Tiede |

Nasa: Pluton Kharon-kuussa virtasi ehkä pinnanalainen meri

Luotaimen kuvaamalla puolella Kharonin pinnalta paljastui maankuoresta valtavia murtumia, muun muassa yli seitsemän kilometrin korkuisia harjanteita.

Kääpiöplaneetta Pluton suurimman kuun Kharonin pinnan alla on saattanut muinoin virrata meri, kertoi torstaina Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Pinnan alla sijainnut meri on Nasan mukaan kauan sitten jäätynyt ja laajentunut työntäen pintaa ylöspäin, jolloin maankuori on venyessään paikoin murtunut.

Nasan tiedot perustuvat Nasan New Horizons -luotaimen viime heinäkuussa ottamiin kuviin. Luotain lensi kääpiöplaneetan ja sen suurimman kuun Kharonin kiertoratojen välistä heinäkuussa tehden satoja havaintoja.

Luotaimen kuvaamalla puolella Kharonin pinnalta paljastui maankuoresta valtavia murtumia, muun muassa yli seitsemän kilometrin korkuisia harjanteita.

Kharonin murtumavyöhyke on Nasan mukaan yksi suurimpia koko aurinkokunnassa: jopa 1 800 kilometriä pitkä ja paikoin 7,5 kilometriä syvä – vertailun vuoksi Grand Canyon Yhdysvalloissa on 446 kilometriä pitkä ja noin 1,5 kilometrin korkuinen.

Tutkijat uskovat, että myös Kharonin pinnalla on muinoin virrannut vettä. Nykyisin kuun uloin kerros on pääosin jääpeitettä.

Nasan mukaan LORRI-teleskooppikamera kuvasi Kharonia 78 700 kilometrin päästä heinäkuussa.

Tuoreimmat aiheesta: Tiede

Pääuutiset

Kotimaa

Länsimetron lisäksi Espoon toinen jättihanke reilusti myöhässä – pöytäkirjat salataan taas

Espoonsairaala.

Länsimetron lisäksi espoolaiset saavat odottaa myös uuden sairaalansa valmistumista Jorviin. Hanke ei ole kaikilta osin sujunut kuin tanssi: aikataulu on venynyt ja rahaa on palanut suunniteltua enemmän. Kaupunki vääntää kättä laskutuksesta rakentaja Lujatalon kanssa. Espoossa hämmennystä on herättänyt myös kaupungin teknisen toimen johtajan veljen rooli hankkeessa Lujatalon puolella.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä