Kotimaa |

Mitä sairaana saa tehdä?

Kehtaako sairauslomalla oleva hoitaa asioita kaupungilla silläkin uhalla, että joku työkavereista näkee? Saako sairauslomalla harrastaa? Millaisia kokemuksia sinulla on aiheettomista sairauslomista?

Tuntematon mies istuu penkillä alakuloisena.
Kuva: Mikko Suhonen / Yle

- Kyllä ihmisten pitää hoitaa asioita sairaanakin. Kaikki sairaudet eivät välttämättä rajoita arkitoimintaa. Esimerkiksi psyykkisten sairauksien kohdalla työn kuormittavuus voi olla liian kova, mutta arkirutiinit pystytään hoitamaan, sanoo Työterveyslaitoksen psykologi Matti Joensuu.

Sairauden nojalla työstä pois jääneen työntekijän kannattaa muistaa, että lääkärintodistus ei välttämättä takaa hänelle sairausajan palkkaa.

Lääkärin pitää tehdä valistunut arvaus, millainen potilaan toimintakyky on suhteessa työn vaatimuksiin.

SAK:n asiantuntijalääkärin Kari Haringin mukaan ongelmia syntyy siitä, että lääkäreillä ei välttämättä ole aina tuntumaa, millaisia työn vaatimukset ja edellytykset ovat.

Kerro meille ajatuksistasi ja kokemuksistasi tämän artikkelin kommenteissa.

Kommentoi aihetta (85 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • joskus sairaanakin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni töihin ei pidä mennä kuumeisena, mutta ei silloin asioitakaan voi hoidella, korkeintaan voi hakea apteekista lääkkeensä. Toisaalta taas esim. psyykkisistä syistä sairauslomalla olevan on todennäköisesti vain hyvä hoidella asioitaan kaupungilla sen sijaan, että hän jumittuisi kotiinsa.

  Olen ollut pienessä työterveyslääkärin määrämässä leikkauksessa ja siitä sairauslomalla. Kysyin lääkäriltä, voinko sairauslomani aikana harrastaa tiettyä harrastustani, ja vastaus oli myönteinen.

  Nämä ovat tapauskohtaisia juttuja. Muutenkin tämä liittyy keskusteluun, ovatko ihmiset turhan helposti poissa töistä. Mielestäni eivät ole. Pikemminkin tullaan töihin puolikuntoisina tartuttamaan muita. Suurimmalla osalla on suuri huoli siitä, että oma sairastaminen ei rasittaisi työtovereita.

  • Liikunta auttaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos on esim. nostamistesta ja/tai istumisesta johtuvaa selkävaivaa, niin joku kävely tai kevyt hölkkä tekee vain hyvää. Jos on terve suhde työnantajaan niin oman järjen käyttö on kannattavaa. Paraneminen ei aina tarkoita sängyssä makaamista.

  • Samaa mieltä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Muutenkin tämä liittyy keskusteluun, ovatko ihmiset turhan helposti poissa töistä. Mielestäni eivät ole. Suurimmalla osalla on suuri huoli siitä, että oma sairastaminen ei rasittaisi työtovereita."

   Kaikissa töissä sairauspoissaolo ei suinkaan rasita työtoveria vaan henkilöä itseään, kun kasaantuneet työt odottavat. Tällaisissa tehtävissä yleensä, jos vointi vaan sallii, tehdään jotain työtehtäviä sairaanakin, voinnin mukaan. Eikä se ole välttämättä huono asia, varsinkin jos se todella on omaehtoista koetun voinnin mukaista tekemistä.

   Kun työuria täytyisi pidentää, niin keskityttäisiinko mieluummin tukemaan toisia ihmisiä ja rakentamaan hyvinvointia ja hyvää kohtelua työelämässä, jolloin työpahoinvoinnista johtuvat poissaolot vähenevät.

  • juuji

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Murtumat linevät sellaisia vaivoja, joista voisi kuvitella helposti tulevan sanomista. Työtä harvoin voi tehdä, mutta liikkua pitäisi, ettei yleiskunto romahda. Siinä vaiheessa kun loukkaantunutta raajaa tai vastaavaa saa alkaa käyttämään, niin se vaatii sitten kunnolla paneutumista kuntoutumiseen, ts. täyspäiväistä työtä. Pitäisikö sen sijaan mennä työpaikalle vajaakuntoisena ja viivästyttää toipumista päivillä, viikoilla?

  • kyttäys keikka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Riippu mikä sairaus kyseessä jos flunssa täytyy pysyä punkan pohjalla!Lääkäri tietää ja sanoo mitä saa ja pitää tehdä! se ei kyttääjille kuulu joka on oma sairaus sekin..ja paha vasta onkin suosittelen psygologilla käyntiä sekin hoidetaan varmaan jollain lääkityksellä!

  • Johan On

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Saako sairaana käydä lääkäriltä hakemassa sairaslomaa jos tämä vaarantaa oman toipumisen sekä muiden ihmisten tartuttamisen?

 • Tommi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saa tehdä kaikkea, mihin lääkäri on luvan antanut. Toisten kyttääminen on sairaus, josta ei ikävä kyllä määrätä saikkua!

  • kouluttaja evp.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Taputtelen täällä, jo karvattomia, käsiäni, kommettisi osuvuuden johdosta. Urani aikana ollessani sairauslomalla, todistuksessa luki aina : SAIRAUS; koska en hyväksynyt "konttorirottien " ja työkavereiden juoruilua. Vaihdoin kerran pari valikoimatonta sanaa hoitaneen lääkärin kanssa, kun palkanlaskija tiesi sairauteni syyn.

  • Minni Ki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä kouluttava evp. Palkanmaksun perusteena täytyy olla siihen oikeuttava diagnoosi. Kaikki ICD-koodit eivät palkkaan oikeuta, siksi sairausajan palkanmaksusta päättävän henkilön tulee työpaikalla tietää, mistä syystä on oltu pois. Muuten ei ole velvollisuutta palkkaakaan maksaa. Toki palkanlaskija on vain toimeenpanija jonka ei tarvitse syytä tietää, yleensä se on lähiesimies, jonka tulee tietää tarkka syy, ja joka antaa sitten hyväksynnän palkanmaksuun.

   Sen sijaan poissaoloon työstä lääkärin kirjoittamat ICD-koodit useimmitenn oikeuttavat. Esim. elämänhallinnan puutteesta johtuvat ongelmat voivat oikeuttaa poissaoloon, mutta eivät palkkaan.

  • porkkana

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En käy kuin lapset viemässä kouluun apteekissa ja lääkärissä. Mutta jollain voi olla hyvä syy tehdä joku juttu, joka taas häiritsee työpäivää. Eli kukin tietäkööt itse. Aikuisiahan olemme ja eiköhän jokainen ole iloinen, että on saanut töitä ja haluaa ne hyvin tehdä. Jos näin ei ole, on pomossa tai työssä vikaa. Voi olla tietysti ihan työntekijässäkin.

   Minun sairastelu väheni puolella, kun siirryimme bonusjärjestelmään. Koko vuoden tehdyt tunnit vaikuttavat bonuksen suuruuteen, jota odotan kuin lapsi joulua. jokainen sairaana vietetty tunti on senttejä pois loppusummasta.

  • porkkana

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Esimies siis uskoo lääkätiä, mutta ei minua Minni Ka. Miksi ei riitä, kun sanon, että mulla on hirveä olo. nenä täynnä räkää ja kuumetta. Onko mulla oikeasti kuumetta on sivuasia, jos oikeesti pn ihan paskana hiestä sängynpohjalla. Siis jos on sairas sen tuntee, että ei jaksa tehdä työtä. Nyt väität, että valahteölen, jos lääkäri ei mittaa. Siinä on luottamusongelma, josta en tykkää. Mnun maassa pomo luottaa minuun, kun soitan ja sanon, että on kuumetta. Joskus voi sanoa, että no et kuulosta yhtään sairaalta. Sitten sanon, että näin on näreet, mutta olen kyllä.

  • Minni Ki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toiset sairastaa enemmän, toiset vähemmän. Paljon sairasteleva on työnantajalle Suomessa tuhoton kulu ja syö paitsi kannattavuutta, myös työkavereidensa jaksamista. Se on tosiasia, ei vain syyllistämistä.

   Sairauksilleen ei mitään kukaan voi, siksi olisikin reilua, ettei niistä myöskään rangaistaisi työnantajaa tai työkavereita jotka vielä vähemmän sille mitään voivat, vaan kaikki olisivat "hyvinvointivaltiossa" samalla viivalla: sama karenssi kaikille ja sairausajan elanto Kelan luukulta. Ei tulehdu suhteet työpaikallakaan, kun ei ole epäilyksiä puolin tai toisin, pinnaako työntekijä tai yrittääkö työnantaja kusettaa ja kyylätä.

  • porkkana

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En tule teille töihin, jos ei pakko ole. Minuun on luotettava. Ei saa kohdella kuin kersaa ja sairaana pitää kanniskella lunttauslappuja pomolle. Minä jään täällä sänkyyn ja nukun onnellisesti pitkän aamun ja lopun päivän kun kerankin saa. Kyllä se sitten kyllästyttää jo seuraavana päivänä.

  • Hmm

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Minun sairastelu väheni puolella, kun siirryimme bonusjärjestelmään. Koko vuoden tehdyt tunnit vaikuttavat bonuksen suuruuteen, jota odotan kuin lapsi joulua. jokainen sairaana vietetty tunti on senttejä pois loppusummasta."

   Osa sairastelusta on valitettavasti sen sorttista, ettei itse voi vaikuttaa ja tsempata ja vaan mennä töihin. Kuvatunlainen bonus-systeemi voi lopulta jopa ampua itseään nilkkaan, kun ihmiset eivät lepää kun ovat sairaita vaan tulevat puolikuntoisina töihin. Pidemmällä jaksolla se saattaa lisätä työuupumusta ja jopa sairaseläkkeitä.

   Toinen asia on sitten eettinen puoli. Osaan sairauksista on geneettinen alttius eikä sairastaminen tai sairastamattomuus siten ole omissa käsissä, vaikka terveillä elämäntavoilla voi toki edistää terveyttä. Näin ollen yhtä hyvin voitaisiin jakaa bonuksia niille, joille geenit ovat suoneet siniset silmät.

  • Minni Ki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Esimiehellä on oikeus passittaa sairas kotiin. Sairaana työhön tulo ei ole mikään työntekijän oikeus josta hän itse päättää.

   Sairauden laadusta riippuu, voiko työtä tehdä ja paljonko. Esim. lievässä masennuksessa tekee yleensä pelkästään hyvää, jos on joku kiinnekohta elämässä, eli työ. Sovitaan vaikka että työtä tehdään kolme tuntia päivässä kunnes jaksaminen on sellaista, että pystyy enempään.

  • tplu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minni Ki, kuinkahan usein se esimies mahtaa sen sairaan kotiin laittaa..? Ainakaan meidän työpaikalla ei lähetä. Tiedän tilanteita, jolloin töissä on oltu yli 38 asteen kuumeessa, ja jopa yli 39 asteen kuumeessa, buranan voimalla. Esimies on ollut tietoinen asiasta ja sen hyväksynyt, ja koska itsekin tulee töihin kipeänä, esimerkillään näyttänyt/hiljaa odottanut et näin olettaa muidenkin toimivan.

  • Nora

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Toiset sairastaa enemmän, toiset vähemmän. Paljon sairasteleva on työnantajalle Suomessa tuhoton kulu ja syö paitsi kannattavuutta, myös työkavereidensa jaksamista."

   Tuohon lisäisin, että paljon sairastelevaa voidaan syyllistää turhaan. Kuitenkin tiedetään, että esim. pitkäaikainen stressi lisää sairastelua. Itse olin joka 2. viikkona kuumeessa. Esimies alkoi suhtautua nihkeästi poissaoloihini. Työterveydessä tajuttiin, että työuupumus oli tosiasia. Stressaavaa tilannetta oli ollut yli vuoden töissä. Esimies syyllisti, kun yritin saada helpotusta. Tämä tuli kalliiksi työnantajalleni; ei ole minun vika.

   Flunssassa ollessani hoidin vain pakolliset kauppa- ja apteekkiasiat. Ei olisi tullut mieleenikään mennä esim. kuoroharkkoihin; olin niin huonossa kunnossa, ja se olisi ollut kyseenalaistakin. Uupumuksen aikana minua kyllä näki - lukuunottamatta pahimman alkuvaiheen - vaikka missä, mm. Tallinnan risteilyllä . Ohjeena oli tehdä sitä, mikä tuntui hyvältä.

  • Minni Ki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   tplu, eipä ole minulla yleistä tutkimustietoa asiasta, tuskin on kellään muullakaan.

   Esimiehet eivät koe olevansa vastuussa työturvallisuudesta tältä osin eivätkä monet varmaankaan kovin aktiivisesti edes huomioi työntekijöiden sairastavuutta, koska Suomessa on niin säädelty järjestelmä lakeineen ja tesseineen. Maan tavaksi on tullut kokoaikainen saikutus silloinkin, kun mahdollista olisi työtehtävien muuttaminen tai osa-aikatyö tai työskentely kotona.

   Sairastaminen nähdään pyhänä asiana, mistä syystä ihmisillä on vääriä luuloja siitä, ettei sairauden syystä tarvitse työnantajalle tarkemmin kertoa tai että lakisääteinen työterveyshuolto sisältäisi myös lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut.

   Koska sairastaminen koetaan herkäksi ja kyseenalaistamattomaksi yksityisasiaksi, eivät monet esimiehet osaa tai uskalla puuttua silloinkaan, kun tilanne on toisin päin ja komentaa selvästi sairaan kotiin toipumaan.

 • Gona

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos työntekijä menee lääkäriin, niin silloin hänellä on lähes 100% varmuudella, joko fyysinen tai psyykkinen este töissä olemiseen. Väärinkäytökset ovat nykyään vähentyneet, koska ihmiset pelkäävät työ menettämistä.

 • Sairas lomalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni kaupassa ja apteekissa käynti on hyväksyttävää, mutta melkein kaikki muu toiminta sairauslomalla kodin ulkopuolella on hyvin kyseenalaista. Jos ihminen on jäänyt palkalliselle sairauslomalla työkyvyttömyyden takia, hänen pitäisi olla yhtä kyvytön hoitamaan omiakin asioitaan. Jos on kuumetta, pitäisi pysytellä kotona ja levätä, jotta edistäisi omaa paranemistaan. Sama juttu, jos on selkäkipua. Joskus henkilö voisi olla osatyökykyinen eli jaksaisi tehdä töitä osan päivää ja levätä välillä, mutta koska sellaista mahdollisuutta ei työnantajilla yleensä ole tarjolla, on selvintä pysytellä kotona, ettei herätä epäilyksiä lintsauksesta. Masennus ja muut henkiset ongelmat ovat eri asia. Niissä toimeliaisuus toimii terapiana. Ongelma on tietysti se, että sairauslomien syyt eivä ole julkista tietoa. Jos joku näkee sairauslomalla olevan työkaverinsa kaupingilla, hän ei tiedä tämän sairausloman syytä.

  • ei näin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Henkisten ongelmien lisäksi on muitakin vaivoja, jotka vaativat aktiviteettia. Esim. polvileikkauksesta toipuvan ohje on usein: Liiku niin paljon kuin vain pystyt. Istumatyö ei tällöin tule kysymykseen, vaan sairaslomalainen on havaittavissa kävelylenkillä kodin ulkopuolella. Myös selkävaivaiselle sohvalle/sänkyyn/tuoliin jämähtäminen voi olla paha virhe.

  • Iso Pee

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Höpö höpö. Jos on sormi leikattu, voit aivan hyvin käydä lenkillä mutta jos teet käsilläsi töitä, et yksinkertaisesti voi mennä töihin. Tai jalka poikki ja olet posteljooni mutta hyvin voit mennä salille treenaamaan haukkaa. Ei kaikki ole aina niin yksinkertaista... Voit olla kipeä ilman että se näkyy mitenkään ulospäin!

  • nuur

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Jos on kuumetta, pitäisi pysytellä kotona ja levätä, jotta edistäisi omaa paranemistaan. Sama juttu, jos on selkäkipua. "

   Tuota tuota, selkäkipujakin ON toki erilaisia, mutta kyllä kanta (onneksi!) näyttää olevan se, että selkäkipuun auttaa parhaiten liikkeessä oleminen ja KÄVELY. Tästä tuli dokumenttikin (muistaakseni tanskalainen) jossa todettiin, että kaikkien testihenkilöiden selkäkivut paranivat, oli vain pari joilla ei juuri eroa entiseen). Selkä on tarkoitettu olemaan liikkeessä, paikallaan olo pahentaa ja monella selän liikkuvuuskin on olematonta eli kun terve niin sitä pitää myös harjoittaa!!!

   Itselläni tosiaan lääkäri KEHOTTI liikkumaan ja suoraan lääkäriltä lähdinkin kävelemään kaupungille "ikkunaostoksille" ja selkäni voi illalla jo suorastaan erinomaisen hyvin. Uskomattominta oli, että seuraavana päivänä olin täysin kunnossa ja kävin kuntosalilla. Selkä oli kyllä niin kipeä edellisenä päivänä, ettei istuminen tai seisominen oikein luonnistunut. Liikkuminen on POP!

  • Kukkakeppihattutäti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimenomaan! Kuumetaudit ovat selvä tapaus, silloin ei sen paremmin henkinen kuin ruumillinenkaan työ ole hyväksi eikä suju.

   Taannoin olin muutaman päivän sairaslomalla kun selkä petti (olen ATK-töissä). En voinut istua, yhteen kokoukseen otin (etänä) osaa seisten. Aika kului selkää voimistellen ja kävelylenkeillä. Jos työnantajallani olisi ollut tsupparin hommia tarjota, niin niitä olisin voinut tehdä, omaa työtäni en.

   Sairausloman loputtuakaan ei selkä vielä kestänyt istumista, mutta onneksi sille päivälle osui uuden tietokoneen asennus, ja kone odotteli "seisomapaikalla".

 • lääkäri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lääkärillä ei ole mitään mahdollisuutta tietää miten kauan jokin hengitystieinfektio kestää ja miten se estää työn tekemistä. Saisaslomat ovat suurimmaksi osaksi kulttuurinen asia. Asiaa käsitellään työmarkkinoiden välisillä sopimuksilla. Yrittäjät ovat sairaslomalla eli tekemättä työtä vain kymmenesosan siitä kuin palkkatyöntekijät. Tilastoissa 3 päivää vuodessa versus 26 päivää palkkatyöläisillä.

  Jossakin flunssaisen on oltatava. On enimmäkseen myytti että flunssainen olisi tauteja tartuttamassa sillä suurin osa työyhteisön henkilöistä on jo saanut saman virusaltistuksen. Samoin on myytti että työssä olo estäisi paranemista, mikä tapahtuu työssä yhtä hyvin kuin omia asoita touhutessa. Selkä- ja nivelvalvat estävät joitakin fyysisiä työtehtäviä ja siten ovat toisinaan todellinen peruste sairaslomalle. En kestänyt lääkärin työtä missä osasyynä oli järjetön sairaslomarumba. Ryhdyin tutkijaksi niin en enää ole huijarien ja vinoutuneen kulttuurin asialla.

  • Äänetön

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Työkavereitani on silloin tällöin saikulla sen takia, että ääntä ei irtoa ja lääkäri on määrännyt puhekiellon muutamaksi päiväksi. Siinä ei paljoa asiakkaita palvella, vaikka fyysinen toimintakyky on muuten hyvä. Muutaman kerran näille työkavereille onkin annettu muita töitä muutmaksi päiväksi, kun muuten ovat toipuneet mutta ääntä ei vielä voi koko päivää käyttää.

  • alaa vaihtanut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Voinet varmaan sitten tutkia, miksi sairaslomaa haetaan niin paljon? Käytän ihmeellisiä selvännäkijän kykyjäni, ja veikkaan, että kyse on työpahoinvoinnista!

   Nykyään pienemmällä määrällä työntekijöitä pitää tehdä enemmän kuin ennen, jatkuva irtisanomisuhka painaa päälle ja esimiestaidot ovat niin hukassa, että työnteko on jopa hyvässä ammatissa pakollinen paha.

   Vinoutuneesta kulttuurista sen sijaan kertoo kommenttisi, että sairasloman pyytäjä on automaattisesti huijari. Kuulostaa, siltä että toimit työterveyshuollossa. Samasta paikasta olisin saanut astmapiipun+diagnoosin ja takaisin töihin passituksen, mutta kunnallisella puolella keuhkosairaalassa todettiin: ei astmaa, vaan liiallinen altistus liuottimille työssäni.

   Mitä tulee tuohon yrittäjien pienempään poissaolomäärään, se johtunee seuraavista syistä: 1) yrittäjällä ei ole esimiestä hengittämässä niskaan, 2) yrittäjällä ei ole irtisanomisuhkaa vaan 3) konkurssiuhka, jos ei tee itse töitä, jolloin ei auta olla saikulla.

  • yrittäjäksikö?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yrittäjän kohtaloksi voikin koitua se, ettei lainkaan pidä huolta itsestään, vaan polttaa itsensä loppuun ennenaikaisesti kuollen lopulta saappaat jalassa. Toisaalta jos yritys tuottaa kohtuullisesti ja työ on yrittäjälle intohimo, hän voi jatkaa terveenä pitkälle eläkeikään. Yksinyrittäjänä ei varmastikaan pärjää ihminen, jonka toimintakykyä esimerkiksi lievä hengitystieinfektio heikentää kovasti ja tässäkin suhteessa olemme erilaisia.

  • Komppaan alaa vaihtanutta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Mitä tulee tuohon yrittäjien pienempään poissaolomäärään, se johtunee seuraavista syistä: 1) yrittäjällä ei ole esimiestä hengittämässä niskaan, 2) yrittäjällä ei ole irtisanomisuhkaa vaan 3) konkurssiuhka, jos ei tee itse töitä, jolloin ei auta olla saikulla."

   Tähän voisi lisätä vielä sen, että yrittäjä pystyy yleensä itse vaikuttamaan työaikoihinsa tai ainakin hieman jaksottamaan milloin tekee isoimmain työrypistyksen. Eli joustavuus on suurempaa.

   Samoin kun olin työntekijänä kokonaistyöajassa, ei sairauspoissaoloja juuri ollut, koska pystyin esimerkiksi migreenikohtauksen sattuessa tulemaan töihin sen ohi mentyä tai puoliflunssaisena tekemään kotona kevyen työpäivän ja parannuttuani kuromaan työt umpeen parilla pidemmällä päivällä.

  • Motivoiva verottaja?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuo on kyllä mielenkiintoinen tuo ero sairauslomien suhteen yrittäjän ja palkkatyöläisen välillä. Itse julkisella puolella työskentelevänä olen usein miettinyt, että eikö sen luulisi motivoivan, että joka kuukausi maksaa veroja, joista oma palkkakin maksetaan. Että jos on pois töistä, omat (ja esim sukulaisten) maksetut verot tuhlaantuu. Eikö sen paremminkin luulisi vähentävän sairauslomia ja ylipäänsä motivoivan työntekemiseen. Verotuksen kauttahan sitä tavallaan sijoittaa rahojaan demokraattiseen yritykseen (=valtio tai kunta), joka tuottaa palveluita, joita on päätetty tuottaa. Sairastava henkilö ei tuota sitä palvelua ja rahat menevät hukkaan.

   Sairaanahan motivoitunut työntekijä ei tee sellaista, mikä haittaa toipumista. Ja tekee sellaista, mikä edistää sitä. Eri sairauksissa ne on eri asioita.

 • Viiniketo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itseäni on mietittänyt että saako sairaslomalla viettää iltaa baarissa siiderituopin ääressä? Ei ole fyysisesti raskasta, mutta saattaa paikalle sattuvan pomon mielestä olla vääränlaista elpymistä.

  • Iso Pee

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Taas kerran riippuu vaivasta! Jalka poikki ja olet posteljooni, miksei saisi olla baarissa?? Sitä voi tehdä muttei ravata portaita... Ja uskon että pari siideri-iltaa sairasloman aikana vaan parantaa työmotivaatiota jalan parannettua.

  • jaaha

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Alkoholi aiheuttaa erittäin paljon poissaoloja töistä ja joku tulee jopa humalassa töihin. On aivan uskomatonta, että jouduin muutama vuosi sitten sekä työkavereiden että silloisen esimiehen rökitettäväksi siitä syystä, että ilmiannoin humalassa töihin tulevan työntekijän, joka kohteli vammaista asiakasta epäasiallisesti kuin myös minua. Ja Isolle Peelle: eiköhön ne telomiset tule usein

   alkoholin vaikutuksen alaisena.

  • Luutumisen ystävä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos on jalka poikki ja juo alkoholia, aiheuttaa riskin toipumiselle, koska alkoholi lisää tapaturmariskiä.

 • Yeah

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suurin osa Suomessa tapahtuvista poissaoloista johtuu viinasta ja luuseroinnista. Luuseroinnilla tarkoitan niitä lapsenmielisiä individualisteja, jotka eivät kestä kovaa maailmaa. Töissä tehdään töitä.

  • Luuseri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toivottavasti luuserointi-kommentti on tarkoituksellista kärjistämistä ja huomion keräämistä, eikä osoitus kirjoittajan tiedoista ja asenteista.

   Aiheittomissa poissaoloissa päihteet ovat toki merkittävä, vaikkakaan ei ainoa tekijä. Valtaosa poissaoloista johtuu kuitenkin ihan aidosta, ei itse aiheutetusta työkyvyttömyydestä.

   Asenne ja työmoraali ovat vihoviimeiset asiat jota esim. masennuksen vuoksi työkyvyttömäksi joutuvilta puuttuu. Pikemminkin päinvastoin, sairastumista edeltää usein pitkä ajanjakso jolloin uusille töille ei osata sanoa ei, vaikkei entisiäkään ehditä ja jakseta tehdä. Puhun omakohtaisesta kokemuksesta, onneksi jo kuntoutuneena ja työelämään palanneena.

  • Yeah Yeah

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En ollenkaan kärjistä jos käytän termiä luuserointi. Luuseri on aina luuseri. Nykyinen yhteiskuntamme mahdollistaa kaikenlaisen lusmuilun, kiertelyn ja peittelyn. Jos olet oikeasti kipeä, niin tottakai pitää parantua. En kuitenkaan hyväksy sitä, että kaikki voidaan laittaa mielenterveyden piikkiin. Tiedän satoja tapauksia! Itsepähän olette soppanne keittäneet. Miten sitä pärjättiin ennen psykologiaa...

  • Yeah Yeah Yeah

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihan oma vika se on, jos kasaa liikaa duunia ja ei uskalleta sanoa ei. Juuri tällaista luuserointia tarkoitan. Syy on aina muissa!

  • Luuseri?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mielenterveysongelmiin liittyy edelleen Suomessa sellainen stigma ja häpeä, että en usko niihin vedottavan turhanpäiten sairaslomaa haettaessa. Eikä diagnooseja tehdä ihan tuosta vain yhdellä yleislääkärin 20 minuutin vastaanotolla.

   Vaikka olenkin itse jo kuntoutunut ja takaisin työelämässä, on sairausaika vielä muistissa. Siksi "itsepähän olette soppanne keittäneet" tuntuu todella loukkaavalta.

   Luuserointia on mielestäni ennemmin se, ettei vaivauduta edes hakemaan sitä työ- tai opiskelupaikkaa. Töissä ei lusmuja enää nykyisin ole, suojatyöpaikkojen aika on ohi.

 • Paula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toki sairaana mielellään keskittyisi petin pohjalla lepäämiseen ja itsensä parantamiseen takaisin työkuntoon, mutta yksin asuvalla ei usein ole muuta neuvoa kuin hoitaa itse välttämättömät apteekki- ja kauppareissunsa, vaikka kuinka sairas olisi. Vähän eri asia, jos bilettämään lähtisin. Toisaalta kannattaa tosiaan muistaa, että mielenterveydellisistä syistä sairaslomalla olevalle liikkeellä ja ihmisten parissa oleminen on osa sitä toipumista, ja vaikkapa jonkin jäsenensä tai selkänsä loukannut usein tarvitsee kuntouttavaa liikkumista.

 • Bofff

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viulunsoittaja voi olla työkyvytön, jos pikkusormi on kipeä, mutta ei se välttämättä estä jalkapallon pelaamista. Töitä ja sairauksia on niin monenlaisia, ettei siinä ole sanomista, jos näkee sairauslomalla olevan kaupungilla.

  • Järkeä hoi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onneksi lääkäri on kuunnellut ja selittänyt vielä joskus, että miksi se sairausloma on nyt paikallaan. Lääkäri on kysynyt työtehtävät ja minä olen kysynyt liikunnan sopivuuden. Kaikkiin olen saanut ohjeeksi ulkoilla (ei juosta tai rehkiä) oman voinnin mukaan ja levätä välillä sekä kipulääkettä tarvittaessa. Olen siis noudattanut ja korttelin ympäri kävellyt, vaikka on maha ollut tikeissä tai silmä ollut teipattuna tai nilkka nyrjähtänyt tai flunssa (kuumeeton). Ylenmääräistä rehkimistä tuo ei meinaa, mutta ihmisten pitäisi ymmärtää, että ei siinä tervehdy, jos makaat sisällä sohvalla ja sängyssä 24 h, kun olet sairauslomalla. Se paikallaanolo aiheuttaa enemmän haittaa kuin kevyt liikkuminen, monesti.

  • Zones

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä, siinähän se asia on yksinkertaisuudessaan. Mutta eihän se käy nykylinjaan, jossa kaikkia asioita käsitellään mustavalkoisina ja lietsotaan hysteriaa pienimmistäkin asioista. Suhteellisuudentaju, asioiden analyyttinen käsittely ja loogisuus eivät ole muodissa.

   Julkishallinnon hommissa omia asioita voi muuten hoidella työajallakin, ei siihen saikkua tarvita.

 • vaikea asia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitää erottaa erilaiset sairaustilat, kuten infarkti, jalan murtuminen jne. joka on erilailla hoidettavissa kuin työntekijän epämääräiset ja toistuvat oireet ja hoidetaan jatkuvilla poissaoloilla. Jos työntekijä voi huonosti työpaikalla, niin hän oireilee milloin mitäkin eikä parane lomilla. Kuinka hyvin terveyskeskus tai työterveylääkäri sitten tunnistaa mistä oikeasti on kyse. Ei heillä valitettavasti ole niin laajaa koulutusta ja osaamista. Kun puhutaan "aiheettomista poissaoloista", niin olisiko kuitenkin kyse väärän asian hoidosta, kuten kouluissa kiusattu joutuu/jää pois koulusta ja kiusaajat jäävät. Jos lääkäri ei oikein hahmota sairauden syytä, niin olisiko hän oikea henkilö antamaan "reseptin" miten "työpaikka parannetaan". Mielestäni lääkärien pitäisi keskittyä fyysisten ja psyykkisten sairauksien toteamiseen ensi sijassa ja työntekijän parantamiseen ja arvioimaan sen osalta perusteltu sairausloman tarve.

  • Elyn kana

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Viulunsoittajakommentti oli aivan osuva! Toden totta, eihän tällaiselle keskustelulle ole edes perusteita: tietenkin saa olla kaupungilla asioita hoitamassa - sairauslomalapun diagnoosihan siinä ratkaisee.

   Jos konttorirotta saa jumalattoman jännetupintulehduksen ja lääkäri määrää rasituslepoa viikon, junttaa kortisonipiikin ranteeseen jne, eikä työpaikalla ole muuta työtä kuin deskiä tarjolla, niin kotonahan olet. Ei siinä paljon haittaa jos käyt bussilla kaupungilla hoitamassa pankkiasioita tai muuta.

  • syyttömänä syntynyt

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tottakai. Elämä on elettävä sairaanakin. Erityisesti psyykkisten ongelmien takia sairauslomalla olevan näen mielummin hoitavan omia asioitaan, kuin kotona erakoituvan. Toisaalta jos kuumeen takia on töistä poissa, tuskin silloin jaksaa lätkämatsiin tai oopperaan mennä. Kaupassa täytyy kuitenkin jokaisen käydä sairaanakin, jos ei kukaan ole auttamassa.

   Tässä keskustelussa haisee vähän kyttäys ja kateusmeininki. Meidän pitäisi ruveta tässä maassa alkaa tosi nopeasti tukemaan ja auttamaan toinen toisiamme!

  • ljbk

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minä ainakin toivoisin - ei kun vaadin - että minua hoidetaan ihmisenä, ei työntekijänä, tuotantokoneiston osana tai lisäarvon (poliitikoiden tuhlattavaksi) luojana.

 • Sairaana ilman lääk.todistusta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse olen työssäni tekemisissä henkilöstöhallinnon asioiden kanssa ja olen joutunut näkemään, että kyllä sairauslomia käytetään myös väärin, vaikka ei se yleistä olekaan. Monilla työpaikoilla on mahdollisuus 1-3 päivän palkalliseen poissaoloon sairauden vuoksi pelkästään ilmoittamalla esimiehelle, siis käymättä lääkärillä ja hankkimatta lääkärintodistusta. Tällaiset ilmoitukset eivät useinkaan tule henkilökohtaisesti puhelimitse, vaan lyhyellä tekstiviestillä esimiehelle sairauden laatua tarkemmin ilmoittamatta. Lisäksi on niitä, jotka jäävät "saikulle" esimiehen antamaa työsuoritukseen liittyvää ojennusta seuraavana päivänä. Mielipahahan ei ole työkyvyttömyyttä.

  • Työmoraali

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jokaisella isommalla työpaikalla on varmaan joku, joka käyttää tätä mahdollisuutta olla pois ilman lääkärintodistusta. On niitä ollut minunkin työtovereissa, kolme päivää sopivin välein epämääräisin selityksin. Työnantaja ei puutu, koska ei halua aiheuttaa hämminkiä. Nykyään ei tarvitse mainita edes sairautta jäädessään pois, asiasta ei saa puhua, ettei ihmisten henkilökohtaisiin tietosuojan piirissä oleviin asioihin puututtaisi. Hiljaisuudessa vain tehdään poissaolijankin työt.

  • hr firma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Meillä myydään vain henkilöstöä ja voit kuvitella, mitä firmalle maksaa, kun ne ei ole asiakkailla tienaamaassa rahaa pottiin (ainoa firman tulo nämä ihmisvuokrat).

   Silti ei täällä pinna kiristä yhtään.

   Silti saa lakisääteisesti olla 5 päivää sairaana yhdellä puhelinsoitolla. Ei ole ollut ongelmia. Työntekijät on hyvin valittu ja me tunnemme heidät. Työn jäljen tunnemme ja sen näkee teknisellä alalla selvästi. Kaikki on niin tunnollisia ja tarkkoja. Jos joku joskus jostain syystä on puoliväsyneenä sairaana, niin olkoot. Me kaikki maksamme sitä ja me kaikki luotamme toisiimme.

   TYömotivaatiota olemme lisänneet bonusjärjestelmällä. Tällöin jokainen työntekijä tarkkaile omat tuntinsa ja valvoo itseään. Muuten ei tule ylimääräisiä lahjoja. Ne jotka tekee vapaaehtoistöitä firmalle, siis järjestää ja on iloisia, ne saa helpommin johtoportaan virkoja, kun niitä vapautuu.

  • Nora

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On myös huomattu, että lyhyiden poissaolojen määrä vähenee, kun 1-3 päivää voi olla poissa omalla ilmoituksella, joten en allekirjoita sitä, että 1-3 päivän oma ilmoitus lisäisi väärinkäyttöä.

   Ja väärinkäyttäjiä aina löytyy, oikein se ei tietenkään ole. Kannattaa lopettaa koko sosiaaliturva Suomessa, jotta saadaan kaikki väärinkäyttö kitkettyä pois. jotkut tahothan ovat kai tähän pyrkimässäkin...

 • Jussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä eräässä työpaikassa kovasti ihmettelin, että nainen kertoi selän olevan ihan loppu ja pitäisi hakea sairaslomaa kun on niin hankala töissä olla. Seuraavana päivänä hän kuitenkin kertoi, että ilta oli mennyt jälleen pihakiviä nostellessa ja kanniskellessa.

  • Myös Jussi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oikeaoppisesti nostanut jaloilla eikä selällä?

   Toimistossa istuminen 8h päivässä ei ole ihmiselle luonnollista ja "väärin suoritettuna" (huono istuma-asento ja/tai huonot pöydät ja tuolit) saattaa aiheuttaa selkäongelmia. Yleensä näihin määrätään parannuskeinoksi liikuntaa.

 • Reipaspoika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tottakai Alkosta saa lääkitystä hakea mikäli jaksaa!

 • Stadin flikka Kumpulasta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Riippuu sairaudesta. Flunssassa tuskin voi mennä jalkapalloa pelaamaan tai kaupungille hoitamaan asioita. Kaupassa käynti ( ruokakauppa ja apteekki) on sallittua. . Olin yli 45 vuotta virkamiehenä kaupungilla ja hoisin vastuuntuntoisesti työni. Tunsin aina piston sydämessäni, jos olin sairaana.

 • Kalakukko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen psyykkisistä syistä pitkällä sairauslomalla. Työkaverit eivät tiedä diagnoosiani, mutta saattavat arvata. Yritän hyväksyä, että kuka tahansa voi sairastua mihin tahansa vaivaan, mutta silti jotenkin häpeilen sairauttani. Siksi en haluaisi mennä esimerkiksi tiettyyn kauppaan, koska siellä on suurin todennäköisyys törmätä työkavereihin, joille joutuisin ehkä selittelemään, miksi olen poissa ja milloin tulen takaisin. Minusta työkaverit ovat turhan uteliaita! Sairauslomani syy on minun, lääkärin ja esimiehen asia. Onnekseni minun sairauslomani validiutta ei ole kyseenalaistettu.

  Lääkäri on käskenyt minun kuntoilla, touhuta ja tehdä kaikkea sellaista, mistä tulee hyvä olo ja mieli. Yritän. Työkavereiden uteluista tulee tosin vain paha mieli.

  • Wanha terkkari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Saattavat arvata"! Niinpä niin, huhut ja supattelu työpaikalla loma jälkeen voivat olla omiaan uusimaan sairausloman tarpeen, ja kierre jatkuu...

   Ikävää, että yhteiskunnassamme on edelleen kummallista ennakkoluuloa psyykkistä pahoinvointia kohtaan.

   Onko ketään, joka ei olisi joskus voinut psyykkisesti pahoin, jopa sairauslomaan asti? Sen sijaan somaattiset vaivat hyväksytään sairauden oikeita syitä kunnolla selvitämättä. Annetaan 2-3 päivää saikkua ja kehoitus palata asiaan tarvittaessa... Seuraavalla kerralla on joku toinen paikka kipeä...

   Pahin tilanne on ollut, kun lintasariepäilty haki taas kerran lomaa usein toistuvan päänsäryn takia. Oikea syy oli purentavirhe, joka vaati erikoishammaslääkärin hoitoa. Oikean syyn selvittäminen/arvailu kesti peräti viisi minuuttia. 'Lintsari' sai ensiavun samana päivänä, heräsi aamulla pitkästä aikaa ilman päänsärkyä, tuli työpaikalleen sairauslomatodistuksen kanssa, haukkui työnantajansa lyttyyn lintsarileiman takia ja vaihtoin työnantajaa.

 • ep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse olin kuukauden sairaslomalla polvileikkauksen jälkeen. Joka päivä 3 tuntia treeniä lääkärikeskuksen kuntosalilla jonne vieläpä ajelin pyörällä. Samalla salilla oil myös välilevyvaivaisia ja leikattuja urheilijoita treenaamassa. Käden murtumisen jälkeen olin myös 4 viikkoa saikulla. Joka päivä kävin ulkoilemassa ja asioilla. Työnantaja tiesi vain että olin sairas. Vaimoni raiskattiin ja pahoinpideltiin ja oil pitkään sairaslomalla. Kävi hoidoissa ja terapiassa. Hänenkään työnantajansa ei tiennyt sairauden syytä. Sairauksia on monenlaisia. Ei Kannata pahoittaa mieltänsä jos näkee sairaslomalla olevan kollegan kylillä.

 • nauggeuuusi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No ainakin lääkkeet ruokaa hakea, siis kaikki elintärkeä.

  Ehkä pieni ulkoilu lähimaastossa. Sekin vähän piristää ettei tartte olla tunkkaisessa makuuhuoneessa tuijottamassa kattoa.

  Eihän se kyllä työnantajallekaan ole reilua jos haet selkäkivusta sairaslomaa, ja samana iltana herra isopomo huomaa sut lähidiskossa tanssimassa salsaa naapuriyritysten sihteerien kanssa.

 • Kerppunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kai lääkäri erikseen anna lupaa ravinnonhakuun. Elämä jatkuu jossakin muodossa myös sairaana ollessa. Tällaisen epäilijät ovat varmaan niitä jotka hyökkäävät kadulla sättimään näyttelijää roolihahmojensa takia.

 • ei tarpeetonta saikkua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta omia asioita saa hoitaa jos se on välttämättömän pakollista, kuten esimerkiksi tarpeellisten lääkkeiden hakeminen apteekista, ruoan ostaminen kaupasta tms. Jalkapallopelit, yms viihteeksi enemmänkin luokiteltava on jo harmaalla alueella - täytyy olla tosi hyvä syy niihin. Toki urheilua voi harrastaa kuntoutusmielessä, mikäli se todennäköisesti lyhentäisi sairasloma-aikaa.

  Riippuu kovasti mikä on sairausloman aiheuttanut sairaus ja miten sen voi ajatella rajoittavan elämää - esimerkiksi metsuri ei varmasti voi kaataa puita jos on käsi paketissa, mutta voi mennä sairaslomalla (ainakin joskus) pelaamaan jalkapalloa (sikäli kun jalat ovat kunnossa, eikä lisävahinkoa tule) - flunssaisen ei taasen odottaisi olevan missään ulkosalla.

 • Wanha terkkari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työterveyshuollossa menee sormien läpi myös lintsareita. Jos työntekijöillä olisi mahdollisuus olla poissa vain työnantajalle soiton perusteella, säästyisi aikaa ja rahaa.

  Työnantaja tuntee porukkansa parhaiten käytännön työarjessa ja voi antaa parhaat neuvot jatkotoimenpiteitä varten tilanteen mukaan, joko antaa luvan poissaoloon tai ohjata eteenpäin työterveyshoitajalle tai -lääkärille.

 • Pääkaupunkiseutulainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä näistä kommenteista taas käy ilmi järjetön yleistys ja olettamus asioista. Eivät kaikki tee kuin joku kylä ajattelee. Itse olen parhaillaan parantamassa flunssaa omalla ilmoituksella, enkä jaksaisi nyt syyllistyä siitä, että joku varmaan miettii sen olevan taas krapulaansa parantelemassa. Voisin tietenkin mennä vajaakuntoisena työpaikan huonosti ilmastoituun toimistoon katselemaan metriä ja yskimään ja kröhimään muiden iloksi avokonttoriin. Sama hyöty työnantajalle, olin sitten flunssaisena töissä koska pelkään leimautumista lusmuksi tai lepäämässä kotona ja hoitaen arkiasioita, jotka joutuikin muutenkin tekemään. Särkylääkkeen voimalla voi käydä kaupassa, mutta ei sillä tautia paranneta. Eikä hakemalla lääkäriltä näön vuoksi parin päivän sairauslomaa tavallisen flunssan takia. Järki käteen!

 • Sairausloma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tarkoittaa, että ihminen on kykenemätön sillähetkellä tekemään työtä sairauden perusteella. Ja se kyllä tarkoittaa sitä, että silloin ei olla tienpäällä menossa vaan sairauslomalla levolla ja lääkityksellä hoidetaan akuuttia tilaa. Muussa tapauksessa henkilö on työkykyinen. Yleensä vakavampi sairaus ei menekään päivässä tai kahdessa ohi. Ja, jos on kunnon flunssa, niin ei sitä tarvitse mennä myöskään heti kauppaan. Apteekkiasiaa lukuunottamatta.

 • duunari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minulta murtui työmatkalla käsi, ja jäin viideksi viikoksi sairaslomalle. En kahteen viikkoon käynyt "ulkona" kuin välttämättömissä asioissa, mutta sitten alkoi mökkihöperyys iskeä ja päätin jatkaa normaalia elämää saikusta huolimatta. Kipsin poiston jälkeen olin viikon kuntoutuksessa, jotta käsi palautuu käyttökuntoiseksi, ja sitten menin töihin. Työkavereiden tai esimiesten kanssa ei ollut mitään hämminkiä, koska syy saikkuun oli selkeä.

 • Carradale

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös se ole juridisesti niin, että sairauspoissaolosta päättää työnantaja tahi tämän edustaja, esim. työnjohtaja. Lääkäri ei "määrää" sairaslomaa, vaan voi esittää lausunnossaan toipumista ilman työvelvoitetta, jonka perusteella työnantaja päättää asian. Jos kykenee liikkumaan, on varmaan perusteltua esim. apteekissa käynti.

  • Pomo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eiköhän se vielä niin ole että lääkäri määrää sairasloman ja sen keston. Itse esimiehenä ja maallikkona en suostuisi kenenkään terveydentilaa tai työkykyisyyttä määrittelemään.

 • leia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sairauslomalla voi välttämättömät asiat mielestäni hoitaa.Ennen todistuksessa oli kohta " sairauslomalla voi oleskella myös ulkosalla" .

 • luvaton poissaolo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämän keskustelu on mahdollista vain suomessa, missa työnteko on ihanne ja hyve,missä ihmistä mitataan vaan ja ainostaan työn perusteella.Kysymys osoittaa, että kaikki suomalaiset kokevat syyllisyyttä jo pelkastään olemalla sairaana.Kuinka moni meistä joutuu vielä sairaanakin selittelemään itselle ja muille ,ettei kerta kaikkiaan voi tehdä töitä.Pelkkä huonovointisuus tai tunne siitä, eivät riitä.Kuinka moni meistä on joutunut kuulemaan tarinoita, joissa työkaveri ei vielä puolikuolleenakaan olisi jäänyt töistä pois, mutta kun lääkäri määräsi.Kuinka moni meistä tarvitsee luvan sairastaa?

 • Toimintakykyä!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sairasloman aikana voi, ja saa paranella itseään oman parhaan toimintakykynsä tuntemuksen mukaan. Aikuinen ihminen on itse vastuussa, millä tavalla hän hoitaa itsensä.

 • Alati sairas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos on kuume ja räkätauti, niin ei silloin saa lähteä kotoa pois. Jos kädessä on vaikka murtuma, niin eihän se esim. kuorolaulua estä. Mielialajuttujen hoidossa kaikki toiminta on tärkeää, vaikkapa harrastukset. Siispä järki käteen. Itse olen pari kertaa kysynyt työnantajalta, siis lähimmältä esimieheltä, voinko mennä johonkin juttuun, vaikka olen saikulla. Silloinhan asia on sataselvä.

 • jos mielenterveydestä johtuva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos poissaolon syynä on esimerkiksi masennus tms. ulkona liikkuminen on jopa suositeltavaa vaikka olisikin poissa työstä. Silloin onkin vaikeaa olla tuntematta syyllisyyttä siitä ettei kykene hoitamaan työtään vaikka kykenee kävelemään ulkona. Mutta on tullut myös syyllisyyden tunne itselleni jos olen kuumeisena joutunut käymään kaupassa ja apteekissa.

 • Extyöllinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sairastuin vakavasti psyykkisesti jolloin oli todella vaikeaa poistua kodista. Sain lääkäriltä ohjeen kehittää joku rutiini ja pakottaa itseni lähtemään päivittäin ulos. Käydä tietyssä paikassa esimerkiksi kahvilla tiettyyn aikaan. Auttoi se hiljalleen mutta potkut sain töistä. Pienellä paikkakunnalla huomataan heti jos sairaslomalla käy ulkona ja se tulee äkkiä työnantajan tietoon.

 • Terve

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sairauksia on muitakin kuin nuhakuume. Vakava sairaus ei välttämättä näy päälle päin. Sairasloma ei ole sama kuin ulkonaliikkumiskielto.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietenkin asioita, omiaankin saa ja joskus pitääkin hoitaa sairauslomalla, jos vain on siihen kykenevä. Ellei saisi hoitaa, olisi kyseessä diktatuuri, missä kansalaiset eivät olisi vapaita. Sitä paitsi, ainakin työnantaja nostaisi kovan äläkän, jos työntekijä hoitaisi asioitaan työajalla luvatta!

 • Harvoin sairaslomia käyttänyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aika iso osa työntekijöistä olettaa, että ainakin 3 päivää kuukaudessa voi pitää saikkua ikäänkuin saavutettuna luontaisetuna. Paljon kv-hommia tehneenä on syntynyt myös käsitys, että Suomessa otetaan enmmän ja helpommin saikkua kuin esimerkiksi parjaamassamme eteläisemmässä Euroopassa, Saksasta nyt puhumattakaan. Juurihan tuossa jossain oli esimerkki jonkun firman saikkupäivien määrän rajusta pienenemisestä, kun esimiehet olivat ruvenneet soittelemaan potevien perään. Mutta turhaa on myös työntekijänä ruikuttaa jos ei paljon poissaoleva sitten etene urallansa tai saa henkilökohtaisia palkanlisiä ihan odottamassaan tahdissa. - Töissäkäynnin osalta varmaan selvää on se, että töihin ei pidä mennä ainakaan silloin kun on vaara tartuttaa tauti muihin, mutta kyllähän fiksumpi tyyppi pysyy silloin myös poissa ruuhkaisista ostareista ja vastaavista. Toisaalta taas taitaa lopulta olla aika harvassa ne vaivat joiden kanssa voi hillua baanalla mutta ei voisi olla töissä.

 • tolkku pitää olla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jo melko kauan sitten jouduin sattumoisin näkemään kun selkävaivojen takia sairaslomalla ollut kollega ravisti pontevasti mattoja lumihankea vasten. Arvelen että selkävaivat olivat keksitty tarina, hänen kertomuksensa mukaan hän ei olisi kyennyt todellisuudessa edes kantamaan mattoja ulos, saati ravistamaan niitä niin ponnekkaasti.

 • Jaana tre

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työurani alkuaikoina 1990-luvun alussa, sairauslomapaperissa oli rasti ruudussa kohta, saako liikkua kaupungilla. Mullahan oli kotonapysymistä vaativa sairaus, mutta asuin yksin eikä kukaan voinut käydä mulle apteekissa, kaupassa joten oli pakko rikkoa sääntöjä ja mennä lääkkeitä ja ruokaa hakemaan. Noottiahan siitä tuli.

 • AN79

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ole koskaan lintsannut. Jos sairausloman on lääkäri määrännyt, se ei minulle merkitse vuoteessa olemista kotona.

 • Viime vuonna nolla saikkua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sain kerran olkapääkivun takia työpaikkalääkäriltä 1+1 viikkoa saikkua. Menin sitten illalla paikalliseen baariin, jossa eräs työtön keveri ehdotti juoksulenkkiä seuraavalle päivälle. Siitä alkoi juoksuharrastus ja parin vuoden päästä maraton meni jo alle neljän tunnin. Paras saikku, joka minulla on ollut.

 • Hermolepo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mulle lääkäri määräsi 1, 5 viikkoa sairaslomaa ja käsi liikkumaan ja välttämään viinaa, jotka oli helppo toteuttaa. Sanoi: Juokse kuin vietävä tuolla menemään. Nämä lääkkeet oli oikeat ja palasin töihin skarppina ja tuottavana duunarina. ( tai alkoholia käytän muutenkin max. yhden kerran vuodessa, mutta kuitenkin..)

 • Nora

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Sarasvuo väittää, että Ruotsissa sairauslomat laskivat rajusti, kun otettiin karenssipäivä käyttöön. Tässä faktaa:

  Ruotsissa sairauslomat nousivat vuoteen 1989 asti. Sitten ne alkoivat laskea ENNEN sairausvakuutuksen karsimista (karenssipäivä ja 80% sairausajan palkka kahdelle viikolle). Lasku jatkui vuoteen 1997 asti. Karsimista tehtiin vuosien 1991 - 1996 aikana. Vuonna 1997, eli muutosten jälkeen sairauslomien määrä alkoi taas nousta voimakkaasti - karenssipäivän ollessa edelleen voimassa (on vieläkin). Lähde tähän on vuodelta 2003, ja nousukehitys vielä jatkui tuolloin.

  Eli: ei voida näyttää toteen, että karenssipäivillä ym. heikennyksillä saataisiin aikaan laskua, että olisi väärinkäyttöä ym. On etsittävä syitä muualta, esim. työoloista. Lähde:

  http://www.sbu.se/upload/publikationer/content0/1/sjukskrivning/sjukskrivninghelarap.pdf

 • Järjenääni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos esim. aamulla on sairasolo ja menee lääkäriin, josta saa vapautuksen töistä päiväksi, ja käykin niin, että olotila päivän aikana paranee, niin tottakai voi tehdä mitä huvittaa paitsi mennä töihin, sillä työnantaja ei voi sinne sinua ottaa saamasi lääkärintodistuksen vuoksi. Jos joudut oleileen esim. sisällä koko päivän vaikka olisit vähän sairaskin puhumattakaan siitä, että olisit tervehnyt päivän aikana, niin seuraavana päivänä töissä olet huomattavasti tehottomampi, joka on työnantajalle huono juttu.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä