Ulkomaat |

Neil Armstrongia muisteltiin Washingtonissa

Washingtonissa järjestettiin muistotilaisuus ensimmäisenä kuussa käyneelle astronautille.

Ihmisiä Neil Armstrongin muistotilaisuudessa Washington D.C.:n Kansalliskatedraalissa.
Ihmisiä Neil Armstrongin muistotilaisuudessa Washington D.C.:n Kansalliskatedraalissa 13. syyskuuta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Washingtonissa järjestettiin torstaina julkinen muistotilaisuus ensimmäisenä Kuussa kävelleelle astronautti Neil Armstrongille. Muistotilaisuuteen osallistui sekä Armstrongin astronauttitovereita ja poliitikkoja että tavallisia ihmisiä.

Muistotilaisuus järjestettiin kansalliskatedraalissa, jonka yksi lasimaalausikkuna, Avaruusikkuna, kunnioittaa kuukävelyä. Armstrong ja hänen kollegansa Apollo 11:n kuulennolta lahjoittivat kiven katedraaliin kuukävelyn viisivuotispäivän kunniaksi heinäkuussa 1974.

Neil Armstrongin kanssa Kuuhun Apollo 11 -lennolla laskeutunut Buzz Aldrin (vas.) ja ensimmäisenä yhdysvaltalaisena Maapallon avaruudessa kiertänyt John Glenn Neil Armstrongin muistotilaisuudessa Washington D.C.:n Kansalliskatedraalissa.
Neil Armstrongin kanssa Kuuhun Apollo 11 -lennolla laskeutunut Buzz Aldrin (vas.) ja ensimmäisenä yhdysvaltalaisena Maapallon avaruudessa kiertänyt John Glenn Neil Armstrongin muistotilaisuudessa Washington D.C.:n Kansalliskatedraalissa. Kuva: Evan Vucci / EPA

Muistotilaisuudessa rukouksia johti Apollo 11:n lennolla mukana ollut astronautti Michael Collins. Muistoseremoniaan osallistui myös kolmas miehistön jäsen, Edwin "Buzz" Aldrin.

Muistotilaisuuteen osallistui myös muita astronautteja Apollo- ja avaruussukkulalennoilta sekä avaruushallinto Nasan johtoa ja poliitikkoja, muun muassa edustajainhuoneen puhemies John Boehner ja vähemmistöjohtaja Nancy Belosi ja Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Jack Lew. Lisäksi paikalla oli perheenjäseniä, ystäviä ja toimittajia, mutta myös tavallista kansaa.

Paitsi astronautti Armstrong oli laivaston lentäjä, joka kunnostautui Korean sodassa.

Armstrong kuoli 25. elokuuta 82-vuotiaana. 31. elokuuta perhe piti yksityisen muistotilaisuuden. 

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Ääntenlaskenta loppusuoralla: Perussuomalaiset otti kiinnityksen kakkospaikkaan, SDP jää jälkeen

Juha Sipilä, Timo Soini, Antti Rinne ja Alexander Stubb tulosillassa Pikkuparlamentissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

Kello 24.00

Äänistä on laskematta vain reilu prosentti. Tilanne voi silti elää joidenkin edustajian kohdalla, sillä esimerkiksi Uudellamaalla edustajaksi nyt valituksi tuleva kokoomuksen Eero Lehti on tähän mennessä saanut vain kolme ääntä enemmän kuin puolueensa ensimmäisellä varasijalla oleva Pia Kauma.

Kello 23.54

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman on pudonnut eduskunnasta. Hän jäi Kaakkois-Suomen uudessa vaalipiirissä puolueensa ensimmäiselle varasijalle.

Kello 23.52

Vaalipiiriuudistus näyttää auttaneen vihreitä, jotka saivat uusissa vaalipiireissä ehdokkaitaan läpi. Sen sijaan SDP näyttää hävinneen uudistuksen myötä, arvio Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg vaalipiiriuudistuksia.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä