Ulkomaat |

Opiskelijaprotesti pysäytti Montrealin keskustan

Kymmenien tuhansien opiskelijoiden mielenosoitus on pysäyttänyt Montrealin keskustan Kanadassa. Marssilla vastustettiin Quebecin maakunnan yliopistojen lukukausimaksujen suuria korotuksia. Helmikuun puolestavälistä alkaen 300 000 opiskelijaa on osoittanut eri tavoin mieltään korotuksia vastaan.

Quebecin yliopistojen lukukausimaksuja on päätetty nostaa 75 prosenttia viiden ensi vuoden aikana. Quebecin maakuntahallinnon mukaan sen on pakko leikata yliopistojen julkista rahoitusta hillitäkseen maakunnan velkataakan kasvua.

Opiskelijoille on korostettu, että maksut ovat noston jälkeenkin pienemmät kuin suurimmassa osassa Kanadaa - esimerkiksi naapurimaakunnassa Ontariossa ne ovat tällä hetkellä yli kolminkertaiset - mutta mielenosoittajia se ei ole tyynnyttänyt.

Opiskelijat ovat protestoineet muun muassa boikotoimalla opetusta, tukkimalla siltoja ja teitä sekä järjestämällä pieniä mielenosoituksia miltei päivittäin. Torstain mielenosoitus oli selvästi suurin. Se venyi kahden kilometrin mittaiseksi marssiksi Montrealin pääkaduille ja haittasi tuntuvasti liikennettä. Viranomaiset kehottivatkin montrealilaisia jättämään autonsa kotiin.

Tv-kanava CBC:n mukaan marssi sujui muutoin rauhallisesti, mutta poliisi takavarikoi joiltakin mielenosoittajilta keppejä. Yksi suurimmista protestiryhmistä varoitti yhteisöpalvelu Twitterissä, että opiskelijat ovat valmiita häiritsemään toden teolla Quebecin taloutta, ellei maakuntahallitus peräänny päätöksessään.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä