Yle Uutiset selkosuomeksi

Torstai 20.10.2016 (tv)

USA:ssa oli viimeinen vaaliväittely presidenttiehdokkaiden välillä. Junafirma VR lisää junavuoroja. Valtiot haluavat vallata Marsin. Sää on syksyisen viileää.

Torstai 20.10.2016 (radio)

Aleppon tulitauko alkoi

Lääkäri tutkiin syyrialaisen miehen kättä.
Humanitaarista apua kaivataan Aleppossa. Kuva: Sergei Chirikov / EPA
Taistelut Syyrian Aleppossa ovat tauonneet hetkeksi. Tulitauko kestää 11 tuntia joka päivä 4 päivän ajan. YK ei ole vielä voinut lähettää apua Itä-Aleppoon, koska Syyrian hallitus ei ole antanut siihen lupaa. Perjantaina YK yrittää kuljettaa ihmisiä, jotka ovat haavoittuneet tai sairaana, pois Itä-Alepposta.

Venäjä ja Syyrian hallitus lopettivat ilmapommitukset jo tiistaina.

Tilanne varsinkin Itä-Aleppossa on vakava, koska pommitusten keskellä elää ainakin 250 000 ihmistä.

Trump ei ehkä hyväksy presidentinvaalien tulosta

Hillary Clinton ja Donald Trump.
Clinton ja Trump väittelivät viimeistä kertaa televisiossa. Kuva: Gary He
Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaat ovat viimeisen kerran väitelleet televisiossa. Republikaanien ehdokas Donald Trump sanoo, että hän ei ehkä hyväksy vaalitulosta, jos häviää presidentinvaalit. Demokraattien ehdokas Hillary Clinton sanoo, että Trump vähättelee puheillaan demokratiaa.

Asiantuntijat sanovat, että vaaliväittely oli melko asiallinen. Trump ja Clinton väittelivät tiukasti esimerkiksi abortista, aseista ja maahanmuutosta. Amerikkalaisen CNN-uutiskanavan kyselyssä, että katsojat pitivät Clintonia väittelyn voittajana.

Clinton johtaa myös kannatuskyselyjä.

Presidentin vaalit pidetään alle 3 viikon kuluttua.

Poliisi haluaa laittaa pellet kuriin

Pelle
Pellet uhkailevat lapsia myös Suomessa. Kuva: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press
Poliisi on huolissaan pelleistä, jotka pelottelevat lapsia eri puolilla Suomessa. Keskiviikkona pelleasuihin pukeutuneet pelottelivat lapsia Tuusulan ja Järvenpään alueilla. Heillä oli mukanaan myös jonkinlaisia veitsiä ja ilmeisesti moottorisaha. Myös Helsingissä liikkui uhkaavia pellejä.

Poliisi tutkii tapauksia laittomina uhkauksina. Poliisi pitää tapauksia vakavina, vaikka tekijät pitävät sitä ehkä vain pilana. Poliisi pyytää, että vanhemmat puuttuvat asiaan, jos huomaavat lasten suunnittelevan vastaavaa pilailua.

Ihmisten pelottelu pelleasuissa lähti liikkeelle Yhdysvalloista. Mistä kaikki on saanut alkunsa, ei tiedetä.

Suomen jalkapallosijoitus romahti

Hans Backe
Hans Backe on Suomen jalkapallon A-maajoukkueen päävalmentaja. Kuva: Tomi Hänninen
Suomi on romahtanut jalkapallon maailmanlistalla. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on pudottanut Suomen listallaan sijalle 101. Suomi ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä alhaalla Fifa-rankingissa. Suomi putosi edellisestä listauksesta peräti 17 sijaa.

Suomen edellä on nyt esimerkiksi sellaisia maita kuin Malawi, Kirgistan ja Syyria.

Suomen miesten jalkapallojoukkueen menestys on ollut erittäin huono MM-karsinnoissa. Suomi ei ole voittanut vielä yhtään peliä.

Jalkapallon maailmanlistan ykkösmaa on Argentiina ja heti sen perässä tulevat Saksa ja Brasilia.

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä