Jyväskylä |

Olen 12 ja mitä nämä ovat - No paint-taidetta

Verkkoyhteisöt synnyttävät päivittäin huumorisisältöä tuhannen Junnu Vainion teholla. Eräs viime vuosien suomalaisen verkkohuumorin tyylisuunta, paint-taide esittäytyy maata kiertävässä taidenäyttelyssä. Vielä tänä viikonloppuna tökeröt töherrykset ovat näytillä Jyväskylän kaupunginkirjastossa.

Paint-taidetta Jyväskylän kaupunginkirjastossa.
Teokset sekoittavat verkkohuumorin suosituimpia aineksia ja luovat niistä uutta. Tässä sarjakuvaruudussa Roope-Ankka ja "en venyttele koskaan" -mies yhdistyvät Advice Animal -taustaan. Kuva: YLE Keski-Suomi

- Voihan kai tätä taiteeksikin tavallaan sanoa, mutta lähinnä tultiin naureskelemaan, että kaikkea ne pistää näkyville, pohti Jyväskylän kaupunginkirjastossa paint-taidetta tutkaillut Patrik.

Mikä on taiteen ystävästä näyttelyn mieluisin hahmo?

- Kait se suosikki sitten on Kikki Hiiri.

Eräs suomalaisen verkkohuumorin ykkösilmiöitä, paint-taide, on laskeutunut nettisfääreistä kansan keskuuteen. NÄYTTELY OLI OMA KEKSIMÄ - suomalaista paint-taidetta -nimellä kulkeva ryhmänäyttely pysähtyi Suomen-kierroksellaan Jyväskylään.

Oma keksimä

Näyttelyssä on esillä verkosta poimittuja, Windowsin piirrosohjelmalla Paintilla loihdittuja sarjakuvia ja kuvia, joiden takana on useita skenen tunnetuimpia nimiä. Paint-taide on itsetarkoituksellisen tökeröä ja sarjakuvien tekstit koostuvat lähinnä kirjoitusvirheistä. Tekijät lähestulkoon kilpailevat huolettomimmalla ilmaisulla, hauskimmilla yhdyssanavirheillä ja ontuvimmalla englanninkielellä.

Jotkut lähteet sijoittavat paint-taiteen alkukodin Naurunappula-huumorisivustolle, jolla kehittynyt tökeröitä sarjakuvia tuottava yhteisö järjestäytyi myöhemmin omalle Paint-foorumilleen.

- En usko, että graafinen ulkoasu kovin helposti uppoaa verkon ulkopuoleiseen yleisöön, mutta voihan tarina kuvan takana upotakin, kommentoi eräs taulujen seassa käyskennellyt.

Matala kynnys

Teosten aiheissa kierrätetään muita verkkoilmiöitä, eli meemejä, kuten Spurdospärde, Pedobear ja ES-energiajuoma. Paint-taiteella on kuitenkin myös oma hahmogalleriansa: Akusetä, karhu gobla, Pelle Eloton, Kikki Hiiri sekä Huvu, Tuvu ja Luvu ovat nuoren taidehaaran legendaarisimman kyvyn, sakolut-nimisen kuvantekijän luomuksia. Verkossa leviää esimerkiksi kuva Kikki Hiiri-tatuoinnista, mikä kertoo paint-taiteella olevan fanaattisetkin ystävänsä.

Netissä puhuttavien tapahtumien lisäksi paint-sarjakuvien hahmot seikkailevat myös uutisten kuumien aiheiden, kuten maahanmuuttokeskustelun äärellä.

Esimerkkinä ilmaisusta Hessu armeijassa -sarjakuvan dialogi kulkee näin:

- Alokas Hessu Get to the choppa t. luutnantti Schwarznegger.

- Kyllä herra luutnantti.

- Ai soppaan vai?

- Get out from my soup's.

- Mitä ###### nyt taas Hessu?

- I gant eat Goofy soub :D.

Eräs Jyväskylän näyttelyä analysoinut vieras arvosti paint-taidetta matalan kynnyksen ilmaisumuotona.

- Tämä on hyvin oivaltavaa. Välttämättä ei tarvitse osata piirtää voidakseen tehdä oivaltavia sarjakuvia. Tietysti tämä tyyli on myös tehokeino saada sarjakuvan erottumaan. Valtavan tehokas taiteen muoto.

NÄYTTELY OLI OMA KEKSIMÄ - suomalaista paint-taidetta on nähtävillä Jyväskylän kaupunginkirjastossa vielä huomenna lauantaina.

Kommentoi aihetta (51 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Jyväskylä

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä