Talous

Nikkelitehtaan pomo: Sähkönsiirron hinnankehitys aiheuttaa merkittävän riskin

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n toimitusjohtaja Joni Hautojärvi on huolestunut sähkönsiirron hinnankorotuksista. Hän vaatii monopoliasemassa oleville yrityksille valvontaa.

Joni Hautojärvi, Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja
Kuva: Katja Halinen / Yle

Sähkönsiirron hinnannousua seurataan huolestuneena myös sähköä paljon käyttävässä teollisuudessa. Esimerkiksi Harjavallassa toimivan Norilsk Nickelin tuotannossa sähkön kokonaishinta näyttelee merkittävää osaa tuotantokustannuksista.

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan tekemä jättikorotus verkkonsa siirtohintoihin ei suoraan vaikuta Harjavallan nikkelitehtaaseen, koska tehdas saa sähkönsä suoraan Suomen kantaverkosta. Toimitusjohtaja Joni Hautojärven mukaan siirtohintojen kehitys on kuitenkin huolestuttavaa.

– Yleisesti nämä sähkön siirtohinnat ovat nousutrendillä Suomessa, mikä tarkoittaa sitä, että se lisää myös teollisuuden kustannusrasitetta.

Lisää sääntelyä ja valvontaa

Hautojärven mukaan Harjavallan nikkelitehtaan käyttämän sähkön kokonaishinnasta siirtokustannukset ovat noin neljäsosa. Hautojärvi vaatiikin monopoliasemassa oleville verkkoyhtiöille tehokkaampaa sääntelyä.

– Omistuspohjaa tärkeämpänä pidän sitä, että toimintaa valvotaan, Hautojärvi sanoo.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä