Kotimaa |

Olkiluodon ydinjätteen loppusijoitusonkalo on valmistumassa

Ydinjätteen loppusijoitusta varten kaivettu testionkalo on valmistumassa Olkiluodon kallioperään. Testaustunnelin louhinta aloitettiin vuonna 2004. Koetunneleista on tarkoitus louhia ydinjätteen loppusijoitusluolasto Eurajoen Olkiluotoon.

Video: Ydinjätteen loppusijoitusluolaa louhitaan Eurajoella.
Video
Ydinjätteen loppusijoitusluolaa rakentava Posiva uskoo, että onkalo valmistuu aikataulussa. Ensimmäisiä ydinjätekapseleita on tarkoitus laskea Eurajoen kallioperään vuonna 2020.

Kesäkuun puolivälissä tunnelia on kaivettu 420 metriin saakka, mikä tulee olemaan ydinjätteen loppusijoitussyvyys. Onkalon pohjalle louhitaan kaksi koetunnelia. Tunnelien on määrä valmistua syvälle kallioperään vuoden 2011 loppuun mennessä.

Tunnelistoa rakentava Posiva aikoo jättää loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen vuonna 2012. Posiva vastaa Fortumin ja Teollisuuden voiman ydinvoimalaitosten ydinjätteen loppusijoituksesta.

Käytetyn ydinjätteen loppusijoituksen on määrä alkaa Olkiluodossa vuonna 2020. Ydinjättettä on tarkoitus säilöä luolaston tunneleissa lähes satatuhatta vuotta.

Kommentoi aihetta (16 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • höm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No mitä semmosia suotta miettimään!?

 • Laudatur

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ja kun Suomen peittää mannerjää tässä seuraavan 10 000 vuoden sisällä, ei välttämättä nykyistä ihmiskuntaa ehkä ole edes olemassa, ihminen on saanut tuhottua maapallon tällä menolla asumiskelvottomaksi. Jääkausi ei aiheuta maanjäristyksiä, ainoa mahdollisuus joka voi aiheuttaa tähän maahan maanjäristyksen jonka voimakkuus riittäisi rikkomaan nuo loppusijoituskapselit edellyttäisi Fennoskandian kilven "vaeltamista" litosfäärilaattojen loittonemis- tai törmäyskohtiin, tämä tapahtuu ehkä noin 150 miljoonan vuoden sisällä, tuossa vaiheessa ydinjätettä voi vaikkapa syödä nälkäänsä. Nimim. maantieteen laudatur-arvosana viime keväältä.

 • Reiska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyseenalaistaja ei nyt kyllä itse tiedä mistä puhuu.

  1-5km(paksuus) jäätä painaa melkoisesti ja saa maan painumaan. Ja mistä tuo 60 vuotta on revitty ja mitä se tarkoittaa? =D

  Itse ydinjätteestä hyvin vähän tietävänä hautaisin moiset aarteet kyllä hiukan syvemmälle, mutta toivottavasti ovat insinöörit edes tämän kerran laskeskelleet oikein.

 • Erno

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi jätteet on kiire haudata? Tulevaisuuden ydinreaktorit tulevat käyttämään nykyisten ydinvoimaloiden jätteen polttoaineenaan. Nykyiset ydinvoimalat käyttävät uraanin energiasisällöstä vain 2 prosenttia, ja tulevaisuuden voimaloiden suunnitellaan käyttävän nykyistä jätettä polttoaineena.

 • coa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No kyllä se yli 100 vuotta on aika stydiä tavaraa. Suunnilleen 1000 vuotta jos kestää niin ei ole vaaraksi.

 • hyvin menee,herrat nauraa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olipa hieno mediatapahtuma, tähän asti vakuuttavaa ammattitaitoa louhintateknisesti ja retorisesti. Ja sitten tutkitaan suunnitelmien mukaan. Ja sitten haudataan. Hienot oli koltut herroilla, kuin pappeja alttarilla.

 • Parempaa tekniikkaa odotellessa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ovat kohtuu vaarattomia jo parissa sadassa vuodessa.

  Yhteen luolastoon saa mahtumaan jo aika järkyttävän määrän ydinjätettä.

  Ne kapselit tosiaan kaivetaan sinne lähes puoleen kilometriin juurikin että ne olisivat vaarattomia, meni purkki rikki tai ei.

  Ydinvoima on kyllä ihme juttu politiikassa, niin kutsutut valveutuneet luonnonsuojelijat yms. vääntävät peistä kimpassa sitä vastaan vaikka kellään ei vielä ole valmiina mitään läheskään yhtä tehokasta ja puhdasta voiman tuotto menetelmää.

  Luulisi viherpiipertäjien pomppivan ilosta joka kerta kun hiilivoimala yms korvataan ydinvoimalla.

  50-luvun peruja tuo "ydinkauhu" mikä tänä päivänäkin saa luvattoman paljon julkisuutta. (Ja siis viiskytluvulla vielä englannissakin ydinsodan suurin huoli oli että mistä saadaan tarpeeksi teetä kansalle, kuvaa hyvin ajan ymmärrystä.)

 • Energisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuri tapahtunut järistys Ruotsissa ylitti ihmisen tänne määrittelemät järistysvoimakkuudet. Mikä meni pieleen?

  Ei ihminen pysty arvioimaan maapallon käyttäytymistä saatika hallitsemaan sitä. Lopuksi olemme aina luonnon armoilla.

 • L. Sutki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minua aina ihmetyttää tässä ydinjätteen varastoinnissa, että miksi kaivosluonteista luolastoa kutsutaan onkaloksi joka tarkoittaa pienta reikää jossain eikä millään tavalla liity mekaanisesti bvalmistettuun luolaan tai luolastoon. Vai ovatko esimerkiksi kaivoksemme onkaloita?

  Muuten erinomaisen hyvä ja pitkälle kantava päätös Ruotsin valtionpäiviltä sallia poistuvien reaktoreiden uusiminen. Meillä pitäisi olla vastaava päätös 1o ensimmäiselle ydinvoimalalle. Mitä tulee insinöörien laskelmiin sijoitusluolaston syvyydestä niin insinöörit ovat sen kyllä aivan oikein ja kaikki huomioitavat seikat huomioonottaen laskeneet.

 • A.G.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakko ne jätteet on jonnekin tunkea, mutta entäs jos seuraava jääkausi esim. aiheuttaa maanjäristyksiä jotka rikkovat loppusijoituskapselit?

 • Faktoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siinäkin tapauksessa suurin osa aktiivisuudesta on jo hävinnyt. Kriittisin aika loppusijoituksessa on ensimmäiset 100 vuotta, sen jälkeen materiaali ei ole ympäristöstä luonnostaan löytyvää uraania aktiivisempaa.

  Hiilivoima ja sen pienhiukkaspäästöt tappavat joka vuosi enemmän ihmisiä kuin ydinvoima koko sen monikymmenvuotisen historian aikana.

 • Guerilla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sitt on Suomi hienon näköinen paikka. Kun siiis jotain tollast käy.

 • Kyseenalaistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuvitteleeko A.G. tosiaan että JÄÄKAUSI aiheuttaa maanjäristyksiä? Tai että jääkausi on tulossa seuraavan 60 vuoden aikana?

 • Vilukissa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olet kovasti odotellut, että ilmasto lämpenee ensin. Menikö se jo ohi? Tuleeko seuraavaksi jääkausi? 420 metriä peruskalliota myllertävä jääkausi on näkemisen arvoinen, mutta taitaa aiheuttaa muita ongelmia ennen säteilyä.

 • Kaunista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulevaisuuden Suomi on menneisyyden Egypti. Humanoidit lyövät lapionsa savikasaan, ja löytävät viitan Onkaloon. Syvyyksistä löytyy mysteerisiä kuparikapseleita joita muinaitten kuninkaiden leposijoiksi luullaan.

  Eläköön tulevaisuuden Suomi, eläköön. Taidankin viskasta nimilaattani Onkaloon tulevan kunnian tähden.

 • prof.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  tiedoksi vain että kyllä se mannerjää järistää maaperää kun kilometrien paksuinen laatta liikkuu maan päällä. ja entäs routa sitten? onko reilut 400m tarpeeksi syvällä ettei routa riko kapseleita. ja lisäksi; jääkaudenhan olisi suunnilleen pitänyt näinä aikoina tulla. se on aika tarkkaan tietyin väliajoin tullut koko maapallon historian aikana. tämä tiedoksi niille jotka edelleen luulevat että on koettu vain yksi jääkausi.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä