Pohjanmaa |

Mustikan kauppa alkaa tunnusteluilla

Mustikan ostajat ja myyjät aloittavat yhteistyötunnustelut tällä viikolla. Mustikkasato on paikoin kypsynyt jo poimittavaksi ja marjanostajat aloittavat mustikan oston tämän viikon aikana. Mustikka on naapuritason ja kansainvälisen kaupan kauppatavara.

Kypsiä mustikoita varvussa
Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE
Etelä-Pohjanmaa / Pohjanmaa

Osa innokkaimmista on tarjonnut mustikkaa jo viime viikoilla. Toimitusjohtaja Sakari Ruutiainen Ilmajoella marjoja ostavasta Bandedosasta korostaa, ettei tarjolle kannata tuoda muuta kuin kypsää marjaa, sillä puoliraaka marja seuloutuu pois koneellisessa käsittelyssä.

- Ei mennä poimimaan missään vaiheessa puolikypsää marjaa, koska siitä menee suurin osa hukkaan ja siitä ei hyödy kukaan, sanoo Ruutiainen.

Marjanostossa ensimmäiset päivät ovat tunnusteluaikaa ja ostohinnat asettuvat vähitellen. Bandedosa aikoo kerätä varastoihinsa 10-20 tonnia mustikkaa. Marjaa tarvitaan muun muassa ruokahuoltoon alueen sairaaloihin.

Ulkomaalaispoimijat apuna isoihin saaliisiin

Mustasaarelaisella marjanostajalla Marja Bothnia Berries Oy:llä puolestaan olisi kapasiteettia käsitellä vaikka koko Suomen marjat.

Tavoite on asetettu ostoissa 5 miljoonaan kiloon. Suurin osa siitä kertyy Lapista ja menee 90-95 prosenttisesti vientiin ulkomaille. Marjanostajan 600 thaimaalaista poimijaa ja lisäksi liuta ukrainalaisia poimijoita saapuvat maahan tällä viikolla.

- Olemme täysin ulkomaalaisten poimijoiden varassa. Pohjalaispoimijoiden ja alueen mustikoiden osuus potista on pieni, mutta saisi kyllä kasvaa, toteaa vientipäällikkö Ben Strömsten Marja Bothnia Berries Oy:stä.

Mustasaaressa mustikan hinta määräytyy ulkomaisten kilpailijoiden ja jättiostajien paineessa. Mustikan poiminta on juuri loppumassa Ukarainassa ja Valko-Venäjällä ja ne asettavat markkinahinnat. Kanadan satokausi osuu samoihin Suomen kanssa, joten kilpailu on kovaa.

- Aasialaiset varsinkin ovat hyvin hintatietoisia ja kovia hintaneuvottelijoita, sanoo Strömsten.

Sopiva sankohinta naapurille?

Harva joukko pohjalaisista kerää mustikkaa yli oman tarpeen. Innokkaimmat marjastajat löytyvät yleemnsä varttuneemman väen joukosta. Mustikkakauppaa käydään monella tasolla ja osa ammattiostajiin yhteyttä ottavista haluaakin ainoastaan määrittää ämpärillisen hinnan.

- Perusideana on kuitenkin selvittää hintaa millä myydä sitä ystäville ja naapureille, se on mun mielestä paras kun kysyy suoraan. Kyllä minä sen kerron ja aina oikea hinta löytyy, veistelee Bandedosan toimitusjohtaja Sakari Ruutiainen.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Pohjanmaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä