Osallistu |

Mitä haluaisit kysyä Björn Wahlroosilta?

Talousvaikuttaja Björn Wahlroosin mielestä Suomessa on havahduttu uusiin talousuhkiin, mutta ei niiden mittaluokkaan. Wahlroos on lauantaina Ykkösaamun vieraana. Mitä haluaisit kysyä häneltä?

Björn Wahlroos 2009
Kuva: Kimmo Räisänen

Suomessa talouden kriisitietoisuus on herännyt, mutta vaaran mittaluokka on hukassa, sanoo Björn Wahlroos. Millä keinoin Suomi nousisi? Minkälaiseen hyvinvointivaltioon meillä on varaa?

Mitä Wahlroos ajattelee Suomen henkisestä tilasta?

Jätä kysymyksesi alle kommenttikenttään tai lähetä se sähköpostitse osoitteeseen  tv1.ykkosaamu@yle.fi.

Yle TV1:n Ykkösaamun vieraana on lauantaina 11.1. klo 10.05  Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos. Toimittajana Seija Rautio.

Kommentoi aihetta (145 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Sami

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisikö nyt tässä taloustilanteessa kuluttaa vai säästää?

  • ei waalruus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vastaan että aina pitää säästää ja kuluttaa! Sopivassa suhteessa molempia.

  • just näin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miksi halveksit ja vähättelet köyhiä ihmisiä etkä arvosta ihmistä ihmisenä vain paljon rahaa on yhtä kuin ihmisarvo vai kuinka?

  • no niin?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miksi toistuvasti kuulemme ehdotuksia, joiden seurauksena osa suomalaisista ajautuisivat asunnottomiksi kerjäläisiksi ja katulapset värjöttelisivät pihoilla?

   Uutiset ovat jo vuosia kertoneet yritysten lakkauttavan työpaikkoja, jonka seurauksena työhalukkaita on moninkertainen määrä kunnollista palkkaa maksaviin työpaikkoihin nähden. Eihän etuuksien lakkauttaminen tuo yhtään työpaikkaa lisää, vaan päinvastoin- ostovoiman kadotessa yritysten tuotot laskevat ja yrityksillekin käy huonosti.

   Veroalennusten, yritystukien yms hamuaminen tarkoittaa, että veronmaksajien -palkansaajien- halutaan ylläpitävän yritysten toimintaa, kun ostovoima on niistetty palkansaajilta pois. Eikö olisi jo aika julkisten puheiden siirtyä järkevimmille urille?

  • satunnainen ohikulkija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Palkkojen laskeminen Suomen hintatasossa tarkoittaisi asuntojen jäämistä tyhjilleen ja ostovoiman, kysynnän laskemista kaikkien tuotteiden ja palveluiden suhteen.

   Opiskeluaikojen kiristäminen tarkoittaisi, että opiskelijat jäävät ilman työkokemusta, jota ilman samaiset kiristämisen vaatijat eivät palkkaa valmistuneita.

   Työttömien etuuksien poistaminen aiheuttaisi asunnottomuutta, näkiintymistä, työ-ja toimintakyvyn romahtamista lääkkeitten puuttumisen takia, ja katulapsien joukkoja.

   Voisiko media mitenkään valita sellaisia haastateltavia, joilla on jotakin järkevää sanottavaa? Sijoittajien etu ei ole yhteiskunnan eikä kansalaisten etu.

  • satunnainen ohikulkija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Työpaikkoja on liian vähän työttömien määrään nähden. Työttömien etuuksien poistaminen ei lisää työpaikkoja. Mistä tämä mies unelmoi? Orjalaumoistako?

  • missä luuraat oikea tieto?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lainaus toisaalta: "Mies puhuu aivan kuin oikeesti tietäisi jotain faktuaalista mm.esim työn kustannuksista.Juurihan syksyllä todennettiin ,että ei se työn hinta Suomessa ole ollenkaan Euroopan kalleinta.Mutta samaan hengenvetoon voisi kysyä,että kuinka paljon johtajien ylisuuret palkat/palkkiot/optiot,vääristävät vielä omalta osaltaan "työn" hintaa Suomessa?"

   - Kysymys kuuluukin, miksi media (yle ml.) kerta toisensa jälkeen suostuu täysin kritiikittömäksi äänitorveksi näille uskomustehtailijoille? Missä on kunnon journalismi, joka laittaa asiat oikeisiin raameihinsa?

  • realistinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Wahlroos haluaa köyhiä kerjäläisiä suomalaisista. Hän on täysin etääntynyt todellisuudesta kuten niin monet päättäjät. Miksi kuunnellaan entistä nuorisohörhöä, joka sattumien summien kautta sai paljon rahaa. Onko ainoa kriteeri raha. Ihmiset ovat todella tyhmiä, jos häntä kuuntelevat. Kaikella on hintansa, mutta ei mitään arvoa. ("Oscar Wild") Mielestäni kansalaispalkkaa tulisi maksaa. Emmehän halua vaipua kehitysmaan tasolle, jos ihmisiltä viedään viimeisetkin elämisen mahdollisuudet. Tuli vaan mieleen, että miten paljon maahanmuuttajia on ruokajonossa Myllypurossa. En ole nähnyt yhtään. Arvot järjestykseen. Meillä ei vain ole varaa kustantaa ketään ulkopuolista, koska omissakin on riittävästi menoja. Wahlroos voisi aloittaa auttamalla muutamia maahanmuuttajia asuttamalla heitä kotiinsa ja elättämällä kuten niin monet muutkin päättäjät, jos ovat sitä mieltä että tänne tarvitaan maahanmuuttajia. On häviävän pieni osa ihmisiä, jotka eivät menisi heti työhön jos sitä olisi tarjolla.

 • Tunsa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Millä tavoin Björn Wahlroos ratkaisi kestävyysvajeongelman?

  • Tomten

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olisko ratkaisuna selkeästi paluu keskiajalle, jolloin ihmiset luokiteltiin neljään:

   herrat (=vapaa rälssi ilman veroja), toimeenpanijat/lakeijat, palvelijat ja turhat (=vanhukset, lapset, sairaat, jne.)?

   Mikäli on kuunnellut hänen länsimaisen talousteorioiden esikuviin perustuvaa "loistavaa" järkeilyään, niin yllä mainittu malli tuntuis hyvin todennäköiseltä, höystettynä tietysti itä- ja länsirajamme takaisilla mausteilla.

   Ei vapaalla rälssillä ole tällä hetkelläkään mitään kestävyysvajeongelmaa missään maailman kolkassa. Ongelma onkin siinä, että vapaata rälssiä ei pidä antaa syntyä periaatteella "On rikollista laskeutua "tyhmien" tasolle ja antaa heidän pitää rahansa".

 • Amplitudi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko tällä hetkellä euro valuuttana liian vahva?

  • Esko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ehdottomasti on liian vahva. Saksalla on vaihtotaseen ylijäämä ja se nauttii täysin rinnoin vahvasta eurosta, jolla voi ostaa mitä haluaa. Muu eurooppa kitkuttelee korkeiden euro-palkkojen ja alijäämien kanssa. Euroalue on suuruusluokaltaan USA:n kokoluokkaa ja FED ostaa lainakirjoja 80 miljardin dollarin kuukausivauhdilla. EKP ei oikeastaan ole tehnyt mitään, mitä nyt suhmuroinut Italian ja Espanjan lainakirjoja, muun euroopan kituessa sivussa.

  • Rike

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Euro on liian vahva. BW jo totesikin taannoin, että dollari tulee vahvistumaan. FED lopettelee jo velkakirjojen ostoa hiljalleen.

  • Ekonimisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Euro on juuri vahva kuin yhteisvaluutan vahvin valtio Saksa. Nyt muut maksaa siitä, että ovat Eurossa. Niin kauan tämä epäsuhta säilyy, jos säilytettään EU nykyisenlaisena. Ratkaisu tähän tilanteeseen liitovaltio tai kansallisten valuuttojen uudelleen käyttöönotto

 • vapaa aika verolle?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä johtuu isojen yritysten pako ulkomaille? Ja kotimaisen tuotannon tukehtuminen?

  Maatalous ei kuulemma ole kannattavaa ammattiviljelijöiden sanomana, mutta sinullahan kiva pläntti mistä nostat kivan summan eu tukia. Miksi se ei ole kannattavaa maassa jossa siihen olisi potentiaalia?

  Sekä oisi kiva kuulla myös koko totuus kouri kaupoista=)

 • fennomaani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi Nordea neuvoo asiakkaitaan kiertämään verotusta Suomessa veroparatiisien avulla ?

  Tulisiko teillekin maksettaville maataloustuille säätää enimmäisrajat sekä noudattaa niissä sosiaalista tarveharkintaa, kuten on laita toimeentulotuissa ?

  • Maajuice

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kysymyksenne on aliarvoinen. Ei maataloustuki ole sosiaaliavustusta maanviljelijälle. Se on korvaus raaka-aineen hinnanalennuksesta jotta teollisuus saa halpaa raaka-ainetta.

   Sitä paitsi kahden miljardin panostus tukiin tuottaa kymmenen miljardin liikevaihdon, eli yksi valtion parhaimmista investoinneista. Harva TE-keskuksen rahavirta menee niin suureen hyötykäyttöön kuin maataloustuet.

 • MasaE

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten pidemmällä tähtäimellä pitäisi hoitaa se ongelma, että suurelle osalle väestöä ei ole työtä? Tämähän saattaa olla jopa globaali tilanne (vrt. Oxfordin tutkijoiden tulokset viime vuoden lopulta).

  Asia ei ole pelkästään hyvinvointivaltiokysymys. Sillä voi olla suuret vaikutukset liike-elämällekin, jos tulonsiirtoja ei saada toimimaan jotain muuta kautta kuin työtuloja verottamalla. Jos iso osa porukasta ei ole töissä eikä heille saada jotain muuta kautta tuloja, kuka ostaa markkinoilta tuotteet? Ja jos verot kerätään työtulosta, ne kuihtuvat samaa tahtia työllisten määrän kanssa. Moni tavara on sellainen, ettei varakaskaan tarvitse montaa kappaletta, vaan kuluttamaan kykenevien lukumäärä ratkaisee pitkälti markkinan koon.

  Liian moni talousihminen katsoo asioita muutaman kuukauden, kvartaalin tai parhaimmillaan jokusen vuoden tähtäimellä. Mutta joskus pitää aloittaa muutos, joka tähtää kymmenien vuosien päähän. Kuka uskaltaa ensimmäisenä?

  • Rauha vai rikkaus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Voisiko tähän lisätä ?

   Mitä luulette kasvavan pahoinvoinnin euroopassa saavan aikaan? Kauanko köyhempi kansanluokka katsoo sivusta toisten tolkutonta vaurastumista ja jatkuvaa vaatimusta suuremmista ja suuremmista tuotoista ?

  • joutomies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vain sosialismissa, jota Wahlrooskin taisi kannattaa nuoruudessaan katsottiin pitkälle, siksi jäljet pelottaa. Kuuba, Pohjois- Korea ym ei innosta. Mikä on Wahlroosin näkemys tulevaisuudesta nyt?

  • MasaE

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kiina ei nykyisellään ole varsinainen sosialistinen valtio. Sen talouteen kuuluu kuitenkin monen hyvin lyhytnäköisen ilmiön (kuten valtavien ympäristötuhojen hyväksyminen taloudellisen menestyksen hintana) lisäksi varsin pitkän aikavälin suunnittelua. Ja se on joiltakin osin ollut tekijänä Kiinan erinomaisessa menestyksessä maailman markkinoilla. Kiina osaa ottaa hyödyn irti vapaista markkinoista noudattamalla niiden sääntöjä hyvin kotiinpäin vetävällä tavalla. Mietipä resurssien (ruuantuotanto, energia) haalimista maailmalta paitsi nykyisiin, myös tuleviin tarpeisiin, harvinaisten metallien kaupan valtaaminen lähes kokonaan jne.

 • Kuju63

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paljonko olette ajatelleet, Herra Wahlroos, lahjoittaa uudelle lastensairaalalle? Mikäli olette sen jo tehneet, niin kenelle "heititte pallon"?

  • Jerome

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miksi juuri hänen pitäisi lahjoittaa rahaa? Miksi jokin tietyn ihmisen pitäisi lahjoittaa rahaa johonkin tarkoitukseen?

   Itse tuen Pelastusarmeijaa säännöllisin lahjoituksin, jotka vastaavat noin 2% nettopalkastani. En kuitenkaan pysty ymmärtämään, miksi odotat jonkin ihmisen olevan velvollinen lahjoittamaan rahaa. Paljonko itse annat hyväntekeväisyyteen?

  • Äitee Teresa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onko herra Wahlroos valmis lahjoittamaan puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen? Ei kuitenkaan ehdi elinaikanaan kuluttaa sitä jäljelle jäävääkään puolikasta.

  • Mediakriittinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Wahlroos muuten maksoi pelkästään henkilökohtaisia veroja 3,2 miljoonaa vuonna 2012. Siihen päälle yritystensä maksamat, alv:t ym.

   Pistäkää paremmaksi, ennen kuin alatte raakkua ohjeita.

  • Huono juttu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ennen suurituloisten verotus oli progressiivista, nykyään suurituloisimmat ovat ujuttautuneet kikkailujen avulla pienen verotuksen piiriin. Eikä hallitus tai eduskunta tee asialle yhtikäs mitään.

  • Oskari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jassoo.. että mediakriittinen puolustelee täällä ökyrikasta porvaria.. eipä ollut yllätys.

  • hypo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On hypokriittistä ajatella, että jokaisen on pakko lahjoittaa lastensairaalalle. Kenenkään ei tarvitse myöskään julkistaa mitä on tai ei ole lahjoittanut tai minne.

   Jokainen lahjoittakoon itse.

  • Pöllö HuHuu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mikäli mediatiedot pitävät paikkansa, Wahlroos on lahjoittanut 100 000e lastensairaalalle, summa, minkä sai Lipposelta ja Niinistöltä valtionrahaa. Niin ja antoihan Niinistökin 100 000e, mihin ja miksi. Mielestäni tämän maan asiat ovat pielessä härskin politiikkapelin vuoksi, raha nuolee rahaa ja itsekkyys kukoistaa.

   Eikä yhden miehen verorahoilla tämän maan hyvinvointia pidetä yllä, vaan sillä, että veromarkat tulevat kotimaahan kaikilta yrityksiltä ja lainsäädäntö sellaiseksi, että läpinäkyvyys paranee. Rahanpesu on suurta. Voisi kysäistä talousmieheltä, kuinka on mahdollista, että voi saada monta kertaa peräkkäin uuden yrityksen perustamiseen eu-rahaa kun edellinen on mennyt konkurssiin? Tarkoitan suomalaisia pienyrittäjiä, joiden yritykset " eivät menesty ". Samanaikaisesti rahaa sijoitetaan ympäri maailmaa lomaosakkeisiin tms.

  • ei avoimuutta luvassa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ..mutta avoimuuttahan on aivan turha odottaa: hallintarekisteriuudistusta valmistellaan parhaillaan, ja se piilottaa sekä poliittisen että virkamieskorruption, ja tekee poliisitutkinnan mahdottomaksi. Mitä äänestäjien pitäisi ajatella tällaista lakia valmistelevista ja puolustelevista toimijoista? Että he hyväksyvät korruption?

  • tietäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Walhroosillehan Musoviraston/valtion rahoilla ja työntekijoiden palkoilla peruskorjattiin tämä Halikon kartano! Eikös Wahlroosilla ollut omaa rahaa peruskorjauksen kuluihin?

   Ihmettelen vain eikös tämä ole niiden virkamiesten taholta jotka ovat päättäneet valtionrahoilla tehtävästä Halikon kartanon peruskorjauksesta, selvää lahjontaa

   2 suuren pankin johtokunnassa olevaa kohtaan joita valtiokin käyttää maksupalveluissaan.

  • Rakennusten korjaukset

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kiitos että otit asian esille. Olen asunut pienessä asunnossa. Se sijaitsee arvokkaalla alueella, Museoviraston suojelemassa kiinteistössä Suojelu merkitsee sitä, että kiinteistöllä on arkkitehtoninen arvo, alue on historiallinen tms. Silloin työ- ja korjausmenetelmien on sovelluttava kohteeseen. Kiinteisöä pidetään siis tutkimuskohteena. Korjaaminen edellyttää esisuunnittelua. Eri vaiheet maksavat enemmän, kuin tavallisen kiinteistön huoltotyöt. Siitä syystä tiettyihin kohteisiin voi anoa taloudellista ja asiantuntijoiden arviointitukea. En tunne B.W.n rahoitusasioita tarkemmin.

 • Perussuomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä mieltä olet Perussuomalaisten eurokriittisyydestä? Onko se ollut Suomelle hyvä vai huono asia?

 • Tommi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vieläkö uskot että markkinatalous osaa korjata itsensä ja että sosiaaliturvasta ja kehitysavusta tulisi leikata?

 • Ruoho Juuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun on esitetty, että Suomessa pitäisi työntekijöiden alkaa tekemään enemmän töitä, niin eikö myös johtajien tulisi alkaa oikesti johtaa yrityksiään.

 • Tirlittan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä mieltä olet veroparatiiseistä? Pitäiskö selvittää kuinka paljon veroparatiiseissä makaa suomalaisten yritysten rahoja? Pitäsikö noille firmoille lyödä verotussankioita kovemalla kädellä?

 • Samppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa on jo ennestään huono ostovoima. Silti esim. EK haluaa alentaa työntekijöiden palkkaa. En usko, että hinnat(asuminen, ruuat, kulutushyödykkeet jne) kuitenkaan alennu samalla, joten palkkojen alentaminen heikentää sitä ostovoimaa entisestään. Mikä on ratkaisuehdotuksenne?

 • rikas vai ei

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten omasi taloutesi pärjää nykyisessä taloustilanteesa??

 • Veikkojuhani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vieläkö olette sitä mieltä, että yrityksellä ei ole yhteiskuntavastuuta? Miten tähän ajatukseen suhteutuu esimerkiksi Lastensairaala-keräys, johon on osallistunut paljon myös yrityksiä?

 • kallex

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  W on sanonut ettei yrityksellä voi olla moraalia (=yhteiskunnallisissa asioissa, esim. jos ei ole laitonta, yritys käyttää lain porsaanreikiä hyväkseen maksimoidakseen tuloksensa perustamalla yrityksiä "veronkiertomaihin" ja niiden kautta voittojansa kierrättämällä minimoi maksamansa verot) ja että yhteiskunnan moraali on kansalaisten ja poliitikkojen luotava. Samaan hengenvetoon W sanoo, ettei yhteiskunta saa puuttua liikaa yritysten toimintaan. Eli ihmisten on luotava moraali samalla kun sitä ei saa luoda W:n mielestä.

  Miten nuo asiat on ylipäätään mahdollista yhdistää, koska ne kai täytyy yhdistää kun yhteiskunnassa on sekä yrityksiä että ihmisiä eli moraali.

 • Ehtyvä Pallo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuinka pitkälle talousihmiset elämää ajattelevat ? Näetkö väestön ja kulutuksen kasvun mahdollisena vai rajoittaako maapallon luonnonvarojen ehtyminen sen ?

  Voidaanko edellyttää länsimailta elintason laskua ja kehittyviltä mailta kieltää elintason nousu ? Lopultahan kaikki talous on kuitenkin riippuvainen luonnonvaroista vai onko jatkuva velkamäärän kasvattaminen tulevaisuudessa se joka luo talouteen uutta kasvua.

 • Johnson

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi tukia pitäisi leikata niitä eniten tarvitsevilta, vaikka samaan aikaan paljon suuremmassa mittakaavassa kierretään veroja rikkaiden tai yritysten toimesta?

  Jos laki "hyväksyy" tämän, eikö kannattaisi muuttaa lakia ja alentaa sitten veroja?

 • Erkkilä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Montako työpaikkaa olet luonut Suomessa?

 • veronmaksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisikö maataloustuet olla harkinnanvaraisia eli maksettaisiin vain jos rahaa, osakkeita tai muuta omaisuutta ei ole?

  Esim.sosiaalitukia ei makseta jos on varallisuutta mitä voisi käyttää..

  • Rapa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sitten maajussi tekisi kuten Kallion sankarit; eroavat vaimostaan, antaa hänelle omaisuden, muuttaa itse vuokralle jonka yhteiskunta maksaa ja sitten asuu pimeästi entisen vaimonsa kanssa, ja vuokraa oma kämppä jollekin pimeälle duunarille. Koska maajussilla ei ole rahaa, maksaa yhteiskunta hänelle tuet, ja hän taas lainaa ent. vaimonsta koneet, rakenukset ja pellot ja jatkaa toimintaa kuten ennen.

   Jos maatalous on niin hyvä ja kannattava, niin ostakaa maatila itsellenne. Niitä on myynnissä joka päivä, ja luopujia on pilvin pimein kunhan otatte velatkin.

   Wahlroos; osaatteko ajaa traktoria ja hoitaa maatilaa ihan käytännössäin?

 • Prof. evp

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vieläkö äänestät kommunisteja?

 • Onko meillä varaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kumpi on mielestänne parempi perustulo vai perustili?

 • eläkeukko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä rahat ja varallisuus ovat tienattu,minä yritin työnteolla urakkatöissä 50 vuotta,ei siitä saanu kun kipeän kropan.Säästötki on kohta syöty,elääkkeen lisänä.

 • pieni viljelijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aiotteko hankkia lisää viljelys- tai metsätalousmaata liitettäväksi Halikon kartanonne nykyisiin tiluksiin? Onko teillä vireillä maatalouteen liittyviä hankkeita, joista voisi kehittyä uutta taloudellista vetovoimaa koko Salon seudulle? Tähän nykyinenkin tilakoko ja sijainti saattaisi tarjota edellytyksiä.

 • Eeko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten automatisoituva ja yhä pienempää työpanosta tarvitseva yhteiskunta voidaan järjestää ilman yhä laajenevia veronkorotuksia ja muita tulonsiirtoja?

 • t

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Stefan Törnqvist sanoo, että Suomi tarvitsee jopa 20 prosentin sisäisen tai ulkoisen devalvaation. Onko Nalle samaa mieltä prosenttilukemasta ja pitäisikö asia hänen mielestään hoitaa mieluummin sisäisesti vaiko ulkoisesti palaamalla omaan valuuttaan?

 • Kysymysmerkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannatatko vielä perustuloa?

  Luuletko, että eliitti ymmärtää tavallisen tai köyhän ihmisen arkea?

  Näetkö mitään ongelmia reaali- ja finanssitalouden erkaantumisessa? Miten suhtaudut finanssitalouden suurempaan säätelyyn mahdollisesti tulevaisuudessa?

  Uskotko, että automatisaatio vie lähitulevaisuudessa suuren osan työpaikoista? Entä uskotko resurssipulaan? Mitä muita visioita mahdollisesti sinulla on tulevaisuudesta? Ja miten Suomen pitäisi näihin asioihin varautua?

  • Kysymysmerkki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lisätään vielä tämmöinen:

   Jos työnteon verotuksella ei saada nykyään tarpeeksi varoja hyvinvointivaltion ylläpitoon, voitaisiinko siirtyä enemmän varallisuuden ja tuottamisen verottamiseen?

 • Syrjäytetty vasten tahtoaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten ihmeessä nukut yösi?

 • yxpena

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannattaisitko ajatusta, että puolet eläkkeistä ja julkisen sektorin palkoista maksettaisiin palveluseteleinä kotimaan yksityisen sektorin palveluihin ja samalla näitä eläkkeitä ja palkkoja nostettaisiin 20%. Kuinka tämä vaikuttaisi kansantalouteen ?

 • Professori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten asemoitte ajattelunne suhteessa kestävän kehityksen globaaleihin haasteisiin? Kuinka linkitätte edustamiinne asioihin esimerkiksi maapallon kantokykyyn, ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen riittävyyteen liittyvät kysymykset? Ovatko nämä mielestänne ihmiskunnalle tärkeitä?

 • veronmaksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kauanko sun juttujas pitää vielä kuunnella?

 • Siirakki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  USA;n velka on paisunut valtaviin lukemiin ja melkein kaikki mailman valtiot ovat velkaa suuria summia,onko ainoa vaihtoehto päästä mailman veloista eroon kolmas mailmansota/romahdus vai velkojen anteeksianto,leikkaaminen??

  Onko Kiinan talous kestävällä pohjalla vai onko sekin vain suuri kupla,joka puhjetessaan johtaa mailman talouden valtavaan ahdinkoon??

 • saireläk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kumpaan uskotte enemmän kapitalismiin vai jumalaan tai millainen on teidön uskonnollinen vakaumus?

 • PL

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä mielestänne johtuu se, että Suomesta on tulllut tyhjää puhuvien valtakunta? Otetaan esimerkiksi cleantech. Asiasta puhutaan niin mediassa kuin poliittisilla foorumeillakin, mutta tämän alan yritykset eivät kasva nopeasti, niitä ei synny ivkä niilden osuus kokonaistuotannosta ole suuri.

  Miksi maataloutta tuetaan, vaikka yleinen linja näyttää olevan se, että yritystuista halutaan päästä eroon? Asumme EU:ssa ja tuntuisi järkevältä, että eri maisaa olisi vain sellaista maataloutta, joka olisi taloudellisesti kannattavaa.

  Miksi suomesta puuttuu kasvukeskuspolitiikka. Mielestäni on järjetöntä syytää rahaa vuosikymmenestä toiseen sellaisille suduille, joissa ei ole kunnon infraa, ei ammattitaitoista työvoimaa jne. Koko Suomi asuttuna -politiikka ei ole järkevää tänä päivänä.

 • Mistä alunperin valta/raha tul

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tiedetään, että isä oli vaikutusvaltainen mutta

  mitä tapahtui pankkihässäkässä 1990-luvulla ja kuinka rahat pelattiin pois pankeilta?

 • Roope

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paljonko on tarpeeksi rahaa?

 • Wallu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä rikkaita vaivaa, kun heille ei mikään riitä?

 • kysyjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä tarkoittaa eurooppalaisuus tällä yleensä ja suomalaisille erityisesti?

 • alpo-juhani lojo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oletko saavuttanut tavoitteen jossa köyhät ei tuo enään hiekkaa pankin lattioille.

 • kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kysymys; Mihin maahan suosittelisitte suomalaisten pakenevan yltiöverotusta ja velkavuoreen uppoavaa yhteiskuntaa?

 • lowlife

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mikä on empatian biologinen tausta,onko se pelkkä geneettinen heikkous, joka on karsittava.

 • the boss

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten motivoida laiskat töihin?

 • Kauppias

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä unelmoit?

 • utelias nörtt1

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä mieltä olet eläkeyhtiöiden järkevän sijoitusstrategian (tuoton maksimointi) vaikutuksesta länsimaisten eläkeyhtiöiden tulevaan eläkekertymään kun lähes kaikilla toimialoilla järkevin tapa maksimoida voittoa ainakin lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä on siirtää länismaista osaamista halvempiin maihin joka taas johtaa länsimaisen talouden ja keskiluokan näivettämsieen ja sitä kautta eläkemaksujen vähentämiseen.

 • Tyttö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suuria ikäluokkia moititaan ahneudesta. Mikä on teidän nuoremmille jättämästä perinnöstä arvokkain ja arvottomin?

 • mies kaakosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun haluatte työttömät töihin tai yrittämään, niin esitän siihen liittyvät kysymyksen. Eli kun työvoimatoimistossa tahi työvoimatoimiston verkkopalvelussa on työpaikka vapaana, niin onko mielestänne työttömän otettava edelleen vastaan mitä vain työtä? Ja tähän kysymykseen jatkokysymys. Mitä, jos vapaana oleva työpaikka on sellainen, jossa vaaditaan jokin erikoisosaaminen tai pätevyys, jota työnhakijalla on esim. vapaat lääkärin paikat. Näihin paikkoihin tarvitaan tietty pätevyys, joten niitä hommia ei kuka tahansa voi mennä tekemään. Niin mitenkäs kuka tahansa voi ottaa esim. lääkärin pestin vastaan? Ja tällaisia työtehtäviä on työvoimatoimiston verkkopalvelussa avoinna. Eli mitä työtä ehdotatte näille nykyisille työttömille työpaikoiksi, jotta he voivat kustantaa tätä nykyistä yhteiskuntaansa maksamalla verot palkkatyöstään ja heidän ei tarvitse mennä hakemaan sosiaaliavustuksia?

  kyselee kaikkeen mahdolliseen työhön halukas kemiantekniikan DI Suomen kaakkoisrajalta

 • Henkilökohtaista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miltä tuntuu olla rikas ?

  Mistä sinä unelmoit ?

 • Ydinvoimaa ja vettä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kumpi on yhteiskunnalle huonompi vaihtoehto, keski-ikäisten vilkaisten työttömyys vai se että eläkeikää ei nostettaisi? On ihan täyttä soopaa puhua siitä että työvoimaa ei olisi kun tilanne on että koulutettujen velkaisten työntekijöiden työttömyys lisääntyy ja samalla voisit kaivaa esimerkiksi edustamasi UPM joka toimii julkikuvansa takana törkeästi ja irtisanoo koulutettuja tyyppejä jotka ovat paljon monialaisempia osaajia kuin vanha työväki joka jatkaa jakamatta hiljaista tietoa kenellekään......

 • Matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Elättääkö meitä vienti, vai maksetaanko viennillä tuonti?

  Mitä pahaa on kotimaisessa kulutuksessa, miksi se pitää minimoida?

  Perustelkaa miksi suomalaisten työntekijöiden pitää kuluttaa mahdollisimman vähän, jotta ulkomailla voidaan kuluttaa mahdollisimman paljon.

  Miksi Suomen pitää olla muun maailman torpparina?

 • Nallea arvostava köyhä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arvoisa Björn Wahlroos, kritisoivatko elämässään vähemmän menestyneet ihmiset Teitä ja omaisuuttanne lähinnä pelkästä kateudesta?

 • antikommunisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  pitäisikö osuustoiminnalliset yritykset lailla kieltää, vai riittääkö muunlaiset lainsäädännölliset keinot näiden markkinahäiriköiden poistamiseen Suomesta.

 • Esko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jossain yhteydessä kuulin Björn Walhroossin kannattavan EKP:ltä elvyttävää politiikkaa.Tällä käsittääkseni hän on tarkoittanut sitä, että EKP ryhtyisi samanlaiseen elvytystoimintaan, kuten FED nyt tekee. Eli ostaa velkakirjoja pois markkinoilta 80 miljardin dollarin arvosta joka kuukausi. Tällä elvytysruiskeella on pörssikurssit olleet nousussa ja USA:n talous pikkuhiljaa alkanut nousta. Mikä on Björnin tarkentava mielipide tästä ? Pitääkö siis ostaa hyvin taloutensa hoitaneiden valtioiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta vai miten toimittaisiin ?

 • supersampo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko Paavo Arhinmäki seuraava Sampon hallituksen puheenjohtaja ?

 • Taloustietokilpailu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi kannattaa pitää yllä talousjärjestelmää, joka on jatkuvassa kriisissä ja joka "toimiessaankin" hyödyttää vain harvoja ja valittuja? Jos sosialismi pelaisi yhtä huonosti, se olisi jo aika päiviä sitten kuopattu, niin kuin, Nalle, hyvin tiedät!

 • mitä kannattaa hankkia nyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  suhdanne tilanne vaikuttaako mielestäsi talousongelmat tulevaisuusessa pitkään talouskehitystä heikentävästi. Miten luoda kannattavuutta yrittämiseen? Mikä ala voisi nyt kehittyä ja tuottaa +

  Miten koet erilaisten tukirahojen käytön elvytyksessä? voiko mielestäsi varakkaat nostaa erilaisia tukirahoja?

 • Tuotepolitiikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi Suomen vientikauppa on tyrehtynyt?

 • Minni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Wahlroos ilmeisesti arvostaa perinteitä, koskapa on kartanonomistaja. Mitä säilyttämisen arvoista ja arvokasta meillä on, joka on nyt vaarassa? Kirjastolaitos? Maatalous? Luomutuotanto? Luonto? Miten Wahlroos itse näkee suhtautuu jatkuvaan teknologian kehitykseen, pitääkö aina olla älypuhelin uusinta mallia vai riittääkö vanhempikin kalikka? Ovatko suomalaiset hieman liian teknologiauskovaisia? Vaikkapa Ruotsiin verrattuna, jossa taloudessa menee paremmin, vaikka eivät joka teknoletkun varressa suuna päänä edes yritä olla.

  • Perinteet, perintö käsikädessä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oletko tietoinen, että nykyinen sosiaaliavustusjärjestelmä estää vähävaraisia vaalimasta mitään perinteitä, vaatiessaan köyhää "myymään kaiken ja syömään sen" ja sitten vasta voi saada mitään avustusta, vaikka hätä olisi hetkellinenkin, kaikki on sosiaalitoimiston mukaan hävitettävä, ennenkuin voi tulla autetuksi. Onko tämä mielestäsi oikein tai pitäisikö muuttaa?

   Maallinen perintö, vaikka vaatimatonkin, edustaa vaalijalleen usein myös henkistä ja arvojen, arvokkuuden perintöä. Eikö sen säilyttämisen oikeus olisi tärkeä kaikille. Jotta jokainen saisi olla ylpeä jostakin, pää pystyssä viedä omalta osaltaan sukupolvien ketjussa eteenpäin jotain, vaikka vähäistäkin?

   Olisiko tässä jotain muutettavaa, jotain kunnioitettavaa?

 • Eino

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voisitko ajatella perustavasi säätiön, jonka kautta jakaisit varallisuudestasi osan itse tärkeäksi katsomiisi projekteihin? Jakaisit hieman sitä hyvää, jota olet muiden avustuksella itse saanut kerättyä.

 • bien

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Etkö voisi lähteä ajamaan perustuloa Suomeen, nykyisen hullunbyrokraattisen sosiaaliturvan tilalle? Olisit ihan hyvä keulakuva asialle (josta kukaan ei tunnu uskaltavan puhua halaistua sanaa ääneen). On muutoksen aika. Nykyinen malli ei voi jatkua.

 • Henna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä mieltä olet poliittisista virkanimityksistä? Haluaisitko purkaa tämän maan tavan?

 • Money

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuinka monta kymmentä/sataa vuotta luulet kestävän, että valuutan rinnalle keksitään myös jonkinlainen toinen, joustavampi, moniulotteisempi ja paremmin suhdanteiden vaihtelua kestävä vaihdon muoto? Raha - ihmisen vielä varsin nuori keksintö - on tuskin ihmisen viimeiseksi jäävä keksintö - oletteko samaa mieltä?

 • Aalis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten ymmärrätte eettisyyden ja mitä eettisyys teille merkitsee?

  Miten kuvailisitte suomalaisen politiikan mentaliteettia tällä hetkellä: liian rokeaa vaiko liian varovaista? Vai jotakin siltä väliltä?

  Jos saisitte mahdollisuuden tehdä 3 vapaavalintaista muutosta Suomessa, mitkä ne olisivat?

 • Tiedonhaluinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi teistä, kunnon kommunistista tuli aikojen myötä patamusta kapatlisti ja köyhien ryöstäjä?

 • Kiinnostaa...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä mieltä olette teistä julkaistusta kirjasta? Onko omaisuutenne kerääntynyt moraalisesti kestävästi?

 • Köyhä Lasarus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko ahneudella rajoja? Kuinka paljon moraali voi venyä ja paukkua, kun on kyse rikastumisesta? Onko rikkaus hyve?

  Mitä mieltä olette Raamatun köyhä ja rikas - vertauksista?

 • ajattelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi kapitalistin miljardiomistus on mielestänne kansaa ajatellen parempi vaihtoehto kuin kansanvaltainen omistus?

 • Idealisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä mieltä olette ihmiskunnan ikuisista ideoista: alkuserakunnasta, luokattomasta yhteyskunnasta, hippi-atteesta j.n.e. Nämähän ovat kaikkien sukupovien sisällä muodossa tai toisessa, mutta subtanssi on sama: rauha, rakkaus, turvallisuus ja tulevaisuus.

  Onko paleettamme navikoimassa johonkin toiseen suuntaan?

 • Paris

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vieläkö olet sitä mieltä, että ihmisten pitäisi saada äänestää varallisuuden mukaan, eli köyhät eivät ansaitsisi lainkaan äänestää. Miten perustelet tätä länsimaisessa demokratiassa?

 • Kysymys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä pari kysymystä Wahlroosille:

  Mitkä ovat Wahlroosin ideologiset esikuvat ja suurimmat vaikuttajat, eli ns. oppi-isät tai -äidit? Mitkä ovat hänen tärkeimmät elämänarvonsa - luovuttamattomia arvoja?

 • Taisto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei B,

  oletko tehnyt päivääkään oikeaa työtä ?

  Entä elänyt ns. kädestä suuhuun ?

  • Pappa betalar

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paljonko rikkkauksien takana on perittyä varallisuutta?

   Ja kumpia Nalle mahtaa arvostaa enemmän - köyhyydestä ponnistaneita ja itse oman varallisuutensa luoneita vai jo valmiiksi kultalusikka suussa syntyneitä?

 • Halikkolainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milloin saamme Joensuun kartanosta ja sen restauroinnista kertovat kirjat kirjakauppoihin kaikkien saataville? Nyt niitä annetaan liikelahjoina vain harvoille ja valituille. Kartanot ovat osa suomalaista kulttuuriperintöä ja niistä kiinnostuneita on paljon. Kartanoiden rakentaminen ja vauraus perustui aikoinaan työväen ja alustalaisten halpaan työpanokseen eli ne ovat silläkin tavoin osa yhteistä suomalaista perintöä. Wahlroosille kiitos siitä, että pelasti yhden hienoimmista suomalaisista kartanoista! Se oli oikea kulttuuriteko.

  • vastaus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kultuuriperinnon pelastus, kenen rahoilla!

   Perinteethän jatkuivat nykyäänkin kartano korjattiin työväen halvalla työvoimalla ja kansan rahoilla!

 • Narl-Erik

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskotteko että nykyinen talousjärjestelmä pysyy pystyssä esim seuraavat 100 vuotta? Kun nykyisin raha on vain numeroita ruuduilla, eikö riski sen koko järjestelmänn muuttumisesta arvottomaksi ole käsittämättömän suuri?

  Uskotteko että eläkevaramme ovat turvassa? Mitä jos koko maailman "pörssit" romahtavat?

 • Yrittäjien rahoitus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervehdys!

  YLE kertoi 10.1.2014 uutisissaan, että venäläisten kotitalouksien talletukset suomalaisissa pankeissa ovat vain 135 miljoonaa euroa.

  Ovatko pankit laiskoja markkinoimaan pankkipalveluja venäläisille ja nostetaan mieluummin vaikka nykyisten asiakkaiden palvelumaksuja ym. kuluja.

  Venäjän kotitalouksilla on runsaasti rahaa, jonka mielellään tallettaisivat Suomeen.

  Tästä voisi olla hyötyä myös pääomapulaan suomalaisille yrityksille, jos rahaa olisi enemmän tarjolla - toki vakavaraisuussäännökset huomioiden.

  Olisiko tässä jokin mahdollisuus ja ehkä kehittää Suomesta eräänlaista "Sveitsiä" venäläisille tallettajille?

  • Eikö vain

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kun suomalaiskotitaloudet itse ovat Euroopan viidenneksi köyhimpiä, ja jos etuudet poistettaisiin, jäisivät jälkeen vielä slovenialaisille, slovakialaisille, kreikkalaisillle ja portugalilaisille, tarvitaan tietenkin ulkopuolista rahaa pankeille.

   Eikö kuitenkin olisi parempi, jos suomalaiskotitaloudet - jotka joutuvat selviytymään Euroopan kalleimmista asumis-, elintarvike- ja terveydenhoitokustannuksista, saisivat mahdollisuuden työllistyä kunnollisesti palkattuun työhön ja kerätä siten tuloja? Eikö olisi aika kääntää puheet ihmisten palkkaamista puoltaviksi, sen sijaan, että ihmisiä katsotaan pelkän maksimoidun hyödyn hankkimisen välineinä?

 • Maan matonen.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikkien täytyy olla iloisia veronmaksajia. Veroja maksetaan jotta voitaisiin pitää hyvinvointiyhteiskuntaa pystyssä. Eikä näytä olevan mitään merkkejä siitä, että verotus kevenisi.

  Missä kulkee se raja jolloin verojen periminen ei ole kannattavaa.

  Onko oikein, että ansiotulojen verotus ja ja kaikki veroluonteiset maksut, joilla rahoitetaan valtiota ja kuntia, toimivat päinvastoin, hidastaen talouskasvua.

  Jos työ sana on unohtunut hallituksen sanavarastosta niin mistä työ sanaa pitäisi lähteä etsimään?

 • Talous ja NATO

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko B Wahroosilla mielipidettä/kantaa mahdolliseen NATOon liittymiseen? Ei sotilaalliselta vaan talouden toimeliaisuuden ja investointien kannalta. Esimerkkinä Libyan "keikka", Ruotsi mukana mutta Suomi ei. Investoinnit v 2012 Ruotsiin 21 MRD € ja Suomeen 1 MRD € - yksin ei ole kiva olla.

 • Vista amplia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa on kahden peräkkäisen hallituksen aikana annettu miljardiluokan verohelpotuksia ja aina perusteltu toimia sillä, että tämä toisi taloudellista kasvua - nyt ollaankin kriisissä. Näetkö tilanteen hyvänä, kun porvarillinen politiikka on tuhonnut vankan talouden (ei vain julkisen talouden, vaan yleensä kansantaloutta - tiettyjä, lähinnä infrastruktuuriin tai lakisääteisyyteen liittyviä palveluja ja pelialaa lukuunottamatta)? Onkohan julkisia varoja on ollut jaossa liian runsaasti ja kansalaisten kukkarolla käyty liikaa, kun kulutuskysyntä on niin alhaalla...?

 • jopas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pankit tekevät MILJARDIEN eurojen voitot, miksi joitakin palvelumaksuja nostetaan. Ne parin euron nostot eivät näy pankkien voitossa, mutta köyhien kukkarossa ne näkyvät paljon enemmän.

 • Yksinkertainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lempisuklaanne ja lempivärinne?

 • Musti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten säilytät, vai säilytätkö tyyneytesi, ja mitä ajattelit, kun luit Harakan tekemän arvostelun kirjastasi (ja kun armelian selitys arvostelulle on, että hän ei ole lukenut kirjaasi)?

  • Honecker

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   -Mikä oli ratkaiseva asia tai tapahtumaketju minkä vuoksi olit nuoruudessa sosialismin kannattaja? Mistä täydellinen takinkääntö?

   -Onko nimesi Tiitisen listalla eli Rosenholz asiakirjoissa?

 • Sinusta huolestunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei Björn, miten voit?

  Olen huolestunut sielunelämäsi puolesta. Millainen omatunto sinulla on, haluatko nykyisin huolehtia köyhistä niin kuin teit ollessasi kommunisti ?

  Toivon, että sinulla olisi hyvä omatunto ja sielunrauha, själafrid.

 • Kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitäs Wahlroos on tehnyt lähimmäistensä auttamiseksi? Suomi on rikkaampi kuin koskaan ennen, silti rahaa on vähemmän liikkeellä koska se makaa rikkaiden pankkitileillä veroparatiiseissa. Ei ihme että Suomella menee huonosti, ne joilla on ahnehtivat entistä enemmän.

 • Ilikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eläkkeestä...

  Miten perustellaan jättimäiset eläkkeet?

  Kuinka toinen eläkeläinen voi olla sata tai tuhatkertaisesti toista eläkeläistä arvokkaampi (kokonaiseläkkeen keskimäärä ~1300€/kk vs. Noin 10 suurinta eläkettä 23 000€/kk?)

  • LASKUTAITO HOI!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ne 10 suurinta eläkettä (mainitsemasi 23.000 EUR/kk) on n. 18 kertaa suurempi kuin

   keskimääräinen eläke n. 1.300 EUR/kk. Ei SATA tai TUHATKERTAINEN !!!

   Miksi vääristelet?

 • SJ

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  1)

  Työllistyvien maahanmuutto Suomeen on Himasen ryhmän raportin perusteella kestävän talouden kannalta välttämätöntä ja kulttuurisesti toivottavaakin. Millaisia kannustimia valtio voisi luoda ulkomaalaisille muuttaa Suomeen töihin?

  2)

  Liberan esittämä perustili-malli lisää kannusteita työntekoon ja purkaa kannustinloukkuja aktivoiden näin ihmisiä. Mitä muita keinoja valtio voisi käyttää syrjäytymisen ehkäisemiseen?

 • Pohtija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kysymys: Tarvitaanko nyt suurempaa inflaatiota?

 • juha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos oletetaan kaikkien hyväksyvän ensimmäisenvuoden Verovapauden uudelle Työntekijälle niin tulisiko se mielestänne kohdentaa Ansioihin vai Työllistämiskustannuksiin.? Ja kumpaa sektoria yleensä helpottaisitte ensisijaisesti ?

 • Keskituloinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Björn Wahlroos on kritisoinut tuloerojen tasaamista verotuksen keinoin. Kuitenkin vähäisten tuloerojen maat ovat vakaita ja turvallisia myös rikkaimmille jäsenilleen. Suurten tuloerojen maassa hyväosaiset joutuvat linnoittautumaan muurien taakse, koska köyhyys synnyttää katkeruutta ja rikollisuutta. Eikö Wahlroos näe yhteyttä tasaisen tulonjaon ja turvallisuuden & vakauden välillä?

  • joutomies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä nämä "vähäisten" tuloerojen maat ovat? Silloin puhutaan vain lillukan varsista. Ei vähäisten tuloerojen maita ole, on vain menestyjiä ja menestymättömiä.

 • Aulis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mitä aatteli ehdottaa Nordean osingoksi?

 • kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikkein rikkaimmat tietävät miten pienituloisimpien asiat kuuluu hoitaa ja he antavat julkisuudessa lausuntoja asiasta.

  Kuuluuko vastaavat pienituloisimpien päättää, miten kaikkein rikkaimpien asiat hoidetaan yhteiskunnassa?

 • hauska kuulla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  millä hinnalla te walroosi olisit valmis tekemään työsi. sillä olen sitä mieltä että alle 15 £ tuntipalkka on ihmisen riistämistä. suomi on kallis maa elää.

 • ekonomisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aina on ollut kiinnostava kuula kumppi talouspoliitikan linja on suosikkisi Liberalismi vai Keysiläisyys sekä kansallisvaltiolle oma valuutta vai yhteisvaluutta toisten valtioiden kanssa

 • Suosittelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  John Maynard Keynesin Työllisyys, korko ja raha -kirjan.

  – Suosittelen samaa kaikille, koska se on uskomattoman huono kirja, Wahlroos lataa.

  Tuleeko teitä tukevanpaa jöötiä kansalaisille purekeltavaksi omissa kirjoissanne ja miten se sitten vaikuttaa meidän siunattuun jokapaiväiseen leipäämme?

 • Korpisoturi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  http://yle.fi/uutiset/financial_times_kiina_sysasi_yhdysvallat_suurimman_kauppamahdin_paikalta_ensi_kertaa/7024008

  Ihan kiinnostaisi kysyä tuoreeseen uutiseen jotta onko kapitalisminen USA häviämässä Sodan Kiinalle.

 • kekki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä ajattelet: a) yritystuista b) sosiaaliturvasta c) maataloustuesta? Mitä näistä pitäisi kasvattaa? Vai pitäisikö pitää ennallaan? Olisiko jostain vara hieman leikata?

 • 50pennia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten te Björn Wahlroos voitte väittää olevanne kapitalisti.

  1. Tuette keskusjohtoista keskuspankkijärjestelmää, joka määrä esim. tämän hetken korkotaso ohjauskorolla, ja sillä tavalla myös säätää rahanmäärän yhteiskunnassa. Minä takia te sitten, ette tue keskusjohtoista teollisuus politiikkaa. Kuvitteletteko tosiaan, että finanssisektori tosiaan vaati erityissuojelua.

  2. Mikäli, olisitte kapitalisti teidän pitäisi myös ajaa sitä, että meillä olisi vapaata keskuspankkikilpailua EU:n sisällä, eli monta eri keskuspankkia, ja ihmiset voisivat valita kenen raha käyttävät. Eihän Suomessakaan ole pakko käyttää Lumia puhelimia.

  3. Eikö, tämän päivän rahasysteemissä jokin asia on pahasti väärin, mikäli pankki voi olla niin iso, ettei voi kaatua (too big to fail).

  • 50pennia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   4. Rahamäärä M1 on 10 vuodessa yli kaksinkertaistunut. Marraskuussa 2003 rahamäärä M1 oli noin 2641 miljardia euroa ja marraskuussa 2013, 5425 miljardia. Kuka on saanut tämän uuden rahan. Palkkataso ei ole noussut samalla vauhdilla eli noin 8.1% vuodessa. Ja luuletteko, että Jutta Urpilainen ymmärtää mistä tämä uusi raha on tullut. http://www.ecb.europa.eu/press/pr/stats/md/html/index.en.html

   5. Ymmärrättekö, että inflaatio nykyisessä rahasysteemissä voidaan käsittää omaisuuden konfiskaatioksi. Esimerkiksi, 50 pennin hopea kolikko vuodesta 1917 ei noin 100 vuodessa ole menettänyt ostovoimansa (arvioitu hopean hinnan mukaan), mutta 50 pennin seteli vuodesta 1917 on tänään arvoton vaikka, sitä aina olisi vaihdettu uuteen rahaan, kun on ollut seteli uudistuksia. (Laskettu Suomenpankin rahanarvolaskurilla http://www.rahamuseo.fi/multimediat_ja_oppimateriaalit_rahanarvolaskuri.html )

   6. Ymmärrättekö, että te finanssimiehet politiikkojen kanssa olette luoneet valtavaa velkakuplaa

 • 50åenniä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  4. Rahamäärä M1 on 10 vuodessa yli kaksinkertaistunut. Marraskuussa 2003 rahamäärä M1 oli noin 2641 miljardia euroa ja marraskuussa 2013, 5425 miljardia. Kuka on saanut tämän uuden rahan. Palkkataso ei ole noussut samalla vauhdilla eli noin 8.1% vuodessa. Ja luuletteko, että Jutta Urpilainen ymmärtää mistä tämä uusi raha on tullut. http://www.ecb.europa.eu/press/pr/stats/md/html/index.en.html

  5. Ymmärrättekö, että inflaatio nykyisessä rahasysteemissä voidaan käsittää omaisuuden konfiskaatioksi. Esimerkiksi, 50 pennin hopea kolikko vuodesta 1917 ei noin 100 vuodessa ole menettänyt ostovoimansa (arvioitu hopean hinnan mukaan), mutta 50 pennin seteli vuodesta 1917 on tänään arvoton vaikka, sitä aina olisi vaihdettu uuteen rahaan, kun on ollut seteli uudistuksia. (Laskettu SP rahanarvolaskurilla http://www.rahamuseo.fi/multimediat_ja_oppimateriaalit_rahanarvolaskuri.html )

  6. Ymmärrättekö, että te finanssimiehet politiikkojen kanssa olette luoneet valtavaa velkakuplaa.

 • Apuva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Poistaisitko tavallisen pankkitiliin kohdistuvan lähdeveron. Esimerkiksi alle 10000 euron summista. Perustelut; palkkatilistä on jo maksettu veroa. Paavo Lipposen aikana tehty aika outo laki.

 • Kolme miltei samaa kysymystä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä antaisit neuvoksi taloudellisesti ja järjissään selviytymiseen ihmiselle, joka on todetusti työkyvytön, eikä pysty sairautensa vuoksi elättämään itseään työllä, mutta jolta eläkeyhtiö evää työkyvyttömyyseläkkeen?

  Onko oikein, jättää pitkän työuran aikoinaan tehnyt ihminen roikkumaan TE-toimiston tilastoihin vuosiksi, statuksella "työkyvytön työnhakija" tai "työvoiman ulkopuolinen työntekijä", lopulta niin pienellä päivärahalla, että se ei riitä elämisen välttämättömiin kuluihin?

  Mikä oikeuttaa eläkeyhtiöt laistamaan eläkkeenmaksuvelvoitteensa, vaikka kansalainen on kiltisti maksanut eläkemaksut kaikesta saamastaan palkasta ja on eläkkeensä ansainnut?

 • prolainmukaanhan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos suomalainen yritysjohtaja siirtää yrityksen Suomessa verotettavasta tulosta osan kevyemmän verotuksen maahan, onko toiminta Teidän mielestä hyväksyttävää?

  Jos Suomen verottaja verottaa näitä yritysjohtajien perusteetta Suomesta ulkomaille siirtämiä tuloja Suomessa, niin pitäisiköTeidän mielestä Suomen verolakeja rikkoneet yritysjohtajat saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen?

  Jos yritysjohtajien palkkiot ovat perustuneen laittomaan menettelyyn, tulisiko palkkiot tältä osin tuomita valtiolle ns. rikoshyötynä?

 • tuomoilmari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten työn arvo tulisi mitata?

  Onko kaikki työ arvokasta?

 • totuuden välttelyä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ohjelmassa ei kysytty, eikä otettu kantaa tuottavuuden kasvuun robottien, automaattien, netin, internetin, 3D-tulostuksen suhteen. Puolet nykyisistä työpaikoista katoaa. Onko aihe tabu ?

 • Tyhmyyden aikakausi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitkäaikaistyöttömän työttömyysturva on nykyiselläänkin heikko.

  Mikäli työtön täyttää työssäoloehdon, hänellä on työttömyyskassan jäsenenä oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan 500 työttömyyspäivän ajalta. Mikäli henkilö ei kuulu työttömyyskassaan, Kela maksaa peruspäivärahaa 500 päivän ajalta. Tämän jälkeen työtön jää työmarkkinatuelle. Jos työssäoloehto ei täyty, työtön saa jo työttömyyden alusta alkaen työmarkkinatukea. Näin on usein esimerkiksi nuorten kohdalla. Työttömyysetuuksia koskevien uudistusten myötä 500 päivän raja laskee lähivuosina 400, 300 tai jopa 200 päivään hakijan tilanteesta riippuen.

  Työmarkkinatuen bruttomäärä on keskimäärin 652,20 € (33,66€x20d). Tästä otetaan veroa vähintään 20%, jolloin käteen jää 522,56 €. Jos työttömällä olisi 550 € vuokra, hän saa yleistä asumistukea 361,71 euroa. Kun tuloista vähennetään pelkkä vuokra, elämiseen jää 334,27 € kuukaudessa. Syyllistäjät voisivat itse yrittää elää summalla. Avostelu etäältä on helppoa, todellisuus ei!

 • pankkikysymys jos mikä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haastattelu oli hyvä poliitikkojemme ja talousoppineidemmekin heittelemään tusinatavaraan verrattuna. Sana kolmikanta jäi mainitsematta, vaikka 30 vuotta jatkunut väärä tulopolitiikka on Suomen ahdingon perussyy. Nalle vihjasi tosin hienovaraisesti tähän suuntaan.

  Yhtä yksityiskohtaa, rivikansalaisen kannalta erittäin oleellista, jäin kaipaamaan. Miten asuntolainat sopeutetaan laskevaan palkkatasoon? Tähän on luotava niin uskottava ja läpinäkyvä malli, että ratkaiseva liike uskalletaan tehdä Suomen kilpailukyvyn palauttamiseksi. Nyt palkkatasoa on alennettu jo parikymmentä vuotta väkivalloin, mikä on johtanut kansan jakautumiseen. Asunto on taattava jokaiselle.

 • ö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksei kukaan suurtalousmies tai pankkiiri huomannut tehdä elämänmenon suunnasta ajoissa analyysiä ja ilmoittanut suureen ääneen? Tekin jos kuka pääsitte näkemään mualimoo monelta hollilta?

 • kullerkup

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten talouskriisin hoito on kokonaisuutena onnistunut?

  W: Yhdysvallat hoiti finanssikriisin mallikkaasti. Euroopassa tässä tultiin jälkijunassa, jonka päälle saatiin valtion velkakriisi, jota on hoidettu täällä huonosti, niin teknisesti kuin rahapolitiikan kannalta.

  Heikki Patomäki on sitä mieltä, että Yhdysvalloissa keskuspankin pumppaama (painama) raha aiheuttaa pian uudenasuntokuplan, koska markkinat ovat kuumenneet uudestaan.

  Ja mistäs tämä kriisi saikaan alkunsa ja miksi? Muistatteko vielä?

 • Hyvä haastattelu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerrankin täyttä asiaa, vaikka ei Wahlroosin kanssa olisikaan samaa mieltä. Viimeinkin nostettiin investoinnit talouskehityksen keskiöön, josta se on puuttunut jo useita vuosia.

 • Humanisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Björnis ei ymmärrä henkisyydestä yhtään mitään, talous on hänen uskontosa ja jumalansa. Heikommassa asemassa olevat ovat hänen mielestään vain roskaa. Taitaa miehiellä olla huono itsetunto kun pitää pönkittää omaa egoaan muita polkemalla. Björniksen vastaus kysymyseen: mitä hallituksen pitäisi hallituksen pitäisi tehdä Suomen HENKISEN ilmapiirin parantamiseksi? Vastauksesta näkee, että metsään meni.

 • Rehellisyyttä nalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kirjoitan vaikka ohjelma on tullut TV:stä. Wahlroos hyökkäsi tapansa mukaan taas kerran niin kuin muutkin oikeistolaiset ja työnantajaliitot ym. tahot tavallisten ihmisten kimppuun vaatimalla näiltä palkkatulojen alentamista ja sosiaaliturvan heikentämistä ja tietenkin eläkeiän nostamista. Syy oli tietenkin kilpailukyky mikäs muu jos "surutyötä" ei tehdä äkkiä se on suomen tuho! Kyllä Wahlroos tietää itsekin, että verotusta on muutettu yrityksiä ja rikkaita suosivaksi jo pidemmän aikaa oli hallituspohja mikä tahansa. Esim. rikkaat ihmiset maksavat jos maksavat "tulonsa" niin se on pääomaveroina ja käyttävät veroparatiisivaltioita hyväkseen ja yritykset kiertävät veroja myöskin samalla tavalla. Osinkojakin jaellaan vuosittain miljardeja euroja omistajilleen. Olisiko tässä tehtävä se mainitsemasi "SURUTYÖ" että suomenvaltion pyörät pyörisivät taas! Kyllä verotuksen pitää olla tasapuolista eikä epäoikeuden mukaista niin kuin se nyt on.

 • Urpo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerro, mitä mieltä olet siitä, että venäläiset voivat ostaa isänmaatamme ja kiinteistöjä Suomesta ilman, että meillä olisi siiheni vastavuoroisesti mahdollisuutta.Tunnen useita sukuja joiden jälkeläiset olisivat valmiita ostamaaan Karjalasta omia entisiä maitaan, nyt siihen ei ole suotu mahdollisuutta. Esko Aho kertoi mielipiteenään TV:ssä, että suomalaisilla ei ole kiinnostusta ostaa maata Venäjältä, mistahän moinen mielipide on lähtöisin. Pidätkö Venäjää Suomelle yhtä tärkeänä, kuin mitä on öljy Norjalle, kuten eräs "meppi" asian ilmaisi, eräässä uutisessa.

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä