Kotimaa |

Miten yritykset saataisiin pitämään työntekijänsä?

Hallitus on arvioinut, että työttömyys pysyy ensi vuonna alle kahdeksassa prosentissa. Tilanne näyttää nyt kuitenkin synkemmältä ja hallitus voi joutua muuttamaan ennustettaan. Miten yritykset saataisiin pitämään työntekijänsä?

Lauri Ihalainen.
Lauri Ihalainen. Kuva: Yle

Hallitus saattaa joutua laskemaan uudelleen ensi vuoden työttömyysluvut ja niihin pohjautuvat työttömyysmäärärahat.

- Me olemme joutuneet työttömyysennustetta kyllä reivaamaan. Me ajattelimme, että ensi vuoden työttömyys olisi sellainen alle kahdeksan prosenttia keskimäärin vuodessa, mutta nyt se nousee yli kahdeksaan prosenttiin, työministeri Lauri Ihalainen (sd.) totesi Yle Radio 1:n ykkösaamussa.

Vaikeuksista huolimatta Ihalainen toivoo, että yritykset vielä harkitsisivat lomautuksia irtisanomisten sijaan.

Kommentoi aihetta (56 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • menikö juna jo?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä nyt kannetaan hedelmää siitä, että viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomen kilpailukyky on työntekijävaltaisilla aloilla menetetty. Nyt niitetään sitä satoa...

  Sossu ministeri Ihalainen voisi esimerkiksi yrittäjälle selittää, että miksi yritys joutuu maksamaan työntekijän sairausloman ajalta alle 9 päivän poissaolosta täyttä palkkaa, vaikka työntekijä ei tuota mitään! Eikö se pitäisi sosialisoida, kuten valtion työntekijän vastaava poissaolo. Eli maksumiehiksi myös julkishallinnon kultapossukerholaiset.

  Näistä tämäntyyppisistä seikoista se johtuu, että kilpailukyky on mennyt. Lisämausteina on tietysti kova yhteisövero...

  • entinen ta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri näin.

   Erityisesti pientyönantajien, jotka kuitenkin työllistävät paljon ihmisiä, pitäisi saada helpotusta tuosta 9 päivän velvollisuudesta. Kela voisi maksaa sairauspoissaolot.

  • PeterGunN

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ottakaa töihin sellasia ihmisiä jotka ei sairastele tai miettikää mistä ne saigonit johtuu!

   Myös kiinaan muutto on sallittua myös työnantajille!

  • Jarkko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos katteet on alalla ajettu niin alas, että siitä ei riitä kattamaan sairastumisesta aiheutuvia kuluja kannattaa pistää lappu luukulle ja lopettaa hommat, koska polkuhinta alalla työskentely on vain haitallista pitemmänpäälle.

  • Ratkaisu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vieressä on Venäjä, maailman rikkain valtio, sinne vaan markkinoimaan osaamistaan, niin kyllä tekemistä löytyy. Tietysti venäjän kieli pitää ainakin osan firman henkilöstöstä hallita. Pakkoruotsi pois, niin Venäjän opetukselle tulee tilaa.

  • Kunnon korvaus tehdystä työstä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hei miettikääpä vähän millä tulotasolla työntekijät pystyvät ylipäätään suomessa elämään?? Nykyinen palkkataso on ihan naurettavan alhainen ottaen huomioon, että työntekijä myy omaa elämäänsä/ parhainta elinaikaansa työnantajalle! esim.10-20e/tunti on sikahalpahinta ainoasta elämästään, kun miettii mitä sillä rahalla/ työajalla saa tai ei saa? Siksi minimipalkat tulisi vähintään tuplata!! - Yhteiskunnassa tulee kaikkien pärjätä ja onnistua, mutta ei kuitenkaan työntekijöiden selkänahalla. Verotusjärjestelmän musta-aukko syö nyt kaiken tuloksen, ja vastineeksi ei saa enää mitään. - Pitäisikö silloin järjestelmää ja tulonjakorakenteita muuttaa ennemmin, kuin "syytellä työntekijöitä tai yrittäjiä”? - Elämisen laadukas perustulotaso on turvattava nyky-yhteiskunnassa kaikille, kuten eliitillä se on ollut jo kauan (ja kenenkähän selkänahalla?)! Ei tasokas eläminen yksin eliitin etuoikeus ole, vaikka he yhteisiä vero- ja luonnonvarojamme käyttävät lupaa kysymättä.

  • Vähentäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yrittäjät puhuvat usein yrittäjäriskistään ja perustelevat sillä oikeuttaan nostaa suuria tuottoja tai laskea työntekijöiden palkkoja ja etuja.

   Toisaalta ihan samalla tavalla työntekijät ottavat riskejä joka päivä mennessään töihin tai pukiessaan haalarit päälle. Työntekijöillä on ihan todelliset riskit sairastua, loukkaantua tai kuolla työpaikallaan ja työtehtäviä tehdessään tai työmatkallaan.

   Yrittäjä menettää ehkä omaisuutensa konkurssissaan pahimman toteutuessa. Minä olen melkein menettänyt henkeni työtehtävissäni. Mitään kiitosta en yhteiskunnalta tai yrittäjiltä, jotka vuosia ovat ottaneet hyvä voittoja työstäni ole saanut henkeni ja terveyteni riskeeraamisesta töissä sen takia olenkin pikkuhiljaa vähentänyt työntekoa ja veron maksamista niin pieneksi kuin vain voin. Suomessa turvallisista konttorihommista ja vaarallisemmista töistä maksetaan suurinpiirtein samaa palkkaa niin ei kannata tehdä kuin mahdollisimman vähän jos ei saa muita töitä kun niitä vaarallisempia.

 • Future Matters

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No ehkäpä vaikka hankkimalla yrityksille investointeja maailmalta?

  Olisikohan se niin yksinkertaista?

  Että jos hankitaan töitä, niin on töitä?

  .....................................................

 • syksy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niinpä niin. Mietteliääksi vetää työministerinkin. Sitä on vaikea työntekijänkin oikeuksia puolustaa jos ei ole tyäpaikkoja missä sitä työtä tehdään. Työttömyydenhän piti laskea (ennen vaaleja demarit lupasivat) miten tässä nyt näin käytiin.

 • Hyvä kysymys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  suomalaisista yrityksistä on tullut ahneita ja halpatyövoima kutsuu kuten Sulo Vileniä aikoinaan ... Selkeä muutos on kotimaisten palvelujen ja tuotteiden omavaraisuus omille kansalaisille ( lopetamme tavaroiden rahtaamisen vain välttämättömään ), omalle työvoimalle töitä ensisijaisesti sekä innovaatioiden vienti muihin maihin vain eettisin perustein ... luonnonmukainen energiatuotanto monine vaihtoehtoineen sekä myyntioikeus muille ... jne

  • Ihan kelpo vastaus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yhdyn edelliseen. Lisäksi aivoriiheja miettimään aloja ja innovaatioita, joissa Suomi on kestävästi kilpailukykyinen. Mistä teknologiasta maailmassa tulee lähi ja pidemmällä aikavälillä pula? Yksi esimerkki: Rikkaat maat tulevat lähitulevaisuudessa syömään ja kuluttamaan köyhien maiden ruumiiden yli. Siinäkin tapauksessa, että työmme varastetaan näihin halpatyömaihin, jossa ilkeät ihmiset tekevät meidän työt nälkäpalkalla ja ilman lomia (1 viikko vuosi). Köyhien maiden työolojen paraneminen auttaisi meitäkin. Luonnonkatastrofit kuten kuivuus tekevät tilanteesta vielä karseamman. Kyseessä tulee olemaan niinsanottu vaiettu kansanmurha. Pitäisi keksiä kestävää ruuantuotantoa, jota voidaan tuottaa paikallisesti, missä aavikossa tahansa. Vettä pitää pystyä tislaamaan ja höyryttämään merivedestä aurinkoenergialla. Samalla tavalla kuin Suomi voi parantaa omavaraisuutta ja lähiruokaa, voimme näitä tuotanto ja hallintamalleja viedä ulkomaille kriisialueille

 • maahanmuuttoa voimistettava

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt tarvitaan kiireesti työvoimaa ulkomailta. Työvoimapula uhkaa jälleen kuten on käynyt 70-luvulta asti.

 • Moneyzombie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vastaus kysymykseen on helppo: pudotetaan palkat minimiin, leikataan yritysten verot nollaan, verotuksesta tasavero jotta avainhenkilöitä ei rasitettaisi verotuksella, koulutus muutetaan maksulliseksi, terveydenhoito yksityistetään ja yhteiskunta muutetaan tiukan markkinaehtoiseksi. Jos tällaisessa yhteiskunnassa ei pärjää, se on vain oma vika: työttömät voisivat maksaa omalla työllään korvauksensa, sairaat ja vammaiset voitaisiin hoitaa yksityisissä teholaitoksissa. Näitä ihmisiä varten voitaisiin rakentaa kokoamisleirejä, joissa heidät pidettäisiin mahdollisimman pienillä panoksilla hengissä. Samoin demokratian voisi romuttaa, koska se haittaa yritysten ja avainhenkilöiden toimintaa. Kun toimisimme näin, saisimme varmasti Suomi-neidosta talouden turbo-Nokian ja trimmaisimme apaattisesta neidosta talouden täyssuorittajan!

  • Ei se kaukanan ole yllä olevas

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Johan sitä nyt tehdään täällä lintukodossa. Näkeehän sen jo tyhmenpikin miten vanhuksia hoidetaan,vaipat päälle ja lääkkeillä nukkummaan, ettei häiritse nuorten yhteiskuntaa!

 • Seppo Jyrkinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yritykset pitävät työvoimansa ilman eri toimenpiteitä, jos yritystoiminta on kannattavaa. Yritysten pako pois Suomesta johtuu osin työvoimakustannuksista, mutta se ei ole koko totuus. Myös Saksassa on korkeat työvoimakustannukset, mutta ei yritysten "joukkopakoa".

  Yksi syy on matala tavoitetaso. Saksalainen yritys rakentaa omat toimintansa ajatukselle, että kotimarkkina-alueena on 500 miljoonan ihmisen Eurooppa. Suomalaiselle kotimarkkina-alue on 5 miljoonan Suomi. Yksikkökustannukset ovat sen mukaiset.

  • Kynänpyörittäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Seppo kirjoittaa asiaa !

   Todellakin matala tavoitetaso, se on varmaan se yksi syy tähän "nappikauppaan" - pitäisi hakea niitä asiakkaita tuolta potentiaaliselta markkina-alueelta ja laatu kohdalleen palvelussa ja tuotteissa, mutta tämähän vaatii tietysti pieniä ponnistuksia. Eikähän se niin helpoo ole.

   Mutta nopeasti saadaan hyvä tuotto osakkaille, kun tehdään hyvä tulos ja nopeasti potkaistaan porukka pihalle - etteivät kerkeä syömään bonuksia !

   Pienellä sijoituksella / röyhkeydellä isot voitot !!

 • mallia julkiselta sektorilta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yritykset ottakoon velkaa ja elättäkööt joutilaat kotiin...ai niin, tämähän onkin jo maan tapa.

 • työtönnä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin veronmaksajat vaan vähenee, ollaan kohta samassa veneessä Kreikan ym muiden maiden kanssa.

  • hmmm

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eipä ne veronmaksajat minnekkään katoa, myös työttömyysturvasta maksetaan verot. Tulon määrään suhteutettuna työtön maksaa enemmän veroa kuin pörssilistattu yritys.

  • Työtä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja kukas ne työttömyysturvat maksaa? Onko sinusta kiva olla työttömänä?

 • Napanuora

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun on taantuma, nykyiset yritysjohtajat panikoivat, että kaikki kaatuu päälle ja heti tai viimeistään huomenna. Ei osata enää katsoa tulevaisuuteen, että taantumakin loppuu joskus ja nousukausi alkaa, jolloin voisi takoa, kun rauta on kuumaa, paitsi että tekijät ja ammattilaiset on ajettu pihalle, ei ole tekijöitä enää. Se jos jokin, on todella lyhytynäköistä eli ahneuden värittämää toimintaa. Aina pitäisi vain viivan alle jäädä enemmän kuin edellisellä kerralla. Periaate, joka on sula mahdottomuus.

  Heikoimmilla hetkillä yrityksien pitäisikin kouluttaa työntekijöitään, ehkä lomauttaakin jossain tapauksissa, mutta irtisanominen on yritykselle aina omaan jalkaan ampumista.

  Vastaus kysymykseen on; saada yritysjohtajat pois sieltä paniikkinappulan luota ajattelemaan omilla aivoillaan, eikä seuraamaan muiden (= ahneempien) esimerkkiä.

  • Asiaa !!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Napanuora" iski naulan kantaan - juuri tästä on kysymys !!

  • Niinpä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Just noin, meillä on valtavat määrät taitavia työtekijöitä siirretty kylmästi reserviin! Kunhan taas on paremmat ajat, on vaikea löytää oikeaa osaamista, sitä joka nyt irtisanotaan ja joka oli jo ehtinyt kouluttautua yrityksen tehtäviin parhaalla mahdollisella tavalla! Hölmöläisen täkinjatkamishommaa tämä nykyinen soutaminen ja huopaaminen!

  • aivan törkeää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hox.Vieläkö täällä on yrityksiäkin?? Kiireellä kyörättiin vaateteollisuuskin Kiinaan ja muualle lapsityötä teettäville maille.Meni suominaisten laatutyöt ja tilalle tuodaan aivan laaduttomia lumppuja.Mitenpä pysyisimme yrityksissä joilla ei ole tarkoituskaan pysyä pystyssä kuin sen hetken kun starttirahat-tuet saavat.

 • Työvoimapula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni vielä viimepäivinäkin on toitotettu että Suomeen on iskemässä työvoimapula ja että maahan pitäisi tuoda ulkomaista työvoimaa mm hoitoalalle.

  Ehdotan että yrittäjälle tai yritykselle maksetaan veroton 1000e korvaus jokaisesta irtisanotusta duunarista joka on vapautettu paikkaamaan yhteiskunnan työvoimapulaa.

 • Tietäväinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Palaamalla omaan valuuttaan. Antamalla valuutan arvon laskea suhteessa euroon sopivasti, näin vienti alkaa vetää ja Suomessa talouden pyörät pyöriä. Ehkäpä jotain yrityisiä palaisi ulkomailta takaisin Suomeen ja joitain ulkomaisia yrityksiäkin tulisi tänne työllistämään.

  Eurossä tämä ei onnistu, kilpailemme Saksan kanssa viennillä, jossa palkat ja siihen verrattavat kustannukset on jäädytetty 10 vuoden takaiselle tasolle, joten tuottavuus on aivan toisella tasolla Suomeen verrattuna.

 • hmmmmm...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voittoa tuottavat yritykset eivät paljon välitä työntekijöistään. Potkut tulee kaikesta huolimatta. Tyyli on tulos ja ulos.

 • ei näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannattaisiko yritysten panostaa laatuun, sillä esimerkiksi monet konepajat päästävät liikkeelle aivan kammottavan heikkolaatuisia tuotteita. Ei tajuta, ettei kiireessä, vanhoilla koneilla ja 6 viikossa koulutetulla työntekijällä ei saa laatua aikaiseksi. Ja vaikka työntekijä osaisi, niin vanhat koneet eivät pysty. Ja kun näitä heikkolaatuisia tuotteita pääsee maailmalle, asiakkaat siirtyvät nopeasti tilaamaan muualta. Sitten ei mene hyvin, esimerkkejä löytyy melkein kaikista keskisuurista ja isoista konepajoista. Ei ymmärretä sitä, että jos tuotannosta vähennetetään liikaa ihmisiä, ammattitaitoinen väki palaa loppuun ja lähtee mieluummin omatoimisesti kortistoon kuin jää raatamaan 12 euron tuntipalkalla, ja firmaan jää vain se väki, joka on jumissa asuntolainan kanssa.

  • Börnaut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juurikin näin !!

   Ei ole halua investoida, yritetään mahdottomia läpivientiaikoja vanhoilla vehkeillä ja kamppeilla ja se alkaa pikusen tympiä kaikkia, kun tavoiteisiin ei sitten millään päästä. Joo no, kun ei tule tarpeeksi tuottoa firmalle, niin tarviiko edes sanoakkaan missä vika - no vika on tietysti duunarissa! Vaikka paiskii hommia hikihatussa 12e tuntipalkalla, kun porukkaakin on vähennetty niin kiirettä pitää. Joo ja asuntovelkaset on sitten ns. "puun ja kuoren välissä" ja mieltä se vielä kovasti lämmittää, kun saa lopputililapun kätöseen... :( Mihin tässä voi enää luottaa - vaikka tekee parhaansa niin mikään ei enää riitä...

 • minä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtio voisin yksinkertaisesti asettaa uusi laki jotta kieletetään työpaikan vähennykset niin käun kunnes yhtiö tekee voitto. Nain esim Metson tapaukset ei voi ola enää. Hyvin helppo se vaan on. Toinen asia on se että valtion yritykset pitäs ollä ei voitto tavoiteet, parempaa se että tyälaiset on töissä ja maksa verot kun se että jonkun VR tekee voitto.

  Toki, valtio voisin myös tuki pieni yritykset paljon enemmän kokoska pieni yritykset touda työpaikat ja iso yrityksen vaan pista porukka pihalla.

  Valtio vois myös asetta jonkun rangasitus niin että yritykset johtu maksa sakot jos heitta porukka pois.

 • haloo!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juna tais tosiaan mennä jo...? Onko meillä montakaan täysin suomalaista työllisyyden kannalta tärkeää yritystä enää jäljellä? Pystytäänkö tai halutaanko jäljellä olevien yritysten myyntiä estää suuriin kansainvälisiin konserneihin, joiden sijoittajaosakkailla ei ole mitään yhteyttä eikä vastuuta omistamiensa yksittäisten maiden kuten Suomen toimipisteiden pärjäämisestä. Yritysten on tuotettava voittoa osakkeenomistajilleen ja sitä tuotetaan lakkauttamalla yksikköjä ja irtisanomalla työntekijät ja/tai siirtämällä ne halpatyövoimamaihin. Yritysten pääkonttorit sijoitetaan kulloinkin sinne missä veroa tarvitsee maksaa vähiten tai ei ollenkaan. Toimipisteiden lakkauttamiset Suomesta perustellaan julkisuudessa kannattamattomuudella kansainvälisessä kilpailussa. Tällä saadaan aikaan painetta alentaa palkkakustannuksia ja lisätä julkista tukea näille globalisaatioyrityksille. Todellisuudessa ja käytännössähän tässä tapahtuu tulonsiirtoa kansainvälisille suursijoittajille.

 • Ilmoita asiattomasta kommentista

  yrityksille tehtävä työntekijän erottaminen mahdollisimman kalliiksi kuten saksassa.nuorille järjestettävä töitä.työelämässä on paljon ihmisiä jotka ovat valmiit jäämään pois työelämästä leikattujen kilometrikorvausten, korkean verotuksen ,muiden leikkausten takia.palkasta käteen jäävä tulo käy hävyttömän pieneksi.

 • yes we can

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alentamalla ruoan ja asumisen hintoja, palkkojen korotustarve vähenee. Estämällä uuden kuppauskanavan muodostaminen: vanhuksia hoitavien ylikansallisten firmojen harrastama kuppaaminen, tämä uhkaa nostaa palkkoja tulevaisuudessa.

  Edistettävä kiinalaisen halpatuotannon halpuuden siirtymistä suomalaiseen hintatasoon: vain kotielektroniikan hinnat ovat laskeneet, muilla aloilla rikkaat saavat isoja voittoja kiinalaisten ansiosta, joten verotettava rikkaita ja verovaroilla ylläpidettävä suomalaista julkista infraa: terveyskeskuksia, teitä, siltoja jne.

  Eduskuntaan ja kunnanvaltuustoihin päteviä ihmisiä, eikä mitään yritysjohtamisoppien väärinkäyttäjiä.

  Päätösvoima omista asioista pidettävä Suomessa, eikä annetta Brysseliin tai kv. pääomalle.

  Työtä ei voi olla ilman kysyntää: verotetaan rikkaita joilla on rahaa jota eivät kuluta ja jaetaan rahat köyhille, jotka kuluttavat rahat. Köyhät nostavat kysyntää ja kysyntä aiheuttaa työvoiman tarvetta.

 • oikeudenmukainen ajattelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yritykset työllistävät ihmisiä, jos se on kannattavaa. Jos talousjärjestelmän lähtökohtana on kapitalismi ja yritysten välinen kilpailu, on elettävä sen ehdoilla eikä sekoittaa sosialismia sekaan. Sosialismia voi harjoittaa julkisissa palveluissa tarpeeksi, mielestäni enemmän kuin nyt.

  Eli tarkemmin analysoituna työnantajien ja työntekijöiden taistelun tasapaino in järkkynyt eliittityöläisten eduksi, eikä yritystoiminta ole nykyisellä kustannustasolla kannattavaa. Jos meillä olisi oma markka, se pitäisi devalvoida, mutta kun ei ole, niin Suomen pitäisi suorittaa sisäinen devalvaatio. Se tarkoittaa, että työntekijöiden palkkoja alennetaan 3-7 % ja palkat jäädytetään.

  Jos ay-liike ei periaatteellisista syistä siihen suostu, se voidaan toteuttaa verotuksella: Helpotetaan työnantajien verotaakkaa ja kompensoidaan verotulojen väheneminen lisäämällä työntekijöiden verotusta. Oikeudenmukaisuuden nimissä verotusta tulisi kiristää kovimmin suurituloisille.

  • pienyrittäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kokeilkaahan joskus pyörittää yritystä ja työntekijöitä. Viime kesä meni tehdessä töitä vielä enemmän kuin normaalisti suodaan, kiitos työntekijöiden jotka olivat jatkuvasti "sairaslomalla". Maksa siinä sitten palkka kotiin ja tee heidän työt päälle.

   Työllistäminen on koko yhteiskunnan etu, mutta usein pienyrityksissä myös taakka aika-ajoin.

  • yes we can

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Jos talousjärjestelmän lähtökohtana on kapitalismi ja yritysten välinen kilpailu, " Näin ei ole. Kauppakorkeakoulussa opetetaan miten markkinoiden mekanismeja häiritään oman yrityksen hyödyksi. Kkk:ssa opetetaan miten oma firma nostetaan monopoliasemaan ("markkinajohtaja"). Kkk:ssa opetetaan häiriköimään markkinoita. Kkk on kuin jalkapallovalmentajien koulutuskeskus, jossa opetetaan että erotuomari ja jalkapalloliitto ja toinen joukkue ovat vaan häiritsemässä valmentajan omaa joukkuetta ja kaikki keinot ovat sallittuja valmentajan joukkueen ja vihollisten välisessä sodassa.

  • oikeudenmukainen ajattelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri siksi yhteiskunnan ja lainsäätäjien on oltava hereillä ja estettävä markkinahäiriöt. Ei se niin vaikeata ole, on vain osattava ennakoida eikä vain reagoida menneeseen. Jostain syystä monen päättäjän mielestä elämä on helpompaa, kun kaikki käyvät osuuskaupassa, käyttävät windowsia ja lentävät kansallisella yhtiöllä j.n.e., eipähän tarvitse rasittaa aivoja valinnalla.

   Muuten vertauksesi oli mitä mainioin.

 • Tuure J

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Elämme tietääkseni kapitalisessa markkinataloudessa, missä yrityksiä ei voida pakottaa pitämään työntekijöitä, jos töitä ei ole tai tuotteista saadaan liian alhainen hinta. Metso-konserni vähentää sieltä, missä markkinat ja kysyntä supistuvat, eli paperikonepuolelta. Sen tulee tehdä se ennenkuin tappiot kasvavat liian suuriksi. On aivan turha luulla, että muiden tuotedivisioonien voitoilla paikataan toisen divisioonan tappioita.

  Hautala ja muut sosiaalitantat ovat ajausmaailmassaan aivan hakoteillä. Jos joku homma ei kannata, sitä ei voi keinotekoisesti ylläpitää. Hautala voisi keskittyä johtajien etuuksien valvontaan ja jättää isommat asiat isommille ihmisille.

  • mietiskelevä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onkohan kukaan koskaan tehnyt ihan oikeata tutkimusta siitä, miten paljon työntekijöiden osuus on oikeasti tuloksesta. Onko se tosiaan kaikki vain kalliiden johtohenkilöiden ansioita. Oikeesti? Olen pohtinut, että jos vaikkapa yritykset lakkaisivat kokonaan työllistämästä näitä työntekijöitä, niin olisikohan sitten niitä bonuksia ja osinkoja. Tai voitaisiinko yrityksille antaa täysi verovapaus jotta sitä jaettavaa syntyisi. Nythän työpaikoilta on saneerattu jo kaikki ne, jotka painoivat niska limassa uskaltamatta koskaan sairastaa ettei vain työpaikka mene. Ja sitten on yritetty paikata nuoremmilla, joilla ei sitten enää olekaan samanlaista työmoraalia eivätkä alistu ihan kaikkeen kyykytykseen. Koittakaahan keksiä ratkaisua tässä kapitalistisessa markkinataloudessa.

 • Ammattitaioako

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä tämä soutaminen kertoo ammattitaidon puutteesta.

 • Yrittäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa pitäisi yrityksen olla poikkeuksetta suuri ennen kuin pärjää ja pystyy kiertämään kovaa verotusta, pienyritys maksaa kaikkein kovimmat verot, kun ei ole varaa palkata juristia kokopäiväisesti tutkimaan verotuksen porsaanreikiä.

  Virossa on annettu mahdollisuus yrityksille kasvaa yksinkertaisella ratkaisulla, voitollista tulosta ei heti veroteta, kun tulos jää yritykseen eikä sitä nosteta pois.

  Tämä antaa yritykselle mahdollisuuden kasvaa ja investoida ja verotuskin on siellä huomattavasti pienempi. Ellei samaa oteta suomessakin pian käytäntöön,

  edessä on surkea tulevaisuus ja monet yritykset vaihtavat maisemaa

 • Jukka T

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täysin käsittämätön koko episodi, oli johdolta käsittämättömän typerää olla tunnistamatta lisäosinkopäätöksestä nousevaa hälyä, mutta osingon peruminen ei tee asiasta yhtään parempaa, päinvastoin. Osinkoa on päätetty jakaa, koska sille rahalle ei ole yhtiössä parempaa käyttöä. Mitä hyötyä on nyt makuuttaa rahoja Metson tileillä siihen asti, että ensi keväänä raha voidaan maksaa ulos normaalina osinkona tai lisäosinkona?

 • NI!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Metso ei nyt ihan osaa: he ovat ilmaisseet, että yhtiöllä on 75 miljoonaa rahaa investoitavaksi ja kasa vanhoja, hyviä työntekijöitä töitä tekemään. Ei muuta kuin firmaa pystyyn niillä - muuta moraalisesti oikeaa vaihtoehtoa yhtiöllä ei ole.

  • Oikein

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Metso tekee oikein kun vähentää työntekijä määrää, näin pystytään helpommin pitämään työsuhteessa firmaan jäävät.

 • Masa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ainoa keino saada yritykset pitämään työntekijänsä on, että valtio maksaa työntekijöiden palkat siltä ajalta kun heillä ei ole työtä. Jos firman tilauskirjat ovat tyhjät, niin firmallahan ei ole mahdollisuuksia maksaa palkkoja.

 • Right to good work

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt kaivataan sitä suomalaista laatua, niin tuotteisiin kuin tuottajiin.

  Laatukäsikirjat hyötykäyttöön.

  Ulkomailta tuotu kertakäyttökama (mm. kodinkoneet) eivät kestä kuin muutaman vuoden. Huolto on kallimpaa kuin uuden kiinalaiskoneen hankinta, joka kestää juuri takuuajan yli. Huono laatu synnyttää valtavia jäteongelmia.

  Työ takaisin Suomeen!

 • Izmo67

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Molempien työmarkkinaosapuolien pitäisi keskittyä oikeasti miten nostaa työllisyysastetta tai oikeastaan kaikkien (myös hallituksen) pitäisi keskittyä siihen. Nyt kun teollisuusyritykset menevät ulkomaille siis sulkevat Suomen yksiköitä jne. johtaa tilanne siihen, että ollaan kuin USA missä työtä on mutta pienipalkkaisilla aloilla (palvelut) suurimmalle osalle. Itse olen kyllästynyt siihen ettei työnantaja ei sitoudu pitämään työntekijöitä töissä ja taasen vastaavasti AY-liikkeen vain vahtiessa miten saadaan työssäoleville lisää rahaa jne. muita etuja. Itse olisin vaikka valmis ottamaan pienemmän palkan jos vastaavasti työnantaja sitoutuu kehittämään ja pitämään työntekijän töissä.

  Teollisuutta pitäisi tukea sen mukaan paljonko työpaikkoja luodaan Suomeen ja palkita niitä jotka kehittävät yritystään vaikkakin sitten pienemmällä voitolla. Tehdään töitä molemmilla puolilla pöytää niin työntekijöinä kuin johdossa.

 • PersSS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten yritykset saataisiin pitämään työntekijänsä?

  Ihan oikeesti ? Firmoilla on jo nyt liikaa duunareita ! Suomi on Kreikan tiella ...

 • vierestä seurannut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Metso perui lisäosingot: Eipä olisi perunut jos ei olisi tullut

  suurta Haloota!

  Lisäsoingot maksetaan hiljakseen vähän tuonnempana.

 • Saneerattu työtön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Halvalla ei hyvää saa, työnantajien kannattaisi miettiä

  haluaako yritys jatkaa yritystoimintaansa lainkaan.

  Mikäli haluaa, kannattaisi pitää ammattitaitoiset ja työtä tekevät työntekijänsä töissä iästä riippmatta. Sellaiset jotka vain puheissaan osaavat ja tekevät voi mielestäni irtisanoa. Jos on fiksu työnantaja niin nämä kyllä pystyy erottelemaan.Sama on esimiesten/johdon kanssa,sellaiset esimiehet voi poistaa jotka eivät ota vastuuta työyhteisöstään (antaa työntekijöilleen vapauden hoitaa homma miten parhaaksi näkee eli sama kuin koittakaa pärjätä) eikä käy työpisteessä kuin silloin kun jotain menee pieleen.

 • Suomi jäi 1990-luv säästtötal.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Säästäminen jäi päälle ja yritykset/kunnat,

  noin 20 vuoden ajan,

  ovat kitsaasti vakituista palkanneet.

  Aktiivitoimet 6 kk:n tyllistämisjaksoista

  suurinta osaa eivät auttaneet.

  Hyödynnetään vain ilmainen työvoima

  ja seuraava kiertoon.

  LYHYTNÄKÖISTÄ TYÖLLISTÄMISPOLITIIKKAA.

 • uudistus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Puolitetaan työntekijöiden palkat jolloin manujen ei kannata tulla Suomeen töihin.

  Yritysvero lasketaan 10% ja jos yritys investoi Suomeen vero olisi 0% investointiin käytetyn summan osalta.

  Yritysjohdon palkka saa olla max. 10.000 kk ja voittovarat ts. osingosta puolet jaetaan henkilöstön kesken.

 • Myynnistä kilpailuvaltti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maksava asiakas on ainoa takuumies työntekijän työpaikalle. Ja myyntitoiminta ( myyntimies ) taas sielle, että näitä asiakkaita on tarpeeksi. Myynti on kuitenkin useissa firmoissa se heikoiten hoidettu lenkki ja siksi työntekijöitten vähentäminen johtuu aina myyntiongelmasta. Vastaus on; parantamalla myyntityötä ( laatua ja määrää ) ...siihen ei kuitenkaan moni taivu, eikä saa mistään rahoitusta muuhun kuin siihen tuotekehittelyyn.

 • veke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niinetään vuosikymmenten satoa johon osaltaan ihalainen syypää. Työntekijöillä kohtuuttomat palkat koulutukseen nähden. Lakkoa lakon perään. Sairaslomalle loman jatkoksi ja muu venkulointi. Kohtuullinen palkka tietysti. otetaan mallia sakasata.

 • Matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Konepajayhtiö Metso perui lisäosinkojen jaon, näin kirkui uutinen. Ja Vihreiden Ympäristöministeri Ville Niinistö kehui Metson toimintaa ja kehoitti muitakin yhtiöitä samaan. Mielestäni tämä osinkojen "jäädyttäminen" tarkoittaa vain julkisuutta, että näin on tehty. Osingot jaetaan siitä huolimatta ilman julkista uutisointia "tiskin alta". Ja Hautalallakin oli jotain sanottavaa, mutta jätän sen omaan arvoonsa, sillä mielestäni hänen puheissaan on liikaa "löysää".

 • perusteita

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työntekijän tuottamalle tuotteelle, palvelulle on kysyntää.

  Työntekijät tuottaa tuotteen, palvelun halvemmalla kuin kilpailija, ulkomainen työntekijät jne..

  Maapallon 200 miljoonasta työttömästä ei ole taitojensa puolesta kilpailijaksi.

  Yritys pärjää tasa-arvoisessa kilpailussa, kun kaikki kilpailijat ovat veroparatiiseissa.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä