Yle Uutiset selkosuomeksi

Perjantai 30.9.2016 (tv)

Hovioikeus pidensi Jari Aarnion tuomiota. Pääministeri ei usko, että ohjuskoe haittaa Suomen ja Venäjän suhteita. Nuoret turvapaikanhakijat valokuvasivat elämäänsä. Yöllä on erilaista sukeltaa kuin päivällä. Viikonloppu on melko aurinkoinen.

Perjantai 30.9.2016 (radio)

Presidentti pettyi Hollantiin

Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Yle

Presidentti Sauli Niinistö on pettynyt Hollannin viranomaisiin malesialaiskoneen turman tutkinnassa. Presidentti Sauli Niinistö sanoo, että Hollanti pyysi Suomea salaamaan BUK-ohjuskokeen. Nyt hollantilaiset ovat itse kertoneet kokeesta julkisuudessa.

Kyse on malesialaisesta lentokoneesta, joka pudotettiin maahan Itä-Ukrainassa 2 vuotta sitten. Turmassa kuoli melkein 300 ihmistä, joista suurin osa oli hollantilaisia. Turman tutkijat sanovat, että koneen pudotti venäläinen BUK-ohjus ja että ohjuksen ampuivat Ukrainan kapinalliset, joita Venäjä tukee.

Suomellakin on venäläisiä BUK-ohjuksia. Hollanti pyysi, että Suomi tekee BUK-ohjuksella räjäytyskokeen ja antaa tulokset Hollannille. Suomi suostui, vaikka ohjusten kauppasopimus kieltää antamasta muille tietoja ohjuksesta.

Aarnion tuomio piteni

Jari Aarnio
Jari Aarnio. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio sai hovioikeudessa 3 vuotta vankeutta.

Hovioikeus pidensi alemman oikeusistuimen tuomiota. Aarnio tuomittiin siitä, että hän on ottanut lahjuksia, tehnyt petoksen ja käyttänyt virkaansa väärin. Oikeus sanoo, että Aarnio oli yhtä aikaa ostaja ja myyjä, kun Helsingin poliisi osti seurantalaitteita. Aarnio oli salaa mukana Trevoc-yhtiössä, joka myi laitteet.

Huumepoliisi Jari Aarniota syytetään myös huumekaupasta. Oikeus ei ole vielä antanut päätöstä huumejutussa. Aarnio sanoo, että hän on syytön.

Jättipankki vaikeuksissa

Saksan pörssi.
Deutsche Bankin kurssi on laskenut 20 prosenttia viime viikkoina. Kuva: Arne Dedert / EPA

Suuri saksalainen pankki Deutsche Bank on pulassa. Sillä on paljon vaikeuksia, sen osakkeen hinta on romahtanut ja jotkut pelkäävät jopa, että se kaatuu. 

Suomalaisilla pankeilla ja eläkeyhtiöillä ei ole kovin paljon sijoituksia Deutsche Bankissa. Ne sanovat, että on Deutsche Bankin kaatuminen on pieni riski Suomelle mutta iso riski kansainväliselle pankkijärjestelmälle.

Rosettan matka päättyi

Piirroskuva Rosettasta ja siitä irtautuneesta Philae-laskeutujasta matkalla kohti Tshurjumov-Gerasimenko-komeettaa.
Rosetta-luotain (vas.) ja komeetta. Kuva: ESA / ATG Medialab; ESA / Rosetta / Navcam

Euroopan avaruusjärjestö ESA on tuhonnut Rosetta-luotaimensa komeetan pinnalle avaruudessa. 

Rosetta-luotain kiersi komeettaa kaksi vuotta ja lähetti maahan paljon tietoja komeetasta. Tiedot auttavat tutkijoita ymmärtämään aurinkokunnan historiaa ja ehkä jopa elämän syntyä.  

Euroopan avaruusjärjestö ESA aloitti Rosetta-hankkeen jo 1980-luvulla ja avaruuteen luotain lähetettiin vuonna 2004. Nyt Rosetta on tehnyt työnsä ja yhteys siihen katkesi iltapäivällä, kun se törmäsi komeetan pintaan.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä