Kotimaa |

Muhammed-videon innoittajaksi väitetty pastori kävi Suomessa

Islamia vastustavana saarnamiehenä tunnettu Zakaria Botros vieraili myös eduskunnassa, missä hän tapasi muun muassa nykyisen sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.).

Islamilaista maailmaa kuohuttaneen Muhammed-videon ideologiseksi innoittajaksi epäilty koptikristitty pappi vieraili Suomessa viime toukokuussa. Islamin vastustajana tunnettu tv-saarnaaja Zakaria Botros tuli Suomeen kristityn lähetysjärjestön kutsumana.

Medialähetysjärjestö IRR-TV:n apulaistoiminnanjohtaja Ari Taljan mukaan Botros esiintyi Suomessa kolmessa eri tilaisuudessa toukokuun loppupuolella. Lisäksi hän vieraili eduskunnassa, missä hän tapasi muun muassa jo silloin sisäministerinä ollleen kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.).

Ari Talja itse ei usko, että Botroksella on mitään tekemistä arabimaita kuohuttaneen Muhammed-videon kanssa.

- En näe mitään yhteyttä tällä videolla ja sillä, mitä hän (Botros) tuo. Hänen lähtökohtansa on puhtaasti se, että hän käy muslimien pyhiä kirjoituksia läpi ja nostaa suoria sitaatteja, mitä muslimien pyhät kirjoitukset itse kertovat Muhammedista, Talja huomauttaa.

Taljan mukaan heikkolaatuinen, huonosti toteutettu kohuvideo ei tuo oikeassa valossa esille Botroksen islamin pyhistä kirjoituksista esiin nostamia asioita.

Egyptiläissyntyisen Botroksen edustama koptilaisuus on kristinuskon varhainen haara. Koptilaisuus oli Egyptin valtauskonto, kunnes islam syrjäytti sen. Koptit ovat edelleen Lähi-idän suurin kristitty yhteisö.

Los Angeles Times uutisoi eilen sunnuntaina, että kohuvideon tekijät ovat saaneet innoitusta Botrokselta. Muun muassa Muslimien viattomuus -elokuvan tuottajaksi ilmoittautunut Nakoula Basseley Nakoula on sanonut kannattavansa saarnamiehen oppeja.

Suomalainen IRR-TV on niin sanottu medialähetysjärjestö. Järjestön ohjelmia nähtiin aikoinaan Suomi-TV:llä. IRR-TV muistetaan myös viime syksynä näkyvästä Mahdollisuus Muutokseen -mediakampanjasta, jossa eri ihmiset kertoivat uskoon tulemisestaan. Järjestön toiminta rahoitetaan lahjoituksilla.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä