Joensuu |

Mies saa nykyparturissa myös rasvat kasvoille

Miesten parturireissut eivät ole enää pelkkää harventuvien hiusten leikkuuta. Uusia asiakkaita houkutellaan kampaamoihin paitsi päähieronnalla, myös automaattisella kasvojen rasvauksella. Miehille suunnatut parturit laajentavat samalla toimintaansa myös maakuntiin kiristäen paikallista kilpailua asiakkaista.

Parturi levittää kasvorasvaa
Ansku Sallinen levittää kosteuttavaa kasvorasvaa Hannu Haapalan poskille Kuva: Yle

"Kuivat pois päältä ja tasaukset sivuille". Näin saattoi alkaa monen miehen parturikäynti vielä menneinä vuosikymmeninä. Parturiin ei menty viihtymään, vaan hoitamaan pois pakollinen paha. Harvenevan kuontalon siistiminen kuului tylsiin kuukausirutiineihin, eikä siihen liittynyt muuta kuin saksien suhinaa ja korkeintaan juorulehtien lukemista.

Nykyisin tilanne on toinen. Nyt myös syrjäisempiin maakuntiin levittäytyy miehille suunnattuja kampaamoja, joissa hiustenleikkuu on ainoastaan yksi osa asiakaspalvelua.

- Pesemme jokaisen pään ja hieromme, se on useille uutta. Tämän lisäksi levitämme kaikille automaattisesti kasvorasvat. Moni mieshän ei tiedä, että hänen ihonsa on kuiva. Kesällä voide on virkistävä, talvella kosteuttava, selvittää miehille suunnatun M Roomin parturi Ansku Sallinen.

Yrityksen miehiä kosiva markkinointitapa on uutta, sillä suurin osa kampaamoista on tyytynyt markkinoimaan palvelujaan erityisesti naisille. Soittokierros viiteen muuhun joensuulaiseen parturi-kampaamoon kertoo, että miesasiakkaiden merkitys on kuitenkin vuosi vuodelta kasvanut. Varsinaista kilpailua miehistä alalla ei kuitenkaan ole tähän mennessä ollut, vaan useammilla partureilla on omat vakikävijänsä.

Levitämme kaikille automaattisesti kasvorasvat. Moni mieshän ei tiedä, että hänen ihonsa on kuiva.

– Parturi Ansku Sallinen

"Äijämäistä ilmapiiriä"

M Roomin Ansku Sallinen huljuttelee hiustenpesualtaassa joensuulaisen Hannu Haapalan päätä. Haapala ei ole palvelusta lainkaan hämillään. Seuraavaksi Haapalan poskille levitetään, pyytämättä ja yllättäen, viilentävää kasvorasvaa.

- Hyvähän se on, että laitetaan kaikki kerralla kuntoon, Haapala naurahtaa.

Ansku Sallinen on hoitanut joensuulaismiesten päitä kuukauden verran. Kaupunkiin vastikään avattu liike on franchising-periaatteella toimvivan M Room -ketjun 22. toimipiste.

Yrittäjä Mika Peräkorven mukaan "äijämäistä sisustusta ja ilmapiiriä" tarjoavan ketjun on tarkoitus rikkoa 30 toimipisteen raja jo kuluvana vuonna. Seuraava liike avataan toukokuussa Kuopioon.

Naiset pysyvät ulkopuolella työtavoilla

Ketjun muutkin toimintatavat perustuvat tiettyjen miehisten stereotypioiden hyväksikäyttöön. Hiukset muun muassa leikataan harvennussaksilla nopeuden lisäämiseksi.

- Näin hiukset lyhenevät ja kevenevät kerralla. Muutama työvaihe jää välistä ja käynti on nopeampi, Ansku Sallinen perustelee. 

Emme voi sanoa naisille ei.

– Yrittäjä Mika Peräkorpi

Vaikka yritykset markkinoivatkin palvelujaan ainoastaan yhdelle sukupuolelle, on ihmisiä kohdeltava tiskillä tasapuolisesti.  Tasa-arvovaltuutetun ja Kuluttajaviraston mukaan partureiden ja kampaamoiden on hinnoiteltava palvelunsa toimenpiteen mukaan, ei sukupuolen. Tästäkin huolimatta lukuiset parturi-kampaamot hinnoittelevat operaationsa edelleen miehille selvästi edullisemmiksi.

M Roomissa tasa-arvoasioista ollaan ajan tasalla ja hinnat ovat kaikille samat. Naiset pyritään pitämään liikkeen ulkopuolella kuitenkin muilla keinoin.

- Lakihan on sellainen, että emme voi sanoa naisille ei. Työvälineemme ja -tapamme ovat kuitenkin miehille suunnattuja ja moni nainen karsastaa niitä. Monet sakset eivät esimerkiksi sovellu naisten hiustenleikkuuseen, valottaa joensuulaisyrittäjä Mika Peräkorpi M Roomin toimintaperiaatetta.

Kommentoi aihetta (4 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Kutrit kuntoon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vielä kun tulis Suomeenkin vakiopalveluksi miesten partureihin tuo korvakarvojen poltto, joka ainakin Turkissa parturissa käyneille on tuttua.

 • Väkisin rasvaaminen ei houkuta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On se kumma kun ilmoittamatta lätkitään kaiken maailman rasvoja ja kemikaaleja kasvoille, se on sitten omalla kohdalla viimeinen parturikäynti kyseisessä yrityksessä.

  • Olli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Melko rajoittunutta. Kyllä kasvovoiteesta minulle kerrotaan etukäteen ja tottakai siitä voi kieltäytyä!

  • xmen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kokemuksesta tiedän ettei siitä "viilentävästä" mönjästä kerrota ennenkuin sitä on jo lätätty leukaan...ja erään tuttavan kertoman mukaan se väkisin rasvaaminen on yrityksen keino saada asiakas ostamaan tuote käsittelyn jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta: Joensuu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä