Rovaniemi |

Metsähanhen pyyntiin tulossa rajoituksia

Metsähanhen tulevan metsästyskauden pyyntiin on tulossa rajoituksia koko maassa. Maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnoksessa metsähanhen metsästyskauden aloitus siirrettäisiin alkamaan 10.syyskuuta lajin pääasiallisilla pesimä-alueilla Pohjois- ja Itä-Suomessa. Muualla maassa metsähanhen metsästys alkaisi 26.syyskuuta.

Metsähanhipari lennossa
Metsähanhipari lennossa. Kuva: Raine Martikainen / Yle

Ministeriön esittämään pesimä-alueeseen kuuluvat Lapin ja Kainuun maakunnat sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken kunnat. Pohjois-Karjalan kunnista Ilomantsi, Juuka, Lieksa ja Valtimo.

Ministeriön asetusluonnos lähti lausuntokierrokselle heinäkuun 2. päivä. Rajoitusten tavoitteena on vähentää taantuneeseen metsähanhikantaan kohdistuvaa metsästyspainetta sekä pesimäalueilla että muuton aikaisilla levähdysalueilla.

Metso ja riekko suojellaan etelässä

Ministeriö valmistelee tulevan syksyn metsäkanalintujen metsästysrajoituksia kahdessa vaiheessa. Nyt lausuntokierrokselle lähetettiin asetusluonnokset niiden alueiden osalta, jossa metson ja riekon metsästys on tarpeen kieltää kokonaan.

Ministeriö esittää metson metsästyksen kieltämistä kokonaan kolmeksi vuodeksi Varsinais-Suomen maakunnassa ja suurimmassa osassa Uudenmaan maakuntaa. Metson metsästys on näillä alueilla ollut pääsääntöisesti kiellettyä jo usean vuosikymmenen ajan.

Riekon metsästys esitetään kiellettäväksi kokonaan Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntien alueella. Riekkokanta on taantunut viime vuosikymmeninä voimakkaasti Länsi-, Itä-, ja Keski-Suomessa. Näillä alueilla viime vuoden hyvä pesimämenestys ei olennaisesti muuttanut aiemmin tapahtunutta kannan taantumista.

Pohjoisen kanalinturajoitukset selviävät elokuussa

Heinäkuun lopulla laskettavilla riistakolmiolaskennoilla saadaan ajantasaiset tiedot kesän pesimämenestyksestä. Jos laskentatulosten perusteella näyttää tarpeelliselta, ministeriö voi yhteistyössä Suomen riistakeskuksen kanssa valmistella metsästysrajoituksia myös muille alueille.

Tällöin nämä asetukset lähetetään lausuntokierrokselle elokuun puolivälin jälkeen, ja koskevat lähinnä metsästysajan lyhentämistä lokakuusta.

Pohjois-Suomessa kanalintukanta on kohtuullisen hyvällä tasolla viime kesän hyvin onnistuneen pesinnän ansiosta. Myös riekkokanta oli kasvanut muutaman erittäin heikon vuoden jälkeisestä aallonpohjasta.

Laki velvoittaa kuulemaan metsästäjiä

Metsästysaikojen rajoittamisjärjestelmä uudistettiin viime vuonna voimaan tulleen riistahallintouudistuksen yhteydessä. Ministeriö pyrkii asetusten avulla varmistamaan, että metsästystä harjoitetaan metsästyslaissa säädetyn kestävän käytön periaatteen mukaisesti.

Ennen asetuksen antamista ministeriön on kuultava niitä riistanhoitoyhdistyksiä, joita esitetty metsästyskielto koskee.

Riistanhoitoyhdistysten kuulemista varten Suomen riistakeskus järjestää internetkyselyn, jonka kautta riistanhoitoyhdistykset voivat antaa lausuntonsa sähköisesti.

Kommentoi aihetta (15 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Hannhenvaanima!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä että rajotetaan, etten lähde yskässä nakimaan sitä elämäni ensimmästäkään.

 • Raimo Määttä,Kuusamo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Metsäkanalintujen osalta pesinnän onistumisen suhteen jo tässä vaiheessa nostasin varottavan sormeni pystyyn. Ennen Juhannusta alkanut sään kylmeneminen rankkasateineen,lähes 2 vk. kestänyt kylmyys on tappanut poikueita.Lämpötila alimm. n.+3 ast. sekä monena päivänä peräkkäin vesisateita.

  Elintärkeä hyönteisravinto ollut kadoksissa ja vesisateen aiheuttama untuvikkojen kastuminen ja siitä seuraus,kylmettyminen,hypotermia. Kalareisuilla näkynyt yksittäisiä naaraslintuja ja maanteitten varsilla myös.

  Metsähanhen vähentymisen pääasialliset syyt,Itä-ja Pohjois-Suomen sekä Lapin metsien hakkuut metsäautotieverkostoineen ja syksyisin muuttoaikaan tapahtuva amerikkalaistyylinen pumppuhaulikolla houkutuskuvilta ja äänilaitteilla viljapelloilta lahtaaminen.Metsähanhella on puute pesimäpaikoista,arkana erämaalintuna tarvitsee pesimärauhan ja luonnontilaisen erämaaalueen.

  Nykymenolla metsähanhi varmaan joutuu rauhoitettujen lintujen lajistoon.

  • pah

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kyllähän son niiden metästäjien syytä, jotka ampuvat enemmän kuin tarvis,miksi pitää yhtä lintua useampia saaha kaudessa.kehumista varten..

  • Hanhen saanut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mielestäni peltopyynti muuttoreiteillä on kielettävä. Tiedän että pelloille ammutaan välillä kokonaisia poikuuksia metsähanhia kerralla. Pelto on passitettu ympäriltään ja hanhet ovat tottuneet levähtämään pelloilla ennen meren ylitystä. Olen kuullut ja tiedän, että jotkut metsästäjät käyttävät erittäin karkeita hauleja 5mm ja ampuvat sitten poikuuksia kauempaakin. Koirat etsivät raanakot sitten. Olen huomannut, että alueilla, jossa edellisvuotena oli poikuus tai kaksi, seuraavana vuotena ei yhtään lintua. Muuta mahdollisuutta asiaan ei ole kuin, että poikueet ovat pyydetty muuttomatkalla kaikki. Hanhet ovat paikkauskollisia lintuja, emot pesivät aina samalla alueella ja poikueen muut jäsenet tulevat lähialueelle, kun ovat lisääntymis ikäisiä. Peltopyynnillä tyhjennetään suuria pesimäaluita täällä etelälapissa ja pohjoislapissa ym.

  • Mettolainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllähän se mennee niin päin, että jos on paljon hyönteisiä, niin on vähän kanalintuja. Kanalinnun pojat on hyönteisten ravintoa!

  • joo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olet oikeassa, mutta on hyvä tietää, että hyönteiset on kanalintujen pääravinto poikasvaiheessa.

 • seuraus tästä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  saalismäärä pienenee edelleen ja taas rauhotetaan lisää ja taas pienenee ja taas lisätään rauhotusta jne.

  hanhia kyllä on, mutta ei niitä (metsähanhia) ravintolasta oteta. vaatii suolle menoa.

  olisipa maa-ja metsäministeriö yhtä aktiivinen karhun ja suden suojelussa!

  • Oho

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kylläpä on varsin ristiriitainen kommentti vai ymmärsikö joku

   tästä mitään

  • hirvimieskö

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   vai muuten tonttu?

   Selevää suomeahan tuossa on kirjoitettuna.

   Hyvin ymmärtää, jotta suolle pitää mennä jos metsähanhen haluaa pöytään, Muut kaakattajat, hirvilesket mukaan lukien, löytää ravintelista. Ja hanhia on enemmän, kun noita petoja. Siispä petoja pitäisi suojella. Ei hanhia!

 • Future Matters

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Metsästys on harrastus, siellä ei ole mitään tekemistä ruuan hankkimisen kanssa. Se on harrastus, jossa tapetaan nisäkkäitä tuliaseilla.

  Metsästyksen voisi kieltää kokonaan.

  Ihmiskunta on siinä pisteessä, että me kykenemme tuottamaan ruokamme ilman että eläinten täytyy kärsiä lainkaan.

  • jaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miten se tuotetaan jauheliha esim. eläimen kärsimättä. Eivät ole tulleet jälkikäteen valittamaan, että olisi ollut kärsimyksiä vai.

 • Black Eagle ja karkeat haulit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  oikea ennakko hanhea ammuttaessa on tärkeä! yleensä menee takaa ohi. ei tule saalista ja on siis kanta romahtanut, kun saalistilastoja lukee.

 • mettäläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  hanhen katoon suurin syy joutsenten lisääntyminen ja muutto alueilla metästys.vaikka kuinka viisaat väittäsivät ettei,joutten ole haitoksi miksei sitten nävy hanhia ja jouttenia samalla suolla/lammella pesimässä.jouttenille oma pyynti aika syksylle,kanta on liian korkea.kitisijöille valamiiksi vastaus menkää kahtele hanhen pesimäjängille näkyykö hanhia jos joutten varannu omaksi reviiriksi.

  • R m Kuusamo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On totta,että joutsenet on lisääntyneet sukupuuton partaalta täysrauhoituksen ansiosta ja näyttää siltä,että niitä on kohta jokaisella metsälammilla pari pesimässä aina eteläistä Suomea myöten.

   Entisaikaan metsähanhia ja laulujoutsenia pyydettiin myös kesällä mm. sulkasatoaikana nuijimalla ja ties minkälaisilla ansoilla ja satimilla.

   Metsähanhi on kuitenkin selviytynyt niiltä ajoilta metsästettävänä lajina,toisin kuin joutsen.Metsähanhi on edelleenkin äärettömän arka pesimäaikaan ja Laulujoutsen on sopeutunut luottavaisemmaksi ihmistä kohtaan.

   Entisaikaan kun Lapin ja Itä-Suomen erämaat olivat luonnontilassa niin hanhet kuten joutsenet sopivat pesimään kun tilaa oli ja reviirejä riittävästi.

   Jos ne olisivat olleet toistensa kilpailijoita,niin metsähanhi olis silloin jo hävinnyt ja kadonnut pois. Jos metsähanhi rauhoitettaisiin,niin tulisko siitä ajan saatossa sitten sellainen kulttuurilintu,että alkaisi pesimään missä vaan,kuten joutsen ?

 • R M Kuusamo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Riistapomot ja poliitikot tekemään tosipäätöksioä,ennen kun on liian myöhäistä.

  Ehdotan,että kielletään muuttoaikainen metsästys muuttoreiteillä,levähdyspaikoilla ja talvehtimisalueilla aina koko Eurooppaa myöten. Säilytetään kuitenkin vanha perinne Pohjoisen reuna-alueilla jahti alkamaan elok 20 klo 12.00

  Jätettäis jotain Lapin perukoille,eikä kaikkea vietäis lailla pois.

  Varmaan vaikea asia näin päättää,mutta muutakaan parempaa ei taida olla,kuin sitten huonompi vaihtoehto,täysi rauhoitus.Täysrauhoitusta sitten on aika vaikea purkaa,palatakseen metsähanhi taas metsästettävien lintujen lajistoon.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä