Ulkomaat |

Miten Gazan sota alkoi?

Israelin ilmavoimat aloitti Gazan pommitukset hetkellä, jolloin palestiinalaisten luulon mukaan oli voimassa epävirallinen tulitauko. Näin sanoo Karen Abu Zayd, joka on palestiinalaispakolaisista huolehtivan YK-viraston Unrwan edustaja.

Sankkaa mustaa savua nousee liekehtivästä talosta Rafahin kaupungin taivaalle
Kuva: EPA/Abed Rahim Khatib


Abu Zaydin mukaan israelilaiset olisivat viime viikon perjantaiaamuna sanoneet odottavansa 48 tuntia katsoakseen rauhoittuuko tilanne Gazan suunnalla. Hän kertoo, että Gazasta ammuttiin perjantaina Israeliin vain yksi raketti, ja päättelee tästä, että Hamas olisi tosissaan yrittänyt hillitä rakettien ammuskelua.Runsasta viikkoa aikaisemmin Hamas oli irtisanonut puoli vuotta voimassa olleen aselevon, ja seuraavina päivinä Gazasta oli ammuttu Israeliin 300 rakettia ja kranaattia. Israel oli tästä hermostuneena uhannut hyökätä.Israel aloitti massiivisen ilmaiskun lauantaina kello 11.30 eli selvästi kesken Abu Zaydin väittämää 48 tunnin määräaikaa. Israelilaiset eivät ole kommentoineet väitteitä määräajan asettamisesta.

Gazassa Unrwan edustajana työskentelevä Abu Zayd kertoi lauantain tapahtumista videolehdistötilaisuudessa, joka nähtiin maanantai-iltana YK:n päämajassa New Yorkissa.Haaretz: hyökkäyspäätös jo keskiviikkona

Israelilaisen Haaretz-sanomalehden internet-sivujen mukaan Israelin hallitus oli tehnyt keskiviikkona periaatepäätöksen Gazaan hyökkäämisestä. Sen jälkeen etsittiin sopivaa hetkeä. Lopullinen päätös hyökkäyksen aloittamisesta tehtiin lehden mukaan lauantaiaamuna.Haaretzin mukaan ilmaiskut päätettiin aloittaa, kun tiedustelutiedot kertoivat Hamasin sotilaallisen siiven johtajien olevan kokoontumassa neuvotteluun. Israelin tavoite oli surmata mahdollisimman monta heistä.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä