Terveys |

Molempikätisyys altistaa ADHD:lle ja keskittymisongelmille

Suomalaisilla lapsilla tehdyn tutkimuksen perusteella molempikätisyys altistaa ADHD:lle ja muille keskittymiseen vaikuttaville oireille. Kätisyys vaikuttaa myös koulumenestykseen.

Käsi kirjoittaa paperille, vieressä sama kuva peilikuvana.
Kuva: Meri Herttua / Yle

Pitkäaikaistutkimuksessa seurattiin 7 871:tä vuonna 1986 syntynyttä lasta Pohjois-Suomessa. Viiden vuoden iässä heistä 87 oli molempikätisiä, 632 vasenkätisiä ja loput oikeakätisiä.

Kahdeksanvuotiaina molempikätiset lapset osoittivat kaksi kertaa enemmän keskittymisvaikeuksia ja hyperaktiivisuutta kuin oikeakätiset. Lasten opettajien mukaan molempikätiset lapset myös pärjäsivät koulussa heikommin, ja vanhempien mukaan heillä oli kielenkehitysongelmia.

Oireet jatkuivat nuoruusikään asti. Tutkimuksen mukaan molempikätisillä 16-vuotiailla oli kolme kertaa enemmän hyperaktiivisuutta ja keskittymisongelmia kuin oikeakätisillä. Nuoret myös itse kertoivat ongelmista äidinkielen ja matematiikan opinnoissa. Vastaavaa oireilua ei todettu vasenkätisillä.

Tutkijoiden mukaan oireet johtuvat aivolohkojen motoriikkaa säätelevistä toiminnoista. Suomesta tutkimukseen osallistui Oulun yliopisto. Tutkimuksen tulos julkaistiin tällä viikolla Pediatrics-lehdessä.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Kotimaa

Ilmailuliikenteen katsastaja: "Kone niin hyvin tehty kuin sen voi tehdä"

OH-XDZ -tunnuksinen keltainen lentokone laskeutumassa.

Tapahtumat hetki hetkeltä

12.34

Kolmannelle henkilölle tehdään lisäkuvauksia alaraajaan nilkan ja jalkaterän alueille murtuman selvittämiseksi. Hänkin päässee vielä tänään kotiin.

12.34

Kaksi eilisestä Jämijärven lento-onnettomuudesta selvinnyttä henkilöä kotiutuvat Tampereen yliopistollisesta sairaalasta tänään päivällä, tiedottaa TAYS.

12.22

Jämijärven lento-onnettomuuden uhreja ja onnettomuudessa loukkaantuneita sekä heidän omaisiaan muistetaan rukoushetkessä tiistaina 22.4. klo 12 Helsingin tuomiokirkossa. Rukoushetki on kaikille avoin. 

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä