Kokkola |

"Menomestoihin kansanmusiikin draivia"

Nykykansanmusiikki ansaitsisi paikkansa kaiken kansan keikkapaikoilla ja kansanmuusikoista voisi olla ylpeä siinä kuin jääkiekkomaajoukkueesta - sen verran hyvää tavaraa täällä tehdään. Näin sanoo alan opinnot Kaustisella aloittanut Timo Rautiainen, joka pelkää joutuvansa huviverolle koulutuksestaan.

Timo Rautiainen mandolan kanssa Kaustisella
Timo Rautiainen mandolan kanssa Kaustisella kansanmusiikkiopissa. Kuva: Raila Paavola / Yle

Ala-Könni-opistossa vuoden opinnot aloittanut Timo Rautiainen hehkuttaa varauksetta esimerkiksi Frigg-yhtyeen musiikkia.

- Uusi levy näyttää, miten länsimaisella pelisäännöllä toimiva kevyt musiikki ja kansanmusiikki voivat yhdistyä niin, ettei yleisimpiä kliseitä kevyestä musiikista käytetä hyväksi.

Tämä olisi reitti, jota kautta voitaisiin saada nykykansanmusiikkia kuultavaksi tavallisille ravintolassa kävijöille, uskoo erityisesti Trio Niskalaukauksesta muistettava Rautiainen. Live-tilanteessa kun ihmiset poikkeuksetta yllättyvät draivista ja meiningistä. Kansanmusiikkiin normi-illanviettäjä vain törmää Rautiaisen mielestä liian harvoin:

Kun me ollaan niin hirvittävän ylpeitä jääkiekkomaajoukkueesta, miksei voitaisi olla myös kansanmuusikoista?

- Olisi korkea aika viedä tätä pubeihin ja konserttisaleihin. Kyllähän Suomessakin keikkapaikoilla soitetaan kansanmusikkia, mutta se ei ole suomalaista. Ja kun me ollaan niin hirvittävän ylpeitä jääkiekkomaajoukkueesta, miksei voitaisi olla myös kansanmuusikoista?  Täällä tehdään todella hyvää tavaraa, kun se vain saataisiin kuulijoille.

Kansanmusiikki on geeneissä

Jo monta vuotta kansanmusiikkiopinnoista haaveillut Timo Rautiainen on päässyt jo tutustumaan kansansoittimiin ja soittamaan niitä. Myös kansantanssia on ollut tarjolla vähän - paljon ei mies sitä lajia kaipaisikaan... Sen sijaan tavoitteena ovat syvemmät taidot mandoliinin, mandolan ja busukin soitossa.

Kansanmusiikissa miestä kiinnostaa suomalainen kulttuuriperimä - tällaista musiikkia kun ei tehdä missään muualla. Kaustista hän taas pitää kansanmusiikin pääkaupunkina. Opinnoistaan huolimatta Rautiainen ei usko voivansa muuntua kansanmuusikoksi; hän on käsitteissä puritaani:

- Suhtaudun kansanmusiikkiin kuin bluesiin: ne ovat geeneissä ja verenperinnössä. Mutta jos siitä jonkin palan saisi käyttöön.

Kaustisella Rautiainen on saanut lämpimän vastaanoton ja kotiutunut nopeasti. Kaikkiaan opiskelujakso on monella tapaa unelmien täyttymys, mies kuvaa:

- Toivottavasti verottaja ei saa vihiä siitä, miten hauiskaa tämä on. Kyllä tämän homman päälle joku vero lätkähtäisi...

Tuoreimmat aiheesta: Kokkola

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä