Osallistu |

Minkälaista ruokaa vanhuksille tarjotaan?

Porissa Liinaharjan vanhainkodissa vanhuksille tarjottiin aamiaiseksi laihaa kauravelliä, jota hoitajat kuvasivat lämpimäksi vesimaidoksi. Yksittäistapaus on käynnistänyt kipeän keskustelun vanhainkotien ruuan tasosta. Onko vanhusten ruuan taso laskenut maassa?

Vanhuksia ruokailemassa.
Kuva: Kalle Niskala / Yle

Laiha velli oli yksittäistapaus, joka ei tule Porin palveluliikelaitoksen mukaan toistumaan Liinaharjan vanhainkodissa.

Kaikissa Porin vanhainkodeissa tilanne ei ole yhtä huono. Ruoka on hyvää erityisesti niissä vanhainkodeissa, joissa on oma keittiö.

Monissa hoitolaitoksissa pelätään kuitenkin, että vanhuksille tarjottava ruoka ei täytä vanhusten päivittäistä ravinnontarvetta.

Oletko törmännyt asiattomiin ruokailuihin tai ruokiin vanhainkodeissa? Onko vanhusten ruuan taso laskenut?

Kommentoi aihetta (163 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Terveellisyys?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siinä mentiin joitakin aikoja sitten metsään, kun vähennettiin vanhainkotien ruuasta sokeria, rasvaa ja suolaa. Kun vanhainkoteihin mennään nykyisin tyypillisesti lähellä 80 vuotta, niin siinä iässä ei ole enää tarpeen miettiä ruuan pitkäaikaisia terveysvaikutuksia. Riittää kun ruoka maistuu hyvältä ja siitä saa riittävästi energiaa!

  • Ruokaa kaikille aisteille

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oikea ruoka vaikuttaa kyllä aivan suoraan meidän aivotoimintaan, fyysiseen ja henkiseen vireyteen. Kyllähän sen nyt kukatahansa huomaa olossaan, jos on vetänyt koko päivän pottumuusia ja jotain sairaita valmislihapullia, pullaa ja puuroa - olo on väsynyt ja vetämätön. Vanhukset ovat laitoksissa täysin apaattisia ja lamaantuneita, johtuen KÄSITTÄMÄTTÖMÄN valtaisasta lääkemäärästä, virikkeiden ja terveellisen ravinnon puutteesta. Sitäpaitsi eihän se kuollut ruoka edes maistu hyvälle! Terveellistä ja maukasta ruokaa ei yksinkertaisesti laitoksista saa. Ravitsemusterapeutit suunnittelevat ko. ruokalistat- rahamarkkinatalous ja lääkebisnes taas määrittävät ravitsemustieteitä. Ei vahvasti mene...

  • A Sutki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kun aletaan perustella ruoan riittävyyttä kalorimäärällä on poikkeuksetta kyseessä ruokahuijaus.

   Toiseksi kannattaisi kyllä tarkaan miettiä noudatetaanko vanhuksille jonkun nutturapäisen "Puska" vegaanin ruokavaliota vai annetaanko heille oikeaa ruokaa ja sitä mitä ovat tottuneet syömään koko ikänsä, elämänsä loppupuolella jolloin useimmat jo toivovat sen nopeampaa päättymistä kuin jatkamista jollain epämääräisillä terveysruokaohjeilla.

  • Tirlittan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Metsään on menty ja pahoin. Kiville on karahtunut tuo vanhusten ruokailu, sen jälkeen kun yksityiset yritykset astui kuvioihin. Kaikesta yritetään säästää, jotta yritykset saisivat revittyä voittoa, vaikka tästäkin, kun kyseessä on ruoka- ja ruokapalvelu. Ruoassahan pystyy pettämään, vaikka millä tavalla, jatketaan vaikka vedellä ruokaa ja tehdään korppujauholihapullia ja voi, voi esimerkkejä olisi pilvin pimein. Tähän on todella menty ja uskotellaan sillä, että sama se mitä vanhuksille syöttää, ei ne välttämättä tajua, että mitä lautasella on, väkisellä tulee mieleen tälläisia ajatuksia. Vihannekset jos niitä on lautasella, niin ovat nuupahtaneita ja kokolihapihvejä ei tarvii odottaakaan kuin kerran vuodessa, niin ja leipähän on jo useissa paikoissa jätetty pois koko vanhusten ateriasta. Milloinkahan Schubak huomaa tämän ja kommentoi blogissaan, että vanhuksia ei tarvii hoitaa ollenkaan, kun ne ei tuota mitään. Pirteä ja energinen vanhus on monipuolista ruokaa saava vanhus.

  • Ruokapalvelun ammattilinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuo on kyllä täyttä potaskaa. Yksityinen palvelutuottaja tuottaa sitä, mitä tilataan. Hoitohenkilöstön tahtotilasta on kiinni, viedäänkö vanhukset syömään yhdessä vai syötetäänkö pikaisesti sänkyyn. Ja onko aikaa antaa mummon mutustaa leipää. Olin tänään vierailulla erään säätiön ruokapalveluun tutustumassa. Monista sadoista vanhuksista vain pari prosenttia ruokitaan sänkyyn, käytännössä saattohoitoa tarvitsevat.

  • Maija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Säätiöt ovat yksityistä palvelutarjontaa, jos yhtään asiaa ymmärrän. Siis: olit tutustumassa säätiön ruokapalveluun, huomaatko itse? Rahalla saa ja hevosella pääsee. Riippuu täysin hoitolaitoksesta ja maksuista, minkälaista hoito on; hoitohenkilökunta ei ole se syypää, eivät vastaa resurssoinnista.

   Kun jatkuvasti puhutaan riittävästä kaloritarpeesta, niin... oleellista on se, että annoskoko täyttäneekin sen kaloritarpeen: siitähän eivät uskalla yksityisetkään tuottajat fuskata, koska on varauduttava aina mahdollisiin valituksiin ja puolustautumismahdollisuuksiin. MUTTA: KUINKA MONI VANHUS SYÖ KOKONAISEN ANNOKSEN, ETENKÄÄN, JOS RUOKAILU ON KIINNI SYÖTTÄJÄN AVUSTA JA AJASTA?

   Omakohtaisen kokemuksen mukaan hoitajat kertovat, että "söi ihan hyvin tänään"... mitä se tarkoittaa? Ei ole syönyt viikkoon oikein mitään, mutta tänään... siis meni ehkä puolet päivän annoksesta.

   En ole vastaan yksityisiä palvelutuottajia vaan vastaan sitä, että ei nähdä kokonaisuuksia ja yksilöllisiä tarpeita.

 • Ala-arvoista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylmää mössöä. "Perunamuusi", joka ei varmasti ole oikeaa perunaa nähnytkään, kovettuu lautaselle kuin laasti. Haisee pahalle, näyttää kamalalle eikä varmasti maistu hyvälle. Jos ikäihminen ei itse pysty syömään, jää nälkäiseksi koska hoitajilla ei ole aikaa ruokailussa avustamiseen.

  • näkevä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eikä haluakaan tarjota apuaan on mukavampaa olla keittiössä juttelemassa hauskoja työkavereitten kanssa kuin syötää vanhuksia,joss ei itse pysty syömään tai ruoka ei maistu (harmaata mautonta epämääräistä mössöä jota ei koirakaan suostunut syömään kun kerran sattui sellainen tilanne että vanhainkodista tuotu ruoka jäi syömättä)niin kerätään ruoat pois,vaikka siinä olis kalorit ravinto arvot kuika kohdallaan mutta ruuan määrä jää niin vähäiseksi ettei siitä voi saada tarvitsemaansa energiaa.Ei vanhoille kannata enää ruveta opettamaan salaatin syöntiä jos ne ei ole 90 v.sitä tehneet kun ei se ruoka muutenkaan tahdo maistua.Molemmat appivanhempani kuolivat nälkään ja janoon kuolin syy keuhko kuume.

  • henk.kunta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä nyt on niin puppua ed. teksti ku olla voi. Täällä syötetään sellaiset vanhukset ketkä eivät itse kykene lusikkaa pitämään ja sen jälkeen huolehditaan omasta ruokailusta. Enpä ole ennen kuullut kenenkään kuolevan vanhainkodissa nälkään ja janoon, jos vielä on siinä kunnossa että pystyy syömään. Terminaalivaiheen lopussa asia on eri juttu.... mutta eihän sellaisia "tavikset" ymmärrä.

   Ja omaiset ja ystävät ym ovat aina tervetulleita avustamaan vanhuksiaan, muulloinkin ku isäin- ja äitienpäivänä ;)

  • Omaiset hoi!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juottamatta jäävät kuolevat hoitamattomaan virtsatietulehduksen jälkeiseen tilaan ja liian kiireellä syötetyt kuolevat keuhkokuumeeseen, joka voi johtua siitä että ruoka on mennyt ns. "väärään kurkkuun". Oman kokemukseni mukaan vanhainkodeissä ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä vanhukset kuolevat nimenomaan hoidon puutteeseen, eikä vanhuuden tuomiin sairauksiin. Olen seurannut läheiseni "hoitamista" vuosia. Vain sitkeät omaiset, jotka ovat hoitotyön ammattilaisia ja hoitavat lähestä useita tunteja päivässä ovat pystyneet turvaamaan sen että läheinen ei ole päässyt kuolemaan ruuan, juoman ja muun perushoidon puutteeseen. Valitettavasti hoitajat istuvat porukalla netissä, kahvihuoneessa tai ruokasalissa mieluummin, kuin kiertelesivät hoidettaviensa huoneissa. Toivon, ettei yksikään vastavalmistunut hoitaja aloittaisi työtään vanhustenhoidon löysäilyssä, vaan aloittaisi uransa terveyskeskuksessa, poliklinikalla tai muussa huolellista perushoitoa antavassa pisteessä, jossa oppii.

  • Katerine

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen itse kokenut ja tiedän kertoa että vaikka ruokapalvelut tuottaa juuri sellaista ruokaa kun ikäihminen tarvitsee.Vanhainkodin osastoilla hoitajat syöttävät niitä joita tarvitsee syöttää,kiireellä lapetaan vanhuksen suuhun ruokaa joka tuskin ehtii nielemään ja varsinkaan maistelemaan ruokaa!Vanhuksen energian tarve jää vajaaksi ja vastuu on syöttäjällä! Antakaa aikaa ruokailulle!Meillä aina sanotaan että se on "syöttäjän käsi" joka ratkaisee.Ammattiylpeydellä alan ammattilainen

  • suviliini89

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen kunnan vanhusten palvelutalossa töissä ja kyllä täällä hoidetaan vanhukset niinkuin kuuluukin. Saavat ruokaa niin paljon kuin on heille riittävä määrä, syötetään rauhassa. Omaisia käy, mutta ruokinta ei jää todellakaan heidän vastuulleen. Meillä kannustetaan omatoimisuuteen ja käytetään kuntouttavaa työotetta. Vanhukset saavat virikettä, meillä on virikevuoroja pari kertaa vikkossa, itselläni on ollut koira mukana virikettä vanhuksille antamassa.

   T. Hoitoalan ammattilainen Savosta

 • Äiti Helsingistä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhustenhuollosta minulla ei ole (vielä) kokemusta, mutta vastaavanlaista vesimaitoa - kauravelliksi kutsuttua - tarjotaan säännöllisin väliajoin lapsilleni kaupungin päiväkodin aamupalalla. Siis maitoa, jossa ui muutamia kaurahiutaleita. Kummastelin asiaa ääneen, ja lastentarhanopettajakin totesi, että "laihaa on". En soisi tämänlaatuista vatsantäytettä, en lapsille enkä vanhuksille.

  • huuto Kuopiosta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ruuan laadun hunoneminen johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että ravitsemustieteilijät keksivät, että maito on epäterveellistä ja siksi kaikessa ruuanvalmistuksessa käytetään nyt kasvisrasvajuomaa. Se sattuu vain tomimaan paikan päällä valmistuksessa ja tuotteille, jotka syödään 5 min. valmistuksesta. Kylläpä nyt ovat ravitsemustieteilijät hiljaa. He ovat aikaaansaaneet laadun heikkenemisen. Täällä Kuopiossa lapset päiväkodeissa yökkivät, kun tarjolla on maitopuuroa tai maitovelliä.Ennen ne olivat lasten herkkua!

 • Maija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän sitä teollista suurtalouskeittiössä valmistettua harmaata, kuollutta mahantaäytettä voi ruoaksi kutsua. Missä kaikki eläväravinto, Freessi, tuore ruoka? Salaattia vanhuksille tarjotaan ruokalusikallinen, sekin kuivahkoa kalpeaa jäävuorisalaattia, jossa pari hassua kurkunsuikaletta tai sokerimehuun säilöttyä ananasta. Lisäksi vanhukset tarvitsisivat laadukasta proteiinia ja RASVAA. Voita, kylmäpyristettuja kasviöljyjä, pähkinöitä, avocadoa...Kallistako?- Ehkä, mutta samalla saisi valtaosan vanhusten lääkekokteilista karsia....Ainiin, mutta sillonhan vedetään armaalta ja ylistetyltä lääkebisnekseltä matto jalkojen alta. HALOOO tämä korruptoitunut maailma; ruokaa ei voi ajatella pelkkänä kuluna, se on SIJOITUS omaan itseensä ja tulevaisuuteensa.

  • niinpä!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   100% samaa mieltä!!

  • Antti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta kun pitää saada ulos keittiö ja kokit hoitopaikasta, ja tehdä tilaa isolle keittiöliikelaitokselle. Sieltä sitten ostetaan halvalla einesmömmöt isoilta teollisuuslaitoksilta, ja toimitetaan se kura eteenpäin. Jostain syystä vaan kokonaiskustannus on sama tai isompi kuin silloin oman kokin ja keittiön kanssa. Ja laatu romahtaa. Takaisin paikalliset kokit, keittiöt ja tuore hyvälaatuinen raaka-aine josta ruoka tehdään paikan päällä!! Hullut ulkoistajat ja mieletön tilaaja-tuottajasysteemi johon hallintoeliitti uskoo, romukoppaan!!

 • Raha ja rotta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kysymyshän on tietty rahasta. Niin vanhusten kuin koululasten ruokailun hinta on haluttu painaa niin alas kuin suinkin. Oikein kehuskellaan sillä, että meilläpä ruokailu hoidetaan 1,5 eurolla. Työpaikan ruokaseteli on n. 9 euroa. Kuitenkin heikoimmille lämmin kunnon ruoka päivässä saattaa olla se ainut ateria kun koti/laitosolot on mitä on. Kyllä hyvinvoiva ihminen on yhteiskunnan kannalta aina parempi kuin huonosti syönyt "rotta". - Hyväosaisten kannattaisi laittaa tämä puoli kuntoon jos ajattelevat yhtään nenäänsä pitemmälle!

  • Hengiltä säästäminen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pahalta näyttää... onko tarkoitus säästää vanhukset hengiltä? Voisi nekin säästyvät eurot kierrättää veroparatiisiin ja koijareiden pussiin....

 • Elämänhalua, elämäniloa!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ateriat saattavat olla palvelulaitoksissa oleville - useimmiten hyvin yksinäisille - vanhuksille päivän kohokohtia: ne tuovat rytmiä päivään ja kokoavat ainakin siihen kykenevät yhteisen pöydän ääreen. Aterioiden pitäisi antaa ravitsemuksen lisäksi makunautintoja, makumuistoja, silmäniloa ja kunnioitusta. Vanhukset jos ketkä arvostavat huomaavaisuutta ja välittämistä kauniin ja vaihtelevan aterian muodossa. Vuodenaika ja sesonkien herkut kuten marjat, Runebergintortut ja laskiaispullat ja sima toisivat iloa ja ehkä mieleen myös kauniin nostalgisia muistoja. Moniko niitä palvelukodeissa saa?

  • Usein äitinsä luona vieraileva

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vaikea sanoa, mikä on koko maan tilanne yleisesti ottaen, mutta ainakin Helsingin Seniorisäätion Pakila-kodin vanhainkodissa vanhuksilla on loistava ruoka. On perinteisiä ruokia, lounaalla aina jälikiruokaa, leivonnaisia päiväkahvilla jne. Ja mikä parasta, ruoka valmistetetaan Pakila-kodin omassa keittiössä! Myös vanhuksien ruokatoiveita kuunnelaan. Taannoin jokaiselta asukkaalta kysyttiin (ainakin siinä yksikössä, jossa äitini on) ruokatoivomuksia, jotka myös toteuttiin aitoja hampurilaisia myöten. Osastoilla on myös omat keittiökummit, jotka silloin tällöin tekevät jopa täytekakkuja. Juhannuksena ja vappuna vanhuksilla oli mahdollisuus viinilasilliseen aterian yhteydessä. Ja sai jopa valita, haluaako punaista vai valkoista. Osaston ihanat hoitajat myös tekevät usein voileivät "mittatilausten" mukaan.Kesällä vanhukset viettivät grillaus- ja jäätelökärrypäiviä. Kerrottakoon, että kyseessä on KUNNAN omistama säätiö. Olen kiitollinen, että äitini saa olla siellä. .

  • Tiinuska

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Se on yksityinen palveluntuottaja. Kuuluu siihen joukkoon, jolta kaupunki ostaa palveluja paikkoja, koska omat vanhainkotipaikat eivät riitä. Sitä en tiedä, kuuluuko niihin paikkoihin, joiden palveluja pääsee käyttämään palvelusetelillä (itse voi maksaa lisää) vai millä systeemillä. Maksaako kaupunki täysin sen paikan? Tai tuleeko palvelu nimenomaan noin hyväksi sillä, että vanhukset maksavat extraa? Jos todella kaupunki kustantaa tuon paikan täysin, saatte olla onnellisia erityisasemastanne.

 • Ilmarinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä kysyisin vanhusten lapsilta: miten olette äidistänne/isästänne huolehtineet?

  • ts

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaikilla vanhuksilla ei ole lapsia eikä muitakaan lähiomaisia. Asiaa ei ymmärretä edes ministeritasolla, koska puhutaan vain "omaishoidon" lisäämisestä.

  • ps

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tai sitten lapsia on, mutta he asuvat muilla paikkakunnilla, tekevät töitä ja heillä on omat perheensä. Kaikkeen ja kaikkialle ei yksinkertaisesti pysty.

  • Annukka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkki "Ilmarisen" kysymys on tärkeä. Oma äitini on 91-vuotias ja vaikka palvelukeskus, jossa hänellä on asunto, on mielestäni aika hyvä, niin silti saan olla "puolustamassa" hänen oikeuksiaan saada arvostusta ja kunnioitusta niissä asioissa, joissa hän vielä pystyy itsemääräämisoikeuttaan käyttämään. Esimerkiksi juuri ruoka - onko "omatoimisuuden tukeminen" sitä että vanhus syö sen verran kuin saa suuhunsa kuljetettua sen jälkeen kun osa lusikan sisällöstä on pudonnut syliin? Entä miksi vanhus pakotetaan yöpuulle puoli kahdeksalta vaikka hän haluaisi katsoa televisiota ja mennä nukkumaan esimerkiksi yhdeksän-kymmenen välillä jotta unta riittäisi edes aamuyöhön? Syy näihin on henkilökuntamitoitus. Kaksi hoitajaa iltavuorossa 26:ta huonokuntoista vanhusta kohden on liian vähän. Ajatelkaa: katsomme omaa tulevaisuuttamme. Niinkö haluamme loppuvuotemme elää? Itku tulee usein niin äidille kuin minullekin. Ja laitoksen johdon mielipide on että ei täällä ole kenenkään pakko olla....

  • huoh :(

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Prkl tottakai saa KATSOA TELKKAA niin pitkään kuin haluaa siinä ei yksi hoitaja sitä voi määrätä (jos näin käy sitten vaan valitusta kehiin). Luulis olevan helppoa iltavuoro se kun ei tarvitse tehdä mitään kun ne katsoo telkkaria ja itsekin voi katsoa jos ei auta sitten niitä jotka haluaa mennä nukkumaan ja tarvitsevat apua siinä...

  • Vielä työelämässä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pieni käytännön kysymys: Lopetanko työt ja muutan vanhempieni luo heitä avustamaan vai alanko päivittäin töiden jälkeen ajella yli 200 km:n päähän vanhempiani avustamaan? Työnantaja maksaa niin surkeaa palkkaa, etten sillä voi palkata täyspäiväistä avustajaa vanhemmilleni.

   Aina on näitä ilmarisia, joilla on kysymyksiä heitettäväksi, mutta joilta käyttökelpoisisia vastauksia ei saa.

  • Mietittävää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sairaalassa ollessani pääsin kuulemaan (tahtomattani) lääkärin ja kahden rouvan neuvottelua vanhuksen asumisesta. Lääkäri toisti moneen kertaan, että vanhus pärjää kotona hyvin, mutta "hienohelmarouvat" vaativat ehdottomasti, että vanhus on sijoitettava vanhusten potilasosastolle sänkyyn makaamaan. Heillä ei ole kuulemma äidilleen aikaa, häntä käydä katsomassa.

  • Paljon on puutteita

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pitää paikkansa nämä kommentit. Olen nähnyt työssäni, jos asiakas tai potilas uskaltaa sanoa tyytymättömyyden niin hänestä tehdään häirikkö. Hoitajat myös menevät työnantajan taakse ovat sitä mieltä ettei olisi moitittavaa. Siis mielistelyä. En kyllä itsekkään söisi sitä mitä tarjotaan, ei tarvitse olla kuin ravitsevaa tavallista ruokaa.

  • Paljon on puutteita

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pitää paikkansa nämä kommentit. Olen nähnyt työssäni, jos asiakas tai potilas uskaltaa sanoa tyytymättömyyden niin hänestä tehdään häirikkö. Hoitajat myös menevät työnantajan taakse ovat sitä mieltä ettei olisi moitittavaa. Siis mielistelyä. En kyllä itsekkään söisi sitä mitä tarjotaan, ei tarvitse olla kuin ravitsevaa tavallista ruokaa.

  • sointu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mietittävää tuossa on, toki. Kokemukseni mukaan kuitenkin lääkärin arviot siitä, että vanhus pärjää yksin kotona, ovat tiukentuneet verrattuna vuosien takaisiin arvioihin. Nykyään kotiutetaan vanhuksia, jotka eivät kykene vessaan, ulostepurkki sängyn vieressä, päästävät alleen tai kaatavat ulostepurkin... ja sitten jos kaatuvat, eivät pääse omin neuvoin ylös, eivät pysty itse peseytymään... siinä sitä sitten odotetaan, että joku tulisi katsomaan. JA TODELLISUUTTA ON SE, ETTEIVÄT OMAISET PÄÄSE KESKEN TÖISTÄNSÄ KATSOMAAN VANHUSTA.. ei tarvitse montaa kertaa kokea sitä, miltä tuntuu mennä katsomaan äitiään töiden jälkeen, jos äiti makaa ulosteissaan ja ei ole päässyt ylös... kaatuilee, saa mustelmia ja kuhmuja. JOSKUS OMAISTEN AINOA KEINO SAADA VANHUS EDES TUTKIMUKSIIN ON PISTÄÄ KOVA KOVAA VASTEN JA VAATIA HOITOPAIKKAA YMPÄRIVUOROKAUTISTA... keinot voivat olla monet, kun haetaan vanhukselle oikeuksia.

  • kolle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onkohan tästä sopasta löytynyt härkänen? Enpä ole vanhusten kuullut ruuasta valittavan, vai onko tämä nyt joku uusi pullamossaosukupolvi. Totta kuitenkin se ettei rasvaa ja sokeria ole syytä säästellä.

   Onkohan tässä koko jutusta kyse vain osan hoitajien pahoinvoinnista. Yleensä jonkun toisen vika saa kohtuuttonta huomiota silloin kun omia vikoja halutaan peitellään.

  • Hoitaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä.... vanhukset kyllä pääsääntöisesti kehuuvat ruokaa, mutta poikkeuksia löytyy kyllä. Ja ku vähän kuluttaa niin 5 x päivässä on liikaa syötävää monen mielestä. Ja ihmettelen näitä kommentteja joissa sanotaan että hoitajat vaan istuvat eivätkä viitsi syöttää. Mutta toki meihin on hyvä purkaa huonoa omaatuntoa kun ei viitsitä käydä ( harvoissa tapauksissa ehditä / päästä ) tarpeeksi usein omaisensa luona.

   Koiran virkahan tämä hoitajan ammatti on, meidän niskaan on helppo heittää kaikki kura vaikka suurin osa tekee kaikkensa vanhuksien hyvinvoinnin eteen.

 • Ravitsemusasiantuntemusta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhusten ravitsemuksesta on laadittu hyvät suositukset. Miksi ne

  eivät toteudu kunnissa? Monesta kunnasta puuttuu ravitsemuksen

  asiantuntija (laillistettu terveyskeskuksen ravitsemussuunnittelija),

  joka voisi ja osaisi ammattiosaamisensa kautta ottaa kantaa

  tällaisiinkin asioihin.

  Lisää ravitsemusasiantuntemusta kuntiin niin vanhusten parhaaksi kuin muidenkin!

  • eini

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kun se 100 grammaa tai desilitra sisältää riittävät kalorit, mitä siihen kuuluukin ja annoskoko täyttää kalorivaatimukset. Vanhusten ja sairaitten pitäisi siis pystyä syömään koko annos? Näin vain harvoin on.

  • Ruokapalvelun ammattilainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuka sanoo että ei toteudu? Totetuu varmasti, jos maltetaan syöttää. Tuotannonohjausohjemista saa esim. viikkotasolla tiedot siitä, että suositusannoskoolla todellakin suositukset täyttyvät. Mutta vain syöty ruoka ravitsee!

 • Työläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aina vedotaan siihen että kyseessä on yksittäistapaus joka ei tule toistumaan. Viimeaikoina on uutisoitu niin suuri määrä näitä yksittäistapauksia ettei mielestäni mitenkään voida puhua yksittäistapauksista!

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan liian huonoa - mutta sehän on ollut maan tapa iät ja ajat.

  Varsinkin kun omilla herroilla on pötsit aina ylitäynnä.

  • Haukkatar

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri näin. Muilla ei mitään väliä kun herrojen kuvut ovat vain täynnä ja kaikki ylellisyydet hankittu, Ja lisää palkkaa pitää saada. Nyt olis oikeasti aika alkaa noiden päättäjienkin miettiä mikä oikeus heillä on siihen elintasoon missä porskuttavat. Luovuttaisivat edes kolmasosan palkastaan vanhustyön hyväksi ni silläkin rahalla saatas edes vähä helpotusta. Kyllä tätä maata pystyy johtamaan pienemmälläkin palkalla. Määrärahoja lisää vanhusten ja lastenhoitoo varsinkin kouluruokailuun ja unohdetaan ne suuret haaveet kaiken maailman kulttuuri jutuista ym, luksuksesta.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näläntekijät-raportti.

  Peruselintarvikkeiden, kuten riisin, soijan, maissin ja vehnän, joita käytetään myös einesten täyteaineina, globaali keskihinta oli vuonna 2011 peräti 150% korkeampi kuin vuonna 2000, inflaatio huomioiden.

  Harald Schumann sekä saksalainen kansalaisjärjestö Foodwatch ovat julkaisseet raportin Die Hunger-Machers ("näläntekijät"), joka käy läpi syitä siihen, miksi 40 miljoonaa ihmistä menee nälkäisenä nukkumaan, vaikka ruuasta ei varsinaisesti ole pulaa.

  Raportti nostaa esiin keinottelun roolin elintarvikkeiden hintojen kohoamisessa. Säästäessämme eläkerahastoon tai maksaessamme vakuutuksia, saatamme tahtomattamme vaikuttaa elintarvikkeiden hintoihin. Rahastot, vakuutusyhtiöt, investointipankit kuten Goldman Sachs ja yksityiset sijoittajat turvaavat rahojaan sijoittamalla niitä raaka-aineisiin (metallit, öljy jne) sekä elintarvikkeisiin, koska niissä on saatavana varma tuotto ja hyvä voitto.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rahaa liikkuu näillä pörssimarkkinoilla yli 600 miljardia dollaria.

  Tätä rahaa ei kuitenkaan käytetä peltojen raivaamiseen, ruoan tuottamiseen tai vaikkapa kaivosteollisuuteen; ei mihinkään, mikä lisäisi tuotantoa, tuottaisi kysyttyä tuotetta lisää.

  Sen sijaan raha pyörii pörssissä, jossa sillä ostetaan futuureita. Futuuri on sopimus ostosta tai myynnista tiettyyn hintaan, ja joka osto- tai myyntitapahtuma suoritetaan sovittuna päivänä tulevaisuudessa. Futuureilla on alunperin pyritty suojaamaan tuotantoa liiallisilta hinnan vaihteluilta, mutta nykyisellään se on muuttunut tekijäksi, joka aiheuttaa hinnan heittelyä.

 • JMä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä ihmiselle edes vanhuudessaan pitäisi antaa oikeus juoda punaista maitoa ja panna läskiä voin päälle niin paljon kuin tahtoo!

 • Onko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näin että vanhuksilta viedään kaikenlainen makunautinto ns."terveellisyyden" nimissä?

  Saavatko laittaa edes oikeaa voita leivälle ja sokeria kahviin ym,läskisoosia perunoiden kanssa?

  Syynätäänkö liikaa "terveellisyyttä"

  Eiköhän se ole että, vanhuksen aivot tarvitsee sitä kolesterolia ja sokeria

  joka on niin "myrkkyä" nykymaailmassa.

  Suolaa joudutaan antamaan tabletteina, kun sitä ei ruuassa ole.

 • JN75

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Desilitra kaurahiutaleita maksaa 0,04 euroa ja kaksi desiä maitoa maksaa 0,18 euroa. Yhden pienen kaurapuuroannoksen hinta ei siis päätä huimaa. Itse teen kaurapuuron veteen eli lautasellinen kaurapuuroa maksaa 0.08 euroa + sähkö.

  Vanhuksille pitää tarjota sellaista ruokaa, jota he haluavat/pystyvät syömään. Ruoan terveellisyys ja hinta ei ole niin oleellista.

 • Vanhuksen omainen Porista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmettelen, että nyt vasta puututaan. Havaintoni koskee porilaista vanhusten palvelukotia, jossa on ympärivuorokautinen "hoito". Ruoka on pääsääntöisesti perunaa esim. erilaisia kiusauksia, jossa on porkkanaa perunan lisäksi tai vähän sipulia. Mitään tuoretta ei ole koskaan, ei tuoreita marjoja kesäaikana, ei tuoretta kalaa, vaikka kirjolohi ja lohi ovat niin halpoja. Jos joskus on pullaa se on yleensä hyvin kuivaa. Kerran oli kivikovia lettuja. Jos asukkaat ovat lihavia, niin henkilökunta kieltää tuomasta ruokaa. Erään vanhuksen omaiset salakuljettavat makkaraa. Leipää saa ruan kanssa yleensä vaan yhden palan. Jos ei tule heti syömään vaan viivyttelee vaikka vessassa, niin sitten on jo ruoka loppu. Vanhuksille pitäisi tarjota paljon kermaa ja voita sisältäviä ruokia ja hyvän makuisia ruokia. He ovat kyllä sen ansainneet eikä tällaista nälkäkuuria.

  • Leksa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuohon on jo kidutusta. Hävetkää yhteiskunta, päättäjät ja hoivahenkilökunta mitä teette ihmisille päivittäin. Olette sairaita!

  • toinen omainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aina vaan kamalammaksi menee. Omat iäkkäät omaiseni ovat jo kaikki siirtyneet

   ajasta ikuisuuteen, mutta jo kymmenen vuotta sitten katselin näitä suurkeittiöiden

   ruokia kammolla. Singahtelin kolmen vanhan omaisen luona hoitopaikoissaan

   (vanhainkoti, tk:n vuodeosastot) ja yritin viedä lisukkeeksi jotain heidän miellruokaansa,

   mehua, suklaata, hedelmiä yms. Käsittämättömintä oli se, ettei vuodepotilas

   saanut pitää sitä yöpöydästä kääntyvää ruokailuun tarkoitettua sivupöytää

   yltöhollillaan, vaan vikkelästi se aina siivottiin sivuun ja tuomani herkut pantiin

   saavuttamattomiin yöpöydälle mätänemään. En totisesti tajua.

  • Mitä..??.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos tuomiset jätettäisiin näkyville pöydille, olisivat ne kohta jonkun muun suussa. Laitoksissa on paljon muistamattomia asukkaita joille kelpaa kaikki suuhun sopiva eivätkä he tee sitä ilkeyttään vaan se kuuluu heidän sairauteensa. Lisäksi kaikki vanhukset eivät pysty syömään enää kokonaista ruokaa ja ruokaa täytyy soseuttaa tai keittoa sakeuttaa . Kannattaa joskus kokeilla mennä laitokseen syöttämään mummoa joka ei aukaise suutaan, sylkee ruuan pois tai lyö kätensä ruokalautaselle, ei ole helppoa hoitajillakaan. Näissä jutuissa aina haetaan sensaatiota asioista joiden taustat eivät välttämättä ole edes tiedossa. Ja ihan oikein onkin että kaikki sukulaiset kävisivät syöttämässä omia tai toistenkin vanhuksia, siitä saa kuulkaa hyvän omantunnon, kokeilkaa! Ja kun vanhuksilta itseltään (eikä omaisilta ) kysytään heidän mieliruokiaan, vastaus on useimmiten puuro,velli,peruna. Miksi vanhuksen pitäisi syödä tuoreita vihanneksia jos hän ei niistä pidä, eikä hampaat pysty tai maha ei siedä??

  • Huihai kun tuulee taas

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Vanhuksen omaisen Porista" sekä varsinkin "Leksan" kannattaisi ottaa hieman asioista selvää ennen kuin alkavat esittää fiktiota faktoina. Hoitajat EIVÄT ole vastuussa ruuista, vaan sen tuottaa Palveluliikelaitos Porin kaupungissa. Turhaan syyllistätte hoitajia ja hoitoa tässäKIN asiassa.

 • Terveys uhattuna?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käynnissä on keskustelu laitosruoasta, erityisesti vanhustenhuollossa.

  Muistutan, että samaa ruokaa syövät pienet kasvavat lapset

  päiväkodeissa ja kouluissa.

  Olen kauhistunut koulujen ja päiväkotien henkilökunnan kertomuksista.

  Ruokaa ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua terveelliseksi, pikemminkin

  saisimme olla huolissamme päinvastaisista terveysvaikutuksista!

  Miksi sallimme syöttää tätä kaikkein halvimmalla tuotettua ala-arvoista

  lisäainemössöä lapsillemme ja vanhuksille?

  • Kansanterveys

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rahahan se usein on mikä ratkaisee mitä syödään oli se sitten oma koti tai instituutti. Ravintosisältöä harva meistä ajattelee.

   Jos vaihdettaisiin hintaluokitusta: se mitä ihminen ei tarvitse elintoiminolleen olisi kallista. Ja päinvastoin ekologinen , hedelmät, marjat, kala jne.kaikille mahdollista arkipäivän syötävää.sekä että lukee ravintosisältöä kaupassa ostoksilla.

   Kuinka paljon säästetäisikään sairauskuluja ja kärsimystä.

  • oikein

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ruuan hinnoittelussa ja verotuksessa on ongelmia. Kuinka kauan suomalaiset sietävät? Ostovoimamme yhä tippuu ja peruselintarvikkeet kallistuvat. Tämä heijastuu tietenkin myös lasten ja vanhusten ruokailuihin laitoksissa.

  • oikein

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ruuan hinnoittelussa ja verotuksessa on ongelmia. Kuinka kauan suomalaiset sietävät? Ostovoimamme yhä tippuu ja peruselintarvikkeet kallistuvat. Tämä heijastuu tietenkin myös lasten ja vanhusten ruokailuihin laitoksissa.

  • Tämäkö tulevaisuus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin, miksi ruoan pitää olla halvimmalta tarjoajalta? Tämä periaate vie laitosruokailun hunningolle. Moni olisi valmis maksamaan vaikka 1e/päivä enemmän hoidosta, jos vastineena olisi kunnon ruokaa. Saa sillä eurolla jo muutaman hedelmän, pihvin jne. Kilpailutus pitäisi mielestäni ohjeistaa uudelleen, kun tulos on tämä. Kunnat ainakin lienevät sidoksissa sääntöihin tässä asiassa,

   en tiedä tarkemmin kylläkään. Ja sitten, vaikka kalorimäärä olisi annoksessa sopiva, onko muut hivenaineet tasapainossa? Itse pääsin kurkistamaan erään laitoksen lounaspöytää, joka oli hiilihydraattia hiilihydraatin päälle, joku makkaransiivu taisi olla (seisova pöytä, josta vieraatkin saivat ostaa annoksia)

   mahdollista ottaa. Kun itse olen jo kohta virallisessa eläkeiässä, hirvittää tämä

   jos joutuu noille sapuskoille. Lapsena olisin ollut onnessani noista, mutta nyt ei

   hiilihydraatin sieto ole enää samaa luokkaa - kyllä noilla eväillä saa D2:n, jos ei

   jo ennen ole.

 • Näin Pirkanmaalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sastamalassa pyörähtää käyntiin vuoden alussa tällainen rehutehdas, josta kuljetetaan kylmä ruoka vanhuksille ja kouluihin. Esimerkiksi Kiikoisiin tuodaan neljän päivän ruoka kerralla.Yksi (monista) mikä tässä ihmetyttää, Sylvään koulu jota käyvät kaupunginpäättäjien lapset saa pitää oman ruokalansa. Tämä koulu on melkein laitosruokalan vieressä. Kyllä on härskiä peliä!

  • sivusta seurannut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yksinkertaiseksi laadun mittariksi voisi laittaa; jos kaikki päättäjät, johtajat, esimiehet, politiikot, virkamiehet ja laitosruuan tekijät /omistajat itse syövät tekemäänsä/ tilaamaansa ruokaa joka päivä sellaisena kuin se tarjotaan erilaisissa laitoksissa, ruoka on silloin laadukasta ja hyvää. Jos eivät, laatu on kyseenalaista.

  • Vastaus sivusta seurannut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä, niin olen samaa mieltä kanssasi, mutta lisäisin vielä, että kävisimme muutkin joskus jonkun palvelutalon ruokalassa syömässä, jossa saa käydä ulkopuolisiakin, niin varmasti alkaisi valkenemaan mitä se ruoka siellä on. Ja tietysti ministeri joka vastaa vanhuspalveluista, niin menisi vanhustentaloon syömään kerran edes, niin voisi sitten paremmin ymmärtää niiden ihmisten asioita joista hän lailla säätää. Samoin seuranta hoitokoteihin miten vanhuksia hoidetaan ja muutenkin kohdellaan. Tutkijat asialle. Voisi muuten yhteiskunnalla säästyä muutama eurokin siinä sivussa. ja palvelut parantua. Muutenhan tuo Sote tuntuu olevan pohjaton Molokin kita. Asiat pitäisi tutkia perusteellisesti.

  • Allu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei voi.Välimerenmaissa kukaan ei söisi!

   Näin on!

 • Vanheneva itsekin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällaisista jutuista kun lukee, niin eipä voi sanoa Suomen enää olevan sivistysvaltio (liekö koskaan ollutkaan...?)

  Ja oma ajatus vahvistuu entisestään siitä, että ajan kanssa kun vanhuus tulee eteen, niin niin pitkään kuin mahdollista haluan olla omassa huushollissani.

 • Kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ainakin Oulussa kotiin toimittettavat ateriat ovat kalliista hinnasta huolimatta järkyttävän huonolaatuista. Mautonta roskaa. Semmoista ruokaa ei kukaan työpaikkaruokalan asiakas suostuisi lautaselleen ottamaan.

 • ent.lähihoitaja vanhainkodissa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  alamäki alkoi, kun vanhainkodin keittiö muuttui liikelaitokseksi. Leivälle ei voinut laittaa oivariinia -liian kallista-, vaan oli tyydyttävä kevytlevitteeseen tai Keijuun. Osastolle tuleva ruokamäärä oli välillä niin pieni, että sai todella olla tarkkana, että jokaisen lautaselle tuli jotain. Usein sosemaiset ruokailijat eivät saaneet mitään tilalle, kun normaali ruokavalioisille oli jotain "extraa" esim. keiton kanssa graham piirakka. Leivän tilalle ei voinut heille mitään tarjota. Keittiö sulkeutui iltapäivällä klo 15, jos päivällisen ruokamäärä ei riittänyt, palautetta sai kyllä antaa, mutta eihän se seuraavana päivänä enää mitään auttanut. Jälkiruoat olivat usein kaupan vanukkaita, viiliä tai jogurttia. Laatikkoruoat usein tehtaiden valmiita einesruokia. Vähän ennen pois lähtöäni kuulimme, että leikkeleiden määrää leivän päällä vähennetään. Tosi tosi huono juttu tämä kaiken ulkoistaminen. Tämän päivän vanhukset ovat kuitenkin ansainneet hyvän ja arvokkaan vanhuuden.

  • Omainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Isäni laihtui hoivakodissa Ulvilassa kahden vuoden aikana 10 kiloa. Annokset olivat ehkä liian pieniä hänelle. Eniten minua huoletti se, että jossain kohtaa paikassa luovuttiin välipalakahvista. Se "siirrettiin" ruokailun yhteyteen ja se oli pelkkä kahvi ilman kahvileipää. Ruokailujen väli tuli näin hyvin pitkäksi. Viimeisen elinaikansa isä sai olla Kullaan vanhainkodissa, jossa ihmettelin suuria ja maittavia ruoka-annoksia. Sain hienon vastauksen: "Meillä syödään hyvin."

  • totuus esiin ent.lähihoitaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eiköhän ent. lähihoitaja tiedä itsekkin, että niitä leikkeleitä yms. tarjotaan vanhuksille ihan juurikin niin monta viipaletta kuin nämät lähihoitajat tilaavat sinne osastolle. Jos leikkeleiden määrää on vähennetty niin se on vanhainkodin oma päätös, ei keittiön. Turha siitä on syytä vierittää keittiölle.

 • ruoka on perustarve

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi pyhä yksinkertaisuus, kuka päästää läpi käsien tuollaista vesivelliä vanhuksille. Onko voitontavoittelu niin kovaa, että kaurahiutaleetkin lasketaan kappaleittain? Luoja minua varjelkoon, että en joutuisi moista moskaa syömään, Mielestäni vanhukset kuten kaikki muutkin tarvitsevat päivittäin kunnollista perusruokaa. Mielellään vielä sellaista, johon ovat nuoruudessaan ja parhaassa iässä tottuneet . Turha siinä on kaloreita laskea tai sitä, että siinä on ripaus suolaa tai voita liikaa. Jos ihminen on yli 80, niin jokainen syököön sitä minkä parhaaksi näkee ja kokee. Päivittäinen ruokaan menevä osuus pitäisi olla vähintään 10 euroa. Mielellään vielä tarjolla olisi päivittäin monivitamiinitabletti.

  • Joutomies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihmetyttää tuo ainainen valitus. Miksi joku täyspäinen ei tartu asiaan sillä tarmolla kun asia vaatii.

   Tärkeä kysymys: tuotetaanko tämä "epäkelpo" ruoka kaupungin omana työnä ja mitä tarkoittaa se, että ruokaa laitoksiin tuodaan palveluliikelaitoksen kautta? On tuotava ruoka kaupungin vai ulkopuolisen valmistamaa?

   Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, ettei tulisi haukuttua väärää puuta!

 • aatteleppa ite kohdalles

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oman näkemykseni mukaan ruoka on ollut pääsääntöisesti hyvää. Sitä en ymmärrä, että huonohampaisille vanhuksille syötetään salaatissa kaalta setä ruisleipää jossa on kovat reunat, palautetta olen antanut, mutta ei näköjään mene perille. Antakaa heille sellaista ruokaa jota on helppo syödä tekohampaillakin puhumattakaan heitä joilla on muutamia hampaita.

  • Vanhustenhoitaja yksityiseltä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ruokaongelma se meilläkin jyllää vaikka kuinka on oma emäntä...ei hän ymmärrä, että yli 80v vanhus ei kerta kaikkiaan jaksa pureksia mitään kovia raasteita vaikka kuinka olis tekarit suussa ja että ne gluteenittomat karjalanpiirakkakopiot saa unohtaa tyystin koska niissä on aivan liian kova kuori. Vaihtelevuutta/sesonkia ruokalistaan ja yksinkertaista kotiruokaa kaipaisin minä meidän mummoille ja papoille, sellaista kotoisaa ja helposti laitettavaa maalaisruokaa. Sinänsä säälittävä tunnustaa, että me hoitajat tuunataan usein salaa näitä emännän valmistamia ruokia, kun hänen työvuoronsa päättyy...tämä emäntä käyttää aivan liikaa eineksiä(esim.pakastekasvikset!) ja ruokalista sisältää liian usein samoja puuroja ja muutenkin ruokaohjeet ovat "liian nykyaikaisia"...kyllä korpes kun kerrankin listalla luki perinteinen makaronilaatikko...siinä oli käytetty kinkkusuikaleita jauhelihan sijasta!!?Tämä kokkaa kuitenkin vain 25:lle ihmiselle...ateriamaksu 15e/vrk..

 • Vanhuksille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Harvoin sopii mitkään raakasalaati/raasteet,samoin tuoreet marjat (ainakaan pakaste) omenakin voi olla joillekkin liian voimakasta sellaisenaan,samoin sitrushedelmät,niitä ei välttämättä tarvita kun on tarjolla suomalaisia marjoja jossain muodossa.

  Marjat maistuu varmaan vanhuksille paremmin soppana/kiisseelinä,kerman kera tai puuron kanssa.

  Oma äitinikään ei halua syödä mitään raakasalaatteja tai raasteita,ne on parempi kypsentää ikä-ihmiselle, sulavat vatsassa paremmin.

  Tuntuu että kerman kanssa saa läträtä vaan tämä nuorempi sukupolvi ?

  Punaistamaitoa ,voita ,leipää ja suolaa riittävästi,niin eiköhän se ala vointikin piristyyn!

  • Moniongelmainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kun luen näitä juttuja. Niin pelottaa tosissaan, aika jolloin eikykene enää itse valmistamaan / valitsemaan syötäviään/ juotaviaan. Olen ruoka aine yliherkkä pahasti. Hirvittää, jos joudun nauttimaan Esim: Eloperäisiä rasvoja. Nautin vain ja ainoastaan: Rasvatonta/laktoositonta maitoa. Flora-margariinia. Ja nuo kaikenlaiset Sitrushedelmät ja kovat sallaadit (keittämttömät) en syö sellaisia. Kaikki Kahvileivät.Tortut. Ei käy. Mausteet ei käy. Tässä vain muutamia mainitakseni. Minut tapetaan ilmeisesti nälkään. Tuollaisessa paikassa. Ei kyllä hyvältä näytä.

 • S.Piira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ex-anoppi sai monipuolista kevyttä ja terveellistä ruokaa siihen saakka, kunnes hampaat tippuivat. Nyt 100-vuotiaana hän syö soseena kaiken, joten ei vanhusten ruoka mitään huonoa ole, koska sillä elää yli 100 vuotiaaksi.

 • Maria Blomberg, Yle Uutiset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos kommenteista!

  Moni kokee vanhusasiat tärkeiksi ja erityisesti ruuan taso huolestuttaa kommentoijia.

  Haluaisitteko, että vanhustenhuollossa määritettäisiin ruuan taso tarkemmin? Minimi aamiaiselle? Minimi lounaalle?

  Tarvitaanko suosituksia tai lakia?

 • Tavallinen Maija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Selvittäkää myös hinta, joka ruuasta asumispalveluissa/palveluasunnossa maksetaan. Se voi olla 400 - 700 €/kk. Poikkeuksiakin tietysti on.

 • Hoitaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valitettavasti tämä vesivelli ei missään nimessä ole yksittäistapaus, vaikka näin väitettäisi, kyllä ne iltavellitkin ovat samaa litkua monesti. Ylipäätään ruuan maku ja laatu ovat tasan heikentyneet viimeisten vuosien aikana, kun ruokahuollosta on vastannut Liikelaitos. Eli ruoka toimitetaan Himmelin keittiöstä Liinaharjaan,siellä ruoka lämmitetään, usein se on kuivaa ja mautonta, kovaa kittiä, esim kaikki laatikkoruuat ja pienet teolliset pihvinkikkareet. Silloin harvoin kun tarjotaan kalaa, on siinä ruotoja. Viikon listassa on laihaa keittoa, mm. lihapulla- kana- kalkkuna ym. sosekeittoja melkein päivittäin - jos ei lounaalla, niin päivällisellä.

  Turha on terapeuttien laskeskella paperilla kaloreita ja ravintoaineita, jos ruoka ei maistu vanhuksille, joilla on jo heikentynyt ruokahalu muutenkin.Ruoan täytyy olla MAUKASTA, eikä mitään epämääräistä harmaata mössöä.Taloudellista olisi, että laatuun satsattaisiin, kun rahaa on vähän. Jäteämpärissä sekin vähä raha menee haaskuun.

 • Huhhuh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Porin ruoka-asiat ei ole kunnossa, johtaja Kai "Ajankohtaisen kakkosen kommentaattori" Kainulainen jyrää!

  • köksä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ruoka-asiat olisivat paremmassa kunnossa, jollei johtaja Kai Kainulainen leikkisi suurta johtajaa YT-neuvotteluineen. Tuntuu että meitä työntekijöitä siirrellään paikasta toiseen ilman järkevää syytä.

 • Ihmettelevä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Liinaharjan vanhainkodissa päivällinen oli klo 16.00 tämän jälkeen vanhukset eivät saaneet mitään syötävää ennen aamiaista klo 8.00. Lääkkeiden kanssa sai illalla hyvällä tuurilla jugurtin tai n.1dl mehukeittoa, joten ruokailuväliksi tuli 16 tuntia.

  Mielestäni tämä on liian pitkä aika olla ravinnotta. Näin ainakin kaksi vuotta sitten

  jolloin olin paikalla melkein joka ilta.

  • Vaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eikö ois pitänyt miettiä ja ihmetellä silloin pari vuotta sitten......

  • Omaiseni intervallissa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihmettelevä puhuu totta, edelleenkin sama käytäntö! Onneksi vanhuksemme pystyi soittamaan ja veimme illaksi ruokaa. Henkilökunta oli ystävällistä, mutta päiväjärjestys sitoo hoitajia eivätkä he pysty asiaa muuttamaan.

  • kuulemma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sama jatkuu. Nyt on aika tehdä jotain!

  • Kun ei tiedetä faktoja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä mistä edellä kirjoitatte ei johdu Palveluliikelaitosesta vaan hoitajat itse päättävät mitä ruokia tilataan esim.iltapalalle, kuinka paljon ja milloin ne tarjotaan. Ei nyt sentään kaikkea kaadeta Palveluliikelaitoksen niskaan.

  • hoituri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Me PKS:ssa tilaamme ruokaa, palveluliikelaitos lähettää kuivaa jauhemuussia. Iltapalaksi tilataan velliä. Saamme lientä, jossa ryyni etsii toistaan. Sitä sitten sakautusaineella vahvennetaan, ettei mummuja yskittäisi. Annoskoot on määritetty kullekin potilaalle, mutta M ja XL-annos voi keittiöltä tullessaan olla samankokoiset.Potilailla on sairauden vaatimia dieettejä ja kun laittaa mitkä ruoat ei ko. potilaalle sovi, niin silti lähetetään väärin. Ruoka oli ennen PKS:ssa sairaalaruoaksi hyvää, nyt huonoa. Paljon tulee eineksiä. Kalaa on nykyään todella harvoin ja sekin pakastealtaasta ongittua kuivaa einestehtaan valmisleikettä. Kustannukset kuulemma on kovat. Tosin niitä erinäköisiä ja -kokoisia päälliköitä palveluliikelaitoksessa riittää!

  • Terveysintoilija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen joskus netistä lukenut, että ihminen voi kuolla, jos yön aikana otsalohkon serotoniini-pitoisuus laskee liikaa.

   Sen takia iltapala klo 16.00 jälkeen voi olla hyväksi. Serotoniinia syntyy elimistössä tryptofaani-aminohaposta, jota on kaikissa täydellistä proteiinia sisältävissä ruoissa (maito, kala, liha, kananmuna, soija, ym.). Paljon tryptofaania on juustoissa.

   Siihen ehkä perustuu 'suruun kuoleminen', aivoissa ei enää valmistu serotoniinia.

 • Läheltä seurannut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä Porin Palveluliikelaitoksen johtoa paljon vanhusten ruoka kiinnosta,

  kun omat lounaat nautitaan Porin parhaissa ravintoloissa, kansan piikkiin tietysti..

  • Vesiplutkua

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olisiko aiheellista velvoittaa ruokahuollon päällikkötason henkilöstö nauttimaan samaa ruokaa asukkaiden kanssa? Vaikka viikon jakso kolmasti vuodessa,jaksoista ei ennakko tiedotusta.

 • äänekäs tarkkailija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  olen tietoinen tämän hetken ruokailutilanteista vanhustenhuollossa. annosmäärät eivät vastaa ikäihmisten tarpeisiin eikä ikäihmisille todellakaan ole tarjolla makuelämyksiä, joskus myös oikean ruokailuvälineen pohtiminen on tarpeen... lisäksi hoitajat joutuvat tekemään/lämmittämään ruuat (joskus perjantaina saapuneet tarjoillaan vasta sunnuntaina) ja tästä muusta työstä johtuen hoitajien aika vanhusten hoivaan jää minimaaliseksi :( asukkailta perittävät ruokamaksut ovat nousseet, mutta vastinetta rahoilleen he eivät saa!!! ketä ottaa tämän epäkohdan hoitaakseen?!? muista, sinäkin olet tulevaisuuden vanhus.

  • Niinpä joo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hoitajat! Kannattaa katsoa peiliin ja ylimääräistä ei tehdä, ei kuulu työhön? Vaan eikö kaikki ole työssä juuri vanhusten vuoksi, miettikää jokainen itsenänne. Toiset vaan niin tärkeitä, että ihmettelee miten ovat hoitoalalle menneet.

  • äänekäs tarkkailija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hei Niinpä joo.Nyt ymmärsit aivan ketuilleen asian. Asiahan on niin että se aika mikä hoitajilla kuluu keittiö työhön on pois hoivatyöstä johon meidät on palkattu. Ei ole kyse ylimääräisestä työstä. Ole hyvä ja mene katsomaan johonkin perusturvan vanhuksille suunnattuun laitokseen ja ole siellä päivä tai kaksi ja mahdollisesti osallistu vaikka vapaaehtoisena .Laitoksessa johon olen tutustunut erityisesti ovat siellä ainakin hoitajat antaneet itsensä vanhuksille kokonaan mukaan lukien vapaa-aikaansa.

 • Kommentoija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin jos ne vanhusten palvelutalojen johtajat ja esimiehet söisivät samaa ruokaa, kuin heidän laitoksissaan asuville vanhuksille tarjotaan, niin eiköhän alkaisi ruokalistat paranemaan. Ja pakotettaisiin vielä syömään, että tulisi varmasti selväksi millainen vanhuus tulee heillä itselläänkin olemaan, vaikka asuisivat kotona, kun eivät enää itse pysty ruokiaan laittamaan. Ja vielä sinne laitoksiin pitäisi palkata oikeat ammattitaitoiset kokit eikä pelkän pakasteruokien/vihannesten lämmittäjiä. Vihanneksetkin ovat raakoja kumimaisia joita varmasti hampaaton vanhus ei pysty syömään. Ja lihat sitkeitä laatikkoruuissa ja pitkässä harmaassa nesteessä. Kenelle meille maistuisi? Ja sitten tosiaan nämä kaikenmaailman mössökiusaukset. Ja pakastekalasta tehdyt ruoat. Maistuuko? Ja ihan mauttomat jälkiruoat väriä niissä on, mutta ei oikeaa makua. Kokemusta on. Ja kaikenlaista nähnyt.

 • Ammattilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen yksi lähes 40 vuotta suurkeittiössä työskennellyt henkilö, joten tiedän minäkin jotain laitosruokailusta. Koluissa ja päiväkodeissa on aivan sama tilanne nykyään. Tuoretta kalaa ei tarjota kun noin yhden kerran viiden viikon listalla.Vielä neljä vuotta sitten saatiin kalakeittokin tehdä tuoreesta kalasta.Kaikki kohokohdat on karsittu pois. Ei jälkiruokia eikä karjalanpaistia, ei lihamureketta ja sienikastiketta,ei myöskään esim.prinssinakkeja.Jouluateriat eivät sisällä juurikaan mitään entiseen verrattuna.Mielestäni joulupöydän pitäisi näyttää myös kauniilta.Oli aika jolloin satsattiin lapsiin ja annettiin rahaa ei tuhlaukseen mutta arvostettiin kunnollista paikanpäällä valmistettua peruruokaa pienillä kohokohdilla maustettuna.Kyllähän tämä nykyinenkin tehdasruoka syötävää on.Usimmat kalapihvit ym. on niitä halvempia ja mauttomampia tarjolla olevista vaihtoehdoista.Toivottavasti vielä kasvaa sukupolvi, joka tajuaa laittaa asiat parempaan malliin.Käydään nyt siellä pohjalla ensin.

 • lasser

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näitä kysymyksiä tulisi tehdä vanhusten kanssa työskenteleville, jotka ruokaa järjestää. Tapana vaan lienee, ettei vanhusten syömättömyyttä kirjata mihinkään - siis annetaan mennä huonon syömisen kautta heikoksi ja huonoimmillaan kuolemaan ennenaikaisesti (vaikkakin vanhana). Näitä ruan puutteita tulisi siis kirjata ylös - mitä ketäkin syönyt. Lisäksi pitäisi vanhuksille turvata lähettyvilleen jatkuvasti olevia välipaloja - hedelmiä jne. (joiden syömättömyyden myös tulisi havaita). Nykyisin ovat vanhukset useinkin hoitajiensa alisteisessa asemassa kun saavat odottaa palvelua, joka toisinaan kiireessä tai muuten jää saamatta tai huonosti saatuna - kuten aiheen niukahko aamupala.

 • Mummu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruoka on huonoa muuallakin,Voin lähes huonosti katsellessani mieheni lautaselle,joka oli hyvin harmaa .Vain sukaan värinen,kiiltävä kastike ja keskellä lusikallinen limaista perunamuusia.

 • Mummu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruoka on huonoa muuallakin,Voin lähes huonosti katsellessani mieheni lautaselle,joka oli hyvin harmaa .Vain sukaan värinen,kiiltävä kastike ja keskellä lusikallinen limaista perunamuusia.

 • Äidin oikeuksista taistellut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Äitini sairasti nivelreumaa monta vuotta mutta pärjäsi aika hyvin siihen asti kunnes joutui muiden hoidettavaksi.Ruokavalio ja lisäravinteet oli yksi millä hän sai sairautensa pysymään melko hyvin hallinnassa.Suhtautuminen näihin asioihin oli palvelutalossa kielteinen puhumattakaan vanhainkodin vuodeosastosta jossa hän viimeiset kaksi vuotta joutui viettämään. Ja huom! me itse kannoimme lisäravinteet sinne.Siinä vanhainkodissa äitini toivoi ruisleivän palan ja keittoa vellin sijaan mutta sitä hän ei saanut.Koko sen 2 vuotta me hänen lapsensa yritimme saada tämän toiveen toteutumaan.Joskushan se toteutuikin mutta todella vaikea se oli toteuttaa!!Hoidin äitiäni vuorotteluvapaalla ennen hänen joutumistaan palvelutaloon ja tiedän ja tiesin äitini tuntien että hän ei mitään pyydä eikä varmasti valittanut mistään vaan halusi olla mahdollisimman huomaamaton ettei hänestä vaan olisi vaivaa.Me lapset kävimme varmaankin liian usei 3-4 kertaa viikossa ja vielä viivyimme 1-3h kerral

 • kauhistunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen katsonut kuinka jossain vanhainkodissa vanhukset joutuvat syömään muovilautasista lusikalla, on sitten kyse mistä ruuasta tahansa, juoma juodaan muovimukeista, kuten päiväkodeissakin tehdään.

  • Hoitaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vaikka pöytään katetaan haarukat ja veitset niin asukas itse valitsee sen lusikan! Moneksti ole tarjonnut haarukkaa, niin ei käy. Helpompaa nääs, vapisevalla kädellä.

 • huh huu!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän nuo "päättäjät" vetoavat aina siihen, että ruokaa on valmistettava HALVALLA. Se sitten tarkoittaa useinkin vetistä, pippurisoppaa, suolattomia laatikkoruokia, fingerporillinen* kastiketta, kumiperunoita jne. Terveellistä ne eivät ole tehneetkään keskuskeittiöllä ainakaan vanhuksille kouvolassa!*sormustin

 • Aku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ensin katosi mummo ja nyt mummon suusta ruoka ja sama henkilö organisaation johtajana.

 • Äitiä hoitanut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hoidin äitiäni vuorotteluvapaalla ennen hänen joutumistaan palvelutaloon.Sieltä hän 4vuoden jälkeen joutui vanhainkodin vuodeosastolle sairastettuaan keuhkokuumeen ja verenmyrkytyksen.Hänet siis hoidettiin kovilla lääkkeillä petipotilaaksi ja jätettiin sinne!Yksin emme pystyneet äitiä kuntouttamaan. Me lapset jotka kävimme liian usein,siltä nimittäin tuntui, 3-4 kertaa viikossa ja viivyimme vielä 1-3h kerrallaan.Siinä ajassa ehti muuten nähdä monenlaista!Toivoimme saavamme apua äidin vessaan kuljettamisessa mutta meitä ja äitiä muistutettiin että hänellä on vaippa jotta sinne vaan. Kyllä niin sydämestä sattuu se kohtelu vieläkin monesti.Ruisleipä ja keitto, vellin sijasta, jota oli tarjolla mutta jota äitini toiveistaan huolimata ei saanut kuin jokusen kerran sen 2vuoden aikana jotka hän siellä joutui olemaan! Tämä on totta 2000-luvun Suomessa. Äitini oli vähään tyytyväinen,ei valittanut mistään ettei vaan olisi kenellekään vaivaksi.Kohtelu oli julmaa välinpitämättömyyttä!

 • Hoitaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä keskustelu on erittäin tarpeellista ja tervetullutta, pitäisi ulottua ehdottomasti muillekin osa-alueille kuin ruokahuoltoon, jotka kuuluvat Liikelaitoksen tuottamiin palveluihin. Taso on heikentynyt kauttaaltaan niin puhtaanapidon kuin muidenkin suhteen. Hoitajille on siirtynyt useita ylimääräisiä tehtäviä säästösyistä, esim, ilta-ja vkl:n vuoroissa hoitajat raahaavat hikisinä jätesäkit omissa työvaatteissaan-ja kengissään pimeän ja liukkaan takapihan korkeaan jätelavaan työvuoron päättyessä. Kaikki tämä aika on pois vanhusten hoivasta. Emme TDELLAKAAN ehdi katsoa iltavuorossa TV:tä. 33 asukasta :4 hoitajaa. Mahtaako mitoitus olla ihan kohdallaan? Tästä kärsivät sekä hoitajat, että hoidettavat vanhukset. Sairauslomat kasvavat, onko ihme? Päättäjät ovat tervetulleita hommiin kokeilemaan koska tahansa.

  • omainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Totta koko juttu.Jos joku hiemankaan jaksaa epäillä hoitajien työtä niin seuraksi vain katsomaan ja käsipareja tarjoamaan. Ulvilassa hoitokoti jossa hoitajat hoitavat suurella sydämellä vanhukset.Siinä sivussa hoitavat keittiö hommat. talonmiehen hommat, pyykkihuollon ja siivousta. että siinä voi laskea kuinka monta minuuttia päivässä jää aikaa vanhukselle.

 • Mummoille laihialaista velliä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä kohu vanhuksille tarjotusta ravitsemussuositusten mukaisesti valmistetusta kauravellistä tuo mieleen Tuntemattoman Sotilaan elokuvakohtauksen jossa sotamies arvostelee armeijan tarjoamaa muonaa ja muona-annoksia nälkäruuaksi. Tähän vastaa muonituksesta vastaava sotamies: Kyllä tarjottava ruoka on ravitsevaa ja sitä on riittävästi sotamiehille.

  Tähän sotamies vastaa: Että vaikka kuinka nälkä suolissa kurisee niin esivalta kaivaa sellaiset rätingit esiin, että sotamiehille tarjottava muona on ravitsevaa ja riittää nälän pitimiksi.

 • Katsoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Liikelaitoksen johtajan esiintymistaidot eivät ole kohentuneet, jälleen todella surkea esiintyminen valtakunnallisissa uutisissa.

 • Sivusta katsellut.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhusten ruuan laatu heikentynyt myös kotihoidossa, Perunoita on, mutta kastiketta kovin vähän, jälkiruoka kiisseliä puoli senttiä kipan pohjalla. Viikonloppuisin ruoka näyttää tulevan Naantalista jotain seniori aterioita ovat. Säästölinja nissäkin näyttää olevan.

 • Piikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mutta pääministerimme sanoin meillähän on edelleen hyvinvointivaltio. Taitaa olla aika kaukana hyvinvointi yhteiskuntaamme rakentaneiden vanhustemme viimeisistä päivistä. Kuinka noloa, kuinka törkeää. Ala-arvoista kohtelua eikä lähelläkään vastuullista politiikkaa.

 • hoituri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä on ruoka huonontunut rutosti myös kaupunginsairaalassa. Jollei potilas enää pysty syömään leipää, niin perusannos aamupalalla oli tänään vajaa 2 dl harmaata kaurapuuroa. Siihen loraus maitoa ja kuppi kaffetta. Leipää syövät saivat lisäksi juustolla päällystetyn limpunsiivun. Ennen kuin tämä palveluliikelaitos tuli puikkoihin, niin aamupalalla oli myös hedelmää salaattina, soseena tai mehuna. Ruoka on huonontunut mutta kuulemma kustannukset nousseet. Oliskohan osasyy monen monissa päällikkövakansseissa?

  Jos jonkunlaista päällikköä löytyy enmmän kuin ennen,

 • Hoitaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä yököt tekevät aamupalan (puuro y.m.) joka maistuu myös työntekijöille, lämmin ruoka tulee samasta keittiöstä kuin henkilökunnankin. Asukkaat syövät mielestään liian usein (yöpaasto on kuitenkin suositusten mukaan liian pitkä). Joskus on ollut annoskoossa moittimista muuten ruoka on syötävää (mitä nyt mausteiden käytöstä on eriviä mielipiteitä). Kyseessä pienempi yksikkö kaupungissa jonka talous on erittäin huonolla tolalla

  • kamalaa mönjää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaikki näkemäni ja maistamani laitosruoka.. Sairaalassa en saa itse edes alas sitä ruokaa jota siell tarjottiin.. Hämeenlinnan aluesairaala kyseessä. Ruuat tulevat suurkeittiöstä ja kaikki kyllä näyttää ihan ok.. mutta se hirveä lisäaineiden maku ruuissa.. En syö mitään valmisruokia, eivätkä ole syöneet vanhuksetkaan joille sitä pakkosyötetään. Jokaisella tulisi olla oikeus tuoreeseen ruokaan ja valmismöhnät kaikissa laitoksissa pitäisi lailla kieltää. Ei takuulla ole niin kallista etteikö voisi toteuttaa vaikkapa esim ammattikoulujen opiskelijoiden ja vapaaehtoisten ruuanlaittajien avulla.. Muutaman ministerin ja kansanedustajien reilu palkanalennus kattaisikin melko kivasti ylimääräiset kulut mitä tästä mahdollisesti koituisi ;)

   Ihmetyttää myös kuka ne vanhukset hoitaa hyvin 10 vuoden päästä jos homma jatkuu näin ja väestö ikääntyy kokoajan.. mennään huonompaan suuntaan.. Eikö omaiset voi kokkailla yhdessä vanhuksilleen? Perustaa pienempiä yksikköjä..luoda työpaikkoja??

 • rasvaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Terveellisyys ,kirjoittaa kuin mun suullani! elämän loppusuoralla ei pitäisi enää tuijottaa kaloreihin ja suosituksiin, Voita ja punaista maitoa kehiin,niin vanhuksetkin tykkää,suola on hyvin oleellinen osa ruuan maistuvuuden suhteen vanhana.Ei tuntemattomia voimmakkaita mausteita eikä kuivia kovia pihvejä,vaikkakin olisivat hyyyyyvin hienoja nimeltään. Muovi lautaset ja kupit alentavat ihmisarvoa jokapäiväisessä ruokailussa.Kyllä hoitajilla ja omaisilla on iso rooli tässä pitämään vanhuksien puolia.Ei elellä vaivaistalon aikaa,,,eihän?

  • Tuleva vanhus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kotihoidossa olevat vanhukset syövät myös usein monesta syystä huonosti ja liian vähän ja yksipuolisesti. Laitoksissa on syötävä sitä, mitä tarjotaan. Kaloreita ei pitäisi laskea muuta kuin siinä mielessä, että niitä tulee varmasti tarpeeksi. Täysmaitopuuroja-ja vellejä, ruokiin voita ja sokeria. Kevyttuotteet eivät ole vanhuksia varten (ovatko ketään varten?). Kahvin kanssa pullaa ja kakkua, jälkiruokina esim. kunnon marjakiisseleitä. Mikä ihmeen ruoka on velli??? Leipää ja leikkeleitä vaihtelevasti, hedelmiä ja jogurtteje tms. aina saatavilla. Ei olisi paljon pyydetty, ainoastaan inhimmillistä. Täällä Harjavallassa yksityisessä vanhainkodissa lasketaan vanhusten juomien kahvikupillisesten määräkin- juovat liikaa- ja isolle miehelle päiväruoaksi tarjottiin yksi peruna ja nakki. Omaiset ostavat ravintolisiä apteekista ja vievät niitä vanhuksilleen, jotta saavat edes osan päivässä tarvittavasta kalori-ja vitamiinitarpeestaan..kerrottavaa olisi vaikka kuinka, eikä kovin kaunista.

 • Muovinmakuista teollisuusruoka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suurissa keskuskeittiössä valmistettua mautonta mössöä.

 • Maukastako

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vuonna 1927 syntynyt ja nyt jo edesmennyt äitini joutui viimeisinä elinvuosinaan olemaan välillä pitkiäkin jaksoja hoidossa Porin Kaupunginsairaalassa. Kysyimme häneltä sairaalan ruoan maittavuudesta ja hänen kommenttinsa oli, että heillä kotona siatkin söivat parempaa ruokaa.

 • tytär

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Isäni muutti vanhusten tehostettuun palveluasumiseen. Menin sanattomaksi, kun kuulin, että sinne tuodaan keskuskeittiöltä ruoka perjantaina koko viikonlopuksi ja henkilökunta lämmittää sen. Voi vain kuvitella, miltä ruoka maistuu sunnuntai-iltana. Tätä saa isolla rahalla, jonka he joka kuukausi maksavat. Pitänee alkaa selvittää asiaa, eiköhän vanhuksillakin ole oikeus saada lämmin ja uusi ruoka edes kerran päivässä.

 • Voi voi!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhusten ruokahuollossa esiintullut ruokaskandaali on suoraa seurausta ongelmasta joka seuraa siitä että eri palvelutuottajat pannaan kisaamaan keskenään!Porissa oli aikanaan iso konepaja ,jolla oli erilaisia tuotantosuuntia ja kaikki puhalsivat samaan hiileen,eli kukin auttoi toistaan yhteisen johdon alla! sitten keksittiin se,että pannaankin ne kilpailemaan keskenään,josta suora seuraus oli ettpaja söi itse itsensä,jäljellä on enää vain rakennukset!

  Pori kaupunkikonsermnille on nyt käymässä aivan samoin!Esimerkki:Ahlaisten vanhainkoti oli ihan jees siihen asti kunnes keksittiin palveluliikelaitos,jonka laskutus siivoustyöstä nousi niin korkeaksi että kaupunki ei enää pystynytkään pitämään vanhainkotia,vaan se ajettiin alas!Että semmoisia viisaita sopankeittäjiä

  on nyt kaupungin johdossa! Ei silti,voihan se olla hienokin keksintö se semmoinen pilliruoka!Vahinko se ei ainakaan voinut olla,sen verran on tekijöitä ja näkijöitä!

 • Voi voi!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhusten ruokahuollossa esiintullut ruokaskandaali on suoraa seurausta ongelmasta joka seuraa siitä että eri palvelutuottajat pannaan kisaamaan keskenään!Porissa oli aikanaan iso konepaja ,jolla oli erilaisia tuotantosuuntia ja kaikki puhalsivat samaan hiileen,eli kukin auttoi toistaan yhteisen johdon alla! sitten keksittiin se,että pannaankin ne kilpailemaan keskenään,josta suora seuraus oli ettpaja söi itse itsensä,jäljellä on enää vain rakennukset!

  Pori kaupunkikonsermnille on nyt käymässä aivan samoin!Esimerkki:Ahlaisten vanhainkoti oli ihan jees siihen asti kunnes keksittiin palveluliikelaitos,jonka laskutus siivoustyöstä nousi niin korkeaksi että kaupunki ei enää pystynytkään pitämään vanhainkotia,vaan se ajettiin alas!Että semmoisia viisaita sopankeittäjiä

  on nyt kaupungin johdossa! Ei silti,voihan se olla hienokin keksintö se semmoinen pilliruoka!Vahinko se ei ainakaan voinut olla,sen verran on tekijöitä ja näkijöitä!

 • sairaalan kahvista kimmastunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhukset eivät jaksa valittaa, mutta ei tilanne ole aina parempi muissakaan laitoksissa. Oletteko maistaneet sairaalassa ns. kotikaljaa, jota ei voi nimittää edes vedeksi, jossa likoaa muutama mallas, tai kahviksi nimitettyä plöröä, jota potilaille virkistykseksi tarjotaan. Se on tuo keskittäminen ja suuryksiköt, jotka laitosruoan määrittävät ja valmistavat, niitä kaikesta tulee kiittää hyvästä tuloksesta ja säästöistä, joita opitaan jatkuvasti tekemään, kun budjetoitua rahaa ei lisätä kustannusten nousun myötä. Lopulta me kaikki veronmaksajat ja valitsemamme päättäjät olemme vastuussa lopputuloksesta.

 • Vanhusten ystävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tehtäisiin vanhanajan hyvää ruokaa !! Ei nämä vanhukset ole tottuneet syömään mitään vihersalaattteja jotka jäävät kitalakeen kun tekareilla ei pysty pureksiin ja lihat ovat aivan raakoja kuin purukumi . Ruuat ovat ihan mauttomia kun ei käytetä suolaa vanhukset jotka ovat tottuneet suolasilakkaan eivät voi syödä suolatonta ruokaa.!!!!

  • Voi taivastus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juu ja sitten lääkäri määrää vissyä,kun katalyytit mummolla on sekaisin,jalat eivät kanna ja puhekin sokeltaa. Ellei ole jo viety kovalla tohinalla tutkimuksiin,kalliisiin,kalliilla kuljetuksella ja artistit maksaa. Maksaahan suola aika paljon!

 • 59

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhainkodissa sitten nautitaan kilpailun voittanutta ruokaa, jos sinne pääsemme joskus.

 • "Liukuhihnat toimintaa"...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En tiedä onko ruoan taso laskenut , vai onko sen ravintoarvottomuudesta tullut jo "vakiintunut käytäntö"! Sattumoisin mitattasivat siellä äitini veriarvot. Rauta-arvot olivat hätkähdyttävät! Rautaa alkoivat syöttämään pillereinä. Syytä pohdittaessa tutkivat myös muidenkin potilaiden rauta-arvot, seurauksella, niinhän ne olivat alhaiset muillakin! Koko osasto pääsi pinaattikeitoille ja maksamakkaroille! Heidän ruoka-annosten sisältö, kuin myös vitamiimiinien puutteista kertovat "oireet ja merkit" olivat jo iät ajat kiinnittäneet huomioni. Marjakeitoista, puuroista, valkeista leivistä, ilman päällisiä, siellä ateriat koostuvat päivästä, viikosta toiseen! Vihanneksia, kalaa en "ruoka-kärryissä" ole nähnyt, saati sitten lautasilla! No näkyyhän noissa kärryissä kulkevan joskus ruisleipääkin, silliä ja makkaroita, vaan potilaiden lautasilla ne ovat "sattumia"! ...Jakajat pitävät siitä huolen, omaisena erikseen pyytämään saat mennä! Potilaiden "lisää" pyytäessä, kääntävät vain selkänsä ...

 • Hoitaja naapurista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen ollut alalla noin 30 vuotta ja vanhuksille tarjottavan ruuan laatu on laskenut roimasti, niin roimasti että se on laskettava ihmisarvon alentamiseksi. Kyllä hävettää.

 • Arvokas vanhuus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhusten hoidossa on moni asia mennyt pahasti pieleen. Tuntuu siltä, että ei ole tarkoituskaan huolehtia vanhusten hyvinvoinnista ja viihtyvyydestä, vaan kysymys on lähinnä hegissä pitämisestä ja "säilytyksestä".

  Tämä on väärin oman elämäntyönsä tehneen vanhuksen ja ihmisarvonkin kannalta.

  Jos yhteiskunnassa on kunnioitusta vanhoja ilmisiä kohtaan, niin kyllä ihmisarvoinen hoito pystytään Suomessa järjestämään. Kyse on arvoista, asenteesta ja tahosta.

 • Hyvää ruokaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joopa,,,poistettiin rasvapitoiset tuotteet sekä sokeri ja suola vanhusten ruokavaliosta,tyrkytetään kovia raakaraasteita,ylimausteisia ruokia joita vanhukset eivät ole tottuneet syömään.Mielestäni tärkeintä olisi noudattaa vanhuksille mielusia rukalajeja,niiden terveysvaikutuksesta huolimatta,pääasia että vanhus syö ja nauttii saamastaan!

 • Terveysintoilija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanhuksilla ravinnon imeytyminen suolesta heikkenee. Siksi ruoan pitäisi olla erittäin ravinnetiheää. Parasta olisi antaa heille monivitamiinipilleri päivittäin.

  Vanhuksilla myöskin ruokahalu vähenee. Sitä lisäisi esim. D-vitamiini, joka parantaa myös yleiskuntoa ja immuunijärjestelmää.

  Antioksidanttipitoiset kasvikset olisivat tärkeitä, koska vanhuksilla elimistön tuottamat omat antioksidantit (SOD, glutationi, katalaasi, ym.) ovat jo kovin vähentyneet. Hyviä olisivat esim. mausteet, ruusunmarja, paprika, aronia, mustikka, luumu, mansikka, kaakao, ym.

  • Moniongelmainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En tiedä mitä (SOD,glutationi, katalaasi ovat, ym.) Hyviä olisivat esim: Mausteet Ruusunmarja, paprika, aronia. Ainoastaan Mustikkaa voin nauttia, ja varovasti luumua.sekä Kaakaota. --Vatsani ei siedä muita mainitsemiasi ollenkaan. -Olkoot niin terveellisiä kuin hyvänsä.

  • Terveysintoilija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Entä miedot hedelmät banaani, persikka, päärynä, tai marjoista vadelma. Nekin ovat terveellisiä ja sisältävät monia hyviä aineita.

   Mustikka ja luumu ovat parhaita antioksidanttiruokia, hyvä että voit edes niitä syödä.

 • IHKT

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Laitosruokailua kannattaisi ylipäätään arvioida kokonaisuutena. Ongelmavyyhti on pitkälti samanlainen ei kuitenkaan yksi yhteen. Taustalla on tietysti monia asioita ja niitä tulisi arvioida sekä erikseen että yhdessä. Nostan tässä esille perunan. Laitosruokailussa käytetään joissakin kunnissa perunaa, joka tulee Puolasta. Perunat on valmiiksi kuorittuja ja siksi nopea käsitellä laitoskeittiössä, mutta onko laatu sitä mitä hyvältä perunalta edellytetään. Perunat kuulma tulevat jonkinlaisessa muovipakkauksessa. En tiedä, onko se vain pussi vai tyhjiöpakkaus, mutta yhtäkaikki perunan pinta on jo keittiöön tullessaan kova. Keittämisen yhteydessä perunan pinta ei pehmene vaan sitkistyy. Syytä sitkistymiselle en tiedä, mutta todennäköisesti säilyvyyttä ja värin pysymistä tuetaan joillakin kemikaaleilla. Se voi olla vaikkapa lasiaista, mutta tosiasiassa en tiedä. Mahdollisella tyhjiöpakkausella ja suojakaasullakin on vaikutuksensa. Sitkeään ruokaan ei vanhuksen hampaat kuitenkaan pysty.

 • eläkeläinenxy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olin sairaalassa vuonna 1975, niin viereisessä vuoteessa oli iäkäs henkilö, jonka kädet olivat halvaantuneet. Ruoka tuotiin sängyn vieressä olevalle pöydälle ja haettiin pois huomautuksella"vai ei ruoka maittanut". Kun omaiset kävivät , niin heille kerroin sairaalan tavat. Seuraavana päivänä tuli omainen syöttämään ja jatkoi käyntiään aina ruoka-aikoina..

  Eipä lapsena ruoka ollut kuin vesivelliä ja yksi leipäpalanen, kun olin sijoitusperheessä viisi vuotiaana. Nälkä oli aina siellä ollessa, mutta onneksi pääsin pois kuusi vuotiaana. Nähtävästi tässä joutuu taas nälkäkuurille, jos ei pääse pois täältä "hyvinvointivaltion" leivistä. Sitähän nykyiset hoitosuositukset ovat...

 • Niinpäniin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uutisissa ei huomattu kommentoida,että tämä niinsanttu"kauravelli"oli itse liinaharjankeittiön valmistamaa.Ruoka on hyvää ja maukasta.jakelukeittiö itse lämmittää keitot ja paistaa kappaletavat(mitkä lähetetään kylmänä)Se on heidän vika jos ei osaa lämmitellä.Kaikkia ei voida syylistää.Ruoka valmistetaan saatujen ohjeiden mukaan,ohjeet laativat päättäjät(palveluliikelaitos).

 • Iisa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä on taas luultavasti tilaaja tiennyt mitä tilaa. Ja toimittaja on toimittanut sitä mitä on tilattu.

 • vanhuksen omainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  minun äiti saa todella hyvää ruokaa misssä hän on hoidettavan aamulla on kunnon aamiainen päivllinenkin on ja lounas on todella ravitsevaa ja illalla saa jopa puuroa.

  • Tytär

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaikille laitoshoidossa oleville vanhuksille pitäisi ehdottomasti kuulua D-vitamiinilisä, vähintään 20 mikrogrammaa päivittäin ja mieluummin vielä monivitamiinitabletti. Useimmat ihmiset pitävät maistuvasta, hyvin tehdystä, tuoreista raaka-aineista tehdyistä ruoista. Tavallista arkiruokaa ja pyhisin pyhäruokaa. Laitoksessa, jossa äitini on, ruoka-aikoina itkettää katsella tarjottavia ruokia. Läheskään aina ei pysty sanomaan, mitä tarjotaan, ei ulkonäöstä eikä mausta. Vanhoilla ihmisillä ruoka on ainoita nautintoja tai siis pitäisi olla. Ruokaa pitäisi myös olla AINA saatavilla. Myös herkkuja pitäisi olla useasti,samoin hedelmiä. Kaikilla ei ole omaisia, jotka niitä tuovat.

   Yhtä surullista on päiväkotilapsien ja koululaisten ruokailu..oma koululaiseni ei voinut ymmärtää kalapuikkoa, niitä kun ei koskaan kotona tarjottu. Valitettavan tutuksi tuli moni muukin "epäruoka" eli eines. Näköjään myös näissä vanhusten säilöntälaitoksissa.

  • vanhuksen omainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   täällä saa vanhukset hedelmiä ja välipalaa kun välillä olen käynyt äitiä syöttämässä niin hän välillä syö kaiken ja sitten toisinaan hän sanoo että nyt riittää täällä satsataan todella ravitsevaan ruokaan. leivän päällä on jopa makkara viipale ja kasviksiakin on lautasella. voin sanoa että näin hyvin on ainakin täällä Kouvolassa.

 • eläkeläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin ulkoistamalla siirretään rahaa palveluyrityksille joiden tavoite on liketoiminnan tuotto.Luonnollisesti ruoka laadultaan huononee.Toisaalta yhteiskunta säästää koska useampi vanhus tekee oman ratkasunsa vellinsyönnin suhteen ,ruokittavien määrä vähenee,näin olen funtsinu etten sinne ruokittavaksi myöskään lähde.

 • Hoitaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Liikelaitoksen palveluihin siirtyminen on tullut kalliiksi perusturvalle, palvelut heikentyneet, ruokahuolto "vesittynyt", säästösyistä esim, kyseisessä v:kodissa ruokailutila ja yleiset WC-tilat siivotaan perjantaina puolenpäivän aikaan, seuraavan kerran maanantaina iltapäivällä. Jokainen voi tajuta vkl:n hygieniatason ja viihtyisyyden. Palvelua ei ole ostettu Liikelaitokselta, hoitajilla ei ole TODELLAKAAN aikaa luututa lattioitakin vielä, asukkaita 32 hoitajia 4. Silti ilmeisesti oletetaan heidän niin tekevän hoitamisten ym. lomassa yks`kaks. Eipä tarvi maksaa PPLL:lle, sama koskee ilta- ja vkl:n vuoroissa painavien jätteiden raahausta roskikseen takapihalle omissa työjalkineissa-ja vaatteissa. Tuntuu, että vanhukset eivät ole tärkeintä, vaan monet muut pakolliset työt, joita tuntuu lisääntyvän koko ajan. Kyllä olisi muutakin korjattavaa kuin ajankohtainen ruoka-asia.

 • Paula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joitakin vuosia sitten anoppini siirtyi Vantaalla ruokapalvelukeskuksen palvelun piiriin. Tuolloin juhannuksena kukaan ei tuonut ruokaa, vaikka sopimus oli tehty. Onneksi yksi lapsenlapista huomasi tilanteen. Mitä tuli ruokaan se oli kamalaa. Lautasella lillui harmaata jauhelihakastiketta ja kumiperunoita. Salaatiksi oli karkeaksi raastettua harmaata kaalia porilaalle, jolla oli sappitiehytsyöpä.

 • heti vanhus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä vanhuksista pitäisi pitää parempaa huolta.

  Hehän ovat omalta osaltaan olleet rakentamassa nykyistä Suomen yhteiskuntaa, josta nyky yhteiskunta voi nauttia.

  Toivottavasti Eduskunta ja kaikki asiaan vaikauttavat tahot ottavat asian vakavasti ja mahdollistavat vanhuksille arvokkaan vanhuuden.

 • E.M.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei se ole pelkkä vanhainkotien asia että vanhuksia kohdellaan huonosti. Olin itse keväällä sisätautiosastoilla pari kuukautta ja eilen ensiavussa, ja olen jatkuvasti tyrmistynyt siitä kuinka vanhuksia kohdellaan. Hätääntynyt vanhus joka ei ymmärrä missä on sidotaan kiinni sänkyyn ilman sanaakaan. Ei silti että me nuoremmatkaan ihmiset olisimme saaneet hoitajilta yhtäkään kaunista sanaa. Itse myös meinasin saada pariin kertaan aivan väärät lääkkeet mutta huomasin sen ajoissa ja hoitajat kävivät vaihtamassa ne oikeisiin, mietinpä vaan miten käy vanhuksille jotka ovat liian sekavassa tilassa edes ymmärtääkseen miksi he ovat sairaalassa.

  • tuntematonpotilas

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä on yleinen käytäntö. Nälkää ja arvototonta kohtelua sairaaloissa ym.laitoksissa. Maaksut on ylisuuria laatuun nähden.Hoitajia on liian vähän eikä se työnlaatu parane jos loppuunpalaneet vaativat vain itselleen palkankorotuksia.Nimenomaan työtätekeviä on lisättävä - eikä istujia tietokoneiden ja kahvipöytien ympärille.Myös vaitiolovelvollisuutta pitää tähdentää ettei vapaa-ajoillaan lauleta potiladen/omaisten asioita.

 • entinen hoitaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin, nyt Tehyn puheenjohtajakin on antamassa taas lausuntoja tiedoitusvälineille kuinka tärkeää on hoitaa vanhuksia hyvin jne.. ja puhuu taas sitä yleispätevää ja kaunista puhetta vanhusten hoidontason puolesta, sitä samaa jota kaikki tolkuttavat ja jota on tolkutettu vuosikymmeniä. Mutta kas, mikään ei muutu ja siitä syystä että kaikki hyvät ajatukset vanhusten aseman parantamiseksi jäävät vain puheeksi, yhä uudelleen ja uudelleen. Toimeenpano puuttuu. Olihan se juuri Tehyn puheenjohtaja joka oli ensimmäisten joukossa tyrmäämässä esim. hoitajamitoituksen lakisäätäistämisen. Kuitenkin suurimpia, ellei suurin syy vanhusten huonoon kohteluun on auttavien käsien puute, myös ruokailussa

  Itse olen ollut hoitaja dementiaosastolla: 9 asukasta, minä yksin iltavuorossa. Kolme vanhusta oli syötettäviä, neljää piti siinä syöttämisen ohessa käydä auttamassa, ojentamassa lusikkaa käteen ja suuhun, ja muita kaikkia täytyi pitää silmällä sujuuko ruokailu. Tästä voi itsekukin päätellä jotakin.

  • Sivusta seurannut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Meillä hoitolaitoksessa (yksityinen, jolta kunta ostaa palvelut) poistettiin laitosapulaiset, eli hoitajien työnkuvaan kuuluu myös siivoaminen. Jokainen voi päätellä, mistä se aika on pois. Yökkö pyykkää ja pesee vessoja ja käytäviä...Ruoka on einespainotteista,ainakin näöltään vastenmielistä Maistanut en ole, Virikkeitä vanhuksilla ei ole, Kauhistuttaa, jos sinne joskus joutuu ja säälittää tämänhetkiset asukkaat.

 • Ruokapalvelun ammattilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruoka sinänsä on hyvää ja ravitsemussuositukset täyttävää ympäri Suomea. Hoitajilla vain on näennäinen kiire hoitaa pakkobulla pois päiväjärjestyksestä, että ehtii istua raportilla. Vanhuksien syöttämiseen ei katsota olevan aikaa, jota järjestyisi organisoinnilla ja järkevällä työsuunnitelulla sekä priorisoimalla. Toki maustamiseen, väreihin ja kyspyysasteisiin voisi kiinnittää enemmän huomiota. Porissa olen kuullut olevan myös keittiöiden kunto melkoinen haaste.

 • tytär

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alzhaimeria sairastanut äitini laihtui ns. vanhainkodin hoivaosastolla 20 kg vuoden aikana. Tuollaisesta tuloksesta voisi mikä tahansa laihdutusklinikkakin olla ylpeä... Iltaruoka tuli jo kolmellta iltapäivällä. Syöttää ei ehditty, ruoka jäi lautaselle, eikä ruokahalutkaan parantuneet. Omaisten viemiä "herkkuja" katsottiin tarkkaan, sillä olihan se ikävää, jos vanhus söikin kunnolla ja seuraavana päivänä oli tarpeen useampikin vaipanvaihto..

 • Hoitaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onneksi paikoissa jossa olen ollut tehdään joko ruoka itse tai tulee samasta paikasta kuin kouluille. Voisilmää puuroon ja kermaa ruuanlaittoon. Itse laitan aina "liikaa" suolaa puuroon ja kylläpä tykkäävät että on hyvä kokki, savossa ovat vielä tottuneet todella suolaiseen ruokaan ennenvanhaan.

  Yksin kotoa asuvat huonokuntoiset kun tulevat hoitopaikkaan, pari viikkoa kunnon ruokintaa saa heidät kummasti elpymään ja ovat aivan kuin toisia ihmisiä, vielä kun lääkäri tarkistaa lääkityksen ja pudottaa pois jopa 30 vuotta turhaan syödyt lääkkeet

 • Syöttäjä Pesijä Vaipanvaihtaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen ollut eräässä vanhainkodissa jonkun aikaa. Meillä ruoka on hyvää, ainakin tuoksultaan. Aamupuuroihin lisätään voita ja hilloa ja se maistuu kaikille. Päiväruoka on toinen juttu, vanhukset kummastelevat mössöksi muutettuja ruokia, pyörittelevät kielen päällä tuntemattomia makuja. Mutta ihmisiä on todella liian vähän vanhusten syömisen avustamiseen. Jos joku jaksaa syödä itse, hyvä niin. Mutta jos ei jaksa, niin sitten ruokaa jää liikaa syömättä tai vajaakuntoinen syötetään, jolloin omatoimisuus vähitellen katoaa. Pahin tilanne on niillä, joita yritetään avustaa, mutta kun suu ei enää aukea ja vaikka asukas katselee kiinnostuneena ruokaa, sitä ei saa mahtumaan tiukkojen huulien välistä mitenkään, kun ei ole puolta tuntia aikaa yrittää houkutella sitä ensimmäistä annosta sisään edes nesteenä.

  Ei ole kovin monia omaisia näkynyt paikan päällä tai jos on näkynyt, niin ovat olleet pikavierailuja. Tulkaa syöttämään ja ulkoiluttamaan vanhuksianne!

 • tarkkailija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  outoa on ettei maakuntalehti satakunnan kansa kirjoita asiasta riviäkään. sensuuri?

 • Ärsyyntynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt on aika tehdä hoitohenkilöstölle työajankäyttöanalyseeja ja tarkastella, onko vika julkisen ruokapalvelun jatkuvalle mollaamiselle hoitajien työajankohdentamisessa, infrassa vai ruuassa. Veikkaan kahta ensimmäistä tärkeimpinä. Raporttien sijasta enemmän huolenpitoa ja läheisyyttä. Ja työaikasuunnittelu uusiksi, kaikki eivät voi tehdä aamuvuoroa, enemmän painostusta iltaan. Toki ruokaankin kohdistuu kehittämispaineita, kun asikkaat haluavat eri asioita ja osa haluaisi kovinkin modernia ja maustettua ruokaa.

  • entinen hoitaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niitä työajankäyttöanalyyseja tehtiin jo 90-luvulla. Omat työvuoteni viimeaikoina työelämässäni oli yhtä kehittämistä, koulutusta, ym. tähdäten tehokkaaseen työajankäyttöön ja hyvään hoivaan. Rukattiin työvuoroja, siirreltiin henkilöstöä milloin minnekin jne. Oli hyviä ideoita ja paperilla kaikki näytti hyvältä. Vaan kuinka kävikään käytännössä. Kaikki hienot asiat jäivät toteutumatta. Syynä liika kiire, liianpaljon töitä yhtä hoitajaa kohden.

   Milloin ymmrretään, ettei vanhusten hyvä hoiva voi toteutua liian kiireisessä ympäristössä. Vanhukselle tärkein asia on ajan antaminen. Jatkuva hoitajien stressin aihe on liika kiireisyys, ei voi tehdä niinkuin haluaisi. Varmasti tiedän, että monessa paikassa on tehty kaikki mahdollinen työajan mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön, oli se sitten mihinaikaan vuorokaudesta hyvänsä, vaan mikään ei muutu, ennenkuin autavia käsiä on tarpeeksi.

   Miten ihmeessä voi antaa enemmän "läheisyyttä ja huolenpitoa" jos ei aika riitä.

  • Hoitaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ärsyyntynyt: Miten ihmeessä kuvittelet hoitajien työaikajärjestelyjen vaikuttavan vanhusten ruoan laatuun? Hoitohenkilökunnalla ei ole ruoan valmistuksen kanssa mitään tekemistä - se tulee Porin kaupungin laitoksiin Himmelistä pakastettuna. Hoitajat vain tarjoilevat ruoan vanhuksille. Hoitajilla ei ole myöskään siihen asiaan mitään sanomista, millainen miehitys aamu- ja iltavuoroissa on. Osastolla on yli 30 vanhusta ja hoitajia aamuvuorossa 5-6 ja iltaisin 4, lisää ei tipu vaikka pyydetty on ja monesti. Perusturvan kasvoton "ylempi taho" kieltää lisätyövoiman käyttämisen. En tiedä mistä olet ärsyyntynyt, mutta mainittakoon nyt vielä että raportti, joka sinua niin tuohduttaa, on meille äärettömän tärkeä - jos et ymmärrä miksi, sitä lienee turha sinulle erikseen selittää.

  • Harmittaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kun kirjoitetaan asioita jotka eivät pidä paikkaansa. Himmeli ei lähetä mihinkään pakastettua ruokaa.

 • Ahdistunut hoitsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En nyt puhu ruuasta vanhustenhuollossa vaan siitä kuinka henkilökuntaa varoitettiin useasti kertomasta omaisille totuutta kun eräskin hoitaja useaan otteeseeen antoi väärät lääkkeet vanhuksille. Pimitettiin raporteissa tärkeitä asioita jopa täytettiin uudelleen asiat "kauniimmiksi" . Tätä tapahtui paljon ja kukaan ei saanut asiasta puhua, törkeitä hoitovirheitä joista piti vaieta. Lopulta kun niistä uskallettiin eteenpäin puhua , sainkin pahoinpitelijän maineen ja jouduin poistumaan....kumpa ihmiset tietäisivät miten paljon törkeää ja huonoa hoitoa vanhukset saavat.

  Kyseisessä vanhainkodissa ruoka oli hyvää ja osastonhoitaja elätti sillä perheensä, vei valtavat määrät kotia, josta tuli kysely mihin ruokaa menee niin paljon??? kahvit, leivät pullat piirakat, lohet, ....tätä jatkui....puhumattakaan liinavaatteista, vessapaperista, lääkkeistä jne...

  17 tuntia ei ollut harvinaista että vanhus odotti pääsyä sängystä ylös, yleensä vasta lounaan aikaan .

 • Asiasta tietävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Osallistun omalta osaltani tähän "vellikeskusteluun" Satuin saamaan käsiini ateriapalvelun hintoja joita PLL laskuttaa toimipisteistä ( esim Liinaharjan vanhainkoti ) . Normaali aterian hinta on 11,90 euoa , erityisruokavaliolla olevat maksavat 14,28 euroa , tehostettu erityisruokavalio ? 17,85 euroa, pääle tulevat pikatilauksina tehdyt jolloin hinta on norm.17,85 euroa, ja erityisrv.21,42 ,nämä hinnat ovat jo pikkasen vanhoja ( kesäkuu 2012 ) Ihmettelen jos tähän hintaan ei saada kunnollista ruokaa , jos hinnat on kilpailutettu niin kuinka paljon sitten maksoivat kilpailijoilla. NÄMÄ HINNAT VIELÄ KOLMEKERTAISENA .Näillä hinnoilla käyn syömässä Porilaisissa ruokaravintoloissa todella hyvin hintoihin sisältyvä leipä levite juotava sekä päälle vielä kahvi, en enää ihmettele kaupungin pomojen kovaa palkkaa koska ne on maksatettu Vanhuksilla ja Lapsilla , toivottavasti kainulaisella on hyvä omatunto , ehkä kerran joudumme vastaamaan tekemisistämme ja tekemättä jättämisitämme .

 • Keittäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt kun moititaan palveluliikelaitoksen tarjoamaa ruokaa, niin pitää muistaa myös se, että ainoastaan syöty ruoka ravitsee. Jos potilas ei pysty itse syömään, voidaankin syyttävällä sormella osoittaa hoitohenkilökuntaa. Hoitohenkilökunnan tulisi syöttää nämä potilaat. MItä tulee esim. kaupunginsairaalan ruokaan, voin hyvällä omalla tunnolla sanoa sen olevan laadultaan korkeaa luokkaa. Liinaharjan velliin en löydä selitystä, mutta sen tiedän, että vellin hiutaleista ei varmasti ole lähdetty säästämään. Ajatelkaa nyt hyvät ihmiset järjellä, eihän muutamasta kilosta hiutaleita mitään säästöjä synny. Vellissä on todennäköisesti käynyt vaan karmea valmistusvirhe ja siitä sitten aivan turha kohu.Kohua voitaisiin toki nostaa muista vanhusten palveluun liittyvistä asioista.

  • Hoitaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuulehan Keittäjä, sekä Katerine. Mitä muuta te luulette hoitajien tekevän kuin auttavan ja syöttävän kaikkia niitä asukkaita, jotka eivät siihen itse pysty, mutta jos tarjottava ruoka on sellaista, ettei se hänelle maistu, väkisin ei voi suuhun tunkea mössöä. Saa siinä sitten syyttävä sormenne heilua pystyssä. Hoitajan täytyy toimia osastolla jokapaikan höylänä, kaikki kuuluu hoitajan työnkuvaan, nekin mitkä siirrettiin keittiöltä hoitajille Liikelaitoksen myötä. Määrättiinhän meidät aluksi huolehtimaan jopa liputuksen hoitamisesta laitoksessa, tuli kuulemma niin kalliiksi muuten. Onneksi edes siinä järki voitti, kun emme suostuneet siihenkin. Mutta älkää olko huolissanne, kyllä meillä silti oikeita hommia riittää joka vuoroon. Meidän syymme ei ole se, ettei henkilökuntaa ole tarpeeksi. Parhaamme teemme, vielä yritämme tuoda epäkohtia esiin, vaikka kaikki kilpistyy siihen, että hoitajien syy.

 • Työtä tekevä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen siivousalan ammattilainen ja pettynyt Petun kommentteihin. Kaikki olemme alan ammattilaisia ja teemme tärkeää työtä huom!vanhuksille. Itselläni kunnia tehdä hyvää ja vaativaa työtä. Siivous ei ole vain siivoamista, jos sitä ei tehtäisi, miten kävisi? Se on vaativa ala tänä päivänä. Meillä on omat työnkuvat kuten teilläkin. Mutta se siinä onkin, niitä ei ole ennen ollut...

 • katerine

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruokapalvelun ammattilaiset tekee ruokaa ammattiylpeydellä ja niillä resursseilla mitä tilaaja ja päättäjä on antanut.Vanhainkodeissa pitää kiinnittää huomiota siihen,että vanhus saa sen määrän ruokaa mitä hänen kuuluu saada että energian tarve täyttyy.Vanhus laihtuu ja kuihtuu siksi kun hoitajilla syöttämisen sijasta on muuta parempaa tekemistä,syötetään kiireellä ja jos vanhus haluaa välillä pitää ruokailussa taukoa,hänelle ei enää tarjota ruokaa vaan ne jääneet ruoat palautuu keittiöön ja roskiin.Tämä on fakataa!!!

  • entinen hoitaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En tiedä, mitä tarkoitit "hoitajilla on syöttämisen sijasta perempaa tekemistä..."

   Jos yhdellä hoitajalla on esim. iltavuorossa yksinollessaan yhdeksän dementiapotilaan osastolla kolme-neljä syötettävää vanhusta, niin miten se ruokailu voi sujua kiireettömästi, lisäksi muitakin tarvii auttaa lusikan käsittelyssä tai muuten seuraamalla onnistuuko ruokailu.

   Totta, että siinä ohessa joutuu tekemään vielä jotain muutakin, puheluihin vastaamisia, levottoman asukkaan rauhoittamista, jne. No, nekö ovat sitten sitä "parempaa tekemistä" Omat tarpeeni, ruoka ja kahvitauot jäivät usein toteutumatta.

   Kaikki tämä kertoo siitä, että vanhushuoltoamme vaivaa hoitajien alimitoitus, ihan yleisesti. Oli suuri vahinko, kun henkilömitoitus, se 0,8 luku jäi toteutumatta pakollisena tulevassa vanhuslaissa.

  • Hoitaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Todella suuri vahinko ja pettymys tämä henkilöstömitoituksen vesitys. Se oli Kokomuksen Paula Risikon tärkein päämäärä niissä neuvotteluissa. Surullista, mutta kertoohan se jotain! Nyt panostetaan muka kotihoitoon vaikka jokainen järkevä ihminen ymmärtää, ettei tulevaisuudessakaan kaikki vanhukset pärjää loppuun asti kotona. Se vain tulisi toki kunnille halvemmaksi, ehkä. Eli ne vanhukset jotka eivät kykene maksamaan kaikkia palveluita kotiin, vaan edelleen joutuvat laitokseen, eivät tarvikaan kovin hyvää ja yksilöllistä apua,siksi laitostyöntekijöitä ei tarvita edelleenkään kovin montaa. Eli sama henkilökuntavajaus saa jatkua Kokoomuksen siunaamana. Mitkään tyhjät suositukset eivät merkitse käytännössä yhtään mitään, ei ole tähänkään asti merkanneet, aina voi kiertää kaikki suositukset. Näillä taas mennään, Hoitajat ovat uupuneet, mutta se ei ketään kiinnosta.

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä