Lahti |

Onko ruokajonoissa ihmisiä, jotka eivät sinne kuuluisi?

Pelastusarmeijan ja muiden avustusjärjestöjen ruokajonoissa näkee ihmisiä, joilla ei päällisin puolin luulisi olevan tarvetta ruoka-avustusten hakemiseen. Leipäjonosta saatetaan lähteä kalliilla autolla kotia kohti. Onko ruoka-avuntarve aitoa?

Kämmen jakaa ruokaa Heinolassa. Kuva: YLE Lahti

Vähävaraisuus ei aina näy ihmisestä ulospäin. Ruokajonoon avustusta hakemaan kalliista henkilöautosta pelmahtava rouva tai viimeisen päälle merkkivaatteissa kulkeva opiskelija saattavat ärsyttää muita ruoka-avun hakijoita. Avustusta vapaaehtoisjärjestöjen jakeluista hakevilta ei kysellä heidän avun tarpeestaan, vaan ruokaa jaetaan kaikille, jotka jonoon tulevat.

Hakevatko avustusta ihmiset, jotka eivät sitä tarvitse? Käytetäänkö ruoka-apua väärin?

Kommentoi aihetta (45 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Sami

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä pointti toimittajalta mitä tekee rouva minkkiturkissa ruokajonossa?

  • Matti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jospa se minkkiturkki oli saatu perintönä mummolta ennen kuin itse pudottiin työttömyysloukkuun ja asuntokin ulosmitattiin? Minkkiturkista kun ei käytettynä paljoa saa.

  • pake

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Köyhäkin tarttee lämmintä vaatetta , ruokaa ja asunon. Jos terveys menee ei pääse hakemaan edes ruokakassia. Masennus joka johtuu elämän tilanteesta tms ei jaksa hakea kassia, joku voi sen toimittaa on hyvä ihminen. Autokin tarvii olla Perheissä joissa on mies tai nainen voi hakea mummolle tai naapurille jonka äiti ei pääse lapsiltaan hakemaaan. (tai isä)

   Yllätys rahatilanne voi kohdata ketä vaan.

  • Itsenäisyys takaisin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Silloin kun Suomi oli vielä itsenäinen valtio, niin ei ollut eikä tarvinnut leipäjonoja ja kaikilla oli töitä.

  • Väärä kysymys

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ruokajonossa ei pitäisi olla kenenkään. Yhteiskunta ja sen moraali ovat mädän tasolla, jos aletaan hyväksyä että johtotaso määrittelee kuinka joidenkin muiden täytyy tinkiä, mutta eivät tee itse elettäkään siihen suuntaan. Ollakseen uskottava, johdon täytyy tinkiä myös itse, jos se vaatii muilta tinkimistä.

   TÄSSÄ ON JUURI SE PERUSVIRHE! Kaikki muu on sanahelinää.

 • valitettavasti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tiedä sitten mikä on hätä, onko esimerkiksi että LIITON rahat on kuukaudelta juotu ja nyt ollaan hakemassa ruokakasseja mitä voi MYYDÄ halvalla että saa juoma hätään apua?

  En itse usko että suomessa näe ruokapulaa kuin syrjäytyneet ja nehän ei jonoihin mene.

  • Pummieliitti joi rahat

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nyt riittää tuo taloudellisen väkivallan uhrien syyllistäminen ja sormella osoittelu. Totuus on, että ne ahneet juopot majailevat talvet näissä osoitteissa: Cayman saaret, Dominikaaninen tasavalta, Sveitsi, Belize, Monaco, Usa, Bahama saaret jne, mitä näitä kansojen alistamisella ja valtion varojen varastamisella elävien veropakolaisten lymyilypaikkoja onkaan. Valtion varat ovat varkaitten käsissä, varkaat on saatava kiinni ja niiden etujenajajat laitettava Valtakunnanoikeuteen tuomiolle.

 • Ruokajonossa seissyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaikka olin köyhä kelan rahalla ja toimeentulotuella, minulla oli aina siistit vaatteet enkä näyttänyt rääsyläiseltä, mikä näköjään nykyään vaaditaan joidenkin mielestä

 • yksi monista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valitettavasti jonoissa on myös sellaisia joiden siellä ei pitäisi olla. Tällaisia ovat juuri ne Mersulla tulijat itäisestä suurmaasta. Miksi näin pääsee tapahtumaan johtuu siitä ettei vastaanottajaa kontrolloida mitenkään. Ei kai se kovin suuri asia ole etteikö edes suomalaisuutta tarkastettaisi henkilökortista puhumattakaan.

 • L

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Systeemiin on saatava muutos, ei kaikille, vaan kohdennetusti apua todella tarvitseville. Ensin on ainakin jätettävä todistetusti tupakka ja alkoholi kokonaan pois, ennenkuin mitään apua edes tarvitsee, eikö niin?

  • eläkeläinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En usko, että kukaan vapaaehtoisesti lähtee ruokajonoon odottamaan! Itse olen muutaman kerran kulkenut Helsinginkadun ja Vaasankadun kulmassa olevan jakelupisteen ohi sellaisena päivänä kun piste on ollut auki. Kyllä jonossa odottavat ovat olleet aivan " tavallisen näköisiä" äitejä lapsineen, vanhuksia ym. En myöskään ymmärrä, miksi leipäjonossa olevien ihmisten henkilöllisyyttä pitäisi tarkistaa - onko suomalainen, suomalainen "pummi" tmv. Jaettava ruoka ei ole kenenkään pussista pois, liikkeet lahjoittavat ja myös EU on ollut osaltaan auttamassa ruokajonojamme!

  • Pummieliitti verolle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä keskustelu, jossa köyhiä haukutaan, käskytetään ja heille sanellaan, kuinka pitää elää, on osa sitä taloudellista, henkistä ja fyysistä väkivaltaa, jota nykyinen äärioikeistolainen valtionjohto, etujenajajineen kohdistaa, kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, puolustuskyvyttömiä köyhiä ihmisiä kohtaan. Rikollista toimintaa, johon syylliset pitää viedä oikeuden eteen. Valtakunnanoikeuteen.

  • Mie

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä juuri on hyväntekeväisyyden huono puoli: se antaa hyväntekijälle mahdollisuuden sanella, miten hyväntekeväisyyden kohteen pitää elää ja olla. En lähtisi tähän, sillä koskaan ei tiedä, kenen käsiin hyväntekeväisyyden harjoittaminen jää.

 • Oikeudenmukaisuutta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ei koskaan saada aikaiseksi. Välistävetäjiä löytyy aina, samoin astinlaudoilla matkustavia, joilla ei tulisi mieleenkään mennä tarjottuihin töihin. Tulkoot ruokajonoon vaikka taksilla, mutta jonkun median edustajat voisivat käydä haastattelemassa jonossa seisovia ja näyttää ne haastattelut TV-uutisissa... Bultsareille oma jono, jossa päiväyksen ylittäneet keppanat sun piimät jaetaan, tehdään vaikka asu- ja hajutesti...

 • Rahaa on mutta ei köyhille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan sitä juttua ollut että jopa venäläiset turistit ovat olleet jonottamassa ilmaista ruokaa, kannattaako silti alkaa epäillä jokaista ruokakassin hakijaa että salaa kotona rahassa pyörivät. Perustoimeentuloa ei ole VIELÄKÄÄN saatu sille mallille että sillä leivänsyrjässä pysyisi varsinkin jos on lääkekuluja. Ei kait sitä muuten saadakkaan jos ei poliitikkoja laiteta itse sillä rahalla pärjäämään vaikka ensi vaalikauden ajaksi.

  • Sivus seurannut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä ruokajonossa on sellaisia, jotka eivät sinne kuulu.

   ainakin Kuopiossa haetaan kissoille ja koirille ruokajonosta viikon ruuat.

   Jotkut ajavat Audilla muutaman korttelin päähän, jättävät autonsa ja tulevat muina miehinä hakemaan viikoittaisen kassinsa. Peittääkseen varallisuutensa puetaan kuluneemmat vaatteet päälle.

   "Susia lammasten vaatteissa on myös ruokajonossa" koska röyhkeys on saanut Suomessa jalansijan. Minäkin voisin hakea ilmaista ruokaa, mutta moraali on sen verran korkea etten ainakaan hautaan mene moraalittomana.

   Ruokajonot on tarkoitettu henkilöille jotka todella sitä tarvitsevat. Opiskeljoilla on halvat opiskeluateriat kerran päivässä ja raha riittää varmasti, jos baari-illat eivät vie vähäsiäkin tukia.

 • Kuka on härskein

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuulin metrossa olevalta juopporemmiltä suunnitelmat illaksi ja kävi ilmi, että pitää mennä ostmaan kaljaa kun ei tarvita muuta. Joku oli jo käynyt ruokakassin hakemassa hurstilta ja siitä kuulemma riittää ko illaksi, mutta juomat puuttuu. Eräs totesi että, kohta pääsee uuden kassin hakemaan kun ei ollut ehtinyt (!) tällä viikolla, niin rahaa jää viinaan, jos joku menee ostamaan! Että ei ne minkkiturkki tai merkkivaateporukat taida olla niitä pahimpia avustuskassien väärinkäyttäjiä vaan löytyy muitakin.

  • Kuka lie

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuohan on hyvä asia. Valtio saa Alkon kautta kaiken antamansa takaisin. Näppejään jää nuolemaan vain S- ja K-ketju.

   Huonoin tilanne on se, jos avustusten saaja syö kaikki rahansa ja ostaa ruuat Lidlistä tai hakee murkinat Tallinnasta.

 • mnee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuota noin, onko tässä ketjussa kukaan kuullut puhuttavan kirpputoreista..?? Sieltä saa hyvää vaatetta käytännössä puoli-ilmaiseksi. joten köyhän/syrjäytyneen ei ole pakko näyttää ryysyläiseltä (ellei ehdottomasti halua).

  • Ei rahaa kirpputoriinkaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Et taida tosiaan tietää, mitä köyhyys on, kun ei ole rahaa ruokaan, lääkkeisiin, terveydenhoitoonkaan, niin miten luulet, että olisi rahaa kirpputoreille vaatteiden ostoon ?

  • mnee

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta kun vaatteita tarvitsee ja uutena ne ovat tolkuttoman kalliita. Tiedän! Jostain muusta se on pois mutta sitähän köyhän elämä on, jatkuvaa puntarointia miten vähät varansa käyttää. Ja muuten joo: elän työttömyyskorvauksella, työkkärin asiakas jo vuodesta 1992 joten tasan tiedän köyhyydestä enempi kuin moni muu kirjoittaja tässä ketjussa.

 • 2000€/kk perustuloksi Vas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessahan ei perustuslain mukaan, pitäisi olla leipäjonoja lainkaan, joten siinä mielessä kenenkään ei pitäisi olla siellä, mutta kun totuus nyt kuitenkin on, että ahneitten ja itsekkäitten takia, kokonainen kansa on kohta leipäjonossa. 2 miljoonaa syrjäytettyä, ei ole mikään vähemmistö.

  Isot talous- ja ympäristörikolliset pois valtion varojen kimpusta. Korruptioselvitykset aloitettava. Veroparatiisit suljettava,veropakolaiseliitti verollepantava. Ne rahat tarvitaan jokaisen suomalaisen kunnolliseen toimeentuloon ja perusturvaan. Valtion varat on tarkoitettu ihmisten toimeentuloon ja perusturvaan, ei rosvoeliitin bisneksiin.

  • tosiaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eipä siellä ole näkynyt Niinistöä, Käteistä, Häkämiestä? Taitaa olla herroilla hyvät lihapadat?No kyllä sitä sitten, voi keksiä uusia uhkailuja köyhälistölle? Häkämiehen suvussa on ollut sanonko?

 • Ryypätkää vaan köyhät !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei se ryyppääminen saa olla vain Cayman saarten ruhtinaitten yksinoikeus, jota ne harjoittavat,kansalta varastetuilla varoilla. Vähintä mitä köyhyyteen pakotetut saavat tehdä, on vetää päänsä täyteen, jos ei sitä oikeudenmukaisempaa tulojenjakoa ja kunnollista perusturvaa, jokaiselle suomalaiselle, ala nopeasti näkyä. Ihmisyyden pitää kuulua jokaiselle.

 • ruokaapua jakanut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  KYLLÄ HAKEE SELLAISET JOILLA EI TODELLAKAAN OLE RUUASTA PULAA VAAN OVAT NIIN NUUKIA ETTÄ OMAT RAHAT SÄÄSTYVÄT PANKISSA.SEKÄ VANHEMMAT ELÄKELÄISET EIVÄT KAIKKI OLE KÖYHIÄ NIILLÄ ON OMAISUUTTA ETTÄ SE SIITÄ!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ä

 • Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskoisin ruokajonoissa olevan myös sellaisia jotka eivät sinne kuulu, jotkut ovat vaan ajatusmaailmaltaan sellaisia, että miksi maksaa jos ilmaiseksikin saa. Olen ajatallut antavani rahaa tällaiseen toimintaan, muutta en missään tapauksessa halua olla se hölmö joka syöttää käenpoikasia.

  • sinapinsiemen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuulepas nyt, sieltä ei tosiaan kukaan mitään ilmaista hyvää saa, olen kerran joutunut sinne kun rahat loppui kun on iso vuokra ja alkoholiin ei mennyt yhtään euroa, se leipä on HOMEISTA ja ruuissa VANHA PÄIVÄYS.

   Kaikille niille jotka ihmettelette miten joku voi olla siellä vaikka on auto:

   Minulla oli KAKSI työtä ja ostin osamaksulla auton ja jäin TYÖTTÖMÄKSI mutta vuokra piti silti maksaa ja jouduin ottamaan VELKAA ja auton myyminen ei olisi asiaa ratkaissut, ja niin jouduin poukkaamaan ruokajonoon. Että jos joku jaksaa tuommoisia autonomistajiakin kadehtia niin voi hyvää päivää vaan.

 • Tinde

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yleisradiosta tulee päivittäin ohjelmia siitä, kuinka huonosti Suomessa on asiat.

  Voisivatko poliitikkomme käydä ottamassa muista maísta mallia, jotta asiat täällä saataisiin edes eurooppalaiselle keskitasolle.

  • eläkeläinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onko Tinde sitä mieltä,että Suomen sosiaaliturva pitää saada etelä-euroopan tasolle? Minäkin olen samaa mieltä, SAK ei ole, eikä poliitikot!

 • Köyhän ei aina näytä köyhältä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moni köyhyysloukussa oleva on entinen pienyrittäjä / freelancer ym., jolla kuitenkin on hyvä tyylitaju ja saa hankittua muodikkaita vaatteita ym. halvallakin. Rahaa ruokaan, sähköön ym ei kuitenkaan ole. Ei köyhän tarvitse näyttää syrjäytyneeltä. Kallis auto tosin viestii jotain muuta... Autokaan tosin välttämättä ei ole oma.

  • Kekomuurahainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mikäli aidosti aikoo olla työnhakija, auto on oltava jo työvoimatoimiston vaatimuksesta. Vai fillarillako ajattelit että polkaistaan työhön tai työllistämistemppukoulutukseen 80 kilsan päähän?

   Kallista, mutta elämä on! :-)

   "Henkilön työssäkäyntialue on 10.5.2010 lukien hänen asuinpaikastaan 80 kilometrin etäisyydelle ulottuva alue. Työssäkäyntialueella tarkoitetaan aluetta, jolta työttömän työnhakijan on lähtökohtaisesti oltava valmis ottamaan tarjottu työ vastaan ja osallistumaan työllistymistä edistäviin palveluihin.

   Kieltäytymisestä voi olla seurauksena työttömyysetuuden menettäminen."

   (Lähde: MOL)

 • Nikke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ...kuka sinne huvikseen muka menee seisoskelemaan??

  • Ihmetyttää köyhien kadehtimine

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   aikoihin jo eletty- kadehditaan ryysyläistä ruoka-avun tarvitsijaa.

   HERÄTKÄÄ KANSALAISET MIHIN PISTEESEEN OLLAAN JO TULTU!

 • Erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruokajonosta vähävarainen saa pientä liikkumavaraa muuten niin pieniin sosiaalitukiinsa. Suomessa kun ei juuri voi sanoa olevan absoluuttista köyhyyttä, jonka näkyvin merkki on ehkä nälkä, vaan meillä on suhteellista köyhyyttä, joka haittaa vähävaraisen ihmisen toimintakykyä. Voi tietysti moraalisoida, että mitä ryyppäävät rahansa. Toisaalta voisi kysyä miksi köyhä ei saisi juoda alkoholia? Onko Suomen köyhät vääriä köyhiä, jotka tulisi ajaa ihan kunnolla nälkäahdinkoon ennen kuin he pääsisivät nykymoralistien silmissä oikeiden köyhien joukkoon? Faktana voisi todeta, että yhteiskunnan taloudessa tapahtuu väärinkäytöksiä kaikissa yhteiskuntaluokissa, mutta jostain syystä heikoimmat on niitä joita tässä maassa lyödään. Lisäksi otetaan sosiaalitukien tiimoilta marginaalisia ilmiöitä esiin, jotta se kaikki saadaan näyttämään mahdollisimman epäedulliselta. Suhteellisuudentajua ja solmiota löysemmäksi.

 • Kiitos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos sosiaalihuolto pelaisi Suomessa ja valtio pitäisi huolta köyhistään yhtä innokkaasti kuin ulkomaalaisista niin leipäjonoja ei tarvittaisi. Moni ei pysty menemään niihin byrokraattisiin rattaisiin apua hakemaan. Pitää olla todistusta sun muuta ja sosiaalitäti katsoo pitkin nenänvartta. Ulkomaille syydetään rahaa ja annetaan velkoja anteeksi. haukutaan suomalaisia kun eivät suostu viimeisistään rahoistaan vapaaehtoisesti luopumaan. Yhden eduskunnan turhakkeen palkalla söisi moni köyhä.

  Leipäjonoissa on hienoa se ettei tarvitse kuin jonottaa. Hienoa ei tietenkään ole että leipäjonoihin tarvitsee mennä mutta kun ruoka loppuu ja raha niin kiitollisena hakee kassin. Parasta olisi jos leipäjonoja ei tarvittaisi vaan jokaiselle tulisi automaattisesti tulo jolla pärjää kalliissa Suomessa.

 • Jesh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  2011-luku. Ruoka jonoja, hereille nyt?

 • kieltolaki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruokajono laitettava sossuetuuksien alle. Etuuskortti ja henkilötodistus vaadittava.

  On se väärin että omillaankin toimeen tulevat hakee leivän tarvitsevien suusta.

 • H2O

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alkoholin lipitys vie tämän maan turmioon..vai olisiko niin että on vienyt jo?

 • Luonnonsuojelullinen teko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuhansia tonneja heitetään vanhentuneita elintarvikkeita

  biojätteissin tai kaatopaikoille.

  Kaikki, jotka viitsivät viimassa värjötellä tuntikausia

  vanhentuneen leivän perässä, tarvitsevat sen.

  KUKAAN EI HUVIKSEEN VAAN TARPEEKSEEN JA

  KÖYHYYTEEN VANHENTUNUTTA LEIPÄÄ HAKEVAT.

  ovat tehneet ynpäristöteon.

 • Suomen Perunatasavalta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen Perunatasavallassa on 500 000 Työtöntä ja 1 000 000 Köyhää!!!

 • 1000€/kk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minimieläkkeen ja Pienimmän työmarkkinatuen kuuluisi olla 1000€/kk!!!

 • jattatäti lojo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kukaan ei kuuluisi leipäjonoon mutta on asia erikseen miten sinne ajaudutaan kuka toisaalta tahtoen kuka tahtomattaan,tässä sais käyttää peiliä apunaan ..

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä