

   Minä en usko,ettei Suomesta löytyisi parempia asiansa osaavia henkilöitä.

   Nyt mennään kuin sokeat kanat ja uskotellaan,että joka viikko muuttuviin sääntöihin oltaisiin nyt suhtautumassa vakavasti.

   Onko vielä joku,joka näkee jotain valoa tässä sopassa.

   Stubb ja Katainen luultavasti,mutta heillä onkin ihan eri päämäärä kuin

   suurimmalla osalla suomalaisia.

   Talletussuojan takaaminen kaikkien hulttiomaiden asiakkaillekin tietäisi sitä,

   että Suomi olisi nyhdetty ennätysajassa.

  • Asiantuntijat vaihtoon

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eurokriisiä saavat yleensä kommentoida pankkien analyytikot ja tietyt Korkmanin kaltaiset lausuntoautomaatit, joilta tulee samaa ortodoksista talousliturgiaa. Vaihteeksi voisi kysellä kansantaloustieteilijöiltäkin, joiden näkökulma on todennäköisesti paljon laajempi. Voisi kysellä ulkomaisilta professoreilta, voisi kysellä vaikka ruotsalaisiltakin asiantuntijoilta joskus. Niin kuin toimittajiakin, talousasiantuntijoita on sekä oikeistolaisia että vasemmistolaisia. Virkistyksen vuoksi voisi antaa puheenvuoron joskus noille viime mainituille.

   Nyt jos koska olisi tilausta järjestää iso tv-keskustelu eurokriisistä. Osanottajina laidasta laitaan, erityisesti kriitikoiden pitäisi vihdoin saada äänensä kuuluviin.

  • Esko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sumutus ja hivutus sananmukaisesti. Poliitikot ovat täysin pihalla ilmiselvästä asiasta. Sijoittajat haluavat rahansa takaisin ja sitä sumutusta ja hivutusta on nyt tehty viimeiset 3 vuotta. Kreikan sijoittajien velat ovat muuttuneet pikkuhiljaa eurostoliiton veronmaksajien veloiksi ja lopputulos, että maksaja onkin veronmaksaja, eikä se niin paljon puhuttu "sijoittajavastuu" toteudu pätkääkään. Tosiasiassa sijoittajien sijoituksien menetys ja tarvittaessa pankkien pääomittaminen, että ne pysyvät pystyssä, olisi vapauttanut tämän tilanteen. Pitää tajuta, että tässä pelissä pitää jonkun epäonnistua, että talous pääsee taas kasvamaan. Jokainen firma, joka on ottanut lainaa, Jokainen sijoittaja, joka on sijoittanut rahaa. Jos se raha menetetään, se ei poistu kierrosta, vaan jää talouteen. Lopputuloksena on vain sijoittajien konkurssi ja sen jälkeen tulee uudet toimijat markkinoille ja lainaaminen voi jatkua. Vain tämä on avain velkakriisistä ulospääsyyn. Ei velkojen siirtely sijoittajilta

  • Artikla 125; No bailout

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Meidän kaikkien yhteinen kansallinen YLE:

   Kuinka moni suomalainen tuntee kriisin hoidossa käytettyjen termien ristiriidan suurella vaivalla synnytettyyn perustuslain asemassa olevaan Lissabonin sopimukseen?

   Missä suhteessa kaikki nuo listalla olevat salaperäiset termit ovat Euroopan unionin perussopimukseen, perustuslain asemassa olevaan Lissabonin sopimukseen?

   "Kriisit" ovat väliaikaisia tai lyhyesti määräaikaisia, ei jatkuvia tai pysyviä.

   Lissabonin sopimus on kiveen hakattu perustuslaki, kuten perustuslait yleensä ovat.

   YLE:n listalta puuttuu selvennys suomalaisten ja saksalaisten kannalta tärkeästä Lissabonin sopimuksen artiklasta 125 suhteessa ERVM:iin, ERVV:een ja EVM:iin sekä Eurobondeihin.

   Toimittajat avatkaa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa:

   Artikla 125

   No bailout

 • ulkosuomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvin menee, kunhan vielä selitettäisiin, mitä kukin termi ja sen sisällön piiriin kuuluva vaikutus tahi muutos merkitsee talouden eri toimijoitten - esim. vaikkapa ns. tuottajan ja ns. kuluttajan - näkökulmista.

  Ettei nyt vain luotaisi lisää sellaisia harhakuvia, että ne merkitsisivät aina vain "sitä samaa" esim. jokaisen sen vaikutuksen piiriin kuuluvan henkilökohtaisen hyvinvoinnin kannalta.

  • juupajuu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuosta EVM:stä voisi myös kertoa minkälainen instituutio on kyseessä... Eipä ole pahemmin mediassa puhuttu kuinka suljettu laitos on kyseessä...

 • A

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä lista. Kiitokset sen koonneille.

 • Kalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taitaa mennä päättäjiltäkin sekaisin. Suomalaisten ei pidä välittää Eurrooppaherrojen ja Rouvien ivailuista jos Suomi uskaltaa olla eri mieltä. Naurakoon vain, Suomalaiset uskaltaa ja puoltaa omaa kansaanasa.

 • Turhaa brassailua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Terminologialla yritetään peitellä julmaa totuutta. Asiat voi kertoa helposti kansankielellä jos siihen on halua. Kysykää vaikka Soinilta.

  • Kyllä meitä naurattaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On ratkiriemukasta kuunnella arvoisien soinien, pekkaristen, kataisten, rehnien ja kaikkien muiden analyysiä eurokriisistä. Puhetta riittää, mutta siitä ei ota mitään selkoa, paitsi että ollaan eri mieltä jostakin. Ymmärtämättömyys ja avuttomuus on helppo peittää puppugeneraattorin avulla.

 • Hanne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä sanakirja. Meillä suomalaisilla on liian huonot tiedot siitä, miten yhteiskunta ja talous toimivat. Hyvien aikojen aikana ei ole asioita tarvinnut ihmeemmin miettiä, mutta nyt on toisin. Olisikin hyvä, että tietoisuus ja ennenkaikkea kiinnostus oman ja Euroopan asioiden selville ottamiseen leviäisi laajemminkin. Hyvä avaus, tällaisia lisää.

 • Puhallus?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No just noinhan se menee, termistö on sellaista, ettei siitä ota selvää saati tajua monikaan. Kai kaikkein pahinta lienee se, että yhteisistä asioistamme päättävät poliitikotkin alkavat olla sekaisin, mitä mikäkin termi tarkalleen tarkoittaa. Välillä vaan tuntuu siltä, että poliitikot tuumivat epävarmuudessaan, jotta "so what", kyllä kansa maksaa. Ja niinhän se menee; vaikka kuinka puhuttaisi hienoilla lyhenteillä ja termeillä, takana on kuitenkin kansankin tajuama hintalappu, joka kerää nollia peräänsä lisää joka vuorokausi.

 • EuroopanVarkausMekanismi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EVM on Luxemburgiin rekisteröity yksityinen osakeyhtiö.

  Kaikki vakausmekanismin hallitsema omaisuus ja varat on täysin vapautettu veroista. EVM:n henkilöstö on EVM:n maksamien palkkojen ja korvausten osalta vapautettu kansallisesta tuloverosta. Lisäksi vakausmekanismin kaikki toimitilat ja omaisuus on suojattu takavarikoilta ja pakkolunastuksilta. Vakausmekanismia tai mitään sen osaa ei myöskään voida koskaan syyttää oikeudessa.

 • Manipulointia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Termitkin ovat vaikeita, mutta varsinainen syy kansalaisten epätietoisuuteen on median tarkoituksellinen sumutus. Media ei suorastaan valehtele, mutta kriittiset äänenpainot jätetään tarkoituksella marginaaliin ja mediatila täytetään "oikeilla" mielipiteillä, jos ylipäätään vaivaudutaan velkakriisiä käsittelemään.

  Eliitti hallitsee länsimaissa tänä päivänä kontrolloimalla sitä, mistä puhutaan ja sitä, mistä ei puhuta. Ns. sosiaaliset hiljaisuudet ovat eliitin ja eliitin kätyreinä toimivan median keino manipuloida ihmisten mielipiteitä. Viime aikojen yksi loistava esimerkki sosiaalisen hiljaisuuden luomisesta on ollut vaikeneminen EVM-sopimuksesta. Toinen samanlainen esimerkki on talouskurisopimus, jonka ratifioimisesta päätetään ilmeisesti syksyllä.

  • Vallan vahtikoira / sylikoira

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mediaa, sanomalehtiä ja TV-operaattoreita sanotaan Vallan vahtikoiraksi.

   Mitä tällä tarkoitetaan?

   1) Vahtiiko mediakonsernit etteivät puolueet sumuta äänestäjiä väärällä tiedolla tai jätä asioita kertomatta niin, että kansanvalta ja demokratia voi toteutua suurista asioista erillisissä kansanäänestyksissä?

   2) Vahtiiko media, että kansalle jätetään tahallaan kertomatta tai kerrotaan vain tipoittain se, mihin kulissien takana salaa suurten johtajien pieni klikki – "valtavirta" – asioita vie kansan tahdosta ja demokratiasta piittaamatta?

   Voiko kansa vaikuttaa äänestämällä asioiden – "valtavirran" – suuntaan, vai tekevätkö johtajat – pieni klikki – kansanäänestyksistä huolimatta asiat oman tahtonsa mukaan?

   Lehden ja TV-operaattorin LINJA:

   Kuinka johtajien, sanomalehtien, mediakonsernien ja TV-operaattorien poliittinen vastuu realisoidaan kansalle ja äänestäjille silloin kun asiat menevät pieleen vuosia jatkuneen manipuloinnin ja sumutuksen jälkeen?

 • Kaverit kysyy aina minulta!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mutta tällä kertaa vastaan "en tiedä, en tunne sanojen merkitystä" = Olen PIHALLA. Lähipiirin talousgurutkaan eivät täysin ymmärrä termejä. Uutinen olisikin se, että löytyisi selkokieltä puhuvat toimittaja ja yksi-kaksi asiantuntijaa, jotka osaisivat selittää termit niin, että edes maisteritason tutkinnon suorittanut talousuutisia seuraava kansainvälisen kaupan ammattilainen ymmärtäisi, mistä puhutaan! (ENTÄ LOPUT 95% ÄÄNESTÄJISTÄ?)

 • velkamekanismi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki on yhtä ja samaa esitystä, jonka oikea nimi on huijaus ja sumutus. Sitten jos jotain sovitaan, niin koko sopimus onkin salaista. Kuten ns. sopimus Kreikan tukemisesta ja saadut vakuudet. Mahdotonta poliittista jargonia, jolla selitellään kansalaisille kriisimaiden tukipaketteja. Puolitotuuksia ja kiistelyä mitä nyt viimeksi päätettiinkään. Selväksi on ainakin tullut se, että oli kysymyksessä kumpi kirjainyhdistelmä tahansa tai joku muu, Suomen hallitus hyväksyy pienen kursailun jälkeen sopimuksen ja suomalainen veronmaksaja joutuu maksajaksi. Hallituksen on erottava ja uudet vaalit. Suomalaiset eivät ole vastuussa Välimeren maiden kriiseistä, maksakoon kriisin aiheuttajat laskunsa. Suomi ulos eurosta ja heti.

 • Velka- vai energiakriisi?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaiken takanahan on se yksinkertainen tosiasia että Euroopasta on kaikki energia- ja raaka-ainevarat loppu. Elämä euroopassa edellyttää joka ikinen päivä yhä kalliimmaksi käyvän tuontienergian ostamista ulkomailta. Euroopan teollinen tuotanto ei ole kyennyt maksamaan tätä laskua enää kymmeneen vuoteen, varsinkaan kun iso osa siitä on siirtynyt Aasiaan. Tilanne on vain joka päivä entistä tukalampi, koska velka vaan lisääntyy joka ikinen vuosi siihen asti kun Euroopassa on elämää. Nykyisen kaltainen Eurooppa ei koskaan enää tule kokemaan ylijäämäistä budjettia.

  Tätä kriisiä yritetään nyt sitten pimittää viimeiseen asti ja keksimällä kaikenmaailman valuuttavirityksiä. Valuutalla on kuitenkin arvoa vain jos sillä saa ostettua Euroopan ulkopuolelta raakaöljyä ja maakaasua. Kaikki muu valuutta on leikkivaluuttaa.

  Ainoa pelastus on että EU-alueella on jotain sellaista teollisuutta, muotia tai viihdetuotantoa jota muut maailman ihmiset EU:n ulkopuolellakin haluaisivat ostaa.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä