Pohjanmaa |

Nelikätinen pianonsoitto on kuin avioliitto

Kun yhden pianon ääreen mahdutetaan kaksi taiteilijaa, keskustelua syntyy sormien sovittamisesta koskettimille ja taiteellisista näkemyksistä. Avioliiton tavoin taiteessakin pieni riita puhdistaa ilmaa.

Kuva: YLE Pohjanmaa

Suomalais-tanskalaisen pianoduon, Anna-Mari Murdveen ja Kati Arikosken sormet osuvat omille koskettimilleen, vaikka yhden pianon koskettimistolla juokseekin neljä kättä. Yhdessä soittaminen onnistuu, kun keskusteluyhteys toimii ja takana on myös pitkä ystävyys ja yhteistyö.

- Joku viisas on verrannut nelikätisesti soittamista avioliittoon, Arikoski muistelee. Joskus menee ylä- ja joskus alamäkeä ja riidat puhdistavat.

Nelikätinen pianonsoitto on vanhaa perua. Sen alkeperä on euroopplaisisa porvariskodeissa, joihin haluttiin vaikuttavia musikkiesityksiä, mutta kamareissa ei ollut tilaa useille pianoille. Talojen tytöt asetettiin saman soittimen ääreen ja nelikätisesti soitettu pianomusiikki täytti talot muhkeilla sävelillä, ennen kuin levyteknologia mahdollisti saman ilman soittimia. Lähes kaikkien nimekkäimpien säveltäjien tuotantoa ja myös suuri osa oopperoista löytyykin kahdelle soittajalle sovitettuna.

Nykypäivänä nelikätisesti soitetut pianokonsertit ovat harvinaisia. Monien mielestä saman soittimen ääreen sovittautuminen on jopa koomisen näköistä, mutta musiikin komea sointi vetää naamat peruslukemille.

- Minusta tämä on ihan oma taiteenlajinsa, Murdvee arvioi.

Murdvee ja Arikoski soittavat nelikätisenä pianoduona Elokuu Ensamble nimisessä kokoonpanossa. Mukana on myös jousikvartetti ja kaksi muuta soittajaa, jotka ovat pikku hiljaa nivoutumassa pysyväksi osaksi vuonna 2003 perustettua Ensamblea. Ryhmän kokoavana voimana ovat olleet seinäjokelaislähtöiset Peltosen sisarukset, Samuli Peltonen ja Anna-Mari Murdvee.

Elokuun toisena viikonloppuna Elokuu Ensamble esiintyy perinteiseeen tapaansa konserteissa ympäri Seinäjoen. Torstaina soitetaan Vaasan Taiteiden yössä. Elokuun säveliä on soitettu eri laajuisina konserttisarjoina jo 10 vuoden ajan.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Pohjanmaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä