Talous |

Nyt se varmistui - UPM tekee dieseliä jätteestä

UPM:n suunnitelmat uusiutuvan dieselin tuottamiseksi ovat saaneet vihreää valoa Energiavirastolta. Lappeenrantaan rakennettavan tehtaan kannattavuuden kannalta on ratkaisevaa, luokitellaanko siellä käytettävä raaka-aine jätteeksi.

UPM Lappeenrannan biojalostamo.
UPM rakentaa Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa mäntyöljystä uusiutuvaa dieseliä. Kuva: Yle

UPM aikoo käyttää raaka-aineena sellutuotannon tähteenä syntyvää mäntyöljyä. Nyt myös Energiaviraston tulkinnan mukaan sellutuotannosta syntyvä mäntyöljy on jäte.

Mäntyöljystä valmistettava toisen sukupolven biodiesel tulkitaan nyt ratkaisevasti ympäristöystävällisemmäksi, kuin ruuaksi kelpaavasta raaka-aineesta valmistettu polttoaine.

Mäntyöljystä valmistettu polttoaine hyväksytään uusiutuvien polttoaineiden käyttövelvoitteissa kaksinkertaisena. Jos siis polttoaineessa on oltava 10 prosenttia uusiutuvaa polttoainetta, riittää mäntyöljystä valmistetun polttoaineen osuutena viisi prosenttia.

UPM:llä on rakenteilla Lappeenrantaan tehdas, joka tuottaa toisen sukupolven uusiutuvaa dieseliä mäntyöljystä. Tehtaan tuotannon on määrä alkaa kesä-heinäkuussa.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Ulkomaat

Yle kävi erikoisessa satavuotiaiden kylässä – kertovat suomalaisille pitkän iän salaisuuden

Amina Fedullo ja Antonio Vassallo nauttivat raikkaasta ulkoilmasta asuntonsa edustalla Acciarolin kylässä. Vanha pariskunta istuu tuoleilla.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä