Savo |

Nuoren tutkijan palkinto psykiatrian erikoislääkärille

Vuoden 2012 Martti Hämäläinen -palkinto luovutettiin dosentti Soili Lehdolle tiistaina. Kuopiolaistutkija on selvittänyt tulehdusreaktion ja masennuksen yhteyttä.

Dosentti, psykiatrian erikoislääkäri Soili Lehto
Kuva: Riikka Nurmi / Yle

Kuopiolainen dosentti, psykiatrian erikoislääkäri Soili Lehto on saanut vuoden 2012 Martti Hämäläinen -palkinnon. Nuoren tutkijan palkinto luovutettiin Lehdolle Itä-Suomen lääketiedepäivillä Kuopiossa tiistaina.

Vuonna 1978 syntynyt Lehto on tutkinut psykiatriassa tulehdusreaktion merkitystä masennuksen puhkeamiseen. Lehdon tutkimukset saattavat johtaa muutoksiin masennuspotilaiden hoitokäytännöissä.

- Masennus ei ole yksi yhtenäinen sairaus. Sen vuoksi pyrimme tutkimaan, mitä elimistön muutoksia liittyy eri masennustyyppehin, Lehto kertoo.

Lehto pitää työtä erittäin tärkeänä, sillä masennuksesta aiheutuu suuria kustannuksia yhteiskunnalle.

- Maailman terveysjärjestö WHO arvioinut, että vuonna 2030 masennus ja ahdistus aiheuttavat  paljon työ- ja toimintakyvyn menetyksiä. Eli jos pystymme löytämään jotain, mikä parantaa masennuksen hoitoa ja kohdistamista, niin kyllä sillä on isoja yhteiskunnallisia merkityksiä, tuore Martti Hämäläinen -palkittu sanoo.

Martti Hämäläinen -palkinto jaetaan vuosittain alle 40-vuotiaalle tutkijalle Itä-Suomen lääketiedepäivien yhteydessä. Palkinnon myöntää Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Tuoreimmat aiheesta: Savo

Pääuutiset

Ulkomaat

Helsingin Etyk 1975: Kommunismi kärsi tappion, Kekkosta jännitti kovasti

”Rautaesirippua oli tarkoitus raottaa, ei repäistä auki”, sanoo diplomaatti Jaakko Iloniemi Etykin huippukokouksesta. Mutta toisin kävi. Neuvostoliitto teki länsimaille myönnytyksiä, jotka myöhemmin kävivät sille kalliiksi. Presidentti Urho Kekkonen oli jämäkkä puheenjohtaja, mutta sisäpiirin mukaan hänen roolinsa oli vähäisempi kuin aikoinaan hehkutettiin. Ety-kokouksesta on tänä kesänä kulunut 40 vuotta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä