Oulu |

Olokolo houkuttelee viettämään joutoaikaa

Suunnittelija Ilmari Mäenpää kehottaa ihmisiä käyttämään aikaa olemiseen. Miehen suunnittelema liikuteltava Olokolo on suunniteltu nimenomaan joutenoloon.

Suunnittelija Ilmari Mäenpää nojaa Olokolon oranssiin ulko-oveen.
Kuva: YLE / Pekka Loukkola

Lumi tuiskuaa vaakatasossa ja pakkasta on noin 10 astetta. Kiva keli ja kiintoisaa katseltavaa, varsinkin kun katselee talven kurjaa keliä polykarbonaattimuovista valmistetun seinän läpi. Kamiina pitää Olokolon lämpimänä ja jos on joutoaikaa, niin mikäpä sen mukavampaa kuin vain olla.

- Ihmisten pitäisi enemmän viettää aikaa olemiseen, kuin siihen että on joku projekti tai suoritus, joka täyty tehdä, Olokolon suunnittelija Ilmari Mäenpää pyörittelee.

Olokolon alkuhistoria löytyy Oulujärven rannalta, missä Mäenpää ystävänsä kanssa suunnitteli eräs kesä lauttasaunaa. Suunnitelma löytyi vuosi sitten laatikosta ja siitä karsiutui sauna pois ja jäljelle jäi oleskelutila, jossa voi vain olla.

Teollista tuotantoa selvitetään

Polykarbonaattimuovista taipunut Olokolo kestää materiaaliltaan sata astetta pakkasta ja reilut 60 astetta lämmintä. Mökki liikkuu tarvittaessa suksilla tai peräkärryllä, eikä rakennuslupaa siirrettävään tupaan tarvitse.

- Tämä projekti on lähtenyt siitä, että suomen säässä, jossa vaakana sataa lunta ja on pakkasta, niin täällä on leppoisa olla. Että kuuma tulee.

- Koko olokoloprojekti on ollut hyvin samantyyppinen kuin sävellysprosessi. Taidetta ei oikeastaan koskaan tehdä niin että ajatellaan, millainen on vastaanotto ja kuinka hienosti tämä taideteos myy tai saavuttaa yleisöä.

Kuvat Olokolosta leviävät luonnollisesti kulovalkean tavoin netissä ja Facebookissa oleilutila kerää omaa paisuvaa ihailijakuntaansa. Olokolo kutsuttiin myös vastikään vapaa-ajan asuntomessuille Tampereelle ja Lappeenrantaan.

- Siksi sitä teollisen tuotannon mahdollisuutta on lähdetty selvittelemään ja tämähän voidaan toteuttaa aivan teollisena tuotteena.

- Kyllä se on niin paljon mielenkiintoa herättänyt, että rikoksen tekisin, jos tätä ei voisi ostaa, Ilmari Mäenpää naurahtaa.

Kommentoi aihetta (13 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Melskettä karkuun

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mullapas onkin ollut tuollainen jo 10 vuotta. Järven rannalla. Ei verkkosähköä. Illalla GSM tekstarilla lämpö päälle, aamulla siellä sisällä parikymmentä lämmintä, on kiva kattella ikkunoista järvelle talvimaisemaa. Löytyy myös netti ja runsaasti muuta radiolaitevarustusta rentoutumiseen. Eikä näy ketään missään, ehkä joku pilkkijä joskus hytisee jäällä.

 • suunnittelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  LOISTAVA KEKSINTÖ!

 • Puntaroi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Järkee vai ei?

 • Elvis ja Elviira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nykyaikainen versio "hönnästä" tai puuhun tehdystä majasta, kai tämän voi laitta audin / mersun perään kun alkaa tulla lapseksi jälleen eikä kesämökit ja muut riittä tai kun pitää lähtee muijaa /

  anoppia karkuun.

  Sinne koloon ja se sampanjavisplä taskuun niin jo lystiä kun pitää päästä pakoon pahaa maailmaa .

 • Outi - 73

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai miehen ...

 • Nykyihmisen turvapaikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä luova joutenolo on onneksi nousemassa ihmisten tietoisuuteen välttämättömänä osana voimavarojen uusiutumista. Stressittömään olotilaan pääseminen vaatii opettelua.

 • ale

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saastuttaa ,puiden poltto lisää hiukkaspäästöjä radikaalisti. Voidaan hyväksyä ainoastaan kaukolämpöön liitettynä.

 • Jenni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä meinaat tontin saaha edeleenkään ei saa toisen maalle rakentaa

 • Ilsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  OSTAN!!! Paljonko maksaa ja minne suoritus osoitetaan?

 • mä vaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Thumbs up! Pitkästä aikaa uutta hienoa designiä.

 • hmmm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mites olokolokylä esim asunnottomille, vähän halvemmista kierrätysaineista?

  Siinä projekti jollekkin hyväntekeväisyysjärjestölle!

  Suomesta ollaan hinnalla millä hyvänsä tekemässä köyhää, niinpä oloslummi oisi kohta kova sana. Pieni asuntovaunu keittiö vain nurkkaan ja ämpäri ulkopuolelle...

 • Ins

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakko komppata muita, loistavaa desingia.

 • Pykäläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitenkäs paloturvallisuus? Oliko rakennuslupaa? Mitä sanoo julkisivulautakunta? Onko naapureita kuultu? Onko jätevedenpuhdistusjärjestelmä ajan tasalla? Täyttyykö nollaenergiatavoite? Miten on materiaalien kierrätettävyyden laita? Onko viimeinenkin byrokraatti tyytyväinen vai joutuuko sotimaan asiansa puolesta 10 vuotta?

Tuoreimmat aiheesta: Oulu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä