Kansannousut |

Neljä vuosikymmentä yhden suvun valtaa

Assadien dynastia on hallinnut Syyriaa rautaisella otteella yli 40 vuotta. Vuosituhannen vaihteessa valtaan nousseesta Bashar al-Assadista toivottiin uudistajaa, mutta toisin kävi.

Kyltti, jossa on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin ja tämän isän Hafez al-Assadin kuvat.
Kyltti, jossa on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin ja tämän isän Hafez al-Assadin kuvat maan kansallispäivänä Majdal Shamsin kylässä huhtikuussa 2008. Kuva: Atef Safadi / EPA

Nykyisen presidentin Bashar al-Assadin isä Hafez al-Assad nousi Syyrian johtoon Baath-puolueen sisäisessä vallankaappauksessa vuonna 1970. Hän oli upseeri, joka oli oli ollut mukana junailemassa puolueen nousua valtaan vuonna 1963 ja kohonnut sen jälkeen armeijan arvoasteikossa.

Isä-Assad saattoi voimaan perustuslain, joka sementoi Baath-puolueen yksinvallan. Lojalistien mukaan häntä on kiittäminen Syyrian modernisoinnista ja teollistamisesta. Mutta hän hallitsi maata kovin ottein: kolme vuosikymmentä kestäneen presidenttikauden aikana oppositiolle ei ollut tilaa. Kymmenien tuhansien ihmisten arvioidaan kuolleen, kun armeija tukahdutti kapinan Haman kaupungissa vuonna 1982.

Ulkopolitiikassa sisällissota Libanonissa antoi Syyrialle tilaisuuden laajentaa poliittista ja sotilaallista vaikutusvaltaansa alueella.

Valta periytyy pojalle

Kun Hafez al-Assad kuoli vuonna 2000, hänen 35-vuotias poikansa Bashar peri vastuun järjestelmän ylläpitämisestä. Alun perin Basharista ei pitänyt tulla presidenttiä, mutta hän joutui parrasvaloihin ja sotilaskoulutukseen, kun presidentin tehtävään valmisteltu isoveli Basil kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1994.

Lännessä Bashar al-Assadilta toivottiin muutosta. Lontoossakin opiskellut silmälääkäri oli Syyrian tietokoneyhdistyksen puheenjohtaja ja hänellä oli näyttävä, Britanniassa syntynyt ja kasvanut investointipankkiirivaimo, Asma al-Assad. Ulospäin pariskunta näytti Syyrian uusilta, raikkailta kasvoilta.

Basharin alkuaikoina tehtiinkin joitakin myönnytyksiä: poliittisia vankeja vapautettiin, riippumattomia sanomalehtiä sallittiin ja toisinajattelijat saivat äänensä kuuluviin. Mutta "Damaskoksen kevättä" kesti vain hetken, ja keskusjohtoisen talouden uudistukset ja aidot poliittiset vapaudet antoivat odottaa itseään.

Muutosten vähäisyyttä yritettiin selittää sillä, että Assadin uudistusmieli oli jäänyt konservatiivisen vanhan kaartin panttivangiksi. Todellisuudessa vanhasta kaartista ei ollut enää juuri ketään jäljellä vuosituhannen puoliväliin mennessä.

Kehitys luisuu taaksepäin

Poikkeustilalaki pysyi voimassa, toisinajattelijoita pidätettiin mielivaltaisesti, tehdyt talousuudistukset hyödyttivät lähinnä eliittiä. Valta pysyi tiukasti Assadien suvun ja heidän alaviittivähemmistöön kuuluvan lähipiirinsä käsissä. Tasavaltalaiskaartia ja armeijan eliittijoukkoja, neljättä panssaridivisioonaa komensi presidentin veli Maher, joka nyt on päätynyt EU:n ja Yhdysvaltain pakotelistalle yhdessä monien muiden sukulaisten kanssa.

Ulkopolitiikassa Assad veti kovaa linjaa Israelin suhteen, tuki Hamasia ja Hizbollahia ja ärsytti Yhdysvaltoja tukemalla myös Irakin kapinallisryhmiä. Suhteet Yhdysvaltoihin kiristyivät entisestään Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhan jälkeen vuonna 2005.

Läheiset välit Assad rakensi sen sijaan etenkin Iraniin, Venäjään ja Kiinaan. Välit lämpenivät 2000-luvun loppupuolella myös muun muassa Turkin ja Ranskan kanssa. Suomenkin valtiojohto kävi Damaskoksessa virallisella vierailulla vielä pari vuotta sitten.

Sitten tuli kevät 2011 ja arabikevään innoittamat katumielenosoitukset. Turvallisuusjoukot saivat käskyn vaientaa ne voimalla.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä