Kotimaa |

Moni nuori työtön uupuu byrokratian rattaisiin

Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret miehet kokevat jäävänsä hataran avun varaan erilaisissa sosiaali- ja työvoimapalveluissa. Monimutkaiset ja byrokraattiset palvelut uhkaavat syrjäyttää joukon lopullisesti. Sähköisiä palveluita on tarjolla runsaasti, mutta henkilökohtaisia tapaamisia yhä harvemmin. Tällaisia tuloksia saatiin Kokkolassa ja Jyväskylässä nuorille työttömille tehdyssä tutkimuksessa.

Juhani Erikkilä odottaa Kelassa vuoroaan.
Kuva: Yle/ Kalle Niskala

Kiristyvä kilpailu työmarkkinoilla on pudottamassa joukon alle 30-vuotiaita miehiä kokonaan ulos työreservistä. Nuori pitkäaikaistyötön joutuu usein virastokierteeseen, juoksemaan luukulta toiselle, ilman että yksi henkilö paneutuisi hänen ongelmiinsa.

- Kelassa olen saanut erittäin hyvää palvelua yleensä. Sosiaalitoimistossa taas palvelu on usein sellaista, että lomakkeet pitää mennä täyttämään kotiin, ja kun tuon ne takaisin, niin henkilökohtaista palvelua ei saa, kuvailee kokkolalainen 26-vuotias Juhani Erikkilä, jolla on useita lyhyitä työttömyysjaksoja takana.

Tulokset käyvät ilmi Kokkolan yliopistokeskuksen 3-vuotisesta tutkimuksesta, joka on kohta puolivälissä. Tutkimukseen haastateltiin Kokkolassa ja Jyväskylässä 19 työtöntä nuorta miestä sekä sosiaalityöntekijöitä. Työttömiltä kysyttiin palvelukokemuksia muun muassa Kelassa, sosiaali- ja TE-toimistoissa.

Juhani Erikkilä työskentelee kuntouttavaa työvalmennusta antavan Kokkotyö-säätiön kahvilassa. Haaveissa siintää puhelinmyyntityö.

- Tällä hetkellä olen aika paljon tukien varassa, mutta tulevaisuudelta toivon palkkatyötä. Mutta työmarkkinoillakin on omat murheensa. Nykyään työpaikkoihin vaadittavat koulutustasot ovat kyllä huimia, Erikkilä huokaa.

Palvelut nettiin ja samalla kasvottomiksi

Jo vuosi virastoissa juossut Erikkilä tietää, missä on parantamisen varaa.

- Selkeyttä hakemuksiin ja henkilökohtaista avustusta ja palvelua. Vaikeat asiat pitäisi selvittää mahdollisimman yksinkertaisesti. Eikä liikaa pompottelua, mihin moni asiakas törmää. itsekin olen törmännyt siihen, nuori mies listaa.

Tehostamisen paineessa nuoria ohjataan myös yhä enemmän sähköisiin palveluihin. Myös tutkimukseen haastatellut eri virastojen työntekijät myöntävät saman ongelman: heillä ei ole tarpeeksi aikaa nuorten asioihin paneutumiseen. Nuoret tarvitsisivat kuitenkin kipeimmin henkilökohtaista ohjausta.

Nykyään työpaikkoihin vaadittavat koulutustasot ovat kyllä huimia

– Juhani Erikkilä

- Onhan se monimutkaista toimia siellä netissä, kun siellä saatetaan vaatia verkkotunnuksia ja sen semmoista. Netissäkin lomakkeet ovat vaikeaselkoisia, eikä niiden täyttämiseen ole oikein apua saatavilla, huomauttaa Erikkilä.

Nuorilta työttömiltä kiitettävän arvosanan saavat työvoiman palvelukeskus sekä Kokkolassa kuntouttavaa työtoimintaa pitkäaikaistyöttömille tarjoava Kokkotyö-säätiö. Sinne suuntaisivat tutkijatkin kuntien panoksia.

- Esimerkiksi työvoiman palvelukeskuksissa on koulutetut sosiaalityöntekijät, joilla on aikaa käydä nuorten kanssa läpi heidän elämäntilannettaan, sanoo tutkimuksessa mukana ollut professori Aila-Leena Matthies.

Kokkolan yliopistokeskuksen sosiaalityön professori Aila-Leena Matthies lisäsi selvästi kuntouttavaa työtoimintaa.

- Siellä on oikeasti järkeviä töitä ja muita ihmisiä ympärillä. Siellä voi saada päivärytmin kuntoon  ja oppia hoitamaan omia asioitaankin, Matthies uskoo.

Professori toivoo nuorten kokemasta "palveluvajeesta" kansalaiskeskustelua. Ainakin nuorilla itsellään tuntuisi olevan siihen rahkeita.

- Kyllä nuoret haluavat lähteä vaikuttamaan poliittisesti ja päästä keskustelemaan poliitikkojen ja päättäjien kanssa. He haluavat vastauksen siihen, miksi tämä järjestelmä on tällainen, Matthies heittää.

 

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä