Kotimaa |

Muovailuvahalla syrjäytymistä vastaan

Nuorten monitaiteellisen animaatiohankkeen lähtöajatuksena on ollut syrjäytyneen nuoren selviytymistarina.

Ulkoistettu -animaation muovailuvahasta tehtyjä hahmoja
Ulkoistettu -animaatio alkaa kohtauksella leikkikentällä, jossa kohdataan monenkirjavaa väkeä. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Aineen taidemuseon nuorten monitaiteellisen animaatiohankkeen nimi on tullut Sirius-tähdestä. Muovailuvaha-animaation tekijät ovat Tornion työvoimalasäätiön 19-27 -vuotiaita asiakkaita, jotka toteuttivat sen yhdessä paikallisten taiteen ammattilaisten ja taidemuseon henkilökunnan kanssa.

Torstaina ensiesityksensä Aineen taidemuseossa saanut animaatio liikutti amanuenssi Virpi Kanniaista.

- Monta tähteä on syttynyt hankkeen aikana ja nyt ne loistavat niin kirkaasti, että nenäliinoja tarvitaan, Kanniainen kertoo.

Kanniaisen mukaan hankkeessa on käyty taistoon muovailuvahalla syrjäytymistä vastaan.

- Melkoinen väline se muovailuvaha tässä tapauksessa olikin, että komeeta jälkeähän sillä tuli, Kanniainen kehuu.

Usko omiin kykyihin löytyi

Ääniä animaatioon työstänyt Anette Haataja kuuli Sirius-hankkeesta, kun hän aloitti työnsä Tornion työvoimalasäätiössä.

- Käytiin täällä Aineen taidemuseolla ja kuulin hankkeesta. Päätin tulla kokeilemaan ja tämä on ollut aivan uskomaton kokemus. Tuli sellainen kipinä, että olisi kiva tehdä animaatioita omallakin ajalla, Haataja sanoo.

Anette Haataja ja Katja Remsu animaation ensiesityksessä
Anette Haataja (vas.) ja Katja Remsu kertoivat saaneensa hankkeesta paljon. Molemmat voisivat tehdä saman uudestaan koska vaan. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Hahmoja tekemässä ollut Katja Remsu kertoo Ulkoistettu -animaation olevan eräänlainen nuorten kannanotto asioihin.

- Vanhempien ero on monelle raskas paikka ja se voi vaikuttaa ihan aikuisuuteen asti. Nämä ajatukset on nyt ulkoistettu tähän animaatioon, Remsu sanoo.

Remsu puhuu omista kokemuksistaan avioerolapsena, joka on käynyt läpi myös vakavan masennuksen.

- Tästä sai ihan uuden ponnistuksen, että voi saada itsekin jotain aikaan, Remsu miettii.

Apuna alan ammattilaiset

Tästä sai ihan uuden ponnistuksen, että voi saada itsekin jotain aikaan.

– Katja Remsu

Työpajatyöskentelynä toteutettu animaatio oli nuorten itsensä ideoima ja toteuttama, mutta apuna olivat museon henkilökunnan lisäksi teatteri Rajan ohjaaja ja käsikirjoittaja Merja Ruth, elokuvaohjaaja Antti Haase, kuvanveistäjä Sauli Miettunen sekä Kemi-Tornio -ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijat Eeva-Maria Jokinen ja Laura Tiitto.

- Heidän kanssaan työskentely oli todella mielenkiintoista. Olimme yhtenäinen porukka ja se oli kynnystä madaltavaa. Sitä uskalsi tuoda omaa itseäkin esille, kun ei ollut sellaisia auktoriteetteja, jotka käskevät, vaan yhtenä ryhmänä tehtiin asioita, Katja Remsu kiittelee.

Kommentoi aihetta (2 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Lopullinen vaalitulos: Keskustalle suurvoitto – perussuomalaiset ylsi kakkoseksi, SDP romahti

Juha Sipilä Keskustan vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.15

Yle Uutiset päättää eduskuntavaalien 2015 hetki hetkeltä -seurannan.

Kello 01.11

SDP sai äänistä 16,5 prosenttia ja 34 paikkaa ja 489 705 ääntä. Vihreiden luvut ovat 8,5, 15 ja 252 872. Vasemmistoliitto keräsi 211 615 ääntä, prosentteina 7,1 ja paikkoina 12. RKP sai 9 edustajaa, 144 520 ääntä ja prosentteina 4,9. Kristilliset keräsivät luvut 3,5, 5 ja 105 022 ääntä. Lisäksi Ahvenanmaalle on yksi edustajan paikka. Kaikki muut ryhmät saivat yhteensä hieman yli 72 000 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 16 537.

Kello 01.06

Kaikki äänet on laskettu. Keskusta sai äänistä 21,1 prosenttia ja 49 paikkaa. Puolueen äänimäärä on 625 687. Toisena on perussuomalaiset 38 paikallaan ja 523 045 äänellä. Prosenttiosuus on 17,6. Kokoomuksen ääniosuus oli 18,2, paikkamäärä 37 ja äänimäärä 539 615.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä