Talous |

Metsäteollisuus tyrmää luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin

Metsäteollisuus ry:n mielestä Suomen ympäristökeskuksen laatima arvio luontotyyppien uhanalaisuudesta ei sovi toimenpideohjelman perustaksi. Metsäteollisuuden mukaan arvioinnissa käytetty lähtökohta, eli täydellinen luonnontila, on väärä.

Virheellisen lähtökohdan vuoksi uhanalaisten luontotyyppien osuus nousee kohtuuttoman suureksi, Metsäteollisuus katsoo.

Arvioinnissa tehtiin havaintoja luontotyypin pinta-alan vähenemisestä ja luontotyypin laadun muutoksista, ja verrattiin tilannetta luonnontilaan. Luontotyyppien lukumäärästä uhanalaisiksi arvioitiin koko maassa runsas puolet . Uhanalaisten luontotyyppien osuus Suomen pinta-alasta on tätä pienempi, koska monet uhanalaiset luontotyypit ovat kooltaan pieniä.

Metsäteollisuus huomauttaa, että ihminen on vaikuttanut elinympäristöönsä koko olemassaolonsa ajan. Kaikki metsänkäsittely kulotusta ja ennallistamista lukuun ottamatta vähentävät luonnontilaa ja heikentävät luontotyypin laatua.

Suomen ympäristökeskuksen projektipäällikkö Anne Raunio puolustaa tutkimusta ja uskoo sen antavan todellisuutta vastaavan kuvan luontotyyppien tilanteesta. Luonnontilaa käytetään pohjaolettamuksena, koska muunlaisten olettamien käyttöönotto olisi vaikeaa.

Hän huomauttaa, että arvioinnissa otetaan huomioon sekä luontotyyppien määrä että laatu. Esimerkiksi nuoria kangasmetsiä Suomessa on paljon, mutta luonnontilaisia hyvin vähän, vain muutama hehtaari.

Uhanalaisuusarviointi on nyt lausuntokierroksella, jonka perusteella tehdään luontotyyppien tilaa parantava toimintaohjelma. Raunion tiedossa ei ole, että mikään muu taho olisi asettanut kyseenalaiseksi arvion perusoletukset.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä