Saame |

Suomen saamelaisnuoret ry: "Meidän sukupolvi ei tule antamaan periksi"

Suomen saamelaisnuoret -yhdistys järjesti perjantaina Helsingissä mielenosoituksen saamelaisten oikeuksien puolesta. Emme halua päätyä tilanteeseen, jossa joudumme kertomaan lapsillemme, ettemme tehneet mitään asian eteen, selittää Rosa-Máren Magga mielenosoituksen taustoja.

Musta raito, čáhppes ráidu, Helsinki, mielenosoitus
Suomen saamelaisnuoret järjestivät Musta raito -mielenosoituksen 13.3.2015 Helsingissä.

Suomen saamelaisnuoret -yhdistys on valmistautumassa Helsingissä mielenosoitukseen saamelaisten oikeuksien puolesta. Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 11 Senaatintorilla.

Saamelaisnuoret päättivät järjestää mielenosoituksen puolustaakseen saamelaisten oikeuksia ja ILO-alkuperäiskansasopimuksen ratifiointia.

– Nyt valmistaudumme mielenosoitukseen. Oulusta meitä on tullut opiskelijaryhmä tänne jo eilen, lisäksi mukana on saamelaisnuoria eri puolilta Suomea. Olemme kokoontuneet nyt yhteen ja sovimme käytännön järjestelyistä, kertoo Rosa-Máren Magga Suomen saamelaisnuoret -yhdistyksestä.

Yksi osa mielenosoitusta on performanssi, jonka lähtökohtana on Ruotsin Jokkmokkissa luotu, kaivoshankkeita vastustanut Musta raito (Čáhppes ráidu). Mustassa raidossa osa ihmisistä on pukeutunut mustiin ja osa perinteisiin lapinpukuihin.

– On mielenkiintoista nähdä, miten meidät otetaan vastaan.

– Performanssissa olemme aivan hiljaa. Kuin olisimme kuolleiden kulkue, selittää Rosa-Máren Magga SSN:stä.

Aktiivisten nuorten sukupolvi

Rosa-Máren Maggan mielestä saamelaisnuoret ovat aktivoituneet yhteiskunnallisissa asioissa.

– Minusta me edustamme uudenlaista sukupolvia, me emme tule antamaan periksi. Meidän on pakko yrittää loppuun asti ja kertoa oma mielipiteemme.

– Emme halua päätyä tilanteeseen, jossa joudumme kertomaan lapsillemme, ettemme tehneet mitään asian eteen, jatkaa Magga.

Rosa-Máren Maggan mielestä mielenosoitus on hyvä keino vaikuttamiseen.

– Suomessa ihmiset eivät lähde mielenosoituksiin pikkuasioista. Minusta tämä on hyvä vaikutuskeino. Me olemme olleet yhteydessä myös ulkomaille, emme me pyri vaikuttamaan asioihin vain Suomessa. Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen Idle no More -liikekin tukee meitä, päättää Rosa-Máren Magga.

Katso videoita ja tuoreimpia kuvia Yle Sápmi -Facebook sivuilta.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Bivnnuhamosat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä