Kotimaa |

Ministerit erimielisiä kaivosalan valvonnan lisäämisestä

Häkämies ei lupaa lisäresursseja. Niinistö vaatii valvontaresurssien lisäämistä.

Jyri Häkämies ja Ville Niinistö
Jyri Häkämies ja Ville Niinistö Kuva: Yle

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) ja ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) ovat eri linjoilla siitä, pitäisikö kaivosteollisuuden valvontaan saada lisätyövoimaa. Häkämiehen mukaan alalle ei ole toistaiseksi luvassa lisäresursseja. Niinistö puolestaan vaatii valvontaresurssien lisäämistä.

Kaivosteollisuuden valvonnasta vastaavat Ely-keskukset ovat tällä hetkellä rekrytointikiellossa.

- Henkilöstökysymys on työn alla. Tällä erää on pakko panna tämä rekrytointikielto päälle, jotta arvioidaan, että missä ne kipeimmät työvoimatarpeet ovat, Häkämies toppuutteli Ylen Ykkösaamussa.

Niinistö ehti jo aiemmin Aamu-tv:n haastattelussa elätellä toiveita lisäresurssien saamisesta.

- Kyllä mulla on sellainen olo, että näitä keskusteluja käydään positiivisessa hengessä, ja ainakin jonkin verran lisäresursseja voidaan saada, Niinistö sanoi.

Vastuita monessa ministeriössä

Osaltaan tilannetta hankaloittaa se, että kaivosteollisuuteen liittyviä vastuita on monessa ministeriössä.

Häkämiehen mukaan kaivosalan lupaprosessit kuuluvat ympäristöministeriön alaisuuteen.

- Lupaprosessit kuuluvat aluehallintovirastoille, ja sen alainen toiminta on ympäristöministeriön alla, Häkämies sanoi.

Niinistön mukaan aluehallintovirastojen resursseista vastaa kuitenkin valtiovarainministeriö. Hän kertoi keskiviikkona blogissaan vaatineensa kirjeitse valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselta ja elinkeinoministeri Jyri Häkämieheltä kaivosalan valvontaresurssien lisäämistä.

- Ympäristöministerinä olen lähettänyt kirjeen aluehallintovirastojen resursseista vastaavalle valtiovarainministeri Urpilaiselle ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksien resursseista vastaavalle elinkeinoministeri Häkämiehelle, jotta resurssit turvataan, Niinistö kirjoitti.

Keskustele uutisesta 71 kommenttia

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) ja ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) ovat erimielisiä kaivosteollisuuden valvonnasta. Häkämiehen mukaan alalle ei ole toistaiseksi luvassa lisäresursseja. Niinistö puolestaan vaatii valvontaresurssien lisäämistä. Onko kaivosten valvonta retuperällä?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä