Kotimaa |

Nanoteknologiasta uusi mörkö kuluttajalle?

Asiantuntijat ovat huolissaan nanoteknologian mahdollisista vaaroista. Heidän mukaansa nanoteknologian ympäristölle ja terveydelle aiheuttamia uhkia tulisi tutkia nykyistä tarkemmin.

Nanoteknologiaa käytetään tekemään aineista kestävämpiä, kevyempiä ja edullisempia. Nanoteknologian avulla esimerkiksi tekstiileistä saadaan rypistymättömiä.

Asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että aine voi käyttäytyä eri tavoin, kun sitä on muokattu.

- Nanokokoinen kultahiukkanen ei ole keltainen vaan punainen. Se ei ole stabiili vaan reaktiivinen, ja elimistöön joutuessaan se voi aiheuttaa erilaisia haittoja, sanoo Työterveyslaitoksen professori Kai Savolainen.

Savolaisen mukaan useissa tutkimuksissa on havaittu, että keuhkojen kautta nanohiukkaset pääsevät elimistöön ja jopa esimerkiksi sikiöön, mutta mahdollisista haittavaikutuksista on toistaiseksi hyvin vähän tietoa.

Nanotekniikkaa käyttävät yritykset kaipaavatkin viranomaisilta testiohjeistoja, jotta haitoilta vältyttäisiin. Myös kuluttajat hyötyisivät tarkemmasta ohjeistuksesta; tällä hetkellä tuotetiedoista ei selviä, kuinka paljon nanotekniikkaa on tuotteen valmistuksessa käytetty.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä