Kotimaa |

"Oli aika kovaa katsoa kirkon kaatumista" – Ylivieskassa tuhoutui maamerkki ja monen kotikirkko

Ylivieskalainen Anu Ala-Anttila katsoi kirkon paloa vanhempiensa kotitalolta. Palo vei joenrannasta maamerkin ja rakennuksen, jossa Ala-Anttila on istunut niin omat kuin lastensa rippikirkot.

Ylivieskan kirkon palo aiheuttiama savupilvi.
Kuva: Väinö Vähäsarja

Ala-Anttila oli lähdössä hakemaan keskustassa asuvia vanhempiaan kokkoajelulle, kun äiti näki keittiön ikkunasta liekin leimahtavan kirkolla. Anun ehtiessä paikalle suuret savupilvet täyttivät taivaan ja kirkko oli liekeissä kauttaaltaan.

– Ei siinä mennyt kuin ehkä tunti ja vartti, kun kellotapuli kaatui. Oli se julman näköistä, sanoo Ala-Anttila.

Tuuli kävi siihen suuntaan, ettei palosta vaikuttanut olevan vaaraa ympäristölle. Kokemus tuli kuitenkin iholle, vaikka Ala-Anttila sanoo, ettei ole erityisen hengellinen.

Muistan kuinka jo mummun kanssa istuin lapsena kirkonpenkissä.

– Anu Ala-Anttila

– Muistan kuinka jo mummun kanssa istuin lapsena kirkonpenkissä, mummu oli vanhaa körttikansaa. Siellä on pidetty omat ja lasten rippikirkot ja istuttu joulukirkot.

Kirkko oli myös maamerkki, joka sävytti jokirantaa:

– Se seisoi tukevasti omalla paikallaan joenrannassa ja näkyi pitkälle esimerkiksi Savontietä Alavieskasta tultaessa. Ei näy enää, sanoo Ala-Anttila.

Lähelle tullessaan kirkkopalo on raju kokemus:

– Kyllä se mieleen jää –  oli aika kovaa katsoa kirkon kaatumista.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Länsimetron lisäksi Espoon toinen jättihanke reilusti myöhässä – pöytäkirjat salataan taas

Länsimetron lisäksi espoolaiset saavat odottaa myös uuden sairaalansa valmistumista Jorviin. Hanke ei ole kaikilta osin sujunut kuin tanssi: aikataulu on venynyt ja rahaa on palanut suunniteltua enemmän. Kaupunki vääntää kättä laskutuksesta rakentaja Lujatalon kanssa. Espoossa hämmennystä on herättänyt myös kaupungin teknisen toimen johtajan veljen rooli hankkeessa Lujatalon puolella.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä