Turku |

Moni hyönteiskarkote on täysin tehoton

Markkinoilla on runsaasti tehottomia hyönteiskarkotteita. Ongelmana ovat erityisesti lemmikkieläimille tarkoitetut hyönteismyrkyt. Usein purkin sisältö on käytännössä pelkkää vettä.

Varjotallilla on kokeiltu monenlaisia hyönteiskarkotteita, mutta parhaaksi on todettu piki- ja ruokaöljyn sekoitus. Kuva: YLE / Anssi Paloposki
Varsinais-Suomi

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta Valvirasta kerrotaan, että myynnissä on jopa 20 eri tuotetta, joita ei ole hyväksytty hyönteiskarkotteeksi.

Karkotepurkin sisältö on usein käytännössä vettä.

Valviran ylitarkastaja Rainer Pätsi kehottaakin kuluttajaa tarkistamaan tuoteselosteesta sen olevan hyväksytty karkote.

- Tuote jota ei ole virallisesti hyväksytty hyönteiskarkotteeksi, on todennäköisesti täysin hyödytön, sanoo Pätsi.

Hyönteiskarkotteita käytetään varsinkin kissoille ja koirille ja hevosille.

Reijo Pätsin mielestä ongelmana on vähittäiskauppojen tietämättömyys asiasta.

Apua piki- ja ruokaöljystä

Vahdon ja Ruskon rajalla sijaitsevalla Varjo-Tallilla taistellaan joka kesä hevosia kiusaavia paarmoja vastaan.

Tallin omistaja Bella Varjonen on törmännyt samaan ongelmaan, etteivät kaupasta ostettavat karkotteet tahdo tehota.

- Tuntuu, että osasta karkotteista ei ole apua lainkaan, Varjonen harmittelee.

Kaupasta ostettavat karkotteet tulevat lisäksi lompakolle kalliiksi. Varjonen laskeskelee, että viime kesänä kokeillut tuotteet maksoivat noin sata euroa kuukaudessa per hevonen. Varjo-Tallilla hevosia on liki 40, joten halvasta ongelmasta ei ole kyse.

Varjosen mukaan paarmat tuottavat ongelmia hevosille hyvin yksilöllisesti. Osa ei kärsi juuri lainkaan, kun taas erityisen herkät yksilöt joutuvat käyttämään paarmoilta suojaavaa loimea ja päähinettä.

Tähän mennessä paras apu on löytynyt kotikonstein.

- Pikiöljy on meillä ollut parasta luontaistuotetta. Pikiöljyä ja ruokaöljyä kun sekoittaa, niin se on aika hyvä ja se on miellyttävän tuoksuinen, Varjonen suosittelee.

Kommentoi aihetta (14 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Ari T.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lukijat voisivat olla hiukan tarkempia lukemisessaan ja YLE myös selkeämpi toimitustyössään. Moni lukijoista vaikuttaa lukeneen uutisesta vain sen epäonnistuneen otsikon "Moni hyönteiskarkote on täysin tehoton". Uutistekstistähän selviää, että ongelmia on erityisesti lemmikkieläinten hyönteiskarkotteissa. Kommenteista päätelleen moni tuntuu nyt kuvittelevan, että suuri osa ihmisille tarkoitetuista hyönteiskarkotteista on tehottomia. Mikäli juttuteksti tältä osin pitää paikkansa, olisi parempi otsikko ollut esimerkiksi tällainen:

  "Moni eläinten hyönteiskarkote on täysin tehoton"

  Toivottavasti toimittaja ei kirjoittanut otsikkoa nykyiseen muotoonsa saadakseen jutulleen enemmän lukijoita.

  Miksi ihmeessä uutiseen ei muuten ole liitetty luetteloa "käytännössä vedeksi" tiedetyistä tehottomista eläinten hyönteiskarkotteista, jos kerran tämä tieto on olemassa, ja asiasta tietävää henkilöäkin on haastateltu juttua varten?

 • hevosenomistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @ hyttyskammoinen ("Kertokaa nyt hörsöt se todellinen syy, mikä ongelma on "kemikaalien" käytössä? Käyttäkää sitä mikä on toimivaa, eikä sitä mitä eniten mainostetaan.") käytettäisiinhän me lemmikkeihin ja hevosiin kemikaaleja, ennen kovasti käytettiinkin. Tämä vesilitkuja ratsaava virasto on ratsannut myös ne tutkittuja kemikaaleja sisältävät eläinten hyönteisaineet pois markkinoilta. Ei riitä vaikka ainekset on eu-tasolla hyväksyttyjä, purkit pitää rekisteröidä silti suomessa uudelleen, se maksaa liikaa, eläinten tehokkaiden karkoitteiden tuonti on melkeinpä loppunut. Se tässä on se uutinen että tutkitut ja tehokkaat kemikaalit on hyvin saatu pois kuluttajan saatavilta.

 • Punk is dead

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hehhee, tuo homeopatiahan alkaakin H-kirjaimella aivan kuten huiputus tai huijaus.Onko nämä punkit nyt ykskaks muuten nyt tulleet jotenkin vaarallisemmaksi tai onko niitä enemmän kuin ennen. Minun mielstäni niiitä on ollut aina, koskaan ei vaan ole taidettu pitää tälläistä meteliä noista olioista. VAi onko ihmisistä tullut tämän kaupunkilaistumisboomin kanssa niin avuttomia ja tietämättömiä, että kun pääsee, viitsii mennä metsään niin on välittömästi sormi suussa....

 • st

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  DI_09: Se, että jotakin tuotetta ruiskutetaan Afrikassa malarian torjuntaan ei taida kertoa sen toimivuudesta juuri mitään.

 • pah

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kertokaa jotain uutta. Ei hyönteismyrkyistä mitään iloa ole.

 • kattia kanssa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Usein purkin sisältö on käytännössä pelkkää vettä." Ovatkohan ruvenneet myymään jo homeopaattisia hyönteiskarkotteitakin, vai lienee sentään kyseessä vielä ihan perinteinen rahat pois tyhmiltä-meininki?

 • Pohtii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten se tarkastetaan että on virallisesti hyväksytty?

 • punkkari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ostimme koirallemme luomupunkkipannan. viikon jälkeen löysimme kaksi punkkia sen alta. en ihan luota tuotteeseen vaikka meidän kasvoja se kyllä polttaa.

 • Rina

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä tietää onko se vaan vettä vai ei? Onko purkissa joku hyväksymismerkintä ja jos niin millainen?

 • Myös kaupunkilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Punkkien levinneisyys on tietojen mukaan laajentunut, eli niitä on alueilla missä ennen ei niinkään ollut. Lisäksi maatalouden muutos tuo enemmän ehinikoita ja metsittyneitä pusikoita, joissa punkit viihtyvät. Kolmanneksi kaupunkilaiset mielellään juoksevat pusikoissakin urheilusandaaleissa, paljain jaloin ja lyhyet shortsit tai hame päällä, kun ennen vanhaan niityille ja pusikoihin/metsiin mentiin työhousut tai pitempi hame päällä ja kumpparit jalassa. Näin meneteltiin jo käärmeidenkin takia, nykyäänhän esim. kyitä taas on vähemmän.

  Vähän sama piirre on hyttysiltä suojautumisessa, sinne marjametsäänkin kun haluttaisiin mennä ranta-asussa. Oma perheeni on suojautunut (hyvällä menestyksellä) itse tehdyllä karkotteella, jossa on tuoksupelargonin lehtiä murskattuna. Jostain syystä tuoksupelargoni on hyttysten mielestä kammotta/pelottava eivätkä ne tule iholle asti, jos vain muistaa suojata kaikki iho-alueet ja hihan- ja lahkeensuutkin. Sen sijaan emme ole koskaan kokeilleet pelargonia lemmikeille. Voi olla, etteivät lemmikit itse kestäisi sitä...

 • DI_09

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipäs pidä uskoa eurooppalaisiin tai EU:n testeihin liikaa. Nimittäin, Eurooppa on torjunta-aineteollisuuden vahvaa aluetta, eikä täällä haluta hyväksyä muita kuin tiettyjä synteettisiä vaihtoehtoja. Esim. neem-uutetta ei ole hyväksytty hyönteismyrkyksi vaikka samalla malariaa torjutaan etelässä sitä ruiskuttamalla.

 • kiinnostunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täs touhussa on vähän byrokratian makua, mutta jos tuotteessa on suomalaisen valvontaviranomaisen hyväksyntä, voi olettaa, että se tehoaa. Kyseisellä viranomaisella on lista tehoaineista, joita se etsii tuotteista. Jos ei löydy, niin ei saa hyväksyntää. Toki myynnissä on tuotteita, joita ei ole hyväksytty, mut silti ne saattaa tehota. Syy tähän on se, että jokainen EU:n alueella myytävä karkote on hyväksyttävä myyntimaan viranomaisilla, ja tämä maksaa aikas paljon kun ajatellaan mitä niillä voi tienata. Eli vaikkapa neem-uutteen tai tervan käyttö saattaa hyvinkin tepsiä, mut viranomaisten mukaan niitä ei saa kutsua karkotteeksi. Voiko kyseisen tuotteen myyjää/valmistajaa kutsua huijariksi?

 • DI_09

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän neem-uutteen käyttö kerro sinänsä mitään, mutta se kertoo, että eurooppalaiset tutkijat ovat tehneet kartoituksia malarian esiintyvyydestä suhteessa torjuntatoimiin. En ole mikään viherhippi, mutta ilmiselvästi toimivan aineen hylkääminen haiskahtaa lobbaukselta.

 • hyttyskammoinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kertokaa nyt hörsöt se todellinen syy, mikä ongelma on "kemikaalien" käytössä? Epäilen että syy on tietämättömyydessä, mikä ruokkii turhia pelkoja. DEET on hyttys- ja punkkikarkotteena toimivin ja kauan käytetty, sen haitat ja hyödyt tunnetaan. Käyttäkää sitä mikä on toimivaa, eikä sitä mitä eniten mainostetaan. Olipa mainostaja sitten afrikan neem-kauppias, internetin luontaistuotekauppias tai kotimaan automarketin kauppias, ei se ole hullu joka kepulia kauppaa, vaan se joka sen tehottoman värkin ostaa!

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä