Ulkomaat |

Mielenosoittajat estivät Ecowasin Malin-matkan

Länsi-Afrikan maiden johtajien aikomus matkustaa Maliin painostamaan vallan kaapannutta sotilasjunttaa kariutui torstaina, kun mielenosoittajat estivät heidän laskeutumisensa pääkaupungin Bamakon lentokentälle. Viiden maan presidenttejä kuljettanut kone kääntyi ilmassa takaisin, kun kymmenet juntan kannattajat olivat tunkeutuneet kiitoradalle Bamakossa.

Kaappauksen johtaja kapteeni Amadou Sanogo kehotti mielenosoittajia sallimaan presidenttien tulon, mutta nämä olivat siinä vaiheessa ehtineet jo kääntyä takaisin, uutistoimisto AFP kertoo.

Norsunluurannikon, Nigerin, Beninin, Burkina Fason ja Liberian presidentit palasivat Abidjaniin Norsunluurannikolle keskustelemaan siitä, mitä tekevät seuraavaksi.

Presidentit edustavat kriisin ratkomisessa Länsi-Afrikan maiden talousyhteisöä Ecowasia, joka yrittää painostaa sotilasjunttaa palauttamaan vallan välittömästi takaisin vanhalle hallitukselle.

Ecowas on jäädyttänyt vallankaappauksen takia Malin jäsenyyden. Naapurimaat ovat sanoneet olevansa valmiit käyttämään juntan painostamiseksi pakotteita ja ehkä jopa sotilaallista voimaa. Myös entinen siirtomaaisäntä Ranska sekä Yhdysvallat ovat tuominneet vallankaappauksen.

Ecowasin edustajan mukaan on mahdollista, että presidentit matkustavat Maliin perjantaina, jos olosuhteet ovat otolliset.

Juntan tukijat ja vastustajat kahakoivat

Malissa on osoitettu mieltä sekä sotilasjuntan puolesta että sitä vastaan. Torstaina mielenosoittajien välille puhkesi Bamakossa yhteenottoja.

Sairaalalähteen mukaan kolme ihmistä on haavoittunut vakavasti.

Malissa piti järjestää presidentinvaalit ensi kuussa, mutta sotilaat kaappasivat vallan presidentti Amadou Toumani Tourélta viime viikon keskiviikkona.

Tiistaina juntta julkisti uuden perustuslain, joka keskittää hallituksen, armeijan ja oikeuslaitoksen johdon yhdelle miehelle. He lupaavat, etteivät asetu ehdolle tulevissa vaaleissa, mutta vaalien ajankohtaa ei ole kerrottu.

Touré kertoi uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona, että hän on turvassa Bamakossa eivätkä kaappaajat pidä häntä vankina.

Vallankaappaajat syyttävät presidentti Tourea kyvyttömyydestä saada Pohjois-Malin kapinalliset kuriin. Juntan mukaan armeijalla ei ole ollut riittävästi resursseja tuaregien kapinan kukistamiseen.

Kapinallisten kerrottiin torstaina hyökänneen keskeiseen Kidalin kaupunkiin maan pohjoisosassa. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan armeija ja kapinalliset ovat taistelleet kaupungissa kiivaasti.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Jo yli 150 000 asiakasta ilman sähköä

Video: Uutisvideot: Tuuli yltyy Vaasassa – tuhot vielä pieniä
Video

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä