Kotimaa

Oppilas kannustaa kaupunkia vähentämään lihaa kouluruoassa: "Pystyisin elämään ilman"

Kouvolan kouluissa punaista lihaa syödään aiempaa vähemmän. Ainakin osa oppilaista näyttää suhtautuvan pikku hiljaa tehtyyn muutokseen myönteisesti.

Petra Backman
Kahdeksasluokkalainen Petra Backman Kouvolan Naukion koulusta. Kuva: Juha Korhonen / Yle

KOUVOLA Naukion koululla Kouvolassa oppilaat jonottavat ottamaan kalkkunahöystöä ja riisiä. Kaikki koululaiset eivät kuitenkaan tiedä, että kaupunki on hiljalleen muuttanut kouluruoan sisältöä. Aterioissa on aiempaa vähemmän punaista lihaa.

Kouvolan kaupunki haluaa rajoittaa muutoksella lihatuotannon aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

Osalle oppilaista sen sijaan tärkeintä on hyvänmakuinen ja terveellinen kouluruoka.

– Mielestäni tärkeintä on terveys ja hyvinvointi, ja että kouluruoka on hyvää, sanoo kahdeksasluokkalainen Emma Porvari.

Ainakin osa oppilaista ymmärtää linjaa, jota kaupunki on noudattanut muutaman vuoden ajan.

– Minun mielestäni se on ihan hyvä. Ei sitä lihaa tarvitse syödä koko aikaa niin paljon. Soija korvaa lihaa hyvin ja se on sitä paljon ekologisempaa, sanoo kahdeksasluokkalainen Eero Tamlander.

– Itse pystyisin elämään ilman lihaa. Niin tärkeää se ei minulle ole, sanoo kahdeksasluokkalainen Petra Backman.

– Me emme kuitenkaan elä täällä niin kauan aikaa, mutta kun ajattelee kuinka kauan ihmisten oleminen maapallolla tulee jatkumaan, niin on hyvä, että lihan kulutusta mietitään, hän lisää.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä