Kotimaa |

Merimetsoista kärsivä kunta saa helpotusta: Lintujen häirintään lupa Merikarvialla

Ely-keskus on myöntänyt luvan merimetsojen pesinnän häiritsemiseen Merikarvialla. Pohjoissatakuntalaisen kunnan alueella pesii Suomen suurin merimetsoyhdyskunta.

Merimetson pesiä.
Merimetsoluoto. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Merikarvialle on myönnetty lupa merimetsojen pesinnän häirintään Lankoslahdella.

Kunnan kalastajat ja mökkiläiset sekä matkailuelinkeino ovat pitkään vaatineet oikeutta häiritä pesintää, koska kunnan alueella elää Suomen suurin merimetsoyhdyskunta. Viime kesänä kunnan alueella oli 4 120 pesää.

Ely-keskus on antanut häirintäluvan Kasalan osakaskunnalle. Luvan rajaamalla alueella saa hävittää merimetsojen pesiä ja häiritä merimetsoja väliaikaisilla karkottimilla.

Munia ei saa tuhota

Merimetsojen pesiä ei kuitenkaan saa tuhota, jos niissä on jo munia.

– Merimetsoja ei saa häiritä yhdellä luodolla, jossa oli viime kesänä 1 800 pesää. Jos häirintää tapahtuu muilla luodoilla luvan mukaisesti, alueen merimetsokanta voi pienentyä alle puoleen, ely-keskuksen yksikön päällikkö Esko Gustafsson sanoo.

Gustafssonin mukaan merimetsojen häirinnästä on hyviä kokemuksia Saaristomeren alueelta. Käytännössä merimetsojen kokonaismäärä Itämerellä tuskin vähenee, sillä merimetsot siirtyvät alueelta toiselle häirinnän myötä.

Lupa on voimassa vuoden 2018 loppuun asti, tosin siitä voi vielä valittaa hallinto-oikeuteen.

Perusteluna luontoarvot

Ely-keskus perustelee häirintälupaa muun muassa merimetsojen aiheuttamalla veden rehevöitymisellä sekä ahvenkannan suojelulla. Lupa-alueella on tärkeä ahvenen kutualue. Ympäristöviranomaisten arvion mukaan lupa ei vaaranna lajin säilymistä, joten lupa ei riko myöskään EU:n lintudirektiiviä vastaan.

Ely-keskuksen antama lupa on Merikarvian kunnanjohtajan Pentti Ala-Luopan mukaan linjanmuutos. Kunta on pitkään vaatinut viranomaisia suhtautumaan merimetsokannan kasvuun vakavammin.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on nimennyt työryhmän, joka parhaillaan pohtii koko Suomen merimetsokannan säätelyä. Mukana työryhmässä on myös Merikarvian Ala-Luopa.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä