Kulttuuri |

NRK Sápmi: Suomessa pilkataan edelleen saamelaisuutta

NRK Sápmi raportoi, että Suomessa pilkataan edelleen saamelaisuutta. Pohjoismaiseen Lions-klubin juhlaan Rovaniemellä osallistuneen Norjan saamelaisen illan pilasi esitys, jonka hän koki pilkkaavan saamelaisuutta.

Pekka
Kuva: Britt Elin Haetta Isaksen / NRK Sápmi

Suomessa pilkataan edelleen saamelaisuutta, raportoi NRK Sápmi.

NRK Sápmi on haastatellut tenolaista Britt Elin Hætta Isaksenia, joka kertoo perjantaisen Lions-klubin juhlaillan Rovaniemellä vaihtuneen suuttumukseen.

– Juhliin tultiin sisään viiden ryhmissä. Yhtäkkiä ilmestyi peskiin eli poronnahkaiseen turkkiin pukeutunut mies saamenpuvun lakissa ja säpikkäissä. Kengät kyllä olivat ihan oikein puetut. Hän oli mustannut kasvonsa, leuassa oli musta merkki, hän rummutteli, ennusti ja puhui suomea. Yritin puhua hänelle saamea, mutta hän ei vastannut, Hætta Isaksen kertoo.

"Kyyneleet melkein tulivat silmiin"

Britt Elin Hætta Isaksen sanoo, että hänen iltansa loppui siihen. Hän ei sano ymmärtävänsä miksi Suomen puolella pitää tällä tavalla koittaa esitellä saamelaisuutta.

Hætta Isaksen postasi kuvan Pekasta Facebookiin.

– Minua suututti, kyyneleet melkein tulivat silmiin. Miten tällaista ylimielisyyttä voikin esiintyä suomalaisten keskuudessa. Erittäin huono juttu mielestäni, Hætta Isaksen sanoo.

Lions-klubin edustaja: Pekka on poromies ja he ovat aina pukeutuneet näin

Rovaniemen Lion-klubin edustaja Mika Huuskonen kertoo, että he olivat tilanneet Pekan viihdyttämään heitä.

– Pekka on Sodankylän alueen poromies eikä saamelainen. He ovat aina pitäneet tällaisia vaatteita. Jos tämä ei jonkun mielestä ollut sopivaa, niin siitä olisi pitänyt kertoa aikaisemmin, Huuskonen sanoo.

Britt Elin Hætta Isaksen
Britt Elin Hætta Isaksen Kuva: Britt Elin Hætta Isaksen / priváhtta
Rovaniemelle on kokoontunut yli sata Lions-klubilaista Norjasta, Ruotsista, Islannista ja Suomesta.

Lauantaina Britt Elin Hætta Isaksen aikoo pukeutua omaan saamenpukuunsa näyttääkseen miltä saamelainen oikeasti näyttää, kertoo NRK Sápmi. 

Kuuntele Hætta Isaksenin haastattelu NRK Sápmin nettisivulta (saameksi).

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Ulkomaat

Yle kävi erikoisessa satavuotiaiden kylässä – kertovat suomalaisille pitkän iän salaisuuden

Amina Fedullo ja Antonio Vassallo nauttivat raikkaasta ulkoilmasta asuntonsa edustalla Acciarolin kylässä. Vanha pariskunta istuu tuoleilla.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä