Yle Uutiset selkosuomeksi

Perjantai 26.5.2017 (tv)

Presidentti Mauno Koivisto on saatettu haudan lepoon. Manchesterissa on vietetty hiljainen hetki terrori-iskun uhrien muistoksi. Hybridiautot yleistyvät. Sääennuste kertoo, että monin paikoin sataa vettä.

Lauantai 27.5.2017 (radio)

Hallitusohjelma ei muutu

Pääministeri Juha Sipilä Ylen Ykkösaamun haastattelussa 27. toukokuuta.
Juha Sipilä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä sanoo, että hallitusohjelmaa ei muuteta, vaikka perussuomalaisen puolueen johtaja vaihtuu.

Hallituksen kolme puoluetta sopivat hallitusohjelmasta 2 vuotta sitten. Hallitusohjelmaan on kirjoitettu ne isot ja tärkeät asiat, jotka hallitus aikoo tehdä 4 vuoden aikana.

Yhden hallituspuolueen, perussuomalaisten, puheenjohtajaksi valitaan 2 viikon kuluttua ehkä Jussi Halla-aho. Hän on moittinut hallituksen politiikkaa maahanmuuttajia kohtaan. 

Jussi Halla-aho sanoo Sipilälle, että hän ei vaadi muutoksia hallitusohjelmaan. Halla-aho vaatii, että hallitus noudattaa omaa ohjelmaansa.

Työkokeilussa ongelmia

Työkokeilu määritellään sopimuksessa vastaanottokeskuksen
Sopimus työkokeilusta.

Turvapaikanhakijoiden työkokeilussa on paljon ongelmia, asiantuntijat sanovat.

Yle kertoi eilen ravintolasta, jossa kaikki työntekijät ovat turvapaikanhakijoita ja kukaan ei saa palkkaa. He ovat tehneet ilmaista työtä monta kuukautta.

Työkokeilun tarkoitus on, että turvapaikanhakijat voivat tutustua suomalaisiin työpaikkoihin noin 2 viikon ajan. Jos työkokeilu kestää monta kuukautta, siitä tulee virallinen työsuhde. Silloin firman täytyy maksaa turvapaikanhakijalle palkkaa. 

Hävikkiruokaa halvalla

leipä leipähylly ruokakauppa
Leipää voi yleensä vielä syödä, vaikka "parasta ennen" -päivä oli eilen. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Kirkon ulkomaanapu -yhdistys perustaa Helsingin seudulle kaupan, joka myy hävikkiruokaa.

Hävikkiruoka tarkoittaa ruokaa, joka heitetään roskiin. Se voi olla esimerkiksi jauhoja, joiden "parasta ennen" -päivä on jo mennyt, mutta joita voi vielä käyttää. Se voi olla myös ravintolan ruokaa, jota on laitettu liikaa, niin että kaikki ei mene kaupaksi päivän aikana. 

Kirkon ulkomaanavun kauppa aikoo myydä hävikkiruokaa jopa 70 prosentin alennuksella. Kaupan saaman voiton Kirkon ulkomaanapu käyttää kehitysmaissa.

Katto-lyhytelokuva Cannesissa

Teppo Airaksinen ja Melli Maikkula
Käsikirjoittaja Melli Maikkula ja ohjaaja Teppo Airaksinen Cannesissa. Kuva: Juulia Klemola

Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa on mukana suomalainen lyhytelokuva Katto. Ohjaaja Teppo Airaksisen elokuva kilpailee parhaan lyhytelokuvan palkinnosta. Katto pääsi kilpailuun, johon yritti mukaan noin 5000 elokuvaa.

Katto-elokuva kertoo miehestä, jolle on tullut avioero. Monet suomalaiset lyhytelokuvat ovat kiinnostaneet ulkomailla viime vuosina. Elokuvan teko on kallista, mutta lyhytelokuvassa uskaltaa paremmin ottaa riskejä, kokeilla ja leikkiä, sanovat asiantuntijat.

Sunnuntaina selviää, voittaako Katto-elokuva lyhytelokuvien Kultainen Palmu -palkinnon. 

Edelliset lähetykset

Lisää lähetyksiä
Muualla Yle.fi:ssä