Kajaani |

Oma saalis salataan pilkkikisoissa

Kevään pilkkikilpailujen huippusesonki käynnistyy tänä viikonloppuna. Kisoja järjestetään kymmeniä eri puolella Suomea, missä jääolot ne sallivat. Kisoissa narrataan kaloja, mutta myös kanssakilpailijoita.

Ahven
Kuva: YLE / Susanna Pekkarinen
Paltamo / Sotkamo

Vakavien pilkkijöiden vakiovarusteisiin kuuluu muun muassa niin sanottu haarukkapilkki, jonka taitavalla käyttämisellä oma kalansaalis voidaan salata kanssakilpailijoilta.

Haarukkapilkissä siima kelataan kahden "haarukan" väliin sen sijaan, että se olisi kelalla.

- Kaveri voi istua viiden metrin päässä, ja jos ei tarkasti seuraa, niin tiedä mitään. Pilkkijän toinen käsi tekee yleensä pientä ranneliiketta ja kala nousee toiseen käteen, että sujahtaa. Saalis irrotetaan pilkkiin katsomatta, pannaan pönttöön ja homma jatkuu naapurin huomaamatta. Kyllä se on huippuunsa viritettyä hommaa, kuvailee Kainuun Vapaa-ajankalastajat ry:n puheenjohtaja Juha Väisänen.

Kainuussa taitojaan pilkkimisessä pääsee tänä viikonloppuna koettamaan ainakin Paltamon Kontiomäellä Kainuun lohipilkkicupin 2. osakilpailussa sekä Sotkamossa Kainuun pilkkicupin ensimmäisessä osakilpailussa.

Kommentoi aihetta (2 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

  • Atte M

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Ovelimmat pilkkijät ovat jopa niin taitavia salaamaan saaliin että nostavat kalat ylös diagonaalivavalla kelaamalla. ;) Vain pari sormea liikkuu ja kala ylhäällä.

  • kallukalastaja

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Kilpapilkintä alkaa olla niin kovaa touhua, että se loppuu seuraavien vuosikymmenien kuluessa, ellei uutta keksitä. Muutamat huiput saavat kisata verisesti keskenään. Samat nimet vievät kaikki palkinnot. Ensi sekunnista viime sekuntiin kaikki pitää toimia rasvatusti, siimasotku yms. häslinki tiputtaa tuloksissa alaspäin, koska yleensä on saaliina 5-30 g ahvenet. Lisäksi osallistujia on pääasiassa veteraanisarjoissa, joita onkin jopa viiden vuoden välein. Monissa kisoissa on pitänyt nostaa yleisen sarjan alaikäraja 60 vuoteen, jotta olisi joku yleisessä sarjassa. Etelä- Suomessa nuorten sarjoissa ei välillä ole yhtään osallistujaa. Mm. Etelä-Suomen Piirinmestaruuspilkinnöissä oli kaksi nuorta??? Koulutapahtumissa lapset ovat kuitenkin kiinnostuneita, etenkin etniset ryhmät. Jäällä tapaa paljon virolaisia ja venäläisiä pilkkijöitä, mutta kilpailuissa yms. heitä ei näy.

Tuoreimmat aiheesta: Kajaani

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä